Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

W szpitalu dla obłąkanych pacjenci też "słyszą" wiele dziwnych rzeczy, których nie potrafią wyjaśnić.

To przecież ich naturalna ludzka zdolność - słyszenie.

Przekonaj ich, że te "głosy" w głowie to tylko ich wyobraźnia, iluzja - mózg płata im figla.

Dowody w postaci testów odrzucą, zapewniam Cię :D

Oni słyszą, i to jest wystarczający dla nich dowód.

Tu też masz tyle samo doświadczeń co w audio. Zero.

A co sprawia, że różne CDRy brzmią inaczej?

Oczywiście też zakłócenia. O niczym innym nie może być mowy, odczyt jest w zasadzie bezbłędny, a w każdym razie możemy ograniczyć rozważania do takiej sytuacji. Mam nadzieję, że się orientujesz, iż przy odczycie CDR'ów wykorzystuje się całkowicie inne zjawisko fizyczne niż przy odczycie CD?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Tu też masz tyle samo doświadczeń co w audio. Zero.

hahahah :)

No już dobrze jareczku, no ;)

Nie nerwuj się i cho na piwo :D

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Mam nadzieję, że się orientujesz, iż przy odczycie CDR'ów wykorzystuje się całkowicie inne zjawisko fizyczne niż przy odczycie CD?

A tu jeszcze inne, tylko co z tego?

53858c255a5b50bfb8d459629d7128ce.jpg

Oczywiście też zakłócenia. O niczym innym nie może być mowy, odczyt jest w zasadzie bezbłędny, a w każdym razie możemy ograniczyć rozważania do takiej sytuacji. Mam nadzieję, że się orientujesz, iż przy odczycie CDR'ów wykorzystuje się całkowicie inne zjawisko fizyczne niż przy odczycie CD?

W zasadzie... hmm ;)

A co do CD-R to przy zapisie owszem, ale przy odczycie? Też wykorzystuje się odbicie światła, tylko od czego innego. By jakieś zmiany wystąpiły trzeba mieć bardzo kiepski nośnik.

hahahah :)

No już dobrze jareczku, no ;)

Nie nerwuj się i cho na piwo :D

Naruszasz znowu zasady netykiety. Prosiłem byś się nie spoufalał, nawet obiecałeś tego nie robić. I co?

Odnośnie transmisji cyfrowej. SPDiF i I2S to protokoły jednostronne i mogą istnieć przekłamania. Tu nie ma korekcji błędów.

Naruszasz znowu zasady netykiety. Prosiłem byś się nie spoufalał, nawet obiecałeś tego nie robić. I co?

No ok, ok - sorki :)

To może od początku.

Przedstawię się.. cześć, jestem Maciek :)

A Ty?

A co do CD-R to przy zapisie owszem, ale przy odczycie? Też wykorzystuje się odbicie światła, tylko od czego innego.

Przy odczycie inne zjawisko jest odpowiedzialne za brak odbicia.

Istotne może być to, że sygnał ma inna charakterystykę fizyczną i inną precyzję. To może być źródłem zakłóceń, o charakterze analogowym oczywiście.

Biorąc pod uwagę konkretny model CD, to mamy taką sytuację, że otrzymuje on w przypadku CDR gorszy sygnał. Każde urządzenie elektroniczne, każdy mały element tego urządzenia jest źródłem zakłóceń. To jak uważasz: przy gorszym sygnale wejściowym te zakłócenia będą większe/mniejsze? Przecież nie mogą być takie same. Pewnie napiszesz, że są pomijalnie małe, ale to już będzie tylko Twoja interpretacja, sprzeczna zresztą z praktyką.

Edytowane przez dd6

Przy odczycie inne zjawisko jest odpowiedzialne za brak odbicia.

Istotne może być to, że sygnał ma inna charakterystykę fizyczną i inną precyzję. To może być źródłem zakłóceń, o charakterze analogowym oczywiście.

Analogowym powiadasz ..... I jak owe analogowe zakłócenia manifestują się za dacem?

No i po co się głupio pytasz?

Dlaczego nie słyszysz różnic w transportach.

BO ICH TAM NIE MA

jak będą to jeden transport będzie grał a drugi dostanie czkawki albo przestanie w ogóle grać - na pewno i ty to usłyszysz.

Jar - jesteś w tym (i nie tylko w tym) wątku po prostu pospolitym trollem - durne klepanie o kurach - co to jest?

Wydaje ci się, że poszczekiwaniem po każdym wybudzeniu, o kurach, tłuszczach, ośmieszysz jakiś temat?

Sam się tym ośmieszasz, podobnie jak słynną rezolutną próbą wypowiedzi "technicznej" - o wzmocnieniu w antenie - pamiętasz?

Analogowym powiadasz ..... I jak owe analogowe zakłócenia manifestują się za dacem?

Np. brakiem czarnego tła, a co to oznacza to już opisałem wcześniej w tym wątku :)

BO ICH TAM NIE MA

Dowód

jak będą to jeden transport będzie grał a drugi dostanie czkawki albo przestanie w ogóle grać - na pewno i ty to usłyszysz.

Jar - jesteś w tym (i nie tylko w tym) wątku po prostu pospolitym trollem - durne klepanie o kurach - co to jest?

Wydaje ci się, że poszczekiwaniem po każdym wybudzeniu, o kurach, tłuszczach, ośmieszysz jakiś temat?

Sam się tym ośmieszasz, podobnie jak słynną rezolutną próbą wypowiedzi "technicznej" - o wzmocnieniu w antenie - pamiętasz?

Poparty jedynie chamstwem.

