Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 100 tys. zł do jazzu

janeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli każdy musi sam do wszystkiego dojść, to forum nie ma sensu.

W normalnym świecie ideą forum jest wzajemna BEZINTERESOWNA pomoc i porada. Niestety jest coraz więcej osób traktujących ideę forum jako sposób na uprawianie handelku, czy też upłynnianie swoich gratów najpierw wzmacniając odpowiednio oferowany produkt.

Czy Szymonfabery były zrobione na driverach wyprodukowanych na ... Marsie ?

Może były modyfikowane przez jakieś czarodziejskie super łapki. Modyfikacja to często klucz do sukcesu.

ŚP. Stary Audiofil zmodyfikował kiedyś kolumny TDL tak ekstremalnie i tak udanie, że odtwarzały np. fortepian lepiej od większości hajendowych kolumn jakie słyszałem w życiu a na pewno dużo lepiej niż takie np. Magico S1

A gdzie sam zaintesowanym tematem.

Nic nie napsisal o pokoju .wiemy tylko ze 23m2 - specjalnie przeznaczony pokój czy salon ???

Czy to następna prowokacja

Za tydzień będzie kolumny do jazzu za 200 tysięcy

:)

ŚP. Stary Audiofil zmodyfikował kiedyś kolumny TDL tak ekstremalnie i tak udanie, że odtwarzały np. fortepian lepiej od większości hajendowych kolumn jakie słyszałem w życiu a na pewno dużo lepiej niż takie np. Magico S1

Gwoli ścisłości nie przerobił tylko wykorzystał obudowy. Wsadził tam zresztą Scan Speaki na które tak się tutaj narzeka, a dokładnie rzecz biorąc nie on tylko jakiś tajemniczy konstruktor. On sam ... je miał.

lepiej od większości hajendowych kolumn jakie słyszałem w życiu a na pewno dużo lepiej niż takie np. Magico S1

Moreno, lepiej uważaj, bo możesz urazić czyjeś uczucia w stosunku do Magicos :).

Moreno, lepiej uważaj, bo możesz urazić czyjeś uczucia w stosunku do Magicos :).

Magicos są obecnie debestos. Wcześniej trinitus i dartzzellus.

NASA....Najlepsze Audio Szymona Audiofila?... :-)

Nazwa chwytliwa :)

Kolumny, o których pisze to wersja przedpremierowa dlatego nie mogę zdradzić szczegółów. Właściciel mieszka w Łodzi więc niedaleko mnie i miałem przyjemność posłuchać jego kompletnego systemu. Naprawdę wielka klasa jak na 20m2 pokój. Moim zdaniem obowiązkowe pomieszczenie do odwiedzenia na audiofilskiej mapie Polski.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Mnie się wydaje, że w przypadku kolumn tej klasy naprawdę ciężko jest dokonać jednoznacznego wskazania co będzie grało najlepiej. Zakładam, że większość z nich prezentuje odpowiednio wysoki poziom. Wybór najlepszej będzie zdeterminowany osobistymi preferencjami i wzorcami dźwiękowymi konkretnego odbiorcy. W tym kontekście ja nie podjąłbym się doradztwa, gdyż często gusty poszczególnych osób różnią się bardziej niż brzmienie różnych kolumn.

Szymon pomijając ceny z jakich niby driverów mają korzystać te firmy o których piszesz ?

Czy Szymonfabery były zrobione na driverach wyprodukowanych na ... Marsie ?

Z tego co mi wiadomo siedzą tam zwykle OEM-wskie ScanSpeaki. Prawda ?

Ja nie neguję stosowania konkretnych driverów, jedynie całą otoczkę marketingową dorabianą aby sztucznie podbić cenę.
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Magicos są obecnie debestos.

Szymon, bardzo dobre są modele S5 oraz S3. Otwartym pozostawiam pytanie czy muszą aż tyle kosztować, dla mnie są zbyt drogie, ale to już moja subiektywna ocena. Bardzo nieudanym modelem jest natomiast S1, są tam poważne problemy na dole pasma, dochodzi do szybkiej kompresji basu, efekty dźwiękowe mało przyjemne. Wracając natomiast do wcześniej wyrażonej przez Ciebie tezy o miałkości współczesnych głośników, np Wilson Audio, zgadzam się w całości. Zastosowanie driverów o wartości 12 tys. zł w paczkach za milion zł to jest dość kiepski żart. Kolumny Wilsona o których piszesz powinny kosztować 100-150 tys. zł góra. Dodam jeszcze, że w kontekście tych cen, idea żeby poskładać sobie samemu referencyjne kolumny w oparciu o jak najlepsze dostępne na rynku przetworniki jest jak najbardziej uzasadniona.

