Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Ja na Twoim miejscu jesli chcesz najwięcej wycisnąć to wybrałbym tylko mundorf mlytic ewentualnie Kemet for audio inne darowałbym sobie nie ta liga, choc wielu ta opinia może się nie podobać. W mundorfe aby ciut dołożyć dolnej średnicy której faktycznie brakuje polecam bocznik 150nf epcos. Reszta w mundorfe wyróżnia mono ten kondensator w tej grupie cenowej. Do zasilania idealny. 

Jesli ma być taniej to fajne też są epkos/tdk zwlasza z wyższych serii.

Jemu bocznik nie pomoże, to złudzenie, 

Buła na basie ,i środek sterylny ,suchy ,mowa o mlitic .Nippony smh lub kmh polecam.A najlepiej siemens SIKOREL. 🙂

Tylko ze te ostatnie  są już praktycznie nie do dostania ,chyba że jeszcze epcosy ,ale to już nie to. I sprawa najważniejsza, wymiar . Po za tym niesamowicie szybkie ,ekstremalnie niskie esr , wielki prad w impulsie.Brzmieniowo ,ideał  ,wystarczy porównać z nim mlitic ,i mundorf do kosza.Koncert Nillsa Lofgrena ,na mlitic to jakby gitarzysta używał tylko jednej struny.

Pytanie troche z innej beczki znalazlem na aukcji w necie nowe kondensatory od Audio Note miedziane mial juz je ktos w torze? Tego kondensatora jeszcze nie testowalem moze ktos juz mial lub ma i moze cos o nim napisac. 

Edytowane przez Marcin.H

Nie wiem skąd taki zachwyt tymi nippon ami, kiedyś porównywałem je na kolegi wzmaku z mundorf mlytic dwu pinowym. Jak dla mnie nippony grały tylko poprawnie. Mlytic grał dźwiękiem bardziej realistycznym fakt mlytic ma lekko odchudzona średnicę (ale nie do przesady) ,bocznik zmienia to diametralnie. Sprawdzane dziesiątki razy. Nie upieram się, są różne gusta i różne sety. Każdy może mieć swoje zdanie.

Obecnie używam tych 4 pinowych mlytic to doskonaly kondenstor tu średnica jest taka jaka ma być. Szkodą że nie mogę porównać ich do kemet 4 pinowych. Może tylko one zagraja podobnie do mundorfa a może nawet lepiej. Porównywałem tylko dwu pinowe kemety jednak brakuje im troszkę. 

Aa i jeszcze coś mundorf długo się uklada potrzebuję min 200h a lepiej więcej aby go oceniać. 

Edytowane przez Mariusz03

Oj, chyba te 4 pinowe mundorfy to kemety są,  tylko cena inna.

Rotel też koszulki miał swoje na aerovoxach i teraz na kemetach.

Edytowane przez OLES
3 godziny temu, Marcin.H napisał:

A czym bocznikowac ? Ktore najlepsze ? 

150nF MKP EPCOS tanio i dobrze

Drogo i spektakularnie rike s-cap 2 10nf

Edytowane przez Mariusz03
10 godzin temu, Mariusz03 napisał:

150nF MKP EPCOS tanio i dobrze

Drogo i spektakularnie rike s-cap 2 10nf

Spróbuj Duelund JDM Silver 10nf 

...............................

23 godziny temu, OLES napisał:

Oj, chyba te 4 pinowe mundorfy to kemety są,  tylko cena inna.

Rotel też koszulki miał swoje na aerovoxach i teraz na kemetach.

W te teorie nie wierzę bo mam mlytic i kemet są różnej wielkości te same pojemności i napięcia oraz inny ciężar jest ich.

52 minuty temu, Cezary_58669 napisał:

Co sadzicie o tej ofercie? (wgniecenia, cena, sprzedajacy, etc.)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To nie są wgniecenia, ten typ obudowy ma takie przetłoczenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Copper_Lucas

caveat emptor

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, Copper_Lucas napisał:

To nie są wgniecenia, ten typ obudowy ma takie przetłoczenia.

Dzieki, faktycznie sa symetryczne, zdarzaja sie podroby?, bo cena podejrzanie niska..

Edytowane przez Cezary_58669
Godzinę temu, Mariusz03 napisał:

W te teorie nie wierzę bo mam mlytic i kemet są różnej wielkości te same pojemności i napięcia oraz inny ciężar jest ich.

4 pinowe still foil ? 

