Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś zna się na pralkach?

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

To tylko blokowanie resorowania pralki. Raczej niczego nie uszkodziłeś.

Rozumiem że te śruby trzymały resory i nie było amortyzacji dlatego tak goniła tak?

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Tak właśnie.

Z tym że nie tyle trzymały resory ale unieruchamiały bęben.

Czyli jak tak skakała po łazience to bęben się nie kręcił? , przecież można w ten sposób spalić silnik tak?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Bęben składa się z dwóch elementów. Obudowy zewnętrznej( takiego baniaka plastikowego) i tego metalowego kosza wewnętrznego.

Kręci się tylko część wewnętrzna a obudowa zewnętrzna nie, I to ona była zablokowana śrubami blokującymi jej ruch na teleskopach/sprężynach.

Bęben składa się z dwóch elementów. Obudowy zewnętrznej( takiego baniaka plastikowego) i tego metalowego kosza wewnętrznego.

Kręci się tylko część wewnętrzna a obudowa zewnętrzna nie, I to ona była zablokowana śrubami blokującymi jej ruch na teleskopach/sprężynach.

uff dzięki :)

Gdyby nie była ładowana od góry można by czymś dociążyć, a tak pozostaje jedynie umocować do posadzki za pomocą kołkow rozporowych.

Dawno temu zrobiłem bratu za pomocą tokarki , spawarki , rury , dekielków takie cztery miseczki z otworem montażowym na kołek , w które wpadły stopki pralki ( " pralka nad wanną w zasadzie z boku wanny , a pod nią schowek na graty ) .

Moje problemy skończyły się z przesuwającą się pralką , wypoziomowałem jeszcze raz , podłożyłem gumę i z dwóch stron u dołu zblokowałem pralką twardym styropianem oklejonym taśmą sigą , trochę wygląda brzydko , ale bomba atomowa nie wyrwie ją ( pralka jest we wnęce między zabudowaną wanną , a ścianą ) Pralka to Whirlpool .

Do głowy by mi nie przyszło, że ktoś uruchomił pralkę bez zdemontowanych zabezpieczeń, a że serwis to zrobił, to chyba na złość:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Do głowy by mi nie przyszło, że ktoś uruchomił pralkę bez zdemontowanych zabezpieczeń, a że serwis to zrobił, to chyba na złość:)

Też bym tak pomyślał , ale jak zadzwoniłem wczoraj wieczorem to przyjechali z "jęzorem na wierzchu" i bardzo przepraszali.........

Takich mamy fachowców ............normalnie jak z jakiejś ukrytej kamery...

Może to byli goście z programu "Usterka"? Kiedy emisja? :)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Może to byli goście z programu "Usterka"? Kiedy emisja? :)

Z TVN-u nie wpuszczam nikogo do domu.........:)

W dawnych czasach jak w polskich sklepach było można kupić pralkę marki Wiatka CCCP zostałem wezwany do rodziców aby doglądnąć nowego zakupu.

Po montażu przez "serwis" łaziła po kuchni...

Młody byłem i pierwszy raz na oczy widziałem automat.

Pamiętam, że wybiłem ze dwa kliny. Wydawało mi się, że bęben powinien się swobodnie poruszać na sprężynach a te go blokowały...

Ojciec był spanikowany, że to ustrojstwo urwie się...

Miałem rację.

W tamtych czasach takich mieliśmy fachowców.

Ale żeby dzisiaj...

PS: Choć mogę opowiedzieć o fachowcach (sprzed miesiąca) z uprawnieniami, którzy montowali gaz do płyty. Precyzyjne Złącza na uszczelki a oni lecieli na sznurek konopny...

No dobra a ile osób w drugą stronę do transportu nie zablokowało gramiaki, CD, e.t.c :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Precyzyjne Złącza na uszczelki a oni lecieli na sznurek konopny...

To niemożliwe. Tego typu złącza nawet z ze super uszczelniaczem w gwincie nie będą szczelne bez odpowiedniej uszczelki.

U mnie pralka tak od razu nie wchodzi tak od razu na 1600rpm. Jak wejdzie, to można poznać to po wyświetlaczach i diodach, przestają one dygotać na boki. Jest to częstotliwość 27 razy na sekundę i mózg w tym trybie już nie widzi drgań, diody są widoczne jako jednorodny obraz, może po bokach mniej wyraźny, mniej podświetlony. Taka ciekawostka :)

To niemożliwe. Tego typu złącza nawet z ze super uszczelniaczem w gwincie nie będą szczelne bez odpowiedniej uszczelki.

