Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

jak szarpiesz się na V-capy CuTF to najbardziej zyskasz na średnicy. Takiej chyba nie mają chyba nawet duelundy CAST Cu. Może tylko zabraknąć odrobinkę góry. Coś za coś.

jak szarpiesz się na V-capy CuTF to najbardziej zyskasz na średnicy. Takiej chyba nie mają chyba nawet duelundy CAST Cu. Może tylko zabraknąć odrobinkę góry. Coś za coś.

Postaram się je mieć za jakiś czas (oddech finansowy:)). Szkoda, że kolega masza1968 (mój rocznik) jest chwilowo nieobecny na forum. Bardzo chciałbym zapoznać się z jego opinią.

Myślę, że z V-Capami już jest wystarczająco osłuchany.

V-cap CuTF: ceny producenta są tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Faktycznie taniej niż tutaj:

Ukryta Zawartość

ale znacznie dalej i czy z wysyłką nie wyjdzie podobnie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

transport nie jest droższy ale cło może dojść. Sklep partsconnexion ma większy wybór niż hificollective. Oba sklepy mają super obsługę a ten z wysp brytyjskich szybciej realizuje przesyłki - wiadomo odległość robi swoje.

Gość

(Konto usunięte)

V-cap CuTF: ceny producenta są tutaj:

http://www.partsconnexion.com/capacitor_film_vcap_cutf.html

Ja kupowałem V-Cap'y CuTF bezpośrednio u producenta http://www.vhaudio.com/v-cap.html. Ceny jak na pcX ale można wybrać dokładność parowania (za kilka dodatkowych $). Nieubezpieczona przesyłka do Polski (USPS First Class International) około 17$ za parę kondów. Na cło nie trafiłem.

Trzeba jednak zwrocic uwage na potezna roznice w cenie miedzy Audynami TC a Vcapami. Nie wiem czy gra jest az tak warta swieczki.

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

dla jednych nie wart dla drugich wart - tak fanie powiedział żyd podstawiony do licytacji przez Wokulskiego z Lalki.

Problem w tym, że nikt ich nie porówna z prostego powodu. Nabywcy Audyna nie kupią V-capa bo szkoda kasy a nabywcom V-capa szkoda kasy na Audyna, którego nie wykorzystają później. Ja wiem jedno słuchałem V-cap i wart jest swojej ceny.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ja przyspawałem Audyna ale moje zdanie nie będzie miarodajne bo przyzwyczaiłem już ucho do V-capów i Duelundów więc z Audynem wytrzymałem jeden dzień :) nie dając mu szans na uformowanie.

Ja przyspawałem Audyna ale moje zdanie nie będzie miarodajne bo przyzwyczaiłem już ucho do V-capów i Duelundów więc z Audynem wytrzymałem jeden dzień :) nie dając mu szans na uformowanie.

Nie napisałeś mi jak się "mają" V-capy do Jantzenów Silver Gold lub Mundorf Silver Oil. Uważane są za szczegółowe i rozdzielcze. Czy nie zawracać sobie nimi głowy i nabyć V-capy?

Jak się ma brzmienie basu z V-capami?

dla jednych nie wart dla drugich wart - tak fanie powiedział żyd podstawiony do licytacji przez Wokulskiego z Lalki.

Problem w tym, że nikt ich nie porówna z prostego powodu. Nabywcy Audyna nie kupią V-capa bo szkoda kasy a nabywcom V-capa szkoda kasy na Audyna, którego nie wykorzystają później. Ja wiem jedno słuchałem V-cap i wart jest swojej ceny.

To oczywiscie niezaprzeczalny fakt, ale mam znajomego, ktory zna i Audyny i VCapy i te pierwsze wygraly. Roznie z tymi gustami bywa, a cena nie zawsze jest jednak wyznacznikiem jakosci.

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

zrezygnował z V-cap CuTF?

nie podeszły mu, dziwne ale nie niemożliwe.

To tylko potwierdza fakt, że każdy szuka czego innego w dźwięku.

Edytowane przez zn21

gdzieś w jakimś wątku ktoś pisał że chętnie pozbył by się vcapów,bo zbyt długo trwało przyzwyczajenie do charakteru brzmienia zwany dalej formowaniem :-),czyli nie każdemu pasowało.

to właśnie ja się ich pozbyłem i popełniłem błąd, choć nic nie wspominałem o charakterze ich brzmienia. Dlatego wracają na swoje miejsce. Nawet słynny duelund się tam nie sprawdził :) Kto by pomyślał!

