Skocz do zawartości
IGNORED

trudne kolumny,problemy ze wzmacniaczem

mer

Rekomendowane odpowiedzi

Do słabej kilkuwatowej lampy.

Poza tym kolumny o wysokiej efektywności grają dźwiękiem bliższym estradowemu. Czyli żywo, dynamicznie, z tzw "kopem" ale ze znacznie wyższymi zniekształceniami. To wielu ludziom się podoba. A przecież o to w tej zabawie chodzi:-)

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Moje Focusy 380 grają na co dzień z Dussunem V6i i jest to elektrownia, która robi z nimi co chce. Natomiast dzisiaj szwagier przyniósł mi na kilka dni swojego Creeka Destiny bo u niego z prądem coś nie tak i coś mu w nim pstryka przy zmienianiu źródeł więc chciał sprawdzić czy u mnie będzie inacźej. Właśnie tak sobie słucham tego Creeka i mimo, że na oko o połowę mniej wydajny to daje radę. Co prawda nie mogę spróbować głośniej bo pora późna ale na normalnym poziomie jest w porządku.

Może Creek daje radę. Nie przeczę.

Ja mam takie doświadczenie. Powiem tak: " za wszystko możesz zapłacić kartą Mastercard, ale mina sprzedawcy była bezcenna". Szybkość z jaką przełączał kolumny konkurowała z bolidami F1

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Do słabej kilkuwatowej lampy.

Poza tym kolumny o wysokiej efektywności grają dźwiękiem bliższym estradowemu. Czyli żywo, dynamicznie, z tzw "kopem" ale ze znacznie wyższymi zniekształceniami. To wielu ludziom się podoba. A przecież o to w tej zabawie chodzi:-)

Sprzęt, który gra pieczołowicie wszelkie subtelne niuanse nagrania też może mieć tego "kopa". Oczywiście tak astronomiczny SPL jakie osiągają sprzęty estradowe, w połączeniu z super precyzją i wykopem winduje cenę w stratosferę, czyli ceny sprzętu w stylu "milion złotych" pokroju :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moje Focusy 380 grają na co dzień z Dussunem V6i i jest to elektrownia, która robi z nimi co chce. Natomiast dzisiaj szwagier przyniósł mi na kilka dni swojego Creeka Destiny

Destiny 1 czy Destiny 2 teraz zmaga się z tymi smokami :)

ps

Kilogramy wzmacniacza nie czynią go mocarzem. Nawet jak ma 2 trafo wielkości garnka. Oczywiście wydajny wzmak te cechy może mieć, ale najważniejszy jest projekt i pomysł i realizacja z jak najmniejszymi kompromisami technologicznymi. Wtedy nawe taki mały naleśnik jak moj 60 Wat rzondzi kolumnami potrzbującymi sporo prądu. Trzeba by mi spróbować czy by porządził też monitorowymi Dynkami X16.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Choć włączyłem właśnie Erykę Badu i z tym basem to jednak Creek zauważalnie słabszy, choć gdybym nie miał porównania to bym się nie czepiał bo i tak gra ładnie.

Destiny 1 czy Destiny 2 teraz zmaga się z tymi smokami :)

ps

Kilogramy wzmacniacza nie czynią go mocarzem. Nawet jak ma 2 trafo wielkości garnka. Oczywiście wydajny wzmak te cechy może mieć, ale najważniejszy jest projekt i pomysł i realizacja z jak najmniejszymi kompromisami technologicznymi. Wtedy nawe taki mały naleśnik jak moj 60 Wat rzondzi kolumnami potrzbującymi sporo prądu. Trzeba by mi spróbować czy by porządził też monitorowymi Dynkami X16.

Na pewno masz rację, dobry projekt to podstawa ale "z piasku bicza nie ukręcisz"

Destiny 2

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

... czyli brzmienie Yamaha RX-V350 x-P

Nie znam tego modelu, ale może tak być;-)

Naim się spocił, przy rytmicznym, gęstym utworze wszystko tak się wysypało, że aż żal było tego słuchać. Tempo VI w tym zestawieniu zagrało wręcz wybitnie. Wzmacniacze Naima do słabeuszy nie należą.

Wiele wzmacniaczy się w przeszłości wyłożyło na Dynkach. Chwilą prawdy są właśnie gęsto zaaranżowane partie, najlepiej orkiestrowe, w których pojawiają się w tym samym czasie różne instrumenty grające w całym paśmie. Dynki wyglądają niepozornie, ale naprawdę potrafią rozłożyć na łopatki dużo piecyków. W tym sensie są więc problematyczne, same kosztują relatywnie niewiele ale wymagają poważnego i drogiego w zakupie wzmacniacza. Stąd moja uwaga o Krellu KAV-300i, to jest minimum przyzwoitości.

To czyli taki Destiny 2 lub mój AudioLab 8000S ma szanse polec na małych monitorkach X 16 ?

symfoniki sporadycznie słucham

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

To czyli taki Destiny 2 lub mój AudioLab 8000S ma szanse polec na małych monitorkach X 16 ?

symfoniki sporadycznie słucham

Audiolaba nie słuchałem ale Destiny 2 bez obawy mogę polecić, mimo bardzo lekkiego niedomagania na basie ale to w przypadku dużych kolumn z dwoma wooferami po 20 cm. Z X16 nie będzie problemu.

Do mer

Excite x 18 beda potrzebowaly bardzo wydajnego pieca. Zobacz jaki glosnik siedzi "na basie" potem zobacz dynie focus 160 i bedziesz mial odpowiedz jakiego wzmacniacza im trzeba... Do brio to moje maluszki sie nadadza.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

...spoko,dzieki za wyjasnienia.Pozostaje pozostać przy tym co mam,nawet jestem zadowolny z takiego grania,ale jak to zawsze bywa ,człowiek potrzebuje zmian i chce wiecej.Ten sam problem dotyczy zarobków.To co proponujecie? Jakie kolumny do 5000 zł ,zamiast moich Castle knight 2?a może nic nie zmieniac? Ta cała zabawa w audio zaczyna mnie męczyć....Pozdrawiam

...spoko,dzieki za wyjasnienia.Pozostaje pozostać przy tym co mam,nawet jestem zadowolny z takiego grania,ale jak to zawsze bywa ,człowiek potrzebuje zmian i chce wiecej.Ten sam problem dotyczy zarobków.To co proponujecie? Jakie kolumny do 5000 zł ,zamiast moich Castle knight 2?a może nic nie zmieniac? Ta cała zabawa w audio zaczyna mnie męczyć....Pozdrawiam

Jeśli nie muszą być podstawkowe to może coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Studio 16 hz Canto Grand - sporo osób z forum je ma i są bardzo zadowoleni.

Prezencje mają wyborną, albo wyborową ;) Ludzie mówią, że grają też ładnie. Przekonam się za 2 tygodnie, bo mam chęć porównać z Dynkami X16. Korci kupić któreś do sypialni 22m2 :)

jak się zrobi klik w zdjęcie to można powiększyć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekaw jestem Twojej opinii. Znam brzmienie obu kolumn, ale nie miałem okazji porównać bezpośredno i w swoim systemie. Oba monitory dobre, ale stawiam na Canto Grand :) Daj znać jak odsłuchasz.

trochę strach, bo może legenda upaść jak upadały imperia, a żyło się i przez wiele lat, marzyło się ..... o duńskich kolumnach

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.