Dodam jeszcze, że w kontekście tych cen, idea żeby poskładać sobie samemu referencyjne kolumny w oparciu o jak najlepsze dostępne na rynku przetworniki jest jak najbardziej uzasadniona.

Z cyklu - udane małżeństwo do grobowej deski :))

Dodam jeszcze, że w kontekście tych cen, idea żeby poskładać sobie samemu referencyjne kolumny w oparciu o jak najlepsze dostępne na rynku przetworniki jest jak najbardziej uzasadniona.

Kto by to miał zestroić ?

Szymon, bardzo dobre są modele S5 oraz S3. Otwartym pozostawiam pytanie czy muszą aż tyle kosztować, dla mnie są zbyt drogie, ale to już moja subiektywna ocena. Bardzo nieudanym modelem jest natomiast S1, są tam poważne problemy na dole pasma, dochodzi do szybkiej kompresji basu, efekty dźwiękowe mało przyjemne. Wracając natomiast do wcześniej wyrażonej przez Ciebie tezy o miałkości współczesnych głośników, np Wilson Audio, zgadzam się w całości. Zastosowanie driverów o wartości 12 tys. zł w paczkach za milion zł to jest dość kiepski żart. Kolumny Wilsona o których piszesz powinny kosztować 100-150 tys. zł góra. Dodam jeszcze, że w kontekście tych cen, idea żeby poskładać sobie samemu referencyjne kolumny w oparciu o jak najlepsze dostępne na rynku przetworniki jest jak najbardziej uzasadniona.

Tomasz problem polega na tym że te drivery które my możemy kupić a te których używają znane firmy tylko na fotkach wyglądają tak samo :)

Gwoli ścisłości nie przerobił tylko wykorzystał obudowy. Wsadził tam zresztą Scan Speaki na które tak się tutaj narzeka, a dokładnie rzecz biorąc nie on tylko jakiś tajemniczy konstruktor. On sam ... je miał.

To nadal modyfikacja, tyle że ekstremalna...jak do Golfa wsadzisz silnik od Porsche to nadal masz Golfa a nie Porsche;-)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

To nie jest specjalny problem moim zdaniem. W samej Warszawie jest mnóstwo ekspertów, choćby Misiomor, Twonk. U nas w Bielsku jest Father_Pio (sorry jeśli przekręciłem nicka;-)). Piotr ma sprzęt pomiarowy typu oscyloskopy jak i urządzenia do pomiaru akustyki.

Tajemniczy konstruktor od TDL Starego Audiofila, skoro z obudową TDL uzyskał to co uzyskał to dać mu obudowę od czegoś topowego i niech szaleje...

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tajemniczy konstruktor od TDL Starego Audiofila, skoro z obudową TDL uzyskał to co uzyskał

Faktycznie, te paczki grają naprawdę całkiem dobrze, biorąc pod uwagę to jak grało rozwiązanie oryginalne;-) Aczkolwiek pomysł żeby bawić się w przeróbkę serii RTL oceniam jako karkołomny.

Bardzo nieudanym modelem jest natomiast S1, są tam poważne problemy na dole pasma, dochodzi do szybkiej kompresji basu, efekty dźwiękowe mało przyjemne.

Tam jest wyraźny problem ze spójnością dźwięku i dolną średnicą, która nie współgra odpowiednio z basem. Koherentność brzmienia opanował do perfekcji Serblin w konstrukcjach dwudrożnych.

Faktycznie, te paczki grają naprawdę całkiem dobrze, biorąc pod uwagę to jak grało rozwiązanie oryginalne;-) Aczkolwiek pomysł żeby bawić się w przeróbkę serii RTL oceniam jako karkołomny.

Ale efekty pokazują co można osiągnąć jak się ma głowę na karku i nie oszczędza się na komponentach...to był taki eksperyment ekstremalny i co najważniejsze udany.

