Skocz do zawartości
IGNORED

Bi-Amp vs Single Amp uwzględniając Bi-Wiring

arkadowski

Rekomendowane odpowiedzi

Otrzymałem od sprzedawcy (de facto bardzo rzetelnego) przewód głośnikowy Bi-Wiring. Jednak zamierzeniem było kupno Bi-Amp'owego przewodu głośnikowego (nastąpiła gdzieś pomyłka w przekazie "potrzeb").

I teraz pytanie bo nie mam jak sprawdzić "organoleptycznie" czyli na słuch zmian (o ile w ogóle jakieś występują) w przypadku zastosowania Bi-Amp'u.

Zastanawiam się, czy jest sens odsyłac przewód Bi-Wire (Single-Amp) i czekac na Bi-Amp (Bi-Wiring).

Pozdrawiam i dzięki za wszystkie mądre opinie.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Nie wiem czy mądrze, ale wydaje mi się, że bi-amp i bi-wiring to tylko nazwa systemu połączenia wzmacniacza lub wzmacniaczy z kolumnami, a nazwa przewodu nie ma tutaj nic do rzeczy.

Ale żeby się upewnić niech może ktoś jeszcze się wypowie...

Nie wiem czy mądrze, ale wydaje mi się, że bi-amp i bi-wiring to tylko nazwa systemu połączenia wzmacniacza lub wzmacniaczy z kolumnami, a nazwa przewodu nie ma tutaj nic do rzeczy.

Ale żeby się upewnić niech może ktoś jeszcze się wypowie...

Sytuacja jest następująca:

wzmacniacz z możliwością dokonania wyboru Single-Amp / Bi Amp.

I teraz w momencie gdy korzystam z przewodu Single-Amp odłączam zasilanie na wszystkie wyjścia wzmacniacza pozostając jedynie na zasilaniu kolumn w sposób:

Single-Amp - Bi-Wiring.

Jaki to ma wpływ na jakośc brzmienia? Czy nie lepiej w tym momencie zastosowac pomimo wszystko przewód Bi-Amp i włączyć na wzmacniaczu dzielenie mocy na 2 wyjścia na każdy kanał?

Do tej pory od zawsze stosowałem Bi-Amp i kolumny Bi-Wiring, czyli rozdzielałem sygnał dla kolumn na Hi i Low.

Teraz okazuje się, że musze przełączyć wzmacniacz na Single-Amp a przy kolumnach mam Bi-Wiring.

Pytanie czy takie podłączenie ma wpływ na jakość brzmienia w stosunku do pełnego podłączenia Bi-amp/Bi-Wiring

Jeśli wyrażam się nieprecyzyjnie i mało czytelnie to mogę opisac to raz jeszcze.

A jaki masz wzmacniacz?

Konstrukcja tego wzmacniacza opisuje 2x200 przy 8 z wyborem Single Amp/Bi Amp.

Jak sadze w przypadku wyboru single Amp wzmocnienie jest mostkowane na jedna pare wyjsć. I to mnie zastanawia czy takie ustawienie nie jest gorsze od rozdzielenia wzmocnienia na bi Amp poprzez wybór trybu pracy 1+ 2 i zastosowanie kabli bi Amp.

Tym bardziej, ze w każdym przypadku kable od strony głośnika mam bi wiring

Na marginesie do tej pory zawsze korzystałem z rozwiązania bi Amp. Niestety gdzieś niedopatrzenie zamówienia spowodowało, ze przyszły przewody single amp-bi wiring

wychodzi na to, iż przewód single amp-bi wiring, zbudowany jest w taki sposób, że od strony kolumn mamy 4 żyły, a od strony wzmacniacza 2 żyły.

Natomiast bi-amp zarówno z jednej jak i drugiej strony powinien mieć po 4 żyły.

Drogi ten przewód, może warto go "rozmostkować" i na własne uszy się przekonać...?

Do tanich nie należy, na dodatek raczej niemozliwym jest jego rozebranie bez uszkodzenia konfekcji fabrycznej.

Decyzja zapadła - dla "spokoju myśli" dopłacę do bi-amp'owego przewodu.

Dziękuję wszystkim za opinie. Piotrze wielkie dzięki za wymianę opinii - tak myslałem, że w tym przypadku mamy raczej chęć rodzielenia sygnału na poszczególne terminale, co w rzeczywistości nie daje poprawy jakości brzmienia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.