A jednak.

Ekipa polecona w markecie.

Przychodzą tacy do podłączenia gazu do płyty. Musza postawić pieczątkę aby ważna była gwarancja.

I co?

Przy samej płycie gdzie wystarczy zacisnąć z momentem 18Nm wpierdo.ą nić między gwinty (uszczelka jest) i na siłę skręcają. Jak były uloty to wstawili drugą uszczelkę i ponownie na sznurek...

Mało zawału nie dostałem jak ich nakryłem...

Oczywiście przepraszali... mieli świadomość badziewia...

Strach pomyśleć co robią fachowcy u klientów, których nie ma przy robocie...

I z ciekawostek.

Zaprojektowałem meble kuchenne i zleciłem wykonanie.

...

W szafce pod piekarnik (pod płytą) element wiążący boki (tzw. trawers) przewidzieli na końcu tam gdzie 90% płyt ma podejścia gazowe...

Inżynieria pełną gębą...

Wysłałem im poprawki. Zdziwienie i podziękowanie za uwagi. Znaczy, że fachowcy od kuchni (ekipy od tzw. kuchni na wymiar zamawiają również w tej samej firmie) nie instalują u ludzi trawersów...?!

Kawałek poprzecznej deski wiążącej boki szafki.

Szczególnie w szafkach dolnych (typowo pod zlewozmywak, piekarnik...). Nie mają wieńca górnego bo będzie mocowany na nich blat. Aby się nie rozpadły wiąże się u góry boki jedną albo dwoma wąskimi deskami.

W dokumentacji producentów nazywa się to "trawers" co jest chyba zgodne z istotą (def: trawers - poprzeczna belka ...).

Rozumiem, w ikei mają cieńkie profile metalowe pod blatem trzymające ścianki do kupy. Dodatkowo jest tam szczelina pod blatem dająca trochę wentylacji.

Dodatkowo ścianka tyna jest przybijana wieloma gwoździkami, żeby usztywnić konstrukcję

sektion-base-cabinet-for-microwave-drawer-white__0323283_PE516474_S4.JPG

Przed 2000 rokiem w Warszawie na Zaciszu osiedle domków , gaz zakładali zdaje się na len i widziałem próbę na wodę z mydłem i nieszczelności nie było . Teflonowa taśma jest niepewna , natomiast najnowszy wynalazek nić w teflonie to tak samo dobry jak len z pastą , a nawet lepszy .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Edytuję : mam na myśli " kładzenie rur "

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Połączenia o dopasowanym czole (np. kielichowe) mają uszczelki. Tylko one mają zapewnić szczelność.

Połączenia zwane ogólnie gwintowanymi (choć w tych wyżej też jest gwint - znacznie precyzyjniej wykonany) to kawał rury doprowadzającej medium i np. złączka do przewodu giętkiego...

Czoła nie są ni jak dopasowane (rura). Wówczas szczelność ma zapewnić choćby wzmiankowana nić konopna lub jakieś nowsze wynalazki typu teflon. Nić uszczelnia przestrzeń między gwintem rury i "nakrętką" złączki.

Wciąż się tak robi.

Mówimy o połączeniach od strony odbiornika, gdzie w zasadzie zawsze są dobrze obrobione i dopasowane złączki a elementem uszczelniającym uszczelka (guma, tworzywo, miękki metal...).

W przemyśle są najczęściej stosowane połączenia kołnierzowe i również stosowane są tam uszczelki...

@Piotr_1: Dokładnie.

• 4 tygodnie później...

U mnie pralka Bosch Maaxx 7 działała bezawaryjnie 5 lat, po tym okresie padł krzyżak, który dosłownie rozpadł się, coś go zeżarło podobnie jak robi to rdza.

Łożyska były ok, ale profilaktycznie także zostały wymienione.

Naprawa takiego Krzyżaka w moim rejonie to ok 600zł..

Na szczęście znalazłem faceta który, wymienił krzyżak, grzałkę i łożyska z wysyłką w obie strony za 300zł.

Na dokładkę przy paczce zwrotnej do mnie, połamali mi resor trzymający bęben, na szczeście nie był on drogi ( ok 30zł ).

Mam nadzieje, że pralka pochodzi teraz przynajmniej tyle ile już przeżyła : )

Nie wierze, że producenci Boscha nie przewidzieli, że krzyżak w wyniku kontaktu substancji w pralce jakim będzie poddawany, rozpadnie się po jakimś czasie.

Spisek i tyle.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.