Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie lepszy będzie Nippon NCC KMQ

Dzięki za odpowiedż - nie mogłem sie doczytać nigdzie zastosowań tej serii KMQ i dlatego pytam ;-))

Pojemność zależy od pobory prądu przez układ ale zaobserwowałem, że ZL i Epcos nie muli gdy pojemność jest za duża ale generalnie nie stosuję jak to napisałeś wielkich pojemności. ZL nie produkowane są o dużej pojemności i jak potrzebuję taką większą to sięgam po Epcosy.

A te zdanie musisz sprecyzować bo ni jak nie potrafię zrozumieć o chodzi.

A co myślisz "Henryku" o Epcosach Sikorel jako sprzęgajace w lampie? Tylko, że potrzebuję 0,68 i 0,33 uF ale na 400V - nie mogę takich nigdzie trafić...

A co myślisz "Henryku" o Epcosach Sikorel jako sprzęgajace w lampie? Tylko, że potrzebuję 0,68 i 0,33 uF ale na 400V - nie mogę takich nigdzie trafić...

Jeszcze nie stosowałem Epcos'ów w lampie ale już niebawem dotrą do mnie B43504 220uF 450V do głównego zasilania.

Dostępne są jeszcze B43851 2,2uF na 450V i B43851 4,7uF na 400V.

Jeszcze nie stosowałem Epcos'ów w lampie ale już niebawem dotrą do mnie B43504 220uF 450V do głównego zasilania.

Dostępne są jeszcze B43851 2,2uF na 450V i B43851 4,7uF na 400V.

Ja nie spotkałem tych wartości na Ebay'u - podzielisz się namiarem - skąd kupujesz?

Ja nie spotkałem tych wartości na Ebay'u - podzielisz się namiarem - skąd kupujesz?

A to niestety jest tajemnica lasu.

Sorry

Ale jak chcesz mogę odstąpić albo kupić dla Ciebie, oczywiście po cenach po jakich ja kupuje.

A to niestety jest tajemnica lasu.

Sorry

Ale jak chcesz mogę odstąpić albo kupić dla Ciebie, oczywiście po cenach po jakich ja kupuje.

OK ;-)) rozumiem.

Panowie znacie te kondy?

Możecie coś powiedzieć?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

witam ponownie !

czym zastepowac matsushita seria SU w 20-letnim wzmaku yamahy ?

pozdrawiam

moze ktoś z szanownych forumowiczów juz przerabiał taki temat

Edytowane przez mahariasz

w sumie to chodzi mi o ogólną odpowiedź, na jakich producentów kondy powinienem sie blizej przyjżeć bo podejzewamze takie jak jamicony czy samwha to z góry moge sobie darować...

poczytaj o modyfikacjach wzmacniaczy,czegos sie dowiesz,sam przymierzam sie do wymiany kndow w swoim wzmacniaczu,ale raczej nikt nie powie ze ten czy inny bedzie akurat naj.

poczytaj o modyfikacjach wzmacniaczy,czegos sie dowiesz,sam przymierzam sie do wymiany kndow w swoim wzmacniaczu,ale raczej nikt nie powie ze ten czy inny bedzie akurat naj.

mariano skoro bedziesz modyfikował i niewiesz jak sie do tego przymierzyć to poczytaj sam, bo ja szukam informacji na temat odpowiedników współczesnych elektrolitów matsushita SU i sugeruje czytac ze zrozumieniem.

Witam czy miał ktoś do czynienia z kondami erse pulse x

Tu masz trochę o nich:

Ukryta Zawartość

Słabo wypadły.

Ukryta Zawartość

A jakie kondensatory stosuje się w zwrotnicach high end jeżeli potrzeba np. 500uF szeregowo do średniotonowca?

Gdyby chodziło o Hi-end to wolałbym włozyć nawet najtańsze MKP.

Sam właśnie zakupiłem 100uF czeskiej firmy Mant. Cena: 30zł/szt. !!!

• 2 tygodnie później...

witam!

co na wyjscie cd w torze lepsze: sprague czy cerafine ? -oba 10 uf,

pytam bo jedne juz mam a drugi musial bym kupic.

