Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś zna się na pralkach?

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

Jaką tańszą pralkę wybrać? Tańszy model, 7-8kg, 60x60cm, zwykły rozmiar.

Ma się nie psuć i ma mieć do wyboru słabe wirowanie 600obr/min, albo nawet 400obr/min.

Waham się między tymi dwiema:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zgodze się z powyższym - ostatnio też zmieniałem pralke i kupiłem beko z silnikiem inverterowym - oprócz tego że pralka naprawde super pierze to jest też mega cicha ( i ma 600 obrotów wirowanie jak teraz widziałem ) - i byla dosyć tania

Generalnie teraz większość pralek jest produkowana na 2-3 lat.

Po tym okresie zwykle padają łożyska, które są niewymienne bo zatopione w plastiku albo elektronika.

To samo ładowane od góry teoretycznie powinny wytrzymywać dłużej bo bęben jest na łożyskach z obu stron w praktyce wprost proporcjonalnie i będziesz musiał nurkować za skarpetą od góry.

Ja mam Miele sprzed ładnych kilkunastu lat 1600 obrotów ale jak wiruje to do tej pory jej nie słychać co prawda waży też swoje i to pewnie tego zasługa ma żeliwne odciązniki, silnik rozpędza się od niski do najwyższych obrotów.

Generalnie małżonka ma ustawione na 900 obrotów a i tak pranie po wyciągnięciu praktycznie tylko do lekkiego dosuszenia.

Design nie powala wyglądają jak z sera wycięte ale za to żywotność, jakość i kultura pracy.

W technice prania nic się nie zmieniło proszek woda i kręcenie, różnica w wyświetlaczu i markietingu producenta a i tak przez całe życie Będziesz używał dwóch programów z dwudziestu.

Nawet jak kupisz używkę to sąsiad w tym czasie wymieni przynajmniej cztery sztuki.

Właśnie chciałbym żeby była ładowana od przodu, bo górę chcę wykorzystać jako blat do kładzenia małych rzeczy, łazienka jest mała i taki dodatkowy stolik jest potrzebny.

Mam Siemensa SIWAMAT i chodzi, pralka ma 15-20 lat a była mocno używana w rodzinie. Przeniósłbym ją w nowe miejsce, ale obawiam się że nie warto jej już przeprowadzać, bo pewnie długo już nie pochodzi.

Cichego motoru nie potrzebuję.

Oprócz dwóch tamtych pralek jest też taki trochę starszy Electrolux w dobrej cenie i ma załadunek do 8kg i obroty 1400 zamiast 1000 jak tamte. Jednak obr minimalne aż 800. Ja takich obrotów nie potrzebuję, ale może byłaby mocniejsza i by dłużej te łożyska wytrzymały... I chyba nie ma automatyki wagowej, co może być plusem bo się nie popsuje??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr,

Pralka na lata w dzisiejszych czasch to żart oprócz Miele.

Poszukaj w necie na forach informacji jakie pralki mają rozbieralny bęben.

Piszesz że typ silnika nie ma znaczenia, chciałbym zobaczyć Twoją minę jak za dwa lata trzeba będzie wymienić szczotki a może nawet cały wirnik ze zjechanym komutatorem.

Bierz silnik BLDC.

Elektroluksa z pierwszego postu sobie daruj

Skoro wszystko jest wyliczone żeby się popsuło, to dlaczego silnik inwerterowy nie? Każdy może powiedzieć że wszystko jest to samo i wszystko się popsuje. Może jednak jest jakaś firma która nie robi chały aż tak dużej?

Nie generalizujmy.

Mam jakiegoś Whirlpool`a od ponad 15 lat.

Działa.

Pierze średnio co 2 dni...

Sąsiady mają jakiegoś Boscha na którego klną; nie znam przyczyny...

Zawsze przy zakupie AGD na pytanie

-"czy chciałby pan z przedłożoną gwarancja na 5 lat "

żartobliwie odpowiadam pytaniem

-" to Siemens po dwóch latach się psuje ?"

