Skocz do zawartości
IGNORED

pokój na poddaszu 10m2 sprzęt audio podłączony do PC

maas

Rekomendowane odpowiedzi

witam

szukam pomocy w doborze sprzętu do pokoju na poddaszu ok 10m2 który chciałbym podłączyć go do komputera.

zastanawiam się nad ampli tunerem onkyo 8150 + cd C7030 +PRZETWORNIK DAC CAMBRIDGE AUDIO MAGIC 100 żeby słuchać tidal przez Pc

czy to będzie dobre połączenie ?

założenie jest takie że to będzie docelowo biuro i chciałbym posłuchać w nim muzyki z radia z oraz tidal i od czasu do czasu płyt cd.

wcześniej były założenia żeby kupić wzmacniacz cambrdge cx60 + odtwarzacz cxn sieciowy ale stwierdziłem że się nie opłaca.

kolumny podstawkowe moje typy (dali zensor 3, monitor audio silver 1) muzyka głównie pop lubie jak gra się fajnym basem.

kable posiadam chord odyssey2

z góry dziękuje za pomoc

Witaj,

zacznę od porównania zestawu Onkyo do CA. To są jednak innej klasy segmenty, tak więc jeśli duży nacisk kładziesz na uzyskanie możliwie najlepszej jakości dźwięku, rozważ jeszcze urządzenia Cambridge Audio.

Jeśli jednak pozostajemy przy Onkyo, moja pierwsza uwaga to zamiana przetwornika Cambridge Audio DacMagic 100 na konwerter asynchroniczny M2Tech HiFace Two (http://q21.pl/m2tech-hiface-two.html). Amplituner posiada wbudowany przetwornik, jedynie nie przyjmuje sygnału USB, konwerter pozwoli na podłączenie komputera do amplitunera.

Druga sprawa to kolumny, jeśli lubisz dobrą dynamikę, nisko schodzący i wyraźny bas, spójrz na pewno na Dali Zensor 3 (http://q21.pl/dali-zensor-3.html), Focal Chorus 706 (http://q21.pl/focal-chorus-706.html) oraz Tannoy Mercury 7.2 (http://q21.pl/tannoy-mercury-7-2.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jezeli chodzi o dynamike i zejscie na basie to od zaproponowanych przez q 21 glosnikow akurat lepsze sa silvery 1, ale .... znowu srodek w silverach 1 jest po prostu slaby chociazby przy zensorach 3

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

W Onkyo 8150 wejścia dac są dobrej jakość, a same funkcje sieciowe chodzą dobrze.

Cambridge to nieco inne brzmienie i inna klasa zestawu. To czy CA się opłaca, czy nie to rzecz względna, dla kogoś różnica ceny miedzy Onkyo, a CA, względem różnicy brzmienia będzie bezcenna i warta dopłacenia.

Jednak faktycznie szkoda potencjału CA w tyci pokoik.

Co do kolumn Monitor audio to w modelu większym RX2 bas jest dobrze kontrolowany, ale ilościowo skromny, jak na głośnik 20cm. Dodatkowo Onkyo basem też zbytnio nie grzeszy, tzn. jest w normie. Obawiam się że w MA silver 1 będzie sporo gorzej i w tej klasie jak Onkyo sprawdzi się podobnej wielkości, a tańszy model Monitor audio bx2 . Jednak w kwestii pełniejszego basu, ładnej średnicy i skali brzmienia lepiej wypadnie z tymi klockami Dali zensor 3.

Dali zensor zejscia na basie nie maja, ale calosciowo tez wybralbym dali a nie ma silver 1. Silver 1 maja wybitnie mocny, sprezysty, punktowy bas, w 11 m2 przy godz. 10.30 mialem wrazenie, ze za moment cisnienie zmiecie mi szyby w oknie ale wokal w ich wykonaniu tylko jest, nic wiecej. Zdecydowanie zensorki 3 przyjemniejsze. Jedne i drugie kolumienki graly u mnie pod nad c 356.

Dali zensor zejscia na basie nie maja, ale calosciowo tez wybralbym dali a nie ma silver 1. Silver 1 maja wybitnie mocny, sprezysty, punktowy bas, w 11 m2 przy godz. 10.30 mialem wrazenie, ze za moment cisnienie zmiecie mi szyby w oknie ale wokal w ich wykonaniu tylko jest, nic wiecej. Zdecydowanie zensorki 3 przyjemniejsze. Jedne i drugie kolumienki graly u mnie pod nad c 356.

z góry dziękuje

a może acustic energy 301 lub monitor audio silver 2 lub inne do 2,5tys

pozdrawiam

Chlopie masz 10 m2 a chcesz silvery 2???? Silver 1 beda az nadto.