Z tym się nie mogę zgodzić, osobiście lubię kolekcjonować i mam wszystkie rodzaje w szafeczce:)

Zakładam, żeby się móc wypowiedzieć trzeba mieć wszystko w Swoim systemie. Tak też uczyniłem z kablami Mita i mam teraz 3 komplety :)

Edytowane przez Szymon

Ktoś miał styczność z kondensatorami ITT MP? Coś one są warte?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czesc, (pozniej tam ponizej pytanie do kolegow)

troche mnie nie bylo w domu, wrocilem i mila niespodzianka oprucz tego ze dzieci uzmiechniete i zona tez ;]

przyszla wreszcie paczka z francji z audynami true copper do monoblokow.

Zabralem sie od razu do pracy i wlutowalem wszystkie, niestety male deseczki podklejone na tasmie 2 stronne sluza za przedluzenie podstawy, ale juz widze ze to jest calkiem niezly pomysl na niemiszczace sie kondy.

Wlaczylem tylko nute na chwile zeby sprawdzic czy dziala

Dziala....!!!! Fak, tez zaliczylem opad szczeny.

Chrzanic wszystkie stare ruskie wynalazki i inne podobne wariactwa

Piekna barwa i takie tam...muzyka zwyczajnie gra pieknie i nie myslisz o niczym innym.

Dzisiaj zrobilem tylko test sprawnosci bo pozno a jutro bede mial wiecej czasu na sluchanie.

Mamelku lub ktos kto ogarnia temat mam pytanie te kondy (2szt oryginalnie takie zlote) do lampek mocy w ktora strone maja byc zamontowane??

Nie znam sie na schamatach i nie wiem na plytce z ktorej stony idzie sygnal, ale patrzac na zdjecie z galerii

Ukryta Zawartość

jak mam tyl monobloku (gniazda) przy sobie blizej i patrze na wzmak od spodu

najpierw jest sekcja zasilania (po prawej 4 szt kondy zasilania) a dalej caly tor sygnalowy

Audyny maja byc zgodnie z napisem od lewej do prawej (tak teraz zamontowalem) czy odwrotnie??

Help

Ukryta Zawartość

Audyny maja byc zgodnie z napisem od lewej do prawej (tak teraz zamontowalem) czy odwrotnie??

Help

Okładzina zewnętrzna w Audun True Copper znajduje się po lewej stronie (początek napisów). Tą stroną wlutowujemy w stronę anody lampy lub wejścia sygnału.

Zachwyty z tego jak "grają" opisz dopiero za 300 godzin ciągłej pracy. U mnie tak było. Sądzę, że pozostali ich użytkownicy to potwierdzą.

mam audyny w dacu i pre

to konstrukcja mcgyvera, wiem jak je wlutowac, wiem jak graja, bo przeszlo juz ponad 500-600h 3 miesiace graja w dacu i 2 miesiace w pre

nie wiem jak je zaaplikowac w monoblokach phast, dlatego pytam

wiem ze sygnal zgodnie z napisami.

nie wiem jak w tycvh koncowkach akurat sygnal biegnie bo to na plytce a nie point to point.

nie jestem elektronikiem ale prosze nie rob ze mnie debila!!

Ja nie widzę w wypowiedzi kolegi slawsim ani jednego fałszywego tonu, dlatego byłbym daleki od takich komentarzy.

To że ktoś zadaje pytanie i otrzymuje na nie merytoryczną odpowiedź nie jest dla nikogo ujmą.

Kto pyta - nie błądzi.

Podziękowania dla slawsim.

Pozdrawiam

Pygar

• Moderatorzy

Okładzina zewnętrzna w Audun True Copper znajduje się po lewej stronie (początek napisów). Tą stroną wlutowujemy w stronę anody lampy lub wejścia sygnału.

Zachwyty z tego jak "grają" opisz dopiero za 300 godzin ciągłej pracy. U mnie tak było. Sądzę, że pozostali ich użytkownicy to potwierdzą.

Czy tylko te Audyny są kierunkowe czy też większość kondensatorów tak działa ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Nie zamierzałem Ciebie urazić, też nie jestem elektronikiem i korzystam z pomocy kolegów z forum. Przepraszam!

Czy tylko te Audyny są kierunkowe czy też większość kondensatorów tak działa ?

