Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Co tak naprawdę nie pozwala na użycie ich w sygnale, przecież tam jest 2VDC a kondy są na 100VDC..

Technicznie nic. Jeśli nie przekraczamy napięcia pracy możemy je stosować. A efekt brzmieniowy i tak trzeba sprawdzić u siebie w torze i odpowiedzieć czy mi takie granie pasuje czy nie.

pozatym to kondensatory tweeterowe

Jakie cechy tego kondensatora czynią z niego "kondensator tweeterowy"?

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• Moderatorzy

BRAK BASU.

A mnie z pomiarów i odsłuchów wynika że jeśli kondensator ma odpowiednia pojemność to bas jest zawsze. Co najwyżej jego cechy brzmieniowe pasują do systemu i gustu lub nie.

Mundorf jednak muli i wycina mikrodetale

To uderz w serie EVO. Wieksza precyzja, kontrast, detal jest.

Natomiast w przypadku Jupitrów w moim odczuciu już tak nie jest. Po zakupie Alumenów nie żałowałem ani jednej złotówki natomiast Jupiterów na dzień dzisiejszy już bym drugi raz nie kupił (może jak dłużej pograją i scena się poprawi to zostaną) ale mam wrażenie, że mogłem te pieniądze spożytkować lepiej.

A ile godzin pracują te Jupitery?
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Moderatorzy

Kilkanaście. Mam cichą nadzieję, że jak pograją dłużej to negatywne cechy trochę się zmniejszą lub ja się do nich przyzwyczaję. Choć z pewnych porównań i opisów niestety wnioskuję, że rewolucji pod tym względem raczej nie będzie...

Kilkanaście od nowości ?

To mały pryszcz.

Nie słyszałem jeszcze kondensatorów, które na dzień dobry grają idealnie i "od kopa" z pełnia swych możliwości "od zaraz" .

Cierpliwości :-).

Pozdrawiam

Pygar

P.s. Z tymi godzinami to trochę tak jak z książką, po przeczytaniu okładki i wstępu, przed lektura pierwszego rozdziału ("kilkanaście godzin" pracy kondensatorów ... ). Niby wiadomo z grubsza o czym może być ta książka ale nie wiadomo, czy wciąga, czy nie :-).

To uderz w serie EVO. Wieksza precyzja, kontrast, detal jest.

A ile godzin pracują te Jupitery?

Rafa, masz na mysli mundorf mcap evo oil?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rafa, masz na mysli mundorf mcap evo oil?

Ukryta Zawartość

Tak, albo EVO Silver Gold Oil

Ukryta Zawartość

Mundorf ze srebrem bedzie znowu walił za mocnym detalem jak Silvery od Janztena, tego już nie chce. Nawet jeśli robi to kultralniej, to nie chce żadnego srebra i już.

Poza tym bas z Mundorfa też jakiś taki bez szału..

Nic nie wali srebrem, bo jest neutralizowane przez złoto, które lekko łagodzi i daje naturalność wybrzmień.

Chcesz bas + 3D + przestrzeń na ha ?

1. Łagodniejszy : MCap SUPREME SilverGold Oil

2. Tylko dla zawodowców, trzeba mieć dobrze zestawiony system, wtedy wyciąga jeszcze więcej niż zwykły Supreme : MCap Supreme EVO SilverGold Oil

Pozdrawiam

Pygar

Edytowane przez Pygar

Seyv

Jak widać nie ma rozwiązań idealnych. Każdy system, to inna historia i czego innego potrzebuje. U mnie Jupiter we wzmaku sprawdził się idealnie. Z tym, że na początku - w porównaniu do starych - szok - ogromna poprawa, od 30 do 80 godziny zauważalny spadek formy - zrobił się płaski - jak nie Jupiter, odczuwalnie poszarzało. Nadeszło audiofilskie zwątpienie :) Koło 100 godzin grania dobry humor zaczyna wracać, a średnio Jupiter potrzebuje 180 godzin, żeby pokazać pazurki. Radzę poczekać, może będzie dobrze, lub jeszcze lepiej niż dobrze:)

• Moderatorzy

Tylko, że ja jestem z tych wątpiących w spektakularne zmiany na skutek wygrzewania... Żeby była jasność to jak śpiewa Diana Krall czy Rebecca Pidgeon jest extra (no może wokal za blisko ale w przypadku tych pań wcale mnie to nie przeszkadza ;) jednak wystarczy włączyć Time Pink Floydów a ogarnia mnie czarna rozpacz na samym początku tak chaotycznie grają zegary, bez głębi, porządku z przyciemnionym detalem. Dam im i sobie czas słuchając tego co im "wychodzi". Ponieważ we wzmacniaczu mam jeden stopień potrzebuje kondensatora neutralnego z detalem ale bez ostrości z dobrą głębią i zrównoważoną przestrzenią, nie podkreślającego żadnego pasma - idealnego? ale chyba takich nie ma... a może zrobię przełącznik kondensatorów?