Chlopie masz 10 m2 a chcesz silvery 2???? Silver 1 beda az nadto.

może inaczej

pokój mam większy ponieważ jest to tzw klatka schodowa na poddaszu.

ma 20m2 ale tam gdzie jest sprzęt będzie miał ok 12m2

jeszcze słyszałem że z onkyo fajnie grają KLIPSCH REFERENCE RB-51 II

muszę kilka wybrać i przesłuchać to na miejscu

pozdrawiam

Proponuję posłuchać Atoll HD100 + jakaś końcówka mocy. Może być AM80SE. Może to być ciekawa opcja pod Tidal, tylko HD nie ma wejścia USB (najtańsze konwertery usb - coaxial kupisz za 100 zl). Sam jestem po odsłuchu takiego zestawu i może się podobać, chociaż ja zbieram na M-DAC i końcówkę mocy.

CXN v2 // Roksan K3 // KEF R3

Proponuję posłuchać Atoll HD100 + jakaś końcówka mocy. Może być AM80SE. Może to być ciekawa opcja pod Tidal, tylko HD nie ma wejścia USB (najtańsze konwertery usb - coaxial kupisz za 100 zl). Sam jestem po odsłuchu takiego zestawu i może się podobać, chociaż ja zbieram na M-DAC i końcówkę mocy.

witam ponownie

jeszcze się zastanawiam jak znajdzie się okazja to może kefy r300 ?

Witam,

jeżeli masz faktycznie 20m2 to kefy R300 polecam, używam ich od kilku miesięcy i jestem bardzo zadowolony. Ale nie połączyłbym ich ani z Onkyo. Cambridge CX 60 nie słuchałem. R300 jak i LS50 Kefa (które też dobrze grają, ale mają słabsze niskie tony od R300) są monitorami ale wymagającymi wydajnego sprzętu prądowo. Ja słucham na NAD 356BEE, jeden z kolegów na forum bardzo chwalił z Denon PMA2000 jak i z Yamaha AS2000. Jak widać oba ostatnie są już dość wydajnymi i mocnymi konstrukcjami i w takim połączeniu KEF-y R300 pokazują swoje możliwości. Kolumny te naprawdę grają jak na podstawkowe bardzo dobrze. Dobra dynamika i super bas, szybki potrafiący jak na podstawki naprawdę nisko schodzić. Czuć w pomieszczeniu wypełnienie i powietrze. Jak będę je kiedyś zmieniał to tylko ProAc ale stojące. Ale to już trochę inny budżet.

Pozdrawiam,

Witam,

jeżeli masz faktycznie 20m2 to kefy R300 polecam, używam ich od kilku miesięcy i jestem bardzo zadowolony. Ale nie połączyłbym ich ani z Onkyo. Cambridge CX 60 nie słuchałem. R300 jak i LS50 Kefa (które też dobrze grają, ale mają słabsze niskie tony od R300) są monitorami ale wymagającymi wydajnego sprzętu prądowo. Ja słucham na NAD 356BEE, jeden z kolegów na forum bardzo chwalił z Denon PMA2000 jak i z Yamaha AS2000. Jak widać oba ostatnie są już dość wydajnymi i mocnymi konstrukcjami i w takim połączeniu KEF-y R300 pokazują swoje możliwości. Kolumny te naprawdę grają jak na podstawkowe bardzo dobrze. Dobra dynamika i super bas, szybki potrafiący jak na podstawki naprawdę nisko schodzić. Czuć w pomieszczeniu wypełnienie i powietrze. Jak będę je kiedyś zmieniał to tylko ProAc ale stojące. Ale to już trochę inny budżet.

Pozdrawiam,

właśnie to jest mój dylemat czy iść w onkyo czy pójść w lepsze komponenty ale są znacznie droższe.

ja już mam fajny sprzęt w kinie w salonie i szukam coś do małego biura pokój mierzyłem to ma 12-15m2 i są skosy

pozdrawiam

Tez mam w salonie kino domowe, ale coraz rzadziej go słucham od kiedy kupiłem sobie wzmacniacz stereo. Mi firma Onkyo nie odpowiada dźwiękowo, miałem kiedyś amplituner, później odtwarzacz CN7050 i wszystko wymieniłem na inne firmy. W tym wszystkim ważne jest jakie samemu mamy preferencje bo to my sami mamy słuchać i ma nas nie męczyć odsłuch. Z tańszych wzmacniaczy polecam BC Acoustique EX222.1 słuchałem tego wzmacniacza np z acustic energy 305 i grał super (lepiej od droższego NAD 325BEE ale to były moje odczucia i niestety bardzo ważne jest przesłuchanie sprzętu w parze i często nawet tańszy sprzęt z dobrze dobranymi komponentami może grać lepiej niż droższy dobrany przypadkowo. Odnośnie np tunera dokupiłbym do lepszego wzmacniacza osobny tuner i wolałbym takie zestawienie niż gotową integrę z tunerem ale słabym wzmacniaczem. Z drugiej strony jeżeli chcesz mieć dac-a i pc to i tak będziesz miał dostęp z pc do radia internetowego lub Tidala i ważne wtedy będzie to jak zagra wzmacniacz. MA Silver 1 np fajne głośniki, ale np z CA Azur 640-650 zagrają (moim zdaniem) źle bardzo metalicznie, gdzie z niektórymi innymi wzmacniaczami zagrają bardzo dobrze.Wszystko ostatecznie i tak zależy od naszych preferencji i na końcu od budżetu jaki chcemy wydać.