Do pralki Siemens po dwóch latach trzech miesiącach musiał przyjechać serwis, zapłaciłem za części robociznę zwieli na siebie

suszarkę Siemens po trzech latach naprawiłem sam, musiałem tylko oczyścić pompkę i pojemnik ale żeby się tam dostać trzeba rozebrać ja na części pierwsze

Niedawno kupowałem zmywarkę miele i padło standardowe pytanie, nie zdążyłem odpowiedzieć pan odpowiedział za mnie "przecież Miele się nie psuje"

Rada ode mnie, wszystko się psuje i tu cena nie gra roli

1.kup najbardziej oszczędną

2. najdroższą jaką Cie stać, większe prawdopodobieństwo ze będzie lepiej prała

niestety z najtańszej po upraniu nie odróżnisz czy to ręcznik czy papier ścierny.

Nie generalizujmy.

Mam jakiegoś Whirlpool`a od ponad 15 lat.

Działa.

Pierze średnio co 2 dni...

Szczęścia chodzą po ludziach a tutaj tego przykład

Sąsiady mają jakiegoś Boscha na którego klną; nie znam przyczyny...

Nieszczęścia ......

Niedawno kupowałem zmywarkę miele i padło standardowe pytanie, nie zdążyłem odpowiedzieć pan odpowiedział za mnie "przecież Miele się nie psuje"

Mieliśmy w firmie zmywarki Miele i psuły się jak najęte. Dla odmiany taniutkie odtwarzacze dvd, Manty i tym podobne, pracując na okrągło 24/7 wytrzymywały ponad rok, czyli zakładając 1 film dziennie kilkanaście lat. Zatem, oprócz tego że marki premium niekoniecznie oznaczają wyższą jakość, nie generalizowałbym.

Mieliśmy w firmie zmywarki Miele i psuły się jak najęte. Dla odmiany taniutkie odtwarzacze dvd, Manty i tym podobne, pracując na okrągło 24/7 wytrzymywały ponad rok, czyli zakładając 1 film dziennie kilkanaście lat. Zatem, oprócz tego że marki premium niekoniecznie oznaczają wyższą jakość, nie generalizowałbym.

Jak pisałem wszystko się psuje,

kupiłem miele bo nie moglem znieść gadania zony ze bloomberg nie dopiera naczyń i wyrzuciłem działającą zmywarkę "niedopierającą" na śmietnik,

nie ma zależności co do niezawodności jednak większości przypadków jakość kosztuje.

Ja to ogólnie mam szczęście :) Lodówka najtańsza Whirpool IKEA chodzi mi już 9 lat. Ładnie cicho. Ta pralka siemensa powinna być jakoś uhonorowana orderem, bo pamiętam czasy kiedy chodziła prawie codziennie. Piec najtańszy Immergas też non stop 9 lat bez niczego. Piekarnik najtańszy Mastercook - petarda, okap no name, najtańszy, chodzi jak rakieta 9 lat :) Odkurzacz Elektrolux się jedynie popsuł szybko, ale dobrze, bo to takie badziewie było, że zaliczam tą awarię do wydarzeń pomyślnych.

Dopłać parę złotych i wybierz taką z silnikiem inwerterowym.

Najlepsze rezultaty w stronę wyciszenia pracy daje bezpośrednie przenoszenie napędu zwie się to direct drive, czy jakoś tak generalnie chodzi o to, że w pralce nie mamy klasycznego silnika i paska tylko silnik bezpośrednio na bębnie pralki też jest to typ BLDC.

0606washerdrives-Figure01.jpg

Wbrew pozorom jest to prosty silnik gorzej, jak się zacznie sypać jego elektronika sterująca :))

Jaką tańszą pralkę wybrać? Tańszy model, 7-8kg, 60x60cm, zwykły rozmiar.

Ma się nie psuć i ma mieć do wyboru słabe wirowanie 600obr/min, albo nawet 400obr/min.

Waham się między tymi dwiema:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie no k**wa to są jaja, a ciasteczka też pieczesz w sobotę ? a sorry pewnie nie wiesz w jakiej temperaturze, ok zapytam żonki ...