Mam ochotę wyprowadzić kondensatory na wierzch obok lamp (w pewnym oddaleniu) i zrobić na czymś w rodzaju śrub by łatwo dało się je wymieniać zabezpieczone przykrywkami z akrylu lub szkła. Widział ktoś takie rozwiązania gdzieś?

Myślę, że audiofilskie kondensatory mają fajny wygląd i by się ciekawie prezentowały.

• Moderatorzy

Może małe Jupiter vs Jupiter? :))

Pewnie tylko może nie w tym miesiącu bo mam nawał zajęć. Zapraszam Cię do tego wątku:

Ukryta Zawartość

spotykamy się w sympatycznym gronie co jakiś czas na wspólne odsłuchy i wymieniamy doświadczeniami.

Ukryta Zawartość

Mam ochotę wyprowadzić kondensatory na wierzch obok lamp (w pewnym oddaleniu) i zrobić na czymś w rodzaju śrub by łatwo dało się je wymieniać zabezpieczone przykrywkami z akrylu lub szkła. Widział ktoś takie rozwiązania gdzieś?

Myślę, że audiofilskie kondensatory mają fajny wygląd i by się ciekawie prezentowały.

Bardzo mi sie Twoj pomysl podoba. Tez mam zajawke na kondensatory ;)

Można by też z kondensatorami na zewnątrz zrobić jak z lampami np sterującymi, wyprowadzić gniazdo ceramiczne na piny na górnej pokrywie wzmacniacza jak pod lampę sterującą i każdy kondensator przerobić jako "lampę sterującą" tj. dorobić gniazdo z pinami np łącząc te gniazdo klejem na gorąco z pistoletu do kondensatora, czy też piny umieścić w zamontowanym gnieździe na pokrywie wzmacniacza, wtedy tylko raz taka robota z pinami a nie do każdego kondensatora. Albo listwa na zewnątrz i kilka gniazd do łączenia równoległego różnych kondensatorów... Wewnątrz u siebie jeszcze nie grzebałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

• 2 tygodnie później...

Ayon 07s.

Wymiana na płycie na Mundorf SGO. Są dobre.

Na buforach 4xSupreme. Wydawaly się ok. Ale po wlutowaniu fabrycznych Solenow jest...lepiej.

Supreme jest ciemny i, że tak powiem, bez blasku.

Takie spostrzeżenia.

Supreme ciemny?? Dobre :) To jedne z najjaśniejszych na rynku. Jak długo grają?

Gość

(Konto usunięte)

że tak powiem, bez blasku.

To jest zgodnie z moimi spostrzeżeniami. U mnie w pre na wejściu zmuliły całość, zbyt duże zaokrąglenie dźwięku powstało.

To jedne z najjaśniejszych na rynku.

Tutaj niestety na pewno nie, choć nie można powiedzieć też że są ciemne. (mówię o teście w pre)

O wiele jaśniej zagrały evo in oil, ale też dodały więcej blasku. Ostatecznie jednak i tak zostały auricapy.

Najbardziej spójne i zarazem z fajną przestrzenią.

Polecam też rike, bardzo neutralne, za to lokalizacja i holografia na wysokim poziomie.

Racja, źle się wyraziłem. Na pewno nie najjaśniejsze w ogóle, co jasne z tych dość neutralnych.

Zaokrąglają za to wyraźnie. Czasem są utwory kiedy to brzmi fajnie - super gładko - ale druga strona medalu narzucają swoją "manierę" na cały przekaz.

Obecnie po ok 250h testowania Mundorf Silver Gold Oil 0.01uF jako bocznik do Audyna Copper Max stwierdziłem że muzyka straciła pazur. Wszystko jest miękkie a nawet miętkie :)

WItam

Czy ktoś wymieniał kondensory w wzmacniaczu ARC. Chodzi konkretnie o model vsi60. Porównywałem zdjęcia wnętrza vsi60 i prawie 2 razy droższego vsi75 i różnica jest w wielkości kondensatorów w zasilaniu - vsi 75 ma 8 szt 470u/450V, gdy vsi60 tylko cztery i kondensatach sprzęgających. Ktos z Was ma ma pojecie jakie są to kondensatory - typ?

Tu są dobre zdjęcia wnętrza vsi60 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - u dołu strony

Elektrolity to Nichicony - patrz zdjęcie w 1/4 strony. Ale jaki to konkretnie typ?

Co myślicie o zastosowaniu 560uF/450V:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - do zastosowań audio

lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - charakteryzujący się dużym prądem.

Nie wiecie jakiego typu są kontestatory sprzęgające? Co myślicie o wymianie ich na miedziane jupitery

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub Miflexy - tu są w dobrej cenie

Ukryta Zawartość

Tu fotki vsi75 -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tomuś

nie wiem w jakich miejscach we wzmaku masz te kondy i czy mowimy o lampie

sprawdzone zestawienie i bez przesady cenowej to:

sterowanie czyli lampy e88cc, ecc83 etc audyn true copper

na lampy mocy to najnowsze mundorf evo supreme SG (bez oleju!!)

obie opcje sa dostepne w sklepie poweraudio kupowalem tam, rozsadne ceny i szybka wysylka poza tym wystawiaja normalnie FV ;) w przeciwienstwie do sklepow zagranicznych internetowych

miflexy testowalismy kiedys na sterowaniu lamp w jednej hybrydzie, nie powiem ktore to byly, ale przegraly z audynami true copper

Cześć,

Czy ty mógłbys cos mi doradzić w kwesti z posta wyzej?

Własnie szukam czegoś do lampy mocy w moim vsi60

Czy na lampy mocy to najnowsze mundorf evo supreme SG - to te -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Orginalne maja 2uF wiec te 2,2 powinny być ok, prawda?

Ukryta Zawartość

Od niedawna we wzmacniaczu zmieniłem jantzen superior na Jupiter wax.. Zmiany są tak duże że powiem że aż tyle się nie spodziewałem.Na ocenę końcową jeszcze trzeba poczekać bo za mało godzin przegrały.

jaki wzmacniacz jakie lampy- też szukam

goostaw

Nie kupuj Bursona V5 do 07s. Własnie wyzionął ducha. Szkoda Australijczyka, przystojny był z niego facet.

Czym by go zastąpić?

tym

Ukryta Zawartość

Przebronowałem przez to forum - żona niebyt zadowolona po siedzę od wczoraj popołudnia :)

Moje pytania wciąż aktualne - zwłaszcza do osób którzy modyfikowali wzmacniacze ARC. Będę zobowiązany za odpowiedź.

Niemniej wydaje się że do dobrymi kandydatami, aby zastąpić oryginalne sprzęgające są:

Miflexy bo polskie i mają wartość 2uF, takie jak orginalne - cena poniżej 1500PLN za kuplet 4 szt -

Ukryta Zawartość

-Audyny True Copper - bo stosunek ceny do jakości wydaje się najlepszy - cena poniżej 1400PLN - i pod względem ceny do jakosci to chyba wyrywa z naszymi miflexami.

Ukryta Zawartość

- Jupiter Copper Foil, Paper & Wax - bo najczęściej chwalone choć za komplet musiłbym wydać 2500 PLN - dużo, ale dobry kabel może kosztować wiecej :)

Ukryta Zawartość

Co do elektrolitów w zasilaniu to udało mi się chyba je zidentyfikować i jest to seria LGU - standardowa wersja wyskoproądowego LGW

Jak pisałem są to 4szt 470uF/450V . Co byście polecili w zamian, aby mieć te prawe 2000uF razem lub wiecej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tomuś
  • Moderatorzy

Wbrew temu co się sądzi - kondensatory nie dzielą się na dobre i złe (o ile ich parametry są zgodne z ich przeznaczeniem) a na takie, które pasują do systemy/gustu słuchacza oraz takie mniej pasujące. Najpierw trzeba sobie zadać pytanie co chcę zmienić w brzmieniu systemu a później szukać kondensatorów, które pchną system w tą stronę.

Inna sprawa, kondensatory powinny służyć dopieszczeniu systemu, jeśli są w nim słabe punkty np. nie najlepszej klasy źródło czy tym podobne najpierw trzeba pomyśleć o tym a później bawić się kondensatorami.

Źródło już zmodyfikowałem - teraz czas na podrasowanie wzmacniacza :)

Chciałbym, poprawić prawdziwość przekazu - jest super, ale może można lepiej.

Jeżeli brzmienie wokali, gitar akustycznych innych instrumentów dawałoby jeszcze większe złudzenie że grają u mnie w domu byłoby super

• Moderatorzy

Jeśli w tym kierunku chcesz pchnąć system to Jupiter Copper Wax wydaje się dobrym wyborem. Ale dźwięk może stać się jednocześnie mniej spektakularny nazwijmy wystrzałowy (oczywiście zależy to od tego co jest do tej pory w systemie). Będzie bardziej analogowy i naturalny. Inna sprawa to opłacalność - tę już trzeba ocenić indywidualnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi