Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, 1Ender napisał:

To dlaczego jest duża różnica w cenie?

Masz na mysli Classic (podluzne) i Evo (biale, walcowate) lub Evo Supreme (czarne, walcowate).

MCap to sa stare walcowate biale. Te najtansze w ogole.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 godziny temu, rafa napisał:

Masz na mysli Classic (podluzne) i Evo (biale, walcowate) lub Evo Supreme (czarne, walcowate).

MCap to sa stare walcowate biale. Te najtansze w ogole.

Nie

7 godzin temu, 1Ender napisał:

Czy ktoś może napisać o różnicach brzmieniowych między Mundorf m-cap Silver Gold Oil a 

Mundorf Supreme Silver Gold Oil?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Czyli ktore?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W dniu 20.03.2023 o 11:59, Cezary_58669 napisał:

Wracajac jeszcze na chwile do mojego przypadku, obecnie kondy sa podlaczone drutem 0.8mm2. Niebawem je podlacze wg Twojej wskazowki, zostawic ten przekroj czy zmienic, cos zasugerujesz, dzieki.

Jaka jest moc owego wzmacniacza? Jaka długość drutów? Spadek napięcia łatwo obliczyć, można nawet zmierzyć.

Ścieżki są faktyczne wąskim gardłem. 

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Masz duże kondensatory, a przewodu niewiele. Nie ma co się rozdrabniać i 1,5 mm2 spokojnie można zastosować. Pewną różnicę zrobi przewód z miedzi OFC doprowadzony w pobliże zasilanego układu. Może być głośnikowy, łatwiej dostępny, tylko zwrócić należy uwagę na dopuszczalną temperaturę pracy ( zwykle do 70 stopni) i dopuszczalne napięcie, żeby nie robić niezgodnie ze sztuką. Masę też warto z przewodu OFC doprowadzić bezpośrednio do punktu centralnego masy jeśli oczywiście jest gwieździsta i na płycie da się znaleźć i zastosować takie miejsce. Jak chcesz już porządnie, to przewody lutuj do płyty w specjalnych tulejach odpowiednich do przekroju przewodu. np. takie 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bartek_k

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Gorzej już nie można 😁

Stalowe blachy.

Z mojego doświadczenia  wynika ,im grubsze przewody tym bardziej dźwięk traci precyzję, detal.

Chcę kupić tanie serie kondów o wartościach

10uF oraz

około 5 uf 

celem dobrania odpowiedniej pojemności, a później docelowo droższe bardziej audiofilskie? Czy to ma sens?

Edytowane przez 1Ender
17 minut temu, 1Ender napisał:

Chcę kupić tanie serie kondów o wartościach

10uF oraz

około 5 uf 

celem dobrania odpowiedniej pojemności, a później docelowo droższe bardziej audiofilskie? Czy to ma sens?

Ma. 

haj-fajowo jest;)

26 minut temu, 1Ender napisał:

Co możecie polecić do testów raczej ciemno grających bez buły na basie?

Ja do fazy testowania mam glownie SCR. Ale mam na tyle duzo roznych ClarityCap, bialych Mundorf, Milflex ze miksuje co akurat mi podejdzie. Potem im blizej finalu tym wiecej docelowych kondow na tweeter trafia.

Najgorsze ze czlowiek niby ma sporo tego a i tak zawsze w jakims momencie okazuje sie ze jakiejs wartosci akurat nie ma 😄

Trzeba wtedy laczyc z roznych wartosci.

Edytowane przez rafa

W dniu 22.03.2023 o 06:53, tedi02 napisał:

Gorzej już nie można 😁

Stalowe blachy.

Z mojego doświadczenia  wynika ,im grubsze przewody tym bardziej dźwięk traci precyzję, detal.

Tak, stalowe blachy obudów wzmacniaczy wpływają delikatnie na THD, ale to tani materiał.

Co do przekrojów, to autosugestia, połączona z możliwym zwiększeniem zniekształceń,

jest normalna u ludzi, mniejszy przekrój = większy spadek napięcia = większe THD = fajny dźwięk

(dla niektórych, lak z lampami lub starymi wolnymi tranzystorami).

2 godziny temu, terminus napisał:

Tak, stalowe blachy obudów wzmacniaczy wpływają delikatnie na THD, ale to tani materiał.

Co do przekrojów, to autosugestia, połączona z możliwym zwiększeniem zniekształceń,

jest normalna u ludzi, mniejszy przekrój = większy spadek napięcia = większe THD = fajny dźwięk

(dla niektórych, lak z lampami lub starymi wolnymi tranzystorami).

Cha ,sprawdzone , ile w impulsie mogą dać amper te kondensatory? Niech nawet 40 A to jaki przekrój kabla wystarczy ?

I do tego solid core ,nie linka .

witam

co oprócz Mundrfa warto włożyć, jako kondensatory filtrujące o pojemnośći 6800uF/63,

8200uf/63v , 10000 uF/63 i 15000 uf/63V?

lepsze  robiąc recap  innych kondów lepiej panasonic czy np sanyo. warto brać pod uwagę RIFA I Kemet?

Jeśli chcesz bardzo dobrze to mundorf lub kemet for audio, reszta gorzej wypadnie.  Panasonic,  nie polecam inne również nie mają startu. Ale to moja opinia 

• 2 tygodnie później...
W dniu 31.03.2023 o 20:07, amrowek napisał:

witam

co oprócz Mundrfa warto włożyć, jako kondensatory filtrujące o pojemnośći 6800uF/63,

8200uf/63v , 10000 uF/63 i 15000 uf/63V?

lepsze  robiąc recap  innych kondów lepiej panasonic czy np sanyo. warto brać pod uwagę RIFA I Kemet?

Cześć, ja trochę się bawiłem, ale nie tak dużo jak reszta. Borykałem się z małą ilością miejsca i dla mnie Mundorf z bocznikami 100-150 nF wypadał najlepiej. Próbowałem jeszcze Cornel Dubilier serii 380LX oraz Epcos B41231. Wszystkie te 3 grały już duuużo lepiej niż często spotykane w oryginale Nichicony, Rubycony, czy Elna Lao. Mówię o budżetowym sprzęcie. Choć np CDE 380LX był wkładany w droższe sprzęty. Kemeta ALC10S-035 6800/63V mam, ale nie testowałem, bo był za duży gabarytami. Mogę odsprzedać, kupiłem miesiąc temu na HifiCollective, nigdy nie używany.

Proszę o poradę co wstawić zamiast tego Fujicona 470uF/400V do przetwornicy we wzmacniaczu Icepower 200ASC.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Mikha'el napisał:

Proszę o poradę co wstawić zamiast tego Fujicona 470uF/400V do przetwornicy we wzmacniaczu Icepower 200ASC.

Proszę poszukać kondensatora 470 µF/400V o takich samych wymiarach. To wszystko.

15 godzin temu, terminus napisał:

Proszę poszukać kondensatora 470 µF/400V o takich samych wymiarach. To wszystko.

moim zdanie nie do końca. kondensatory w zasilaczach impulsowych mają nieco inne parametry od tych do zastosowań ogólnych. radze taki sam, albo o o pdobnych parametrach z przeznaczeniem do takich zastosowań

W dniu 17.04.2023 o 08:01, manieq napisał:

Nichicon Vr, przydatne są w audio? Ktoś używa, testował i może coś powiedzieć? 

Tak, pisaliśmy o nich. W głównym zasilaniu można ich użyć jako boczniki. Dodają wtedy "powietrza" ale nie rozjaśniają  przekazu. I tylko tak ich używałem. Samych bym raczej nie zastosował chyba że w gęsto grającym urządzeniu.

18 minut temu, rafa napisał:

Tak, pisaliśmy o nich. W głównym zasilaniu można ich użyć jako boczniki. Dodają wtedy "powietrza" ale nie rozjaśniają  przekazu. I tylko tak ich używałem. Samych bym raczej nie zastosował chyba że w gęsto grającym urządzeniu.

Dzięki za odpowiedź, wsadziłem na zasilaniu przy WO w dacu, z tym "powietrzem" to by się zgadzało. Ogólnie u mnie dużo dobrego zrobiły, nawet z basem. 

haj-fajowo jest;)

Kondzie Samsungi sprzed 23 lat (a nie wiadomo ile leżały zanim znalazły się w moim wzmacniaczu) w stopniu zasilania wymienione zostały na Nichicon LGL2G821MELC40. 8 sztuk Samsunga uF380 wymieniłem na 8 sztuk Nichicon uF 820 (za apropabatą konstruktora wzmacniacza - Feder). Zmiana mega na plus: Od pierwszych chwil lepiej, a potem poprawa z każdą godziną. Widać, że wygrzewanie to fakt, ale nie ma takiej dramy jak z wtyczkami Furutecha u mnie. Można powiedzieć, że od pierszych chwil fajnie, a potem coraz lepiej, a nie jakiś dziwny rollercoaster jak z niektórymi elementami systemu u mnie. Ja jestem zachwycony zmianą. Choć to nie jakieś audiofilskie kondzie...

5 godzin temu, Sebastian_2020 napisał:

Kondzie Samsungi sprzed 23 lat (a nie wiadomo ile leżały zanim znalazły się w moim wzmacniaczu) w stopniu zasilania wymienione zostały na Nichicon LGL2G821MELC40. 8 sztuk Samsunga uF380 wymieniłem na 8 sztuk Nichicon uF 820 (za apropabatą konstruktora wzmacniacza - Feder). Zmiana mega na plus: Od pierwszych chwil lepiej, a potem poprawa z każdą godziną. Widać, że wygrzewanie to fakt, ale nie ma takiej dramy jak z wtyczkami Furutecha u mnie. Można powiedzieć, że od pierszych chwil fajnie, a potem coraz lepiej, a nie jakiś dziwny rollercoaster jak z niektórymi elementami systemu u mnie. Ja jestem zachwycony zmianą. Choć to nie jakieś audiofilskie kondzie...

Zawsze tak jest 100% zmian. Jest tylko jedno ale  ... Trzeba poczekać do końca wygrzewania .Słuch ludzki się przyzwyczaja. ,pamięć też zawodna .By wydac ostateczny werdykt trzeba wllutowac stare kondy i porównać .

W dniu 22.04.2023 o 13:01, silver_sound napisał:

moim zdanie nie do końca. kondensatory w zasilaczach impulsowych mają nieco inne parametry od tych do zastosowań ogólnych. radze taki sam, albo o o pdobnych parametrach z przeznaczeniem do takich zastosowań

To kondensator po mostku prostowniczym, wygładza 50 Hz, tam nie występuje w.cz. Więc upieram się, że nie musi być low ESR, low impedance, itp.

Wystarczy "zwykły".

Kondensatory główne w zasilaczu symetrycznym stabilizowanym LM317/337 dac-a . Panuje opinia ,że panasonic FC to jazgot . Siedziały  FC ,  po 3300uF na gałąź . Zmieniam na Nichicon KZ ale tylko 1000uF na żyłę . Coś usłyszę ciekawego , jakaś zmiana ? Nic. Dokładam aż 6800uF na każdą gałąź . No teraz to już na pewno będzie inaczej ... Nadal nic .  I tak od lat . Bez wpływu na brzmienie .😆

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi