Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Rubicon 2 czy Kef r300

daniel-de

Rekomendowane odpowiedzi

Na jednym odsłuchu słuchałem hegla z R300 a potem z ikon 6 i to zdecydowanie basy na korzyść ikonów. Dodam, że byłem napalony na te R300 ale wyszło jakoś średnio. W domu słuchałem tą niższą półkę i też stopa taka w tyle. Słuchałem też te Kefy z avatara puszkina i monitor audio S6 były sporo lepsze (w kwestii basu). Od razu powiem, że te porównanie jest nie fair bo i MA i ikony to małe podłogówki więc teoreycznie powinno być lepiej a basem ale np magnaty quantum są z basem na poziomie MA6 (a to podstawki). Na te R300 byłem na prawdę nastawiony pozytywnie, nie mają złych opinii, ale to co usłyszałem to nie było to po prostu. Na podstawie tych 3 odsłuchów twierdze, że Kefy grają środkiem pasma.

Jak już się odnosisz do Magnata, to przed R300 miałem flagowe podłogówki Quantum 905. Di-appolito na alu, napylanych mid wooferach, dwu drożne. Przestrzeń na poziomie wiele droższych konstrukcji. Zmieniłem je na R300 tylko ze względu na przeprowadzkę do mniejszego pokoju. Teraz mam 15m2, wcześniej jakoś z 18m2, ale miejsce odsłuchu ponad metr dalej niż teraz i tam Magnaty sprawowały się idealnie ponad 4 lata. Mega bas z super zejściem, ale co jak co R300 tąpnięcie mają lepsze (w mniejszy pokoju 15m2, niestety w poprzednim ich nie porównywałem). Stopa w cięzkim Rocku uderza nie miłosiernie i nikt mi nie wmówi że jest inaczej.

20c867019762dc736ced36a3481e170e_1.jpg

Byłem w ich posiadaniu prawie 2 lata i słuchałem w kilku zestawieniach ( hk, naim, gryphone). Ikon 6 to podłogówka i raczej nie porównywałbym ich z podstawkami.

Też bym nie porownywal monitora z podlogowką, ale zalezy od pomieszczenia. U mnie R300 zagrały niższym basem niz podlogowka. A na uderzeniu nic nie straciłem.

?👈

Może i tak, na pewno Quantum nie można zarzucić faworyzowania ktoregoś pasma, ale z R300 też nie jest aż tak źle. Zależy jaki piec im podepniemy. Ja oczekuje dobrego zejscia, ale i z dobrym tąpnięciem. Jednak tąpnięcia w Magnacie takiego nie było. Za to sto razy lepiej znikały w pomieszczeniu.

?👈

Czytam od nowa ten temat i już nie ogarniam co tu się dzieje...

Na jednym odsłuchu słuchałem hegla z R300 a potem z ikon 6 i to zdecydowanie basy na korzyść ikonów

No a czego się spodziewałeś? Przecierz ikony 6 to pogłogówki a R300 to monitory. Teraz kwestia jakości owego basu...

Na podstawie tych 3 odsłuchów twierdze, że Kefy grają środkiem pasma.

Odsłuchwiałeś chyba jakiś wyjatkowy egzemplarz.Może miałeś je jakieś uszkodzone?:)

Naczytałem się o basie w Kef ale po osobistym odsłuchu w moich warunkach nie stwierdziłem jego potęgi.

No nie dziwe się jak odsłuchiwałeś je w 40 metrach! Czego się spodziewałeś, że zrzuci cię z kanapy?Do takich pomieszczeń jak chcesz potęgę w tej cenie to nie monitory a jakieś Klipsch rp-280f na dwóch 20 centymetrowych basowcach. Ewentualnie kupić monitory które Ci najbardziej pasuja i dokupić suba na 30 cm głośniku, REL R528 bądź Velodyne EQ MAX 12

Ikon 6 nie grzeszy nadmiarem basu.

Ale przymierzanie monitorów do 40 metrowego pomieszczenia do jednak zła droga :-) Dziwne jest jednak to że R300 mają wg mnie subiektywne więcej basu od większych R500.

No nie dziwe się jak odsłuchiwałeś je w 40 metrach! Czego się spodziewałeś, że zrzuci cię z kanapy?

Ani się nie spodziewałem ani też nie oczekiwałem zrzucenia z kanapy. Ale nawet mniejsze B&W cm5 pod względem basu nie ustępowały Kef r300. Myślałem, że większe trójdrożne kolumny zmiotą Bowersy bez mrugnięcia okiem. Ale nic się takiego nie wydarzyło poziom i charakter basu był podobny. Nie chodzi mi o jakieś trzęsienie ziemi ale o charakter basowych uderzeń. Większą soczystość a mniejszą suchość, to coś co miały B&W cdm 1 nt. Bas który jest wielobarwny, czytelny.

