Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Z kondensatorów, które wybrałeś, chyba najbardziej odpowiednim byłby Jantzen 4,7 uF - generalnie wybieraj takie foliowce, które są przeznaczone na wysokie napięcie, gdyż lepiej przenoszą szybkozmienne sygnały.

Kolejna sprawa to taka, czy w kolejnym stopniu nie masz już kondensatora wejściowego - jeżeli tak jest, to tutaj nie będzie on konieczny - tym bardziej, że efektywna pojemność szeregowego połączenia dwóch lub więcej kondensatorów jest dużo mniejsza od pojedynczego.

Nie zależy mi na rozmiarach kondensatorów, jakoś je zmieszczę.

Już wcześniej pisałem jaki mam tor: DAC msfalcona na TDA1543, pasywna konwersja I/V, MIFLEX 220nF/400V, drabinka rezystorowa (PVC veterana, przekaźniki sterowane uC, 50 kOhm), MIFLEX 220nF/400V, wtórnik katodowy na ECC88, Siemens MKV 5uF/400V, końcówka mocy (ominięty przedwzmacniacz) HK PM655, Tannoy M2.

Czyli przed drabinką do wzoru podstawiam 50 kOhm, a przed lampą taka jak rezystor polaryzujący siatkę, 820 kOhm, tak?

Przed potencjometrem:

Dla wartości R = 50000 Ohm (50 kOhm), C = 0,00000022 F (220nF=0,22uF) wychodzi f = 14,4686311902 Hz,

dla 1 uF, f = 3,1830988618 Hz,

dla 2,2 uF f = 1,446863119 Hz,

dla 4,7 uF f = 0,677255077 Hz

Przed lampą:

Dla wartości R = 820000 Ohm (820 kOhm), C = 0,00000022 F (220nF=0,22uF) wychodzi f = 0,8822336092 Hz

dla 100 nF, f = 1,9409139401 Hz,

dla 47 nF f = 4,129604128 Hz.

Czyli przed drabinką mam teraz filtr, który przy 14,4 Hz obcina mi niskie do wartości 0,7 początkowego napięcia, to jest filtr pierwszego rzędu? Jak w takim razie policzyć gdzie będę miał 0,97 początkowego napięcia (albo inną niezauważalnie wysoką wartość)?

Też przed siatką mogę zmniejszyć kondensator na swobodnie 100 nF, albo nawet 47 nF?

Edytowane przez pingwing

Czyli przed drabinką mam teraz filtr, który przy 14,4 Hz obcina mi niskie do wartości 0,7 początkowego napięcia, to jest filtr pierwszego rzędu? Jak w takim razie policzyć gdzie będę miał 0,97 początkowego napięcia (albo inną niezauważalnie wysoką wartość)?

Też przed siatką mogę zmniejszyć kondensator na swobodnie 100 nF, albo nawet 47 nF?

Jest dokładnie tak jak napisałeś ale musisz jeszcze pamiętać, że amplituda to nie wszystko. Faza zmienia się o wiele wcześniej niż następuje spadek amplitudy o 3dB, więc lepiej gdy te -3dB będzie przy częstotliwości 3Hz aniżeli przy 20Hz.

Jest dokładnie tak jak napisałeś ale musisz jeszcze pamiętać, że amplituda to nie wszystko. Faza zmienia się o wiele wcześniej niż następuje spadek amplitudy o 3dB, więc lepiej gdy te -3dB będzie przy częstotliwości 3Hz aniżeli przy 20Hz.

Właśnie niekiedy może to być nawet korzystne - w zależności od zmian jakie występują w kolumnach.

Jak wyliczyć spadek :

nachylenie 6dB na oktawę - w przybliżeniu 3 dB pół oktawy -> oktawa 14Hz do 28Hz czyli da to powiedzmy 21-22 Hz prawie bez spadku.

Witam

Mam pytanie.Jakiego typu kondensatory są widoczne na wyjściu (te dwa srebrne) ? Mogę odczytać jedynie "KEMET 10uF 10%" .Czy jest korzystne (teoretycznie) ich zastosowanie w tym miejscu zamiast elektrolitów ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To są chyba tantale KEMETA. Sam kiedyś chciałem je wypróbować. Ktoś miał z nimi styczność?

