Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy jaka?

Konrad Szmelter

Rekomendowane odpowiedzi

...a co sądzicie o końcówce Sugden A21A..dużo się naczytałem i same superlatywy na jej temat...kolumny mam Audio Academy Hyperiony IV ale 8 omowe...końcówkę mam możliwość zakupu ale ma ona swe lata...jak sądzicie czy warto inwestować w taki sprzęt skoro na karku już 20 lat a jak wiadomo to jest kaloryferek więc kondensatory mogą być suchutkie:)...

• 2 miesiące później...

...znawcy tematu,zadam proste pytanie - CO TO JEST?...i czy warto za 2 klocki brać?...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...za wszelki info dzięki...

Ukryta Zawartość

trwa i trwamać!!!

(środa - zwłaszcza środa jest legendarna :)

do adremu - ja bym spróbował audiolaba 8000P -

mało od siebie dodaje, zrównoważony - będzie wiadomo czy pre do czegoś się nadaje -

jak nie - to dokupi DAC regulowany i jest fajny zestaw

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

• 3 tygodnie później...

no dobra czas zakupów się zbliża - proszę o opinię nt końcówek mocy. Wacham się pomiędzy: Audiomatus as500 i Parasound a23. Ktoś coś może powiedzieć o którejkolwiek z tych końcówek?

gustard r26, icepower 1200as1 x2, T+A Criterion T160

Słuchałeś ich, czy kupujesz w ciemno? Bo jak w ciemno, to przestrzelisz. Nie wiem jak z Parasoundem, ale Audiomatus to "cyfrak", dość kapryśny i wymaga bardzo dobrego pre. Pozdrawiam Stempur

Słuchałeś ich, czy kupujesz w ciemno? Bo jak w ciemno, to przestrzelisz. Nie wiem jak z Parasoundem, ale Audiomatus to "cyfrak", dość kapryśny i wymaga bardzo dobrego pre. Pozdrawiam Stempur

.

Parasound z Niemiec, wiec w ciemno. Audiomatus negocjuje możliwość wzięcia do odsłuchu. Co do cyfrowej koncówki mocy to mam obawy takie jak napisałeś, niemniej w przyszłości chyba polaczylbym tego audiomateus'a z przedwzmacniaczem. Pytanie dotyczy tylko jakości dźwięku, kompletnie nie wiem czy wogole warto ruszać cyfrowa końcówkę, czy jednak iść w standardowa.

Jeśli nie masz dużego doświadczenia w systemach pre - power, to się mocno zastanów nad Audiomatusem. On dobrze gra w zestawie z pre firmowym albo z dobrym lampowym pre.

Pozdrawiam Stempur

.

Parasound z Niemiec, wiec w ciemno. Audiomatus negocjuje możliwość wzięcia do odsłuchu. Co do cyfrowej koncówki mocy to mam obawy takie jak napisałeś, niemniej w przyszłości chyba polaczylbym tego audiomateus'a z przedwzmacniaczem. Pytanie dotyczy tylko jakości dźwięku, kompletnie nie wiem czy wogole warto ruszać cyfrowa końcówkę, czy jednak iść w standardowa.

Nie warto. Klasa D to typowy masowy szmelc do subwoofera. Patrz MBL C15 serii Corona za 85000zł (w środku dwa Hypexy po 100 ojro/szt!). Kup starszą porządną końcówkę w klasie AB lub A. Na początek wystarczy nawet integra typu Krell 550i. Jak już troszkę posłuchasz to zainwestuj w Classe CA400 za kilkanaście kzł można mieć piecyk, któremu dzisiejsze pierdziaweczki mogą radiatory czyścić. Ma możliwość pracy jako monoblok więc w przyszłości dokupujesz drugą sztukę i masz piec docelowy. Porównywałem z Vitusem SS101 i z maszynki za 100kzł nie było co zbierać. Vitus to szare i bezbarwne granie przy porządnym A klasowym piecu lub lampie. Jednym słowem old is gold :)

Rotel RB-976, fajna, dość mocna końcówka mocy, choć wiekowa, to jest to Rotel, niezniszczalny. Co ciekawe końcówka ta ma pasywną regulacje poziomu dźwięku, bardzo przydatne ustrojstwo.

A zamiast dokupywać osobne DAC i kombinować z połączeniami polecam Rotela RA-12 albo RA-1570, mają wbudowane Wolfsony WM8740, spokojnie jakością dźwięku zadowolą wielu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Rotel RB-976, fajna, dość mocna końcówka mocy, choć wiekowa, to jest to Rotel, niezniszczalny. Co ciekawe końcówka ta ma pasywną regulacje poziomu dźwięku, bardzo przydatne ustrojstwo.

A zamiast dokupywać osobne DAC i kombinować z połączeniami polecam Rotela RA-12 albo RA-1570, mają wbudowane Wolfsony WM8740, spokojnie jakością dźwięku zadowolą wielu.

:-) Gdzie żeś się podziewał ;-) ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jeśli nie masz dużego doświadczenia w systemach pre - power, to się mocno zastanów nad Audiomatusem. On dobrze gra w zestawie z pre firmowym albo z dobrym lampowym pre.

Pozdrawiam Stempur

sluchales moze?

interesuje mnie końcówka stereo, w dodatku moje kolumny są 4 ohmowe. Co mógłbyś polecić?

Tak, znam Audiomatusa, zestaw pre + końcówka ma mój dobry znajomy, wielokrotnie słuchałem, także w innych systemach. To dobra końcówka, ale bardzo kapryśna, jeśli chodzi o zestawienia. Potrafi zagrać znakomicie z firmowy przedwzmacniaczem na lampce (bodajże 6H30), z niektórymi pasywkami. Ale potrafi tez zagrać źle. W ciemno bym go nigdy nie kupił.

Ale to nie znaczy, ze w ogóle "cyfrowe"wzmacniacze są złe. W tej dziedzinie jest ogromny postęp i brzmią już znacznie lepiej niż kiedyś. Nawet renomowane, hi endowe firmy budują dziś takie piece, a rynek pro niemal w całości przeszedł na klasę D. A potrafią zrobić niezłe rzeczy, ostatnio słuchałem kilku takich ustrojstw.

Pozdrawiam Stempur

Ale to nie znaczy, ze w ogóle "cyfrowe"wzmacniacze są złe.

Impulsowe nie cyfrowe. Taka mała korekta. Klasa D to wzmacniacze impulsowe.

W tej dziedzinie jest ogromny postęp i brzmią już znacznie lepiej niż kiedyś. Nawet renomowane, hi endowe firmy budują dziś takie piece, a rynek pro niemal w całości przeszedł na klasę D. A potrafią zrobić niezłe rzeczy, ostatnio słuchałem kilku takich ustrojstw.

Pozdrawiam Stempur

Pewnie dlatego następuje powolna akceptacja tej klasy w kręgach audiofilskich.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

interesuje mnie końcówka stereo, w dodatku moje kolumny są 4 ohmowe. Co mógłbyś polecić?

Wszystkie Rotele obsługują kolumny 4 ohmowe.

Mamy Integry albo końcówki mocy, nie ma końcówek stereo.

I pytanie zasadnicze: naprawdę chcesz podłączyć końcówkę mocy do tego swojego amplitunera Pioneera?

jak dla mnie szkoda wysiłku i kasy. Z tej mąki chleba nie będzie.

Z tego co pamiętam dla 8 Ohm ten amplituner ma 2x160Watt, 2x 240Watt dla 4 Ohmów.

I co? I nic. I jeżeli przy tej "potwornej" mocy nadal brakuje ci jej, to żadna końcówka mocy tego nie poprawi, ponieważ układ przedwzmacniacza w nim najzwyczajniej nie wyrabia. Jest więcej niż pewne, że podłączenie nawet dwukrotnie mocniejszej końcówki mocy niewiele da. Jeżeli chcesz poczuć moc podłącz po prostu lepszy subwoofer. Oszczędzisz niepotrzebnych wydatków na końcówki mocy, a z wooferem pojawi się moc i poprawi się stereo. Zdecydowanie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

...znawcy tematu,zadam proste pytanie - CO TO JEST?...i czy warto za 2 klocki brać?...

Ukryta Zawartość

...za wszelki info dzięki...

To napewno ZAGRA :)

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ok. Lekka zmiana koncepcji - mianowice:

1. Zakupiłem końcówkę mocy audiomatus as500

2. Zamierzam zakupić preamp atoll pr200se. Jednym z powodów wyboru tej koncówki złącze bypass pozwalające podpiąć amplituner.

3. Dodatkowo bluray chce podpiąć kablem ic do Pre, aby mieć możliwość dekodowania plików flac pomijając wszelkie niedociągnięcia ampli.

Tylko 1 pytanie - czy ktoś z Was miał doświadczenie z tym Pre (atoll pr200se)? Ew jeśli macie lepsza propozycje (Pre) w cenie do 2000?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.