Skocz do zawartości
IGNORED

Czy lampa się sprawdzi?

bokser7778

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Chciałbym się dowiedzieć czy w muzyce której słucham sprawdził by się wmacniacz/końcówka mocy lampowa lub tylko przedwzmacniacz lampowy (a obecną tranzystorową końcówkę bym zostawił)

Otóż posiadam obecnie:

-przedwzmacniacz/dac audio gd nfb10es3

-końcówke mocy rotel rb990bx

-kolumny diy na przetwornikach seas prestige l22 rn4xp , seas excel M15ch002 , morel et-338-104

-pokój 3,4x5,05m wys 2,6m

muzyka tylko i wyłącznie hard rock i heavy metal i pochodne gatunku np zespoły: judas priest, wasp, helloween, gamma ray, ac dc, running wild, saxon, megadeth, nightwish, alice cooper, blind guardian, manowar, twisted sister, savatage itp itd.

Jak oceniacie czy jakiś przedwzmacniacz/ końcówka mocy lampowa by sie sprawdziła lepiej w tego typu muzyce?

budżet? - do ok 3 tys (nowy/używany bez znaczenia)

https://www.audiostereo.pl/topic/125541-czy-lampa-si%C4%99-sprawdzi/

Słucham m.in metalu na lampie z gramofonu jako źródła. Jeżeli chodzi o kapele, które podałeś, czyli średnie tempa i podobna gęstość przekazu to lampa da radę. Gorzej z bardziej ekstremalnymi klimatami, tu lampa się gorzej sprawdza.

Słucham dużo hard rocka lat 60/70 i odkąd przeszedłem z tranzystora na lampę nie mogę wyjść z podziwu jak brzmi gitara i bas :)

Wszystko jest takie gęste i intensywne a do tego szczegółowe.

Musisz po prostu posłuchać jakiś wzm. lampowy z muzyką, której słuchasz. Ja bym sprzedał rotela i kupił integrę lampową, ale naprawdę warto wcześniej posłuchać (choć sam kupiłem obecny wzmacniacz w ciemno, bez słuchania).

Aha, nie wiem jaką skuteczność mają Twoje kolumny, ale patrząc po mocy końcówki rotela, którą masz i do muzyki jaką słuchasz to celuj w lamowce z jednak dużą mocą a nie kilkuwatowe set (chyba, że masz naprawdę dużą skuteczność).

@gzrech

Z dobrą lampą death metal brzmi naprawdę dobrze. Słuchałem ostatnio Morbid Angel płyty "gateways..." i choć dawno nie słucham tego gatunku, to aż ciężko było mi wyłączyć, jak usłyszałem co ze stopą i szybkością robi mój Cayin.:)

fakt - najlepiej będzie jak jakąś lampe pierw przesłucham....

co do skutecznośći moich kolumn to wiem tylko że mają 8ohm a ile db skuteczność to nie wiem? (byly robione na wymiar)

nigdy w życiu lampy nie słuchałem.....

Czy są jakieś modele godne polecenia do 3 tys (może być używany)

tu zdjęcie moich kolumn:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale martwi mnie mała moc lampy, bo np mój rotel ma 2x215w przy 8ohm / 2x330 przy 4ohm , a lampa pewno ze 2x30w ...? Czy to starczy?

Ukryta Zawartość

Ooo widzę Sonus Oliwę :)

Ja też gram na monitorach Olivy właśnie ze wzmakiem lampowym.

Pytałem p. Witka o skuteczność moich, doradził mi lampowy push pull o mocy 40w+

Cayin ma chyba 45w. Jest bardzo dobrze i ciągnie wszystko bez zająknięcia, od ambientu, klasyki i jazzu do hardrocka i death metalu.

Te lampowe waty a tranzystorowe-nie można tak porównywać.

Takie 100 czy 80w z xindaka 6800 a te 45w z cayina teraz równie dobrze wysterowały mi kolumny, a nie wiem czy lampa nie lepiej. Na tranzystorze bardziej słychać zniekształcenia wzrastające z głośnością, na lampie dużo mniej ich jest.

Da rade

Grzech ma racje przy bardziej czadowym metalu (DEICIDE, OBITUARY NAPALM DEATH itd ) lampa troche sie gubi .

Slucham death metalu , rocka,hard rocka , generalnie duuuzo gitary i lampa wymiata . Mialem tranzystor i po przejsciu na lampe nie ma powrotu do tranzystora. Polecam rowniez do lampki vinyl to jest jak dobre malzenstwo.

Grzech ma racje przy bardziej czadowym metalu (DEICIDE, OBITUARY NAPALM DEATH itd ) lampa troche sie gubi .