PS o pralkę też zapytam ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

0606washerdrives-Figure01.jpg

Wbrew pozorom jest to prosty silnik gorzej, jak się zacznie sypać jego elektronika sterująca :))

W zamierzchłych czasach naprawiałem gramofon o "takim" bezpośrednim napędzie talerza.

Gramofon, pralka... widać podobne sprzęta...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Skoro wszystko jest wyliczone żeby się popsuło, to dlaczego silnik inwerterowy nie?

Oczywiście też się może zepsuć, ale np. LG w pralkach z napędem direct drive daje 10 lat gwarancji na silnik i jego osprzęt:

http://allegro.pl/biala-pralka-lg-f1096nd-silnik-direct-drive-a-i6001931829.html

Tu trochę teorii o ,, wyższości'' tego typu silnika nad szczotkowym:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Bezszczotkowy_silnik_elektryczny

Nie tylko. Jeszcze np. dyski twarde talerzowe, wszelkie napędy CD, DVD, BD a i auta hybrydowe.

Ja ostatnio marudzę, że to takich zakupów powinni dawać jednego ekologa, łuk i strzały kupię sobie sam.

Jak sprzęt się psuje tuż po gwarancji to ich to nie rusza, ale jak śmieci wyrzucisz nie posortowane to zabijasz planetę....

A na temat, nie kupuj najtańszych - teraz nie ma że tanio i dobrze - tanio na 100% się rozleci.

Drogo - kwestia szczęścia -w.g. producenta tez się powinno po 2 latach rozlecieć, ale czasami fabryka nie dopilnuje i działa latami....

A marka - panie kochany to tylko znaczek, środek zazwyczaj ten sam, gucio warty....

Już można klać....

Tak z ciekawości są jeszcze pralki na ciepłą i zimną wodę ??? Dwa węże się podłączało.....

Ja mam od ponad 10 lat AEG ładowaną od góry i oprócz zatkania kamieniem elektrozaworu, który sam zdemontowałem przepłukałem i wsadziłem na miejsce to wszystko działa jak laleczka. To jest jeszcze chyba porządna firma ale głowy nie dam.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Tak jak napisali poprzednicy - Direct drive czyli inverterowy napęd a najlepiej od LG.

Dlaczego? Bo nie ma osobnego silnika, paska napędowego oraz kół pasowych. Korzyści - jest cichsza, a ponieważ silnik napędowy jest w jednej osi z bębnem nie ma bocznych naprężeń które powodują szybsze zużywanie łożysk. Dodatkowo jest to napęd bezszczotkowy, nie bez powodu LG daje na silnik 10 lat gwarancji. Poza tym LG nie zatapia łożysk i wszystko można wymienić, choć nie wiem jak to jest w modelach z bieżącej oferty. Znajdziesz jakiś model to wrzuć go tutaj, sprawdzimy czy klejony zbiornik czy nie.

W zamierzchłych czasach naprawiałem gramofon o "takim" bezpośrednim napędzie talerza.

Czyli istniało już dawno temu, a w pralkach to teraz nowa technologia :)

A na temat, nie kupuj najtańszych - teraz nie ma że tanio i dobrze - tanio na 100% się rozleci.

Drogo - kwestia szczęścia -w.g. producenta tez się powinno po 2 latach rozlecieć, ale czasami fabryka nie dopilnuje i działa latami....

Dzisiaj cena nie gwarantuje długoletniej pracy co innego jak producent daje GW na dłużej, ale wtedy należy dobrze się zapoznać z warunkami bo czasem jest to tak, że ta GW obejmuje tylko jakiś element, a nie cały sprzęt no i potem klient przy zgłoszeniu robi wielkie oczy. Dobry przykład jest w poście #26 LG daje GW na sam silnik, ale jak się zepsuje elektronika, którą ta pralka jest naszpikowana już nie.

A w sklepie to sprzedawca najbardziej ze wszystkich pralek reklamował mi ubezpieczenie do pralki (5 lat gwarancji). Pewnie na tym ubezpieczeniu zarabiają więcej jak na pralce i stąd to gadanie że wszystko się zepsuje i wszystko jest zalane w jednym elemencie i wymiana kosztuje 800zł i że pralka się zepsuje po dwóch latach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.