W rotelach też wersja kemeta als30,31 lub w alc10 na 80v i rozmiarowo inaczej niż katalogi. A jednak w niektórych egzemplarzach kemet na deklach 🙂

W dniu 19.02.2023 o 14:18, Mariusz03 napisał:

Przecież mundorf nie robi elektrolitow.

W dniu 18.02.2023 o 14:14, Mariusz03 napisał:

Nie wiem skąd taki zachwyt tymi nippon ami, kiedyś porównywałem je na kolegi wzmaku z mundorf mlytic dwu pinowym. Jak dla mnie nippony grały tylko poprawnie. Mlytic grał dźwiękiem bardziej realistycznym fakt mlytic ma lekko odchudzona średnicę (ale nie do przesady) ,bocznik zmienia to diametralnie. Sprawdzane dziesiątki razy. Nie upieram się, są różne gusta i różne sety. Każdy może mieć swoje zdanie.

Obecnie używam tych 4 pinowych mlytic to doskonaly kondenstor tu średnica jest taka jaka ma być. Szkodą że nie mogę porównać ich do kemet 4 pinowych. Może tylko one zagraja podobnie do mundorfa a może nawet lepiej. Porównywałem tylko dwu pinowe kemety jednak brakuje im troszkę. 

Aa i jeszcze coś mundorf długo się uklada potrzebuję min 200h a lepiej więcej aby go oceniać. 

I oto chodzi żeby były równe w paśmie.Nippony powszechnie można zobaczyć w klockach high end,min VITUS.  Bocznikowanie to leczenie dzumy cholera ,na jedno coś pomoże, to drugie zepsuje.

Mnie interesują tylko walory dźwiękowe i moje subiektywna opinia na temat danych kondow. 🙂

Odpowiem tak,  jeśli nippony byłyby moim zdaniem takie genialne to na pewno siedziałby przynajmniej w moim sprzęcie. A siedzą głównie mlytic oraz Kemet for audio. Bo Kaisei nonpolar do zasilania są dla mnie za drogie. 

A uwierz mi próbowałem różnych poza w/w TDK, Cornell Dubilier, ELNA, LCR, Nichikon,  Rubycon,  Wurth i inne. 

Mi osobiście podpasowaly  zaznaczam do zasilania głównie mlytic, Kemet oraz Wurth jedna seria. Dlaczego tak cenie mlytic bo z malymi dopalaczami,  jak to powiedziałeś grają niesamowicie, z dużym dopalaczem nawet lepiej niż kaisei nonpolar. Jednak trzeba pozwolić im się dobrze ułożyć. Trochę mi zeszło z tym aby to sprawdzić. Jednak mundorf nie pasuje wszedzie podobnie jak Kemet trzeba wiedzieć gdzie go dawać. Powtórzę to moją subiektywna opinia. 

Co do producentów sprzetu to pakują głównie najtansze z najlepszych kondow. I może tu tkwi popularność nie tylko nippon ów. 

Szanuję Twoja opinię, uszanuj proszę moją. Pozdrawiam 

4 godziny temu, tedi02 napisał:

Przecież mundorf nie robi elektrolitow.

A inne produkuje? Moim zdaniem tylko zamawia z innymi koszulkami i ewentualnie przyłączami. Wszystkie kondensatory Mundorfa to przemysłowe produkty firm z EU. Po rebrandingu tylko cena wielokrotnie wzrasta.

Od dawna nie trzeba mieć swoich fabryk tylko można zlecać wykonanie konkretnych projektów firmom tym się specjalizującym. To niczego nie ujmuje Mundorf'owi moim zdaniem. Liczy się produkt jaki oni projektują, zlecają i sprzedają.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

11 hours ago, rafa said:

Od dawna nie trzeba mieć swoich fabryk tylko można zlecać wykonanie konkretnych projektów firmom tym się specjalizującym. To niczego nie ujmuje Mundorf'owi moim zdaniem. Liczy się produkt jaki oni projektują, zlecają i sprzedają.

Nikt pod branding nie zrobi nowej linii produkcyjnej ani procesu technologicznego. Mundorf to tylko naklejka. 

7 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Nikt pod branding nie zrobi nowej linii produkcyjnej ani procesu technologicznego. Mundorf to tylko naklejka. 

Podaj linka do tych bez naklejki, chętnie je kupię. 

15 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Bzdury gadasz i tyle

15 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Mnie interesują tylko walory dźwiękowe i moje subiektywna opinia na temat danych kondow. 🙂

Odpowiem tak,  jeśli nippony byłyby moim zdaniem takie genialne to na pewno siedziałby przynajmniej w moim sprzęcie. A siedzą głównie mlytic oraz Kemet for audio. Bo Kaisei nonpolar do zasilania są dla mnie za drogie. 

