Skocz do zawartości
IGNORED

Polk Audio TSx550 ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie ?

ganjor86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Natknąłem się na ebay na kolumny jak w temacie i mam dylemat. Na papierze wszystko wygląda pięknie jak na 399£. Kolumny są dość spore ale w recenzji czytałem że są łatwe do wysterowania nawet przez wzmacniacze o mniejszych mocach a ja mam Cambridge cxa60 i zastanawiam się nad kolumnami bo teraz grają diy z Visaton sc10n i na dwóch tmv 188 chyba więc sporo to ogranicza możliwości mojego wzmacniacza a ja szukam czegoś do muzyki głównie ale i do filmów tyle że przy filmach nie jestem aż tak wymagający. Kolumny powinny mieć dość mocny bas ale i te podwójne średniotonowe nie powinny być chyba zbyt zagłuszone przez inne pasma. Czy ktoś coś wie o tych kolumnach ?

Zakup kolumn Polk Audio do wzmacniacza Cambridge, to bardzo słaby pomysł. CXA 60 jest bardzo analitycznym i jasno grającym wzmakiem. W przypadku Polków które grają skrajem pasma ( dużo góry i basu ), dojdzie do wrażenia tzw."żyletek na uszach". Do takiego połączenia poleciłbym bardziej ocieplone brzmienie, np. polski Pylon Audio Sapphire czy Diamond.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Koliumny ciekawe i stosunkowo tanie ale do filmów to raczej reanimuje swój woofer jamo Sw-550e bo padła w nim cała elektronika i tylko trafo się nadaje.

Co masz w planie zrobić z tym wooferem ?

Kupię końcówkę mocy mono 100W z zasilaniem +-27V i przedwzmacniacz najlepiej z trzema potencjometrami (volume, przesunięcie fazy, częstotliwość odcięcia) i zamontuje to w obudowie tam gdzie był oryginalny wzmacniacz ale na dobór końcówki mocy i przedwzmacniacza mam jeszcze czas bo w tym salonie jaki teraz mam nie ma na woofer miejsca (szczególnie takich rozmiarów woofer).

No wolałbym bez woofera ale kiedy oglądałem głosniki w richer sounds to wyglądały jak miniaturki takich jakie chciałbym mieć. Zanim kupię głośniki muszę kupić gramofon a to też trochę zajmie więc mam nadzieję że trafię na coś konkretnego w tym czasie.

Jak trafisz dobre kolumny to subwoofer może nie być potrzebny ;)

A jakie to dobre kolumny w cenie 1000 funtów odtwarzają skutecznie pasmo 20-30Hz?

To pasmo

20

akurat nie uważam aby było niezbędne ( do filmów ) - tym bardziej, że REALNIE takie pasmo przetwarza niewiele subwooferów.

30Hz

To jest akurat realne przetwarzanie ( ze spadkiem -6 , -9dB + 'wzmocnienie' pokoju ) sporej ilości kolumn wolnostojących.

Z pewnością dobre kolumny podłogowe dadzą lepszy bas ( jakościowo ) niż kiepskiej jakości subwoofer.

Do filmów? A co z odtwarzaniem organów?

Też tak sądzę, że to żarty z tymi kolumnami bez wsparcia subwoofera :)

Chyba nie czytasz dokładnie postu Kolegi. Pisał o konkretnym subwooferze Jamo i do tego się odnosiłem. Piszesz wątki aby pisać ?

Dodatkowo pytanie było zadane o spasowanie elektroniki CA ( wzmacniacza ) oraz tytułowych kolumn. Jak napisał powyżej :

HIFISTATION.PL

Uważam podobnie - ten wzmacniacz nie będzie dobrze grał z tymi kolumnami.

Jestem zwolennikiem umiarkowanego basu a jeśli mi będzie mało w filmach to zawsze mogę naprawić swój woofer. Jak na razie te dwa zestawy kolumn z włoch są dla mnie najbardziej interesujące i nie będę ukrywać że ze względu na cenę też a do zakupu mam pewnie jeszcze pół roku ale chciałbym być pewnym że dokonałem dobrego wyboru więc już zaczynam poszukiwania bo o głośnikach nie wiem zbyt wiele.

Te Indiany grają dość równo i obawiam się, że może brakować Ci basu ( z tym i innym wzmacniaczem również ).

To w czym są lepsze bo chyba muszą skoro są droższe.

A jak z pokojem ? Bez przemyślenia akustyki pomieszczenia nie uzyskasz żadnego ze swoich założeń.. Nie słuchaj branży.

Wspominałem o tym wielokrotnie - bez akustyki nie zagra...

Mam mały salon z trzema kanapami ale wiem że w przyszłości przeprowadzę i będziemy szukać domu z durzym salonem na projektor i głośniki a teraz mam salon wielkości 5x4 m a wysokość około 3m kolumny stoją w rogach przy dluższej ścianie.

Zdjęcia dam jutro ale niestety opcji z przesuwaniem mebli nie ma bo nie ma na to miejsca ale już zauważyłem że brzmi najlepiej kiedy jest tylko jedna kanapa w salonie na której siedzę ale to jest nie możliwe więc głośniki rozwiną skrzydła na nowym mieszkaniu.

Pomyśl w nowym mieszkaniu nad priorytetami.

Kolumny muszą mieć trochę miejsca z każdej strony by mogły zagrać jak chcesz. Wstawianie w rogi odpada, wstawiania między meble odpada, wstawianie blisko ścian odpada. Wysunięcie wskazane i wiele innych :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.