Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Wracając do mojego pytania do TeraDak na 8x tda1543A wartości tych kondow przydały by sie 4,7uf macie jakieś ciekawe propozycje kondow na wyjście?

łodswiezom coby nie zdechlo - jakie kondki panocki polecajom na wyjsciu lampowym dacka hej

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

łodswiezom coby nie zdechlo - jakie kondki panocki polecajom na wyjsciu lampowym dacka hej

Ja mam Multicapy RTX 1uf poprawione jeszcze Realcapami TFT 0.1uf ( wystarczy 0.01uf ) i jestem zadowolony. Z plastikowych w rozsądnej cenie chyba nic lepszego nie znajdziesz no może Dynamicapy. Niestety wszystko trzeba sprowadzać zza oceanu :-( Z tańszych dobrych olejaków były kiedyś Ampohmy ale niestety już nie produkują i ciężko je teraz dostać.

Wracając do mojego pytania do TeraDak na 8x tda1543A wartości tych kondow przydały by sie 4,7uf macie jakieś ciekawe propozycje kondow na wyjście?

U mnie kiedyś grały w tym miejscu Auricapy 2,2uF. Brzmiały lepiej niż sowieckie K75-24. Mówię o chińskim 8xTDA1543 Lite NOS DAC-Ah. Ale na wyjściu DAC nie było już op-ampów, sygnał przez kondensator trafiał bezpośrednio do gniazdek RCA out.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

AmpOhm olejowe też polecam z czystym sumieniem, szczególnie pojemności do 1uF. Mają swoje specyficzne brzmienie, cudowną średnicę i czar, dokładam jeszcze teflona 10nF. Wielka szkoda, że są już nie produkowane.

Panowie jaki polecacie kondensator 1-2nf w filtrze analogowym DAC-a - ostatni ( do masy ) przed siatką lampy. Generalnie wszyscy w tym miejscu polecają polistyreny ale być może jest szansa że jakiś dobry foliowy w tym miejscu spisze się lepiej ? Teflonów o tak małej wartości chyba nie ma. Moje dotychczasowe odczucia z porównania kilku kondów są takie : popularny niebieski Philips w tym miejscu "brudzi dźwięk", polistyren go zbyt "wysusza" a Silver Mica jest zbyt ostra. Generalnie zauważyłem, że układ jest bardzo czuły na wybór tego kondensatora.

Teflonów o tak małej wartości chyba nie ma. Moje dotychczasowe odczucia z porównania kilku kondów są takie : popularny niebieski Philips w tym miejscu "brudzi dźwięk", polistyren go zbyt "wysusza" a Silver Mica jest zbyt ostra. Generalnie zauważyłem, że układ jest bardzo czuły na wybór tego kondensatora.

Są teflony o takiej pojemności.

"polistyren" - podaj dokładnie o jakim kondensatorze myślałeś pisząc polistyren?

Są teflony o takiej pojemności.

"polistyren" - podaj dokładnie o jakim kondensatorze myślałeś pisząc polistyren?

Ten polistyren jakiś taki srebrny chyba Philips ze starej produkcji - kupiłem z rezystory.net. W Parts mają polistyreny RTE Realcapa ale drogie 8$/szt. O teflonach 1nf nie słyszałem, rosyjskie ?

Ten polistyren jakiś taki srebrny chyba Philips ze starej produkcji - kupiłem z rezystory.net.

Piękny opis, piękny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piękny opis, piękny.

No niestety nic więcej na jego temat nie jestem w stanie powiedzieć poza tym, że to na pewno Philips. Dzięki za link.

Znalazłem jeszcze taką ciekawostkę ( mają w Parts ) - miniaturowy kondensator z folii miedzianej dostępny w również w piko-faradowych pojemnościach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No niestety nic więcej na jego temat nie jestem w stanie powiedzieć poza tym, że to na pewno Philips.

A ma jakąś pojemność? napięcie? opis? Bo akurat kolor przy opisie kondensatora nie wiele daje.

Sprawdź te polystyrene o ile szukasz odpowiednika MultiCap RTX

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ma jakąś pojemność? napięcie? opis? Bo akurat kolor przy opisie kondensatora nie wiele daje.

Sprawdź te polystyrene o ile szukasz odpowiednika MultiCap RTX

Ukryta Zawartość

2.2nf/630v/KS427

Widzę, że te k71-7 występują w małych pojemnościach.

Ukryta Zawartość

Witam !

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z bocznikowaniem sarych miflexów mkse w zwrotnicy dla kopółki -mowa o pojemnosci 2,2uF ?

Czy jest ses i jeśli tak to z jakim skutkiem ?

bo coś mi sie wydaje ze STX pj może "troszku wiecej".

Pozdrawiam

P.S.normalnie jestem przeciwnikiem bocznikowania kondów w torze sygnałowym, ale wiem ze sporo osób olejaki bocznikuje teflonami i sobie taki duet chwalą wysoko.

Niestety niemam dostepu do takich typów kondów,wiec moze ktoś eksperyymentował z mkse, bo niby jest ok, ale moze da sie lepiej...

Edytowane przez mahariasz

Witam !

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z bocznikowaniem sarych miflexów mkse w zwrotnicy dla kopółki -mowa o pojemnosci 2,2uF ?

Czy jest ses i jeśli tak to z jakim skutkiem ?

bo coś mi sie wydaje ze STX pj może "troszku wiecej".

Pozdrawiam

P.S.normalnie jestem przeciwnikiem bocznikowania kondów w torze sygnałowym, ale wiem ze sporo osób olejaki bocznikuje teflonami i sobie taki duet chwalą wysoko.

Niestety niemam dostepu do takich typów kondów,wiec moze ktoś eksperyymentował z mkse, bo niby jest ok, ale moze da sie lepiej...

Jeśli już, to zamieniłbym je na KSE. MKSE - czyli metalizowane - według mnie "brzmią" gorzej.

Jeśli już, to zamieniłbym je na KSE. MKSE - czyli metalizowane - według mnie "brzmią" gorzej.

-Tak, a do tego dochodzi kwestia wiekowa wiec stąd myśl o bocznikowaniu.

Inne typy o tej wartości musiał bym zakupić (np.kse) wiec zobaczymy bo jak juz kupować to coś lepszego.

no nic,jutro moze sprawdze co dadzą boczniki mkp,mkt z zakresu 10...100 nF.

jak osiągne coś sesownego to napisze.

dzieki za odzew !

Co polecacie na wyjście sygnału w CD ? Strasznie mnie dręcza podkreślone sybilanty z tanich polipropylenów .

sybilanty to moze raczej wina zasilania...

Mam pytanie dlaczego niektóre firmy stosują kilka mniejszych kondensatorów zamiast jednego dużego?Uzyskałem kiedyś odpowiedź ,że innych nie mieli ale to na większą skalę się nie opłaca.To ,że możemy zastosować gorszy większy np 32 uf i dołożyć jeden lepszy np Mundorfa lub rosyjskiego teflona ma sens ale takie same ?Może mi ktoś pomoże ?

dzięki

czy ktoś mógł by sklasyfikować kondensatory w kolejnośći zaczynając od najgorszych,a kończąc na najlepszych jakościowo:np seria nichicon,serja rubicon itp

nichicon-KZ,nichicon-FG itd...

a co powiecie o nichikconach-KZ w zasilaniu za stabilizatorami jakie to są kondensatory? bo odnoszę wrażenie że mają lepszy bas od elna sylmic2 i bardziej kontrolowany oraz precyzyjną górę.

Wypróbuj za stabilizatorem jakieś mkt 1-2uf...u mnie za stabem nichicon kz to był jakieś koszmar: bas płytki, góra matowa, przestrzeń skurczona.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

a co powiecie o nichikconach-KZ w zasilaniu za stabilizatorami jakie to są kondensatory? bo odnoszę wrażenie że mają lepszy bas od elna sylmic2 i bardziej kontrolowany oraz precyzyjną górę.

Wypróbuj za stabilizatorem jakieś mkt 1-2uf...u mnie za stabem nichicon kz to był jakieś koszmar: bas płytki, góra matowa, przestrzeń skurczona.