Sprague jaki model?

sparuge nie wiem co to za model ale raczej coś starszego (bo niemają nadruku w stylu vitamin) ale grają kryształowo, czysto i klarownie -zastąpiły panasoniki su i odrazu po wymianie zagrały genialnie (właśnie sie wygrzewają).

Cerafinki bedą lepsze ?

chyba na necie znalazłem odpowiedż tzn z tego co piszą to mało który elektrolit potrafi to co sprague. Wiec chyba cerafinki też nie moga sie równać z nimi. Ale jak bede miał sposobność to sprawdze to sam.

ja bym w ogóle wywalił kondensatory odcinające składową stałą z toru, żeli na wejściu wzmacniacza masz takowe. Tam jest na nie zdecydowanie właściwsze miejsce a wrzucając dodatkowe w CD tylko pogorszysz jakość (tym bardziej, że to elektrolity - wolałbym w tym miejscu już nawet MKT)

slaver idąc twoim tokiem myslenia to mozna i końcówke mocy wsadzić w obudowe cd-eka i pozbyć sie całkiem kondów, tylko po co ??

a mkt to najlpiej montować w zrotnicach albo w układach radiowych bo moim zdaniem to one nigdzie wiecej sie nie nadają ;) proponuje sprawdzić samemu

slaver idąc twoim tokiem myslenia to mozna i końcówke mocy wsadzić w obudowe cd-eka i pozbyć sie całkiem kondów, tylko po co ??

a mkt to najlpiej montować w zrotnicach albo w układach radiowych bo moim zdaniem to one nigdzie wiecej sie nie nadają ;) proponuje sprawdzić samemu

Ja odpowiem- by pozbyć się kabli wszelkich ...ktoś tu na forum prezentuje takie radykalne rozwiązanie I2S do daców osobnych dla lewej i prawej kolumny ja sprawdzałem na wzmaku słuchawkowym..jest lepiej;)

niestety sprague nie sprawdziły sie :(

w czasie wygrzewania coraz gorzej grają az wkońcu grają jak 100 letni, zepsuty patefon...do tego ten paskudny metaliczny wydżwięk...blee

wiec teraz co mam kupić, cerafine czy silmlic ? co sie sprawdza w torze : na wyjsciach, wejsciach ? mowa o pojemnosciach 2,2 uF i 4,7 uF bo juz mi rece opadają...tak jak z zasilaniem sobie poradziłem tak w tor sygnałowy nie wiem co wlucić juz mam !

niestety sprague nie sprawdziły sie :(

w czasie wygrzewania coraz gorzej grają az wkońcu grają jak 100 letni, zepsuty patefon...do tego ten paskudny metaliczny wydżwięk...

Jak długo się wygrzewały?

Henryk Kwinto: dzisiaj 4-ty dzień

dodam ze panasoniki su graja mi najlepiej z tego kubła badziewia jakie posiadam (jeszcze czarne sanyo są w miare ale zamulone i tez jak nizej) z tymi panasonikami trudno o jakieś szczegóły czy wierność odtwarzanej kopi ale brzmienie jedynie do przyjecia.

ze sparuge na początu było ciekawie , szczegółów tyle ze az w nadmiarze czasem i czekałem az sie wygrzeją ale niestety nie doczekałem sie...

Sprague, poprawka:

po wywaleniu konda(sparuge) z wejscia wzmaka (innych we wzmaku nie ma w torze)i zastąpieniu go jakimkolwiek elktrolitem wzmak odzyskał swe siły witalne !

wniosek:

u mnie sparuge jak sie okazuje wszedzie gra pięknie i wspaniale, oddając duch przekazu akustycznego,

ALE ! na wejsciu wzmaka degraduje dzwiek w stopniu przekraczającym granice nerwów !!!

(mowa o kondensatorach osiowych w metalowej pancer-obudowie z naciągnietą folią bezbarwną)

na wejscie wzmaka wróciły panasoniki 2,2uF

teraz mozna spokojnie czekać na wiosne ;)

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi