Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Podobno Jantzeny mają odwrotną polaryzację.

Sprawdzałem Z-Cap na wyjściu CD. Gdy dałem kierunek sygnału zgodnie z napisami równowaga tonalna była przesunięta w górę, brakowało basu. Po odwrotnym wlutowaniu, dźwięk stał się bardziej zrównoważony z lepszą podstawą basową. Inna sprawa, że nadal dla mnie za małą, ale było zdecydowanie lepiej.

Np. Dynamicap zaleca traktować dłuższą końcówkę jako wejście. Jeśli do Jantzenów zastosować tę sugestię, to one wejście mają od strony końca napisów (i to byłaby ta odwrotność).

Potwierdzam,

onegdaj mialem ten sam problem z Z_cap,em i nawet napisalem w tej sprawie do producenta.

Dluzszy drut to (+) ,krótszy to (-)

Czyli plusem do anody! a minus do wejscia siatki ,przy sygnalówce.

Czyli odwrotnie do napisów.Niema w tym reguly ,kazdy producent stosuje wg swoich upodobań

Pozdro,

Tad

• 3 tygodnie później...

Panowie, co to jest za kondensator i czy nadal jest produkowany?

A jeżeli nie pod tą marką, to może pod jakąś inną?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mundorf ecap też gra lepiej gdy + wepnie się od strony końca napisów (strony metalowej ) sprawdzane w gc i przy wyjściu cd mimo że sprzedawca twierdził że nie ma to znaczenia

Edytowane przez krzychom
  • 2 tygodnie później...

Czy miał ktoś do czynienia z takimi kondensatorami? Seria EBT.

Nie mogę znaleźć nic w necie oprócz ebay-a.

Czasami znajdzie się wzmiankę, że stosowali w lampowcach,

ale z jakiego powodu?

Chciałbym je zastosować na wejściu w naszych wzmacniaczach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Rubycon ZA lub panasonic fm, tanie. A jak można to pomiń.

Edytowane przez rayfe

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Elna Silmic Super Gold

lub jeszcze lepsze

Elna Silmic Alpha Super Gold

Pozdrawiam

Pygar

A gdzie można je z pewnego żródła kupić z wyjątkiem HK?

A gdzie można je z pewnego żródła kupić z wyjątkiem HK?

Trzeba mieć dużo cierpliwości, czasu i pieniędzy... i polować.

Pozdrawiam

Pygar

ktoś z Was zna/używał tych kondensatorów w torze sygnału?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a nie lepiej na słuch ustawić kondy?

Też tak uważam

Mam dużo Black gate N w systemie i nie jestem juz taki pewien czy kupię kolejne

BG N daje się jeden w tor sygnałowy . Mają swoją sygnaturę i dając kilka po sobie robi się nieciekawie.

jakie dobre elektrolity mogą isc w tor audio?

Fajne są Elny Cerafine ale te z klocków z początku lat 90tych .

Fajne jeżeli chodzi o szybkość i przejrzystość. Stosowane przez Pioneera choćby w lepszych klockach .

Zielony Nichicon BP stosowany kiedyś przez Marantza , Sony czy ostatnio widziałem je w Heglu H80 :) nieco suche ale warto spróbować.

Co ciekawe zauważyłem że w drogich klockach na wyjściu jest Nichicon Fine Gold . Choćby Calyx Femto za 3o koła .

Najlepiej kupić kilka , uformować i samemu wybrać .

Witam

Mam pytanko

W zasilaczu wzmacniacza mam 10uF /100V

i znalazlem w Ebayu takie kondy .Co mozna o nich powiedziec .Czy ktokolwiek je stosowal do wzmacniacza ?

Roederstein EBC 10uF 385V ROE ERO Axial Capacitors Golden Bullets

Ukryta Zawartość

Dziekuje z gory za odpowiedz i Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

mam do sprzedania V-capy OIMP 10uF/150V w dobrej cenie :)

Witam

Ile kosztuja?