Ciekawe. Aż nie wierzyłem, że ktoś na wyjście DACa włożył tantale, wbrew opinii, że tantale do audio po stronie analogu nie bardzo się nadają. Tym bardziej, że grają sucho , sterylnie (sprawdzałem). Te z aukcji to chyba te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, podobne do tych z aukcji. Dogrzebałem się ,że mogą być to "KEMET T110 10uF 20V 10%". Wyglądają tak samo.Tu kolejny przykład ,że ktoś ich użył na wyjściu analogowym.Oprócz wpływu na brzmienie zastanawiałem się również nad bezpieczeństwem takiego ich zastosowania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tantale Kemeta widziałem tylko i wyłącznie w chińskich konstrukcjach, wątpię żeby normalne firmy stosowały te kondensatory na wyjściu. Jest to pewnie spowodowane ich kosztami, są tańsze niż porządne mkp/kp. Trzeba przekonać się jednak samemu.

Przede wszystkim na ścieżce sygnałowej nie powinieneś stosować elektrolitów - są bardzo nieliniowe i wprowadzają znaczne zniekształcenia do sygnału. Jeżeli już chcesz je stosować, to spróbuj dobrych bipolarnych (z najwyższej półki) np. BG-N.

Ale elektrolity bipolarne to właściwie są dwa elektrolity spolaryzowane połączone przeciwsobnie w szereg.

Zatem nie jest to chyba najlepszy wybór.......

Kacapia WON za Don !!!!

• 2 tygodnie później...

czy ktos z was zna kondensatory Clarity Cap MR? szukam czegos dobrego do DACa w rozsadnych pieniadzach i zainteresowaly mnie. czy one sie w ogole nadaja na wyjsciu lampowym DACa?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ups cos mi sie chyba pokielbasilo z cenami....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zibra

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Ostatnio złożyłem kolejnego klona Klimo Merlin, na wyjściu zastosowałem Obbligato Gold premium no i powiem iż jestem rozczarowany :( ,w porównaniu z miksem złożonym z teflonu 0,1uF + olejak 1,5uF, Obbligato gra wyraźnie gorzej.Piasek na wysokich i jakieś takie wycofane ,bas rozlazły :( sam nie wiem co o tym sądzić ? .

zibra

Mam ClarityCap jednak nie teflon a SA na siatkach lampy EL34 i spisują się znakomicie (cena/jakość)

Dziękuję za pomoc, wstawiłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i jest fajnie, basu tyle co na Elna Cerafine, na Elnie bas był bardziej konturowy, teraz jest wolniejszy, ale wszędzie więcej szczegółów, w basie też.

Poszukam na giełdzie elektronicznej w Krakowie jakichś ruskich olejaków i teflonów.

Ukryta Zawartość

Ostatnio złożyłem kolejnego klona Klimo Merlin, na wyjściu zastosowałem Obbligato Gold premium no i powiem iż jestem rozczarowany :( ,w porównaniu z miksem złożonym z teflonu 0,1uF + olejak 1,5uF, Obbligato gra wyraźnie gorzej.Piasek na wysokich i jakieś takie wycofane ,bas rozlazły :( sam nie wiem co o tym sądzić ? .

Kurczę, dobrze, że piszesz o tym. miałem je kupić do wzmacniacza... mam miks olejaka z teflonem:)

pingwing, o teflony najłatwiej na ebayu.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

zajrzałem go zwrotnicy Magnepana i na wysokich wstawili kondensatory AEON ze złotymi napisami. Jak mają się te kondesatory do Mundorf Supreme Silver/Oil? Znam te Mundorfy i są naprawdę super ale niestety nie znam AEONów! Warto je podmienić czy to ta sama liga?

Edytowane przez zn21

Słuchałem kiedyś magnepany na Jensenach (niebieskie ze srebrnymi wyprowadzeniami)i było rewelacyjnie.O ile mi wiadomo to właśnie te kondy najczęściej ludzie wstawiają do magnepanów.