BO ICH TAM NIE MA

Tak Ci się tylko wydaje. A wynika to z braku osłuchania (ew, gorszego słuchu). I wszyscy to wiedzą za wyjątkiem kilku zacietrzewionych osób, które akurat najmniej same słuchały, taki to przypadkowy zbieg okoliczności jest.

Analogowe zakłócenia można symulować również na lowendzie włączając podczas odsłuchu źródło zakłóceń akustycznych np. odkurzacz, młot pneumatyczny, skuter

Najśmieszniejsze jest to powoływanie się na naukę, gdy tymczasem są dziesiątki osób choćby na tym forum, które bija Was wiedzą techniczna na głowę i jakoś im ta wiedza nie przeszkadza w rozróżnianiu transportów czy kabli.

A dlatego im nie przeszkadza, bo tu nie ma żadnego konfliktu wiedzy z praktyką. Trzeba tylko wiedzieć coś więcej i rozumieć coś więcej zamiast naiwnie dotykać jedynie najbardziej trywialnych aspektów zagadnienia.

Edytowane przez dd6

Mając sprzęt lowendowy nie ma sensu się zajmować tajemną wiedzą potrzebną do obsługi hiend, gdzie kabel, czy transport rujnują potencjał systemu, a także uszy użytkownika.

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Koniecznie :)!

Ciekawe, sądzę, że to jest Twój problem;). Zawsze piszesz, że obserwacje te są tylko "złudzeniem", mimo, że to zjawisko jest obserwowane w tak wielu miejscach zupełnie niezależnych, że odrzucenie go graniczy chyba z .....

Tak chcę.

Dla ułatwienia :), mam ubytki słuchu. Jestem poniżej przeciętnej.

bum1234:

Przypominam moją odpowiedź. Nie otrzymałem na nią odpowiedzi.

Dowód

Taki sam bullshit jak różnie brzmiące odtwarzacze plików panie jar1 :)

Przeprowadzono doświadzczenie, poddano sygnał analizie i wyszło na ekranie oscyloskopu że sygnał testowy jest identyczny na wyjściu przetwornika, gdzie źródłem sygnału było kilka popularnych odtwarzaczy plików.

Czyli nie ma różnic w dźwięku pomiędzy playerami (pod warunkiem zapewnienia bitperfect i bez kombinacji z upsamplingiem)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i oczywiście Ci co słyszeli różnice w brzmieniu odtwarzaczy - dalej je słyszą, pomimo udowodnienia że nie ma prawa być jakichkolwiek różnic.

Taka to jest rozmowa ze złotouchymi (przynajmniej jeżeli chodzi o PC Audio)

Możesz mu udowadniać, że nie ma różnic a on i tak je słyszy.

Dlatego tyle tutaj szydery ze strony "głuchych", bo jak inaczej traktować takie przyjmowanie dowodów przez "złotouchych"?

Albo obrócić to w żart i robić sobie jaja, albo traktować jak dzieci :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BeatX

Gość LTD12

(Konto usunięte)

BeatX:

Jeżeli masz ochotę wpadnij do Łodzi ( i w dodatku nie do szpitala psychiatrycznego ) pokażę ci jak można usłyszeć różne zmiany w systemie audio, szczególnie te, które wg ciebie są nieprawdopodobne.

Dzięki za zapro :)

Skorzystam, ale najwcześniej na późną jesień jak skończy mi się sezon, bo teraz mam logarytmicznie narastający zapieprz ;)

Jeżeli to nie problem to przypomnij się za kilka miesięcy plz

hiend, gdzie kabel, czy transport rujnują potencjał systemu, a także uszy użytkownika.

Czy to znaczy, że sprzęt hi-end jest aż tak gówniany, że potrzebuje specjalnego traktowania???

O, to ja wolę swoją budżetówkę, która potrafi przyzwoicie zagrać w prawie każdych okolicznpściach i nie potrzebuje do eksploatacji szamaństwa!

(pod warunkiem zapewnienia bitperfect i bez kombinacji z upsamplingiem)

Weź po uwagę, że playery można ustawiać na słuch metodą prób i błędów wybierając po kolei opcję w ustawieniach.

Nigdy bym do końca nie polegał na czymś tak ułomnym jak ludzkie zmysły (w tym słuch) ;)

Taka to jest rozmowa ze złotouchymi (przynajmniej jeżeli chodzi o PC Audio)

Możesz mu udowadniać, że nie ma różnic a on i tak je słyszy.

I to mówi ktoś, kto niczego sam nie słuchał tylko opiera się na wiedzy z internetu. Jak to traktować? Śmiać się czy płakać?

bum1234:

Przypominam moją odpowiedź. Nie otrzymałem na nią odpowiedzi.

Co Ci mam napisać? Zjawisko obserwowalne w jaki spsób? Chodzi Ci okablowania sieciowy? To przecież czysta wyobraźnia:)

Np. brakiem czarnego tła, a co to oznacza to już opisałem wcześniej w tym wątku :)

Klasyka. Zero konkretów, jakieś mętnie zdefiniowane pojęcia. Nic z tego nie wynika.

Nigdy bym do końca nie polegał na czymś tak ułomnym jak ludzkie zmysły (w tym słuch) ;)

Za to poleganie na "internetowym guru" daje takie wyniki, jak w przypadku odac NvAvGuy:

"the odac is not very pleasant to listen to. It's thin and hard-edged, with a headache-inducing digital sheen that frankly I haven't experienced since the early gen CD players of the 1980's.

About the only positive spin I can manage is to point out that it sounds better than the NuForce udac, which was simply distorted and noisy. The odac is at least clean and clear sounding.

Unfortunately it's also sterile and cold where it should be musical and involving."

Pochodzi z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jar1
  • Pokaż nowe odpowiedzi