A uwierz mi próbowałem różnych poza w/w TDK, Cornell Dubilier, ELNA, LCR, Nichikon,  Rubycon,  Wurth i inne. 

Mi osobiście podpasowaly  zaznaczam do zasilania głównie mlytic, Kemet oraz Wurth jedna seria. Dlaczego tak cenie mlytic bo z malymi dopalaczami,  jak to powiedziałeś grają niesamowicie, z dużym dopalaczem nawet lepiej niż kaisei nonpolar. Jednak trzeba pozwolić im się dobrze ułożyć. Trochę mi zeszło z tym aby to sprawdzić. Jednak mundorf nie pasuje wszedzie podobnie jak Kemet trzeba wiedzieć gdzie go dawać. Powtórzę to moją subiektywna opinia. 

Co do producentów sprzetu to pakują głównie najtansze z najlepszych kondow. I może tu tkwi popularność nie tylko nippon ów. 

Szanuję Twoja opinię, uszanuj proszę moją. Pozdrawiam 

To jest twoja opinia i twoje priorytety BRZMIENIOWE zgodzę się, szanuje to ,co nie zmienia faktu ulomnosci mlitica .Spójrz na poprzednie wpisy i opinie ,ja dawno temu kupiłem ich na podstawie och ,ach .Miałem a cd i wzmaku główna filtracje na nich ,po początkowym, achwycie ,zwłaszcza jeśli podmiana była za Samwha  i zwykła Elne ,wyszła kicha w środku, suche sterylne granie .Tyle kombinacji ile robiłem z bocznikami ...😁 wielkościami bocznikow ,uwierz  ten dopalacz NIGDY nie zamaskuje ulomnosci ,to tylko makijaż. W cd dalo sie jeszcze poprawić kondem po stabilizatorze ,dałem stare bakelitowe ROE,,niesamowicie soczysty ,świeżo brzmiący kondensator ,kolorowy z gora trochę  złagodzona.  Nawet się przyzwyczaiłem, trzeba pamiętać że muzg ludzki ma w tym względzie krótką pamięć, trzeba  by po pewnym czasie znów porównać. Jeśli jest możliwość, dawać kondy z wyprowadzeniami śrubowymi. Taki mlitic ma może 10-16A w impulsie a taki SIKOREL 50A . Dobrze jest mieszać kondensatory.

20 minut temu, Mariusz03 napisał:

F&T,tylko niewiele mniej kosztują.

20 minutes ago, Mariusz03 said:

Ukryta Zawartość

Włoska firma je robi, lądują w najlepszym sprzęcie medycznym na całym świecie - firma zakupiona została parę lat temu przez Kemeta. Polecam sobie porównać mundorfa i te na mostku rlc... - porównywałem ;]

18 minutes ago, rafa said:

Bzdury gadasz i tyle

Ma kolega prawo do takiej opini co nie znaczy, że jest prawdziwa ;]

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Daniel_68412 napisał:

...Ma kolega prawo do takiej opini co nie znaczy, że jest prawdziwa ;]

To nie jest zadna opinia tylko fakty. Kilkanascie lat pracuje w manufacturing. Ale ty bardzo chcesz na tym forum zablysnac jako alfa i omega w kazdej dziedzinie 😉

I oczywiscie ze buduje sie, nawet cale linie produkcyjne pod klienta.

16 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Ciekawa teoria, zwłaszcza że siedzą w top gryphonach. Pewnie nie mieli budżetu na mundorf...

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 19.02.2023 o 15:47, OLES napisał:

W rotelach też wersja kemeta als30,31 lub w alc10 na 80v i rozmiarowo inaczej niż katalogi. A jednak w niektórych egzemplarzach kemet na deklach 🙂

Exposure 5010..😉

exposure-5010-demo_interior_1_.jpg

Świetnym kondem jest nichicon KZ MUSE ,szkoda że tylko do 1000uf i 50v produkują, na mniejsze napięcia gra gorzej ,środek robi się szary ,krawędzie trochę rozmyte.  

A testował ktoś z Was CDE wersja 380LX? Ja je kiedyś wypróbowałem w Rotelu Ra980bx. Nie mam wielu lat doświadczeń by porównać. Było super, ale nie wiem, czy "the best".

Parametry mają super.

I wklejam linka z rekomendacja 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Udowodnij.

Mialem napisac udowodnij ze nie...ale niech ci bedzie 

Ukryta Zawartość

Ten biznes jest zakonczony ale przez 5 lat przewinal setki mln €.

A z branzy medycznej to przykladow jest cala masa. 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi