Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

no chodzi o to ze jesli audiofil ze sprzetem za 100 tys zl uslyszy zmiany na granicy percepcji po zastosowaniu podkladek to bedzie sie jaral 2 tygodnie i twierdzil ze malym kosztem uzyskał duzą poprawę

Ale przecież za to im płacą i tego spodzoewają się czytelnicy ;-)

Czy wyobrażacie sobie w czasoiśmie audiofilskim tekst, że recenzent "raz na kilkanaścoie utworów być może usłyszał jakąś różnicę, ale w sumie, gdyby sobie sam nie przełączył, to nie wie, czy gra to samo, czy już inne urządzenie"???

Przecież oni wszyscy słyszą diametralne różnice pomiędzy przewodem głośnikowym czystym i zakurzonym ;-D

Edytowane przez porlick

no chodzi o to ze jesli audiofil ze sprzetem za 100 tys zl uslyszy zmiany na granicy percepcji po zastosowaniu podkladek to bedzie sie jaral 2 tygodnie i twierdzil ze malym kosztem uzyskał duzą poprawę

Znaczy rozumiem co napisałeś, ale kompletnie nie rozumiem audiofili i audiofilskiego myślenia :D

Edytowane przez BeatX

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Ale ptzecież za to im płacą i trgo spodzoewają się czytelnicy ;-)

Czy wyobrażacie sobie w czasoiśmie audiofilskim tekst, że recenzent "raz na kilkanaścoe utworów być może usłyszał jakąś różnicę, ale w sumie, gdyby sobie sam nie przełączył, to nie wie, czy gra to samo, czy już inne urządzenie"???

Zgodzę się z tym, że za taką fantastykę audiofilskim recenzentom się płaci.

Ale nie zgodzę się z tym, że tego spodziewają się /oczekują/ czytelnicy.

No na pewno nie czytelnicy tacy jak ja - szukający prawdy, technicznych i naukowych wyjaśnień co za co odpowiada w zmianach dźwięku, i opisów faktycznego stanu rzeczy, które pomogą wybrać odpowiedni sprzęt pod swoje potrzeby :)

Tego sie oczekuje od konstruktorow i inzynierow a recenzenci to entuzjasci sprzetu ktorzy nie musza sie znac na technice. W ogole zeby sluchac sprzetu nie trzeba sie znac na technice bo w sklepie audio kupuje sie gotowe do podlaczenia klocki

Jesli masz takie podejscie to nie powinienes sie ekscytowac recenzjami bo nie jestes ich adresatem

Ja np nie czytam horoskopow ;)

Edytowane przez biniek

Od konstruktorów i inżynierów oczekuje się wiedzy i kompetencji, aby byli w stanie zaprojektować i zbudować dane urządzenie spełniające określone założenia co do mierzalnych możliwości elektrycznych, mechanicznych itp

Od recenzentów oczekuję przede wszystkim pisania PRAWDY i odrobiny wiedzy technicznej, żeby wytłumaczyć np. ograniczenia w łączeniu ze sobą elementów toru audio (np. wysoka impedancja wyjściowa)

Edytowane przez BeatX

>BeatX

Już nie, tak było do przełomu millennium, teraz jest statystycznie w audio mniej inżynierów, a więcej szarlatanów :-(

Edytowane przez porlick

To proste, wystarczy pisać jak było faktycznie (np. jak ja opisałem)

Każdy się zorientuje, że coś tam mogło się zmienić w dźwięku - ale każdy też zorientuje się o mikroskopijnej skali tych zmian :)

Dla Ciebie nikroskopijne bo nie slyszales wielu dacow. Jesli ktos ich slyszal 100 to te roznice sa dla niego wieksze

Np moj kolega twierdzi ze dwie pary kolumn brzmia podobnie bo nie slyszal wielu zeby sobie wyrobic zdanie

Dla Ciebie nikroskopijne bo nie slyszales wielu dacow.

tzn co, twierdzisz że w momencie jak usłyszę setny DAC, i powtórzyłbym wczorajsze doświadczenie to opisałbym je kompletnie inaczej, zamieniając słowo "niuanse" na "ogromne"? :D

@ BeatX, to nie sprawiedliwe, każdy ma się zorientować i domyślić ale Ty już nie musisz :-)

każdy opisuje jak umie, jeżeli bawimy sie w te klocki to chyba domyślamy się o jakiej skali procentowej różnic rozmawiamy pod uwagę biorąc także tolerancje

jeżeli zmieniło się sprzęt, następnie wymieniając pojedynczo z kilku urządzeń użyje ten sam opis, to na koniec summarum wyjdzie do potęgi, a wtedy nie będzie to już realne.

Prawidłowo wykonana (zgodnie z zasadami elektryki) sieciówka nie poprawi dźwięku, a spaprana, spaprze zasilanie, a w konsekwencji dźwięk.

Wierzysz w to co piszesz ?

Po przygodach Beatx zaczynam watpic ze stwierdzenie "masz za slaby sprzet zeby to uslyszec" jest mitem

To pozostaje tylko zaprezentować to audiofilskie słyszenie praktycznie. Ten mit o słabym sprzęcie upadł już dawno. Mój kolega wykrywał "różnice" na amplitunerze za 1500 zł. Oczywiście tylko w niepoprawnym technicznie odsłuchowym teście porównawczym ;-).

Jesli system nie jest rozdzielczy na tyle zeby wykreowac pelna scene 3d to roznice miedzy dacami rzeczywiscie moge byc male i dotyczyc drobnych roznic np w kontroli basu

Podaj definicję rozdzielczości np. wzmacniacza ? Techniczną nie audiofilską.

Jak zaczniesz słuchać wyłapiesz sporo więcej ...

Jak się porządnie słucha to się słyszy dzwonek telefony maskowany głośną muzyką, którego nie słyszą siedzący obok audiofile. Ciekawe jakie prawa fizyki za tym stoją że ktoś czegoś nie wyłapał mimo że deklaruje doskonały słuch do wyłapywania zjawisk dźwiękowych ? A może prawa biologiczne ?

Również działa to zwrotnie. Jak po zmianie sprzętu słyszysz jakieś nowe zdarzenia dźwiękowe które nie występowały w poprzednim sprzęcie to po powrocie do starego sprzętu okazuje się że też je słychać. To zjawiska które dzieją się w naszych głowach a nie w sprzęcie.

Zawsze tak jest że jak się słucha to się wyłapuje. Chyba że się słucha selektywnie to wtedy działa wyobraźnia i można np. tego dzwonka telefonu nie wyłapać.

Ciekawe czego jeszcze audiofile nie wyłapują podczas słuchania ?

Prawidłowo wykonana (zgodnie z zasadami elektryki) sieciówka nie poprawi dźwięku, a spaprana, spaprze zasilanie, a w konsekwencji dźwięk.

Daj jakieś przykłady na spapraną sieciówkę ? Oczywiście pomija przypadek braku kontaktu na wtyczce czy zwarcia pomiędzy żyłami przewodów.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Również działa to zwrotnie. Jak po zmianie sprzętu słyszysz jakieś nowe zdarzenia dźwiękowe które nie występowały w poprzednim sprzęcie to po powrocie do starego sprzętu okazuje się że też je słychać. To zjawiska które dzieją się w naszych głowach a nie w sprzęcie.

Nie mówię o nowych zdarzeniach dźwiękowych, lecz o intensywności w ich występowaniu.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Nie mówię o nowych zdarzeniach dźwiękowych, lecz o intensywności w ich występowaniu.

Na to może mieć znaczący wpływ ta wymieniana wcześniej akustyczna filtracja grzebieniowa. Żeby tego wpływu uniknąć trzeba zachować przy porównaniach dokładnie tą samą pozycję uszu względem kolumn i pomieszczenia. Oczywiście nie trzeba głowy wkręcać w imadło jak to postulowali kiedyś różni złośliwcy ;-).

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Od recenzentów oczekuję przede wszystkim pisania PRAWDY i odrobiny wiedzy technicznej, żeby wytłumaczyć np. ograniczenia w łączeniu ze sobą elementów toru audio (np. wysoka impedancja wyjściowa)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tzn co, twierdzisz że w momencie jak usłyszę setny DAC, i powtórzyłbym wczorajsze doświadczenie to opisałbym je kompletnie inaczej, zamieniając słowo "niuanse" na "ogromne"? :D

Może na ogromne niuanse ?;)

Jak się porządnie słucha to się słyszy dzwonek telefony maskowany głośną muzyką, którego nie słyszą siedzący obok audiofile.

Ponieważ wyczynowy audiofil automatycznie eliminuje wszelkie dźwięki, których nie ma na samplerze - taki to stopień koncentracji :D

To nie to. Pozycję mam stałą, ustaloną

Pamiętaj że mogą decydować pojedyncze centymetry. Najlepiej jak przełączenie wykonuje pomocnik lub robimy je zdalnie.

Mam i pilota i pomocnika. Pełny serwis :)

Dodam jeszcze, że przy ostatnim teście kolega testował, ja siedziałem sobie z boku, nie w świetle kolumn i też słyszałem różnice.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Mam i pilota i pomocnika. Pełny serwis :)

Dodam jeszcze, że przy ostatnim teście kolega testował, ja siedziałem sobie z boku, nie w świetle kolumn i też słyszałem różnice.

To co piszesz jest możliwe.

• Pokaż nowe odpowiedzi