Ja się nie zgadzam z tym stwierdzeniem. Jak masz dosyć skuteczne kolumny powyżej 92dB to spokojnie daje radę. Jest selektywność i dynamika. Stopy perkusyjne też ładnie odseparowane i to przy takich szybkograjach jak chociażby Cryptopsy czy Nile.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

cześć

Na twoim miejscu nie pozbywałbym się końcówki mocy ,tylko sprawdził jak będzie grać z preampem lampowym.Według mnie najlepiej do metalu sprawuje się OTL.

Jest to szczegółowe granie ,bez cienia spowolnienia,sam używam takiego zestawu i dla mnie jest to wybór optymalny.

Popieram. mam przeciętny wzmacniacz bo Yaqin mc30l, ale w muzyce metal, rock pokonał mój poprzedni wzmacniacz Krell kav300i

Dokładnie, mam tez tego yaqina - metal na nim pokonuje droższe tranzystory, a miałem wcześniej 3 tranzystory to wiem, co mówię;)

Witam również słucham Metalu/rocka, przesiadłem się 300b na GM70 (wcześniej wierny fan tranzystora klony accuphase, naim etc)...

Słuchając metalu (napalm death czy fear factory) wzmak lampowy radzi sobie bardzo dobrze :)

cześć

Na twoim miejscu nie pozbywałbym się końcówki mocy ,tylko sprawdził jak będzie grać z preampem lampowym.

Tak właśnie zrobie

ale czy istnieje coś takiego (jeśli tak to czy jest ktoś w stanie podać model):

przedwzmacniacz lampowy , dac i wzmacniacz słuchawkowy w jednej obudowie?

lub

przedwzmacniacz lampowy i wzmacniacz słuchawkowy w jednej obudowie?

Przedwzmacniacz i wzm. słuchawkowy w jednej obudowie robią polskie manufaktury,np.Feliks Audio,czy White Bird Amplification,chyba jeszcze Dubiel acoustic i pewnie wiele innych ,najlepiej poszperac po sieci ...

Glownym czynnikiem wplywajacym na przekaz jest jednak koncowka mocy. Przedwzmacniacz ma jedynie niczego nie zepsuc.

Dlatego może niech autor weźmie się za integrę lampowa, a przedwzmaka zostawi.

Dobra lampa powinna zagrać metal tak gęsto i dynamicznie, że naprawdę warto.

Cokolwiek kupisz, kup tak by móc to potem łatwo odsprzedać najlepiej bez straty, minimalizacja ryzyka. Zakupy w ciemno to ekscytujące przygody :)

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

• 3 tygodnie później...

Ja się nie zgadzam z tym stwierdzeniem. Jak masz dosyć skuteczne kolumny powyżej 92dB to spokojnie daje radę.

święta racja jak dla mnie lampowy Przedwzmacniacz i CD i jest ekstra pełne mięsiste stopy , gitary zaczynają być takie realne

Takie są moje wrażenia na ten temat. Sama lampa może nie dać tego kopa dla gł niskotonowego zwłaszcza że masz fajny tranzystor nie kombinował bym tylko zapodał lampowy przedwzmacniacz i zobaczysz poprawę...

święta racja jak dla mnie lampowy Przedwzmacniacz i CD i jest ekstra pełne mięsiste stopy , gitary zaczynają być takie realne

Takie są moje wrażenia na ten temat. Sama lampa może nie dać tego kopa dla gł niskotonowego zwłaszcza że masz fajny tranzystor nie kombinował bym tylko zapodał lampowy przedwzmacniacz i zobaczysz poprawę...

gram na lampowej integrze z budową dual mono na lampach mocy 4x EL84, 30 watt w AB z kolumnami o skuteczności 86db z impedancją spadającą do 3,7 ohma. Nie odczuwam braku mocy, dół na ile go jest bo 55 hz spadek -6db odczuwam dobrze kontrolowany, w formie. Jeden kolega na forum Octogan ma polski wzmacniacz lampowy LAR 32 watt nie wiem czy w A czy AB i ciągnie dynaudio contour 1.4 znacząco trudniejsze od moich kolumny, tu już trzeba dobry trazystor a mimo to lampa daje radę. Jego 10ta wypowiedz

Ukryta Zawartość

Być może to jakieś spasowanie.