Pozdrawiam

Tez mam w salonie kino domowe, ale coraz rzadziej go słucham od kiedy kupiłem sobie wzmacniacz stereo. Mi firma Onkyo nie odpowiada dźwiękowo, miałem kiedyś amplituner, później odtwarzacz CN7050 i wszystko wymieniłem na inne firmy. W tym wszystkim ważne jest jakie samemu mamy preferencje bo to my sami mamy słuchać i ma nas nie męczyć odsłuch. Z tańszych wzmacniaczy polecam BC Acoustique EX222.1 słuchałem tego wzmacniacza np z acustic energy 305 i grał super (lepiej od droższego NAD 325BEE ale to były moje odczucia i niestety bardzo ważne jest przesłuchanie sprzętu w parze i często nawet tańszy sprzęt z dobrze dobranymi komponentami może grać lepiej niż droższy dobrany przypadkowo. Odnośnie np tunera dokupiłbym do lepszego wzmacniacza osobny tuner i wolałbym takie zestawienie niż gotową integrę z tunerem ale słabym wzmacniaczem. Z drugiej strony jeżeli chcesz mieć dac-a i pc to i tak będziesz miał dostęp z pc do radia internetowego lub Tidala i ważne wtedy będzie to jak zagra wzmacniacz. MA Silver 1 np fajne głośniki, ale np z CA Azur 640-650 zagrają (moim zdaniem) źle bardzo metalicznie, gdzie z niektórymi innymi wzmacniaczami zagrają bardzo dobrze.Wszystko ostatecznie i tak zależy od naszych preferencji i na końcu od budżetu jaki chcemy wydać.

Pozdrawiam

witam dzięki za odpowiedz, ale umnie jest odwrotnie jestem kino maniakiem i ze względu na dzieci zrobiłem sobie małe biuro gdzie mogę popracować na komputerze i trochę posłuchać muzyki.

To pomyśl jeszcze o B&W 685 s2 (ostatnia wersja) bas dobry (może nie tak jak w R300 ale zauważalny. Głośniki łatwe do napędzenia w miarę uniwersalne i łatwe w ustawieniu (przedni bas reflex) i podpiąć to do BC 222.1. Powinno grać fajnie i w rozsądnych pieniądzach.

maas zainteresuj się Canto One new - Studio 16Hz. Będą dość łatwe do napędzenia. Charakteryzują się świetną dynamiką. Bas jest mocny, ale dobre kontrolowany i szybki. Bogata średnica, wysokie tony nie są męczące, ale nie brakuję im szczegółów. Tylko wiem czy budżet to wytrzyma. Ciekawe mogłyby być Sounddeco Alpha M2. Nie słyszałem ich niestety. Mają obudowę zamknięta. Mogą okazać się łatwiejsze do ustawienia w małym pomieszczeniu.

Zamiast może zawalać pokoik amplitunerem i CD dużego Onkyo coś bardziej kompaktowego typu Marantz mcr 611 plus Dali zensor 3, lub Yamahę mcr-n670

dzięki w takim razie umówię się na odsłuch. Teraz wiem co wybrać na test

pozdrawiam

Jest dość tani odtwarzacz sieciowy z radiem DAB i odtwarzaczem sieciowym NOXON A560+, nie jest to jakiś super model ale funkcjonalnie wszystko działa (flac niestety obsługuje tylko do 48kHz) i dalej polecałbym osobno wzmacniacz (NAD C326 lub BC EX220.1)

356 na pewno jest bardziej dynamiczny i energiczny e graniu. Ma lepszą kontrolę badu i stereofonie. Razem z stream magic jest natomiast droższy. Widzę że wybierasz na wygląd. Wizta w salonie jest wobec tego nie odzowna.

Pozdrawiam

witam

proszę jeszcze o radę jaki konwerter usb z pc do wzmacniacza, mam do wyboru

M2TECH HIFACE TWO - KONWERTER USB>SPDIF 24/192 630zl

Matrix USB-SPDIF 299zł

iFi Audio iLink 1300zl

i nie wiem czy warto zainwestować

pozdrawiam

Witam możesz jeszcze rozważyć SMSL X usb jest oparty na XMOS U8 wykrywalny zarówno przez windows jak i linux (daphile), mac osx i onkyo hf. X-usb obsługujący pliki do 32/384 i dsd po I2S i 24/192 po coaxial i optical. Cena około 350-380 zł

Pozdrawiam

Witam możesz jeszcze rozważyć SMSL X usb jest oparty na XMOS U8 wykrywalny zarówno przez windows jak i linux (daphile), mac osx i onkyo hf. X-usb obsługujący pliki do 32/384 i dsd po I2S i 24/192 po coaxial i optical. Cena około 350-380 zł

Pozdrawiam

witam

jak to gra słyszałeś może

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.