Najlepiej zastosuj metodę kolegi "zjj_wwa" i będziesz wiedział, cytuję:

"Jeśli jeszcze niewlutowane, luzem leżą to po prostu podłącz je do wejścia chinch wzmacniacza, z dużym rezystorem od strony masy i sprawdź.

Najprościej jest to przetestować, wtedy masz pewność. Przybliżysz lub obejmiesz ręką kondensator i nasłuchuj intensywności rozmów kosmitów.

Jeśli gadają "głośniej", do znaczy że zewnętrzna okładzina wchodzi na gorący środkowy styk w gnieździe RCA.

Jeśli gadają "ciszej" - to znaczy, że zewnętrzną okładzinę masz skierowaną w stronę rezystora i masy."

Pygar dziękuję. Masz u mnie szklaneczkę:) Nikogo nie chcę tu obrażać. Pomagajmy sobie i tyle.

Edytowane przez slawsim
  • Moderatorzy

Rozmawiałem z P. Czesławem z Polinku i moje pytanie dotyczyło kierunkowości czerwonych Jantzenów.

odp: ze względu na budowę kondensatora początek napisów powinien być tam gdzie prąd wchodzi do kondensatora,

im napięcie mniejsze(wzmacniacze) tym wpływ kierunkowości większy,

sekcja wysokotonowa zwrotnic wpływ mniejszy ale warto zachować kierunkowość kondensatora.

Nie zamierzałem Ciebie urazić, też nie jestem elektronikiem i korzystam z pomocy kolegów z forum. Przepraszam!

Najlepiej zastosuj metodę kolegi "zjj_wwa" i będziesz wiedział, cytuję:

"Jeśli jeszcze niewlutowane, luzem leżą to po prostu podłącz je do wejścia chinch wzmacniacza, z dużym rezystorem od strony masy i sprawdź.

Najprościej jest to przetestować, wtedy masz pewność. Przybliżysz lub obejmiesz ręką kondensator i nasłuchuj intensywności rozmów kosmitów.

Jeśli gadają "głośniej", do znaczy że zewnętrzna okładzina wchodzi na gorący środkowy styk w gnieździe RCA.

Jeśli gadają "ciszej" - to znaczy, że zewnętrzną okładzinę masz skierowaną w stronę rezystora i masy."

Pygar dziękuję. Masz u mnie szklaneczkę:) Nikogo nie chcę tu obrażać. Pomagajmy sobie i tyle.

ok, dzieki za podpowiedz, tez nie mialo zabrzmiec tak ostro, wyzbyty jestem z negatywnych emocji wzgledem forumowych rad ;]

raczej oburzam sie wlasnie jak ktos niegrzecznie sie zachowuje, jeszcze raz sory jesli zabrzmialo za mocno

Rozmawiałem z P. Czesławem z Polinku i moje pytanie dotyczyło kierunkowości czerwonych Jantzenów.

odp: ze względu na budowę kondensatora początek napisów powinien być tam gdzie prąd wchodzi do kondensatora,

im napięcie mniejsze(wzmacniacze) tym wpływ kierunkowości większy,

sekcja wysokotonowa zwrotnic wpływ mniejszy ale warto zachować kierunkowość kondensatora.

Podobno Jantzeny mają odwrotną polaryzację.

Sprawdzałem Z-Cap na wyjściu CD. Gdy dałem kierunek sygnału zgodnie z napisami równowaga tonalna była przesunięta w górę, brakowało basu. Po odwrotnym wlutowaniu, dźwięk stał się bardziej zrównoważony z lepszą podstawą basową. Inna sprawa, że nadal dla mnie za małą, ale było zdecydowanie lepiej.

Np. Dynamicap zaleca traktować dłuższą końcówkę jako wejście. Jeśli do Jantzenów zastosować tę sugestię, to one wejście mają od strony końca napisów (i to byłaby ta odwrotność).

• Moderatorzy

Sprawdzałem Z-Cap na wyjściu CD. Gdy dałem kierunek sygnału zgodnie z napisami równowaga tonalna była przesunięta w górę, brakowało basu. Po odwrotnym wlutowaniu, dźwięk stał się bardziej zrównoważony z lepszą podstawą basową. Inna sprawa, że nadal dla mnie za małą, ale było zdecydowanie lepiej.

Czyli w tor wysokotonowy wstawiam normalnie i ewentualnie rypać "dół".

• Pokaż nowe odpowiedzi