Ja nie neguję stosowania konkretnych driverów, jedynie całą otoczkę marketingową dorabianą aby sztucznie podbić cenę.

Ojtam, ojtam nie wygramy z wiatrakami tfu z marketingiem chciałem powiedzieć :)

.

Tajemniczy konstruktor od TDL Starego Audiofila, skoro z obudową TDL uzyskał to co uzyskał to dać mu obudowę od czegoś topowego i niech szaleje...

Fajne były te kolumny i dźwięk też ale to była zwrotnica I rzędu i dopasowane do niej głośniki. Wyczynowe kolumny wielodrożne z filtrami wyższych rzędów to już trudniejsza sprawa.

Fajne były te kolumny i dźwięk też ale to była zwrotnica I rzędu i dopasowane do niej głośniki. Wyczynowe kolumny wielodrożne z filtrami wyższych rzędów to już trudniejsza sprawa.

Mi jakoś zawsze kolumny ze zwrotnicą I rzędu odpowiadały...

Ktoś wie co się stało z tymi TDL? Od kiedy robił odsłuchy z Thielami to już ich nie widziałem u SA.

Ja na miejscu jakiegoś początkującego rodzimego producenta sprzętu audio bym je odkupił i podczas Audio Show robił z nimi prezentacje kasując konkurencję...;-)

Słuchałem dość długo różnych wersji cd Kind of Blue na SF Guarneri Evolution - było bardzo dobrze. Kameralny i fajnie zbalansowany dżwięk, z wielką przestrzenią - potrafił zadziwić. Mógłbym żyć z takim zestawem. Może się okazać, że w 23 metrach takie monitorki spowodują całkiem niezłą jazdę i klimacik.

Parker's Mood

Słuchałem dość długo różnych wersji cd Kind of Blue na SF Guarneri Evolution - było bardzo dobrze. Kameralny i fajnie zbalansowany dżwięk, z wielką przestrzenią - potrafił zadziwić. Mógłbym żyć z takim zestawem. Może się okazać, że w 23 metrach takie monitorki spowodują całkiem niezłą jazdę i klimacik.

Tak Evo potrafią świetnie zagrać...wybitna spójność brzmienia...

Evo potrzebują odpowiedniego wzmocnienia, jak większość Sonusów trudno im dobrać system aby fajnie zagrały...no i w Polsce nie ma rynku na tak drogie monitory. U nas ludzie lubią mieć duże gabarytowo kolumny płacąc 50, 60 i więcej tyś PLN.

U nas ludzie lubią mieć duże gabarytowo kolumny płacąc 50, 60 i więcej tyś PLN.

W tej cenie też bym wolał, bo dwie drogi, woofer 7" i 1" gwizdek to fizyczne ograniczenia, których praktycznie przeskoczyć się nie da (a za 50-60 i więcej tys PLN można już niezłej jakości 3 drożne kolumny, z większym wooferem nie gorszej jakości dostać).

Kameralny i fajnie zbalansowany dżwięk, z wielką przestrzenią - potrafił zadziwić.

Ja przyznaję, że lubię taki balans tonalny (więcej basu, mniej sopranów) jednak na dłuższą metę to nie jest dobre (bo co nieco się traci z góry pasma) ... i powróciłem do neutralności.

Dlatego jestem za opcją posiadania kilku zestawów głośnikowych, w myśl zasady, że lepiej mieć więcej niż mniej, oczywiście z zachowaniem klimatu 'quality over quantity'. Zarówno neutralność jak i zaokrąglone ciepełko i każde inne brzmienie po jakim czasie się nudzi. A tu pach i z komórki wystawiamy na audiofilski ołtarz inną parę głośników, inaczej brzmiącą - tak co pół roku, co rok - jest jazda.

Parker's Mood

witam

Dziękuję za zainteresowanie moim tematem(problemem), mile jestem zaskoczony, jak w gruncie rzeczy proste pytanie dało inspiracje do poruszenia wielu wątków natury ogólnej ze świata audiofilstwa a także pewnych emocji. Z uwagi na sprawy zawodowe zabrakło mi dotąd czasu, by dokładnie ze wszystkimi opiniami się zapoznać i się do nich odnieść, obiecuję to uczynić niebawem, jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady i inspiracje

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.