Generalizowanie w takich przypadkach nie ma najmniejszego sensu, pewnie zupełnie inne układy zasilające i zupełnie inny pobór prądu, charakter obciążenia. Znam przypadki gdzie lepiej sprawdził się najtańszy i teoretycznie najgorszy elektrolit niż znane i cenione markowe elektrolity.

@nikifor - posłuchaj na KZ parę dni i wróć do Silmic albo do innego, wówczas prawidłowo wyłapiesz, ocenisz różnice, a i daj mu pograć z parę dni nawet tydzień aby się "ułożył" dla Silmic to minimum tydzień.

Generalizowanie w takich przypadkach nie ma najmniejszego sensu, pewnie zupełnie inne układy zasilające i zupełnie inny pobór prądu, charakter obciążenia. Znam przypadki gdzie lepiej sprawdził się najtańszy i teoretycznie najgorszy elektrolit niż znane i cenione markowe elektrolity.

Dlatego też napisałem "wypróbuj", a dalej "u mnie". Nie napisałem, że to ostateczna, jedyna właściwa droga.

Mamy różne doświadczenia, różne układy itp. warto chyba z tego korzystać. Ja dzięki tym doświadczeniom zaoszczędziłem dużo czasu i kasy na błądzenie po omacku.

Mamy różne doświadczenia, różne układy itp. warto chyba z tego korzystać. Ja dzięki tym doświadczeniom zaoszczędziłem dużo czasu i kasy na błądzenie po omacku.

Ja sprawdziłem większość elektrolitów sam bo opinie, informacje przeczytane w internecie ni jak się miały do rzeczywistości. Większość opinii jest tendencyjna, pisana pod konkretne potrzeby choć nie ukrywam, że są też solidne i w miarę obiektywne informacje.

Dlatego też napisałem "wypróbuj", a dalej "u mnie". Nie napisałem, że to ostateczna, jedyna właściwa droga.

Nie miałem na celu podważać tego co napisałeś. Jeżeli tak, to odebrałeś, to przepraszam. Chciałem tylko zaznaczyć, że nie ma uniwersalnych rozwiązań, jedynie słusznych i nic poza tym.

czy 1uf-2uf MKT za stabilizatorami to nie jest trochę za mało? w tej chwili mam w zasilaczu za stabilizatorami te kz 100uf i bas na słuchawkach trochę przysiada tak jak by brakowało pojemności w kondach,a konkretnie zasilam nim wzmacniacz słuchawkowy

a co wogóle lepiej gra elna sylmic2 czy panasonic-fc

Panasonic FC zagrają dobrze tylko w odpowiedniej aplikacji, uniwersalne to one nie są. Tną wysokimi aż zęby zgrzytają. Dużo lepsze są KZ lub ES które mają ładny bas i grają równiej ( jeśli to tak można nazwać ) niż FC.

czy 1uf-2uf MKT za stabilizatorami to nie jest trochę za mało? w tej chwili mam w zasilaczu za stabilizatorami te kz 100uf i bas na słuchawkach trochę przysiada tak jak by brakowało pojemności w kondach,a konkretnie zasilam nim wzmacniacz słuchawkowy

ja miałem w datasheecie podane min. 22uf na wyjściu staba. 1 uf dawało radę. było to właściwie najlepsze rozwiązanie. zauważyłem, w mojej aplikacji, że im więcej się dawało na wyjściu tym bas bardziej siadał więc może duża pojemność to nie jest rozwiązanie w tym miejscu. najlepiej samemu sprawdzić :)

Nie miałem na celu podważać tego co napisałeś. Jeżeli tak, to odebrałeś, to przepraszam. Chciałem tylko zaznaczyć, że nie ma uniwersalnych rozwiązań, jedynie słusznych i nic poza tym.

Luzik..zgadzam się z tym co napisałeś. Nie mam tyle doświadczenia co Ty ale badam w miarę możliwości. Dzielę się tym co wybadałem, a wiadomo, że komuś może to nie pasować.

• Pokaż nowe odpowiedzi