Pozdro

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

• 2 tygodnie później...

Proszę o pomoc w określeniu polaryzacji kondensatora - tantalowy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wracając do wątku Audyn TC / VCAP CU testowałem jeden i drugi rodzaj. Może nie 300 godzin ale po dwa / trzy dni odsłuchowe. Otóż sytuacja wygląda z mojej perspektywy następująco:

Audyn: Piękny środek (naprawdę referencyjny nawet w stosunku do Duelundów o nich gdzieś już pisałem bo też mam), szeroka scena, bardzo dobra lokalizacja niezły chociaż nieco za miękki dół i lekko wycofana góra (20h w DAC). VCAP CU (po jakichś 50 godzinach w DAC) Super szczegółowa góra (w Duelundach jeszcze lepsza), środek znacząco mniej nasycony niż w Audyn, bardzo zwarty i nisko schodzący dół - są zdecydowanie bardziej "suche" w odbiorze. Audyny poszły do głośników i się tam świetnie sprawdzają a VCAPY wygrzewają się nadal w przetworniku. Dużo czasu przede mną do tych 300h chociaż nie wiem czy będę pamiętał początek. Miałem te VCAP od Zbyszka ZN21 i mi się podobały dlatego kupiłem.

Dużo czasu przede mną do tych 300h

W testach autorzy podają, że minimum to 500 godzin. Też zamierzam je nabyć choć zamówienie na "parts connexion" trochę mnie hamuje:)

500h grajac 1.5h dziennie to jest rok. Nie jest mozliwe aby producent mial taki zamysl projektujac te kondy. Niestety wlasciciele twierdza ze one sie zmieniaja caly czas I to mnie od nich odstrasza.

500h grajac 1.5h dziennie to jest rok. Nie jest mozliwe aby producent mial taki zamysl projektujac te kondy. Niestety wlasciciele twierdza ze one sie zmieniaja caly czas I to mnie od nich odstrasza.

Gdyby sprzęt był włączony non stop to już "tylko" 21 dni:) Audyny "wygrzewałem" 300 godzin. Po tym czasie się unormowały.

Ja wciaz uwazam, ze to jest chore. Oczywiscie mozna kondy wygrzewac bateria, ale wiekszosc z nas tego nie robi. Pomysl o ile mniej sa warte takie GM70 po 500h grania. Pewnie nawet niewielu by je kupilo.

Dodam, ze moje Clarity Cap ESA potrzebowaly 3 dni.

Ja wciaz uwazam, ze to jest chore. Oczywiscie mozna kondy wygrzewac bateria, ale wiekszosc z nas tego nie robi. Pomysl o ile mniej sa warte takie GM70 po 500h grania. Pewnie nawet niewielu by je kupilo.

Dodam, ze moje Clarity Cap ESA potrzebowaly 3 dni.

Mnie też się nie podoba tak długi czas wyczekiwania na zamierzony efekt. Jak bezpiecznie dla kondów i szybciej można je wygrzać?

Zazwyczaj system jest tak dobry jak jego najslabsze ogniwo. Jak w torze dasz jakiegos gniota to juz cudow dalej nawet najlepszy sprzet nie stworzy. Ja wychodze z zalozenia, ze im blizej zrodla tym powinno byc bardziej neutralnie i naturalnie. Dlatego w DACu tak mi sie podobaja ClarityCap bo one sa przezroczyste. Ruskie K73-16 tez sa bardzo neutralne.

Edytowane przez bamarek

Ktore kondy maja wiekszy wplyw na efekt koncowy: sprzegajace czy wyjsciowe? Mam na mysli zarowno pre iak i koncowki...

Wydaje się że każdy wyjściowy jest sprzęgającym,to przecież to samo.

Generalnie wkładam najlepszego do końcówki,a za DACzkiem ,na wejściu pre i na jego wyjściu nie ma kondensatorów,chyba że pre jest na lampkach.

• Pokaż nowe odpowiedzi