A co myślicie o wsadzaniu takich siemensów na wyjście w DACu ?

Ukryta Zawartość

U mnie na wyjściu w NOS DACu TDA1543 teraz są dwa bipolary Elna RBP2 10uF/50V.Zastanawiam się czy warto w ciemno kupić te Siemensy i podmienić.Na większe gabaryty nie mam miejsca w obudowie.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Co sądzicie o tej ofercie ? Cena wydaje się być atrakcyjna. Tyle że zastanawia mnie czy to nie leżaki magazynowe.Na eBay wszystkie BCC mają 5 ,10 a nawet więcej lat czyli " NOS - New Old Stock". Czy ma to duże znaczenie dla sprawności tych kondensatorów ? Czy brał ktoś te z aukcji która podałem ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co sądzicie o kondensatorach tego typu? Czy nadadzą się do przedwzmacniacza lampowego na 6922, e88cc itp czy te wartości nie są zbyt ogromne? We wszystkich schematach pojemności to MAX 470uf

Ukryta Zawartość

post-18081-0-01828300-1307738435_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam czy ktoś wie czym się różnią kondensatory Mundorfa silver/oil w wersji W8 od S1 na jednych jest VDC a na drugich tylko DC reszta idento.

Dzięki

A co myślicie o wsadzaniu takich siemensów na wyjście w DACu ?

Ukryta Zawartość

U mnie na wyjściu w NOS DACu TDA1543 teraz są dwa bipolary Elna RBP2 10uF/50V.Zastanawiam się czy warto w ciemno kupić te Siemensy i podmienić.Na większe gabaryty nie mam miejsca w obudowie.

Te papierowe Siemensy mogą być ciekawe. Kupiłeś je ?

Ukryta Zawartość

Ostatecznie ich nie wziąłem bo zasugerowano mi że do tda1543 lepsze powinny być:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na zagranicznych forach przeczytałem w kilku wątkach, że te rewelacyjnie spisują się jako boczniki nawet przy drogich polipropylenach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na zagranicznych forach przeczytałem w kilku wątkach, że te rewelacyjnie spisują się jako boczniki nawet przy drogich polipropylenach.

Ukryta Zawartość

A ja jakoś dla nich nie znalazłem miejsca :(. No może jedynie na wejściu sygnału.

Ukryta Zawartość

Mam pytanko ostatnio kupiłem Daca'a (teraDak) na 8x tda1543A, i potrzebuje porady w sprawie doboru kondensatorow sygnałowych (wyjściowych), aktulanie gram na Nichicon Muse ES 22uF + Vishay MKP1837 47nF ale chciałbym zakupić coś leszego, doradzicie jakieś dobre ikondy?

Edytowane przez Yasioo

a ja mam pytanie czy ktos z was korzystal z kondensatorow Mundorf silver/oil na wyjsciu zlampizowanego DACa i z jakim skutkiem? sa naprawde takie dobre i warte swojej ceny jak powiadaja medrcy?

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

a ja mam pytanie czy ktos z was korzystal z kondensatorow Mundorf silver/oil na wyjsciu zlampizowanego DACa i z jakim skutkiem? sa naprawde takie dobre i warte swojej ceny jak powiadaja medrcy?

Dźwięk klinicznie czysty, rzekłbym cyfrowo czysty ze słabym wypełnieniem na średnicy i basie. Jeżeli detal ma być na pierwszym miejscu to warto, a jeżeli przyjemność słuchania, to nie. A i bardziej detaliczny jest jednak ruski teflon ale to już inna bajka.

Ja osobiście sprawdzałem na wyjściu zlampizowanego DACa i szybko z nich zrezygnowałem ale to moja subiektywna opinia.

a jakie zagraly "przyjemnie", subiektywnie rzecz jaasna:)

Podaj jeszcze jaka pojemność Cie interesuje i jakie stałe napięcie masz na wyjściu lampy.

• Pokaż nowe odpowiedzi