Skocz do zawartości
IGNORED

Najstarsze wydanie CD !

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, jezz napisał:

Dla mnie zagadką jest, ze nie czyta płyt tylko z ECM.

Widocznie Twój odtwarzacz nie lubi jazzu, tylko przyzwyczaił się do ciągłego grania rapu i hip-hopu. ?

29 minut temu, soundchaser napisał:

Widocznie Twój odtwarzacz nie lubi jazzu, tylko przyzwyczaił się do ciągłego grania rapu i hip-hopu. ?

Może ktoś mądrzejszy ma jakiś pomysł?

Może ECM ma jakiś inny/specyficzny nieznany dla Twojego CD zapis ścieżki info o czasie,

ilości nagrań  itp. (TOC),  jest jako pierwsza odczytywana, w czasie gdy płyta się kręci na starcie po załadowaniu.

A kręci bez końca i efektu, czy w efekcie wydaje wyrok "no disk"?

Zaiste, zadziwiający to i niespotykany przypadek.

...albo wszystkie Twoje ECeMy to jakieś krzywe piraty. Dużo ich masz?

Edytowane przez iro III
11 minut temu, iro III napisał:

A kręci bez końca i efektu, czy w efekcie wydaje wyrok "no disk"?

Kręci i jest komunikat no disc.

Mam sporo i żaden nie jest piratem.

Też mnie to zastanawia bo czyta nawet jakieś badziewne cd-r wydawane na Jamajce. A ECM z reguły nie.

22 minuty temu, iro III napisał:

No trudno, nie widzę innej możliwości jak zakup "de-dy-ko-wa-ne-go" (tfu!) plejera, wyłącznie for ECM  ?

Ale wtedy nie będzie mu grał tych wszystkich rapów i hip-hopów.
No chyba, że będzie miał dwa. ?

56 minut temu, jezz napisał:

Może ktoś mądrzejszy ma jakiś pomysł ?

Jeśli twój odtwarzacz ma laser VAM 12...... to prawdopodobnie to jego wina. Przez  prawie 30 lat serwisowania sprzętu RTV tego typu sytuacje lub podobne miałem tylko z tym laserem. Na przykład czytał wszystkie CD-R oprócz płyt jednej firmy teraz nie pamiętam której. Te płyty były czytane oczywiście przez każdy inny odtwarzacz. Kolejny przypadek to brak odczytu starych oryginalnych CD z lat 80 tych. Wszystkie współczesne czytał absolutnie bez zająknięcia. We wszystkich tych przypadkach wymiana lasera na inny wyciągnięty z używanego odtwarzacza/dawcy organów pomagała. Nowe tego typu są dostępne ale to chiński  nic nie warty złom. Czy tak jest u ciebie nie wiem.

Darek67

Edytowane przez Darek67
54 minuty temu, iro III napisał:

No trudno, nie widzę innej możliwości jak zakup "de-dy-ko-wa-ne-go" (tfu!) plejera, wyłącznie for ECM  ?

20 letnie dvd sobie radzi. I inny cd też?

7 minut temu, Darek67 napisał:

Dzięki.

13 godzin temu, jezz napisał:

Mialem podobny problem z nowym sa8005 marantza. Lasery byly temu winne. Wymienili w serwisie na nowy i to samo. Dopiero za 3 razem jakos chodzil, ale tez z oporami. Sprzedalem go szybko i kupilem co innego. 

Wieza STEREO Technics :)

Gość glazior

(Konto usunięte)
W dniu 15.06.2020 o 07:56, Sine Metu napisał:

Ot tak, to ujmę

A ja tak.

IMG_20200616_115941_HDR.jpg

W dniu 11.06.2020 o 12:36, Sine Metu napisał:

Jako że część Twojej muzyki słuchałem najpierw na winylu, to powiem Ci że CD z tamtych czasów były przewalane na pałę, niestety.

I dużo czasu minęło abym odzyskał to samo fajne brzmienie na CD.

To dwupłytowe wydanie delux do których wydań i tłoczeń porównywałeś ?

Chętnie skorzystam z Twojej nie wątpię głębokiej wiedzy  , ale za nim to nastąpi daj skan real foto albumu almanów.

Edytowane przez glazior
W dniu 14.06.2020 o 22:39, jezz napisał:

Dla mnie zagadką jest, ze nie czyta płyt tylko z ECM.

Myślę, że chodzi o grubość oryginalnych dysków ECM. Z tego co zauważyłem, to są cieńsze niż standardowe płyty z innych wytwórni. Ja też mam problem z płytami z ECM na odtwarzaczu QUAD Artera Play, tyle że zupełnie inny. Ten odtwarzacz ma transport typu slot i właśnie płyt ECM bardzo często nie chce oddać, tylko zacina je w połowie po naciśnięciu Eject i dalej ni chu chu. Muszę wtedy taką płytę wyciągać na siłę. Problem dotyczy tylko płyt ECM i łączę go z mniejszą grubością tych płyt niż standard. Po prostu cienkie są te płyty i to jest fakt ?

Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

16 godzin temu, jezz napisał:

20 letnie dvd sobie radzi. I inny cd też

Zwrócę uwagę, że dvd ma większą prędkość obrotową,a obecnie wiele nowych napędów nie potrafi stabilnie zmniejszać prędkości silnika krokowego do brzegu płyty.

Czyli - w USA i w Azji już płyt CD nie ma co odczytywać, bo urządzeń ubywa.

A czemu akurat padło na ECM ?

Nie wiem. Wiem, że te nowe napędy śmigają. Ale nie wszystkie zwalniają prawidłowo. Format  CD Audio im może nie pasuje

Jaki model jest tak marudny, że nie czyta płyt ECM ?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

3 godziny temu, Drizzt napisał:

Myślę, że chodzi o grubość oryginalnych dysków ECM. Z tego co zauważyłem, to są cieńsze niż standardowe płyty z innych wytwórni. Ja też mam problem z płytami z ECM na odtwarzaczu QUAD Artera Play, tyle że zupełnie inny. Ten odtwarzacz ma transport typu slot i właśnie płyt ECM bardzo często nie chce oddać, tylko zacina je w połowie po naciśnięciu Eject i dalej ni chu chu. Muszę wtedy taką płytę wyciągać na siłę. Problem dotyczy tylko płyt ECM i łączę go z mniejszą grubością tych płyt niż standard. Po prostu cienkie są te płyty i to jest fakt ?

Masakra.
Czas przejść na pliki...zero problemów. ?

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

Chętnie skorzystam z Twojej nie wątpię głębokiej wiedzy  , ale za nim to nastąpi daj skan real foto albumu almanów.
Jeszcze może, co robiłem piętnaście lat temu? Puknij się, człowieku
6 godzin temu, Drizzt napisał:

W twoim masz zużyty wałek gumowy który jest osadzony na stalowym pręcie.  Konstrukcja tej części mechanizmu jest tak zbudowana że wałek jest dociskany do płyty i kręcąc się wciąga/oddaje płytę. Jeśli wałek jest zużyty a płyta cienka to docisk jest za słaby i płyta nie chce wyjść. Naprawa polega na wymianie wałka, pod warunkiem że da się go kupić.

13 minut temu, Darek67 napisał:

W twoim masz zużyty wałek gumowy który jest osadzony na stalowym pręcie.  Konstrukcja tej części mechanizmu jest tak zbudowana że wałek jest dociskany do płyty i kręcąc się wciąga/oddaje płytę. Jeśli wałek jest zużyty a płyta cienka to docisk jest za słaby i płyta nie chce wyjść. Naprawa polega na wymianie wałka, pod warunkiem że da się go kupić.

Tak, z pewnością zużyty, zwłaszcza że jest tak od nowości a odtwarzacz ma jeszcze pół roku do końca gwarancji. Pewnie go oddam do serwisu przed końcem. Odwlekam to bo, jak pisałem, problem jest tylko z płytami ECM.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

Gość glazior

(Konto usunięte)
18 godzin temu, glazior napisał:

11 godzin temu, Sine Metu napisał:

Jeszcze może, co robiłem piętnaście lat temu? Puknij się, człowieku

Twoje kwalifikacje w tym wątku odnośnie jakości tłoczeń płyt - ale nie tylko - są zerowe.

Edytowane przez glazior
Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Twoje kwalifikacje w tym wątku odnośnie jakości tłoczeń płyt - ale nie tylko - są zerowe.
Akurat będę się przejmował gościem z miesięcznym stażem i bez sprzętu
13 godzin temu, Drizzt napisał:

Tak, z pewnością zużyty, zwłaszcza że jest tak od nowości a odtwarzacz ma jeszcze pół roku do końca gwarancji. Pewnie go oddam do serwisu przed końcem. Odwlekam to bo, jak pisałem, problem jest tylko z płytami ECM.

Piszę o swoich doswiadczeniach i tym co robię na co dzień. Guma jest albo zuzyta, albo stara. Tylko wtedy tak się dzieje. To że sprzęt jest nowy nie ma znaczenia. Moze te elementy leżały w magazynie jakis czas. Widuje spraciała gume w sprzęcie 20 letnim jak i 3 letnim. Paski w sprzęcie wytrzymywały 20 lat teraz po dwóch latach parcieją.

W dniu 17.06.2020 o 13:19, Darek67 napisał:

Widuję sparciałą gume w sprzęcie tak  20 letnim, jak i 3 letnim. Paski w sprzęcie wytrzymywały 20 lat, teraz po dwóch latach parcieją.

Chodzi o wysuw szuflady, bo przecież silniki w module napędów (soczewek, lasera, tacki) są bezpaskowe ?

Co najwyżej tam zębatki występują, ale chyba tylko tu, gdzie występuje skokowy posuw głowicy z laserem do celowania w ścieżki.

Sorry - zerknąłem klika postów wstecz, tam nie było o tym, do czego odnoszę się (odtwarzaczy ze szczeliną i wsuwaniem płyt CD nie rozmontowywałem i ich nie znam, ale są podejrzane).Może i paski i wałki są, nie wiem.

Okres życia urządzenia za duże pieniądze jest dla mnie nie do przyjęcia.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Pokaż nowe odpowiedzi