Ale przymierzanie monitorów do 40 metrowego pomieszczenia do jednak zła droga :-)

Zamysł był taki, że za cenę podłogówek mam kolumny brzmieniowo o klasę wyższą. Zdaję sobie sprawę, że pewnych spraw się nie przeskoczy i trzeba pójść na pewne kompromisy. Jednak po odsłuchu monitorów tego przedziału cenowego wiem, że droga jest dobra. Teraz trzeba wybrać jak najlepszą opcję. Dlatego wracam do źródła pytania. Czy dołożenie 2000zł do budżetu a konkretnie zakup Dali Rubicon 2 przyniesie konkretne korzyści w każdym aspekcie brzmienia.

...chłopaki pierdzielicie za przeproszeniem tylko o basie....co Wy z tym basem??? tylko on się liczy? może zamiast kolumn do słuchania muzyki kupcie sobie boomboxa z wypasionym subem....:)

pozdrawiam

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

I jeszcze jedno. Sprawdzałeś w sklepie za ile możesz wyhaczyć ewentualnie te Rubicony? Widzę, że katalogowo 8k. Z tego co wiem ta firma nie klepie towaru w Chinach i upust będzie mniejszy jak w przypadku KEF no chyba że coś się zmieniło. Wydaje mi się że różnica cenowa będzie bliżej 3k a nie opisywanych przez Ciebie 2k.

I jeszcze jedno. Sprawdzałeś w sklepie za ile możesz wyhaczyć ewentualnie te Rubicony? Widzę, że katalogowo 8k. Z tego co wiem ta firma nie klepie towaru w Chinach i upust będzie mniejszy jak w przypadku KEF no chyba że coś się zmieniło. Wydaje mi się że różnica cenowa będzie bliżej 3k a nie opisywanych przez Ciebie 2k.

Tak sprawdzałem. Dokładnie 2tys różnicy.

Czytam od nowa ten temat i już nie ogarniam co tu się dzieje...

No a czego się spodziewałeś? Przecierz ikony 6 to pogłogówki a R300 to monitory. Teraz kwestia jakości owego basu...

MA silver 6 zagrały bardzo podobnie do quantum 1003S w kwestii basu a to przecież podłogówki. W takim razie musiało coś być nie tak z resztą toru skoro ten bas wyszedł średnio.

pozdrawiam

obiektywnie o audio

40m2 na r300 to nie jest moim zdaniem dużo. Brak basu wg. mnie wynikał z rozmieszczenia kolumn i słuchacza względem ścian w sposób niekorzystny dla tych monitorów.

Podczas odsłuchów zauważyłem że różne zestawy Kolumn w kwestii basu sprawdzały się w różnych rozmieszczeniach w pomieszczeniu.

Słuchałem monitorów mniejszych od kef w 50m2, a sufit na 3,6 m i basu nie brakowało.

Co do kolumn Dali to ja dałbym sobie z nimi spokój. Niczego nadzwyczajnego w swojej cenie poza marketingiem nie mają do zaoferowania. Uważam, że dużo lepszą opcją są Audiosolutions, Xavian czy studio 16hz.

Co do kolumn Dali to ja dałbym sobie z nimi spokój. Niczego nadzwyczajnego w swojej cenie poza marketingiem nie mają do zaoferowania.

Tak się zastanawiam skąd tak doskonałe recenzje w polskiej i zagranicznej prasie. Albo marketing albo coś w tym musi być.

Tak się zastanawiam skąd tak doskonałe recenzje w polskiej i zagranicznej prasie. Albo marketing albo coś w tym musi być.

No właśnie ten marketing. To się z resztą tyczy wszystkich dużych marek.

Aby było tak jak piszesz, to potencjalny klient musi porównać np. Dali z studio 16hz co rzadko jest możliwe. Studio 16hz czy inne manufaktury to marki niszowe, do klienta przebijają się jakościa a nie marketingiem. Potencjalny klient nie trafia na nie często. Zazwyczaj jest tak ze kupi dali i po czasie stwierdzi ze muzyka go męczy. Założy temat w internecie , trafi się może ktoś kto poleci niszowe marki i może dojdzie do odsłuchu.

Ludzie kupuja na podstawie testów z internetu i oczami. Mało kto ma w ogóle świadomość tego co może stracić.

na szczęście potem ten ktoś z odsprzedażą Dali nie będzie miał problemu, czego nie można powiedzieć o niszowych markach, gdy nie przypadnie do gustu.

A co sądzisz o tannoyach, bo widzę że już z niejednego pieca chleb jadłeś ?

A co sądzisz o tannoyach, bo widzę że już z niejednego pieca chleb jadłeś

Ciężko z dostępnością tannoya. Kiedyś słuchałem niedrogich podłogówek i byłem zaskoczony jakością dźwięku.