Ukryta Zawartość

Mi tez się tak wydawało do nie dawna co prawda mowa o sporych głośnikach w mojej sytuacji lecz ma to odwzorowanie również w mniejszych konstrukcjach które często są wymagające moim zdaniem. Nie będę się przegadywać ale ja też się sugerowałem innymi do póki nie sprawdziłem na własnym przykładzie a najprościej i najszybciej to sprawdzić obniżając np w foobarze wysokie i średnie tony za pomocą equalizera i wysterować wzmacniacz zwracając uwagę na pracę głośnika i jak gra w danym momencie czy do połowy mocy głośnik chce wyskoczyć z membrany czy wzmacniacz zostaje przesterowany i nie daje mu rady

Założyciel tematu posiada już końcówkę więc moim zdaniem szkoda się jej pozbywać a zmienić po prostu przedwzmacniacz czy dołożyć lampkę do CD co u mnie miało kolosalne znaczenie jest warte grzechu...

Mi tez się tak wydawało do nie dawna co prawda mowa o sporych głośnikach w mojej sytuacji lecz ma to odwzorowanie również w mniejszych konstrukcjach które często są wymagające moim zdaniem. Nie będę się przegadywać ale ja też się sugerowałem innymi do póki nie sprawdziłem na własnym przykładzie a najprościej i najszybciej to sprawdzić obniżając np w foobarze wysokie i średnie tony za pomocą equalizera i wysterować wzmacniacz zwracając uwagę na pracę głośnika i jak gra w danym momencie czy do połowy mocy głośnik chce wyskoczyć z membrany czy wzmacniacz zostaje przesterowany i nie daje mu rady

Założyciel tematu posiada już końcówkę więc moim zdaniem szkoda się jej pozbywać a zmienić po prostu przedwzmacniacz czy dołożyć lampkę do CD co u mnie miało kolosalne znaczenie jest warte grzechu...

Rozumiem Cię. Może się zdawać że jest dobrze ale z innym wzmacniaczem może być jeszcze lepiej i wtedy to dopiero wychodzi. Chciałem wspomnieć że takie połączenia bywają udane, i są jeszcze bardziej udane co wychodzi po czasie. Na pewno tranzystor to bezpieczniejsze połączenie.

Zrób sobie taki test Kamil z ciekawości nawet , zobaczysz co drzemie w twoich głośnikach taki przedmuch sprzętu ( : mi to poprawia poprawia humor szkoda tylko że jedynemu w domu ( :

...witam drodzy forumowicze tudzież forumowiczki. Mam niezły orzech do zgryzienia mianowicie zakupiłem jakiś czas temu przedwzmacniacz lampowy MingDa MC-7R no i zamysł mój przy tym zakupie był taki by podpiąć pod to ustrojstwo tranzystorową końcówkę mocy. Na początku myślałem by podpiąć Audiolaba 8200A(ma on możliwość pracy jako końcówka) teraz myślę o monoblokach Audiolab 8000/8200p ale tutaj pojawia się pytanie CZY MOŻNA???...impedancja wyjściowa na tym pre jest 100K zaś impedancja wejściowa zarówno integry 8200a jaki monobloków to 47k?...co się stanie jak połączę te urządzenia razem-będzie dymek???...może macie jakieś inne opcje-jakaś inna końcówka mocy???...za wszelkie informację z góry dziękuję...pozdrawiam...

...dzięki za tak szybką odpowiedź...ale mam jednak wątpliwość(może i za dużo się naczytałem)-piszą by impedancja wejściowa(czyli wzmacniacza) była ok. 10 razy większa niż impedancja źródła czyli w tym przypadku przedwzmacniacza a u mnie jest na odwrót i nie wiem czy nie będzie hmm "konfliktu sprzętowego":)...

by impedancja wejściowa(czyli wzmacniacza) była ok. 10 razy większa niż impedancja źródła

To się zgadza, tak powinno być. Jesli u Ciebie jest na odwrót, to jest nieoptymalnie i występuje konflikt sprzętowy.

Dlatego preampy lampowe dla końcówek tranzystorowych powinny mieć na wyjściu wtórnik katodowy o niskiej impedancji.

...raz wtóry dzięki za szybką odpowiedź...no to widzę to w czarnych barwach-elektronik ze mnie żaden zaś słowo a właściwie dwa "wtórnik katodowy" pierwszy raz w życiu słyszę...teraz zaczną się pytania laika-czy można takowy wmontować w istniejący schemat urządzenia jednocześnie nie zaburzając jego funkcjonowania a co za tym idzie jakości dźwięku i pytanie bardziej myślę abstrakcyjne-czy jest może jakaś możliwość obniżenia impedancji nie ingerując w wewnętrzną strukturę urządzenia???...ostatnie pytanie-podłączając taki sprzęt razem ze sobą nie zmieniając impedancji czyli w sposób odwrotny do właściwego można np spalić końcówkę mocy w integrze???...

Co to za pre i końcówka? Skąd wiesz, że może być konflikt?

W najprostszym ujęciu wyjście anodowe i katodowe.

Ukryta Zawartość

post-8303-0-18816900-1457385685_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.