Trochę "pojechaliście" po Dali a ja coraz bardziej zaczynam myśleć o powrocie właśnie do tych głośniczków... Jeszcze dwa wzmacniacze do odsłuchania i jak to nie pomoże, to przeproszę się właśnie z Dali.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

na szczęście potem ten ktoś z odsprzedażą Dali nie będzie miał problemu, czego nie można powiedzieć o niszowych markach, gdy nie przypadnie do gustu.

A co sądzisz o tannoyach, bo widzę że już z niejednego pieca chleb jadłeś ?

Wypowiedziales się w podobnym tonie w innym temacie. Odpowiedziałem ci tak żebyś widział powiadomienie. Nie odniosłes się tam do mojej wypowiedzi. Nie widzę więc sensu dyskusji z tobą.

Panowie po co te przepychanki. Ja tu stoję, przed życiowym wyborem:)

No to odsłuchy i jeszcze raz odsłuchy, sam się przekonasz co lepsze:) przynajmniej cześć użytkowników przyszła wypowiedzieć się na temat, dostałeś propozycje :)

podobnie tannoye, graja niby środkiem, ale dla mnie to naturalne, zrównoważone brzmienie.

Mówię tu o V4 i dc6t.

Nie rozumiem co znaczy ciężko z dostępnością? Pełno tego np na Allegro, choć nie tyle co Dali.

ps nawet widzę dc6t SE za 4,5 tys. od polskiego dystrybutora, gdybyś chciał małe podlogowki zamiast tych z tematu to jest to niezła konkurencja :)

Znajomy miał równocześnie Dali Ikon 6mk2 i tannoy revolution dc6 (bez se ).

Twierdzi , że Tannoye zdecydowanie lepsze.

Chyba ma je obecnie wystawione bo chciał kupić sonus.

podobnie tannoye, graja niby środkiem, ale dla mnie to naturalne, zrównoważone brzmienie.

Mówię tu o V4 i dc6t.

Nie rozumiem co znaczy ciężko z dostępnością? Pełno tego np na Allegro, choć nie tyle co Dali.

ps nawet widzę dc6t SE za 4,5 tys. od polskiego dystrybutora, gdybyś chciał małe podlogowki zamiast tych z tematu to jest to niezła konkurencja :)

Nie wiem, czy Twoje wpisy dobrze odebrałem ale jeśli poważnie pytasz k tannoye to znam tylko precision 6.2 , które obecnie mam w domu. Niższych modeli nie słyszałem. Moje z naturalnie brzmiąca elektronika brzmią równo i naturalnie, wciągająco bez męczących elementów w brzmieniu. Warto do nich mieć wzmacniacz nawet droższy od nich, tak samo źródło. Wiem bo zaczynałem od marantza pm8005 i z wzmacniaczem dwa razy droższym pokazały dużo więcej.

Mogę przypuszczać , że DCT6SE tez zagrają dużo lepiej z piecem za 8tys niż z takim za połowę tej kwoty. To samo w kwestii źródła.

ja mam obecnie wersję dc6t SE, przyjechała do mnie używka z UK :)

Właśnie zależałoby mi aby się dowartosciowac i usłyszeć pochwały pod ich adresem zwłaszcza wob??ec konkurencji typu ikon 6 :)

Grają z Denkiem 1520ae,nie wiem czy to dobre połączenie, ale jest pięknie, bas choć potężny nie buczy (mam tylko 15 m kw!) i świetnie kontrolowany, średnica bardzo realistyczna i przestrzenna, góra raczej delikatna, ale to zależy też od nagrania. Codziennie grają coraz lepiej albo to ucho się przyzwyczaja.

Marantz pm8005 do precision byl za efekciarski i analityczny. W brzmieniu cos mnie caly czas draznilo, po wpieciu wzmacniacza grajacego naturalnie uslyszalem, w czym rzecz. Marantz sztucznie wyzsza srednice podbija, co brzmi w poronaniu z dobrym piecem efekciarsko. Domyslae sie, ze producentowi chodzilo o pierwsze dobre wrazenie. Denon natomiast PODOBNO jest jeszcze bardziej ostry ale nie sluchalem wiec, reki obciac sobie nie dam.

Wydaje mi sie, ze do DC6tSE warto majac kase, zainwestowac w lepszy piec i zrodlo. Najlepiej moim zdaniem o brzmieniu naturalnym i muzykalnym. Tego samego brzmienia zrodlo.

nie no, z Denonem 1520ae trochę basu było bo wzmak dawał, ale na dc6t se jest dużo więcej, dolny głośnik robi za niskotonowiec, a tam oba były uniwersalne.

Konia z rzędem temu co zdefiniuje "naturalny" wzmacniacz.

może jestem niewyrobiony i mi takie połączenie NA RAZIE odpowiada.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.