Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Z choinki się urwałeś ;-), już o tym było, zmiany ilościowe nie są zmianami jakościowymi. Kręcąc gałką wzmocnienia zmieniasz ilość czy jakość sygnału ? Różnice jakościowe można poznać tylko przy założeniu porównania równych ilości. W audio oczywiście.

Zgadza się to herezja ;-).

Z choinki :) bombka jesten.. Hehe

Ta odpowiedz chcialem uzyskac :)

Roznice w glosnosci moga omamic sluch ze dzwiek jest lepszy :)

Ta odpowiedz chcialem uzyskac :)

Roznice w glosnosci moga omamic sluch ze dzwiek jest lepszy

No i jaki wniosek ? W porównaniach odsłuchowych trzeba mieć równa głośność czy może być różna dla dwóch porównywanych urządzeń ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Znajomość innych osób jest wzruszająca, ich myśli, działań, a nawet wzruszeń.

Ale.

Czy nie macie własnego życia, własnych radości, zmartwień ... wreszcie własnych zainteresowań(??), że tak bardzo zajmujecie się innymi.

A może ... wasze hobby to ... "dokopać" innym, ... wówczas, nie, to nie jest wzruszające. To jest żałosne.

Ten wątek to całe ich życie, podobnie jak kilka innych o tym co słyszą normalni ludzie.

Do hi-endu mają zakaz wstępu, to tutaj wyładowują swoje frustracje.

Kilka osob zamiast nazwac rzecz po imieniu i temat olac nadal sie stara. Tez nie wiadomo po co

A w czym Ty się tak starasz? W powtarzaniu do znudzenia wytworów swojej chorej wyobraźni?

Po co? Bo ten wątek to Wasza karma. Gdyby został zamknięty to Wasze trollowanie umarłoby śmiercią naturalną.

Na szczęście w hi-endzie nie pozwalacie sobie na takie wpisy jak tutaj, ale jak się taki zdarzy, to ban jest automatyczny.

Bo tam nie lubią heretyków.

No i jaki wniosek ? W porównaniach odsłuchowych trzeba mieć równa głośność czy może być różna dla dwóch porównywanych urządzeń ?

Chcialem juz pisac ze napisalem...ale nie weszlo bo rozlaczylo telefon.

Zmiany glosnosci jakie wywoluje kabel, odpowiadaja wlasnie za opisy typu wiecej szczegolow, scena sie poszerzyla itd.

I to nauka moze udowodnic ,bez klopotu ukazac...

Pokazcie to slyszacemu, a nie jeden zmieni podejscie lub przynajmniej sie zawacha przy kolejnym opisie.

Moze nawet opisze dlaczego :)

TO NAPRAWDE WYMOWNY SPOSOB I O WIELE PRZEJZYSCIEJ WYJASNIA ZACHODZACE ZMIANY...

Bo tkwienie w przekonaniu ze nic sie nie zmienia majac przeciwko sluch slyszacego ktory zmiany slyszy.

Bedzie to temat bez zrozumienia.

Jestem raczej audiofillem ale praktykującym i nie zgadzającym się z wieloma audiofilskimi twierdzeniami. Uwielbiam muzykę i całą otoczkę związaną z jej przekazem :)

...a może jestem melomanem? ....

To witaj w klubie. :)

A tak apropo rozpoczolem odsluchy kolumn podstawkowych.

1.wrazenie - .... bass...?

Ale ciekawie brzmi The Police

iq3?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Hehe.....

A wyobrazcie sobie test najdrozszych kabli swiata. Gdy slyszacemu zapodacie nie kolumny podlogowe, tylko wlasnie podstawkowe....

Slepy test ...hehe

Wyobrazcie sobie jak napisze ich recenzje......

Ja narazie sie przyzwyczajam....

Bo dotychczas zawsze byly podlogowe...

W odniesieniu do takich to napisze naprawde herezje.....:)

Jestem raczej audiofillem ale praktykującym i nie zgadzającym się z wieloma audiofilskimi twierdzeniami. Uwielbiam muzykę i całą otoczkę związaną z jej przekazem :)

...a może jestem melomanem? ....

Ok, Zadam standardowe pytanie. Gdzie dla ciebie tkwi granica absurdu, kiedy powiesz sobie, nie, nie sprawdzam?

iq3?

Hehe tez....

Narazie sie przyzwyczajam do nich..

W zwariowanej kombinacji .

Po lewej gra Kenwood LS-200 , po prawej KEF IQ3 i tez gra :) hehe

I niezle sie uzupelniaja. Gdy sie przysluchac :) ewery breath you take

Edytowane przez dem

Ten wątek to całe ich życie, podobnie jak kilka innych o tym co słyszą normalni ludzie.

Do hi-endu mają zakaz wstępu, to tutaj wyładowują swoje frustracje.

A w czym Ty się tak starasz? W powtarzaniu do znudzenia wytworów swojej chorej wyobraźni?

Po co? Bo ten wątek to Wasza karma. Gdyby został zamknięty to Wasze trollowanie umarłoby śmiercią naturalną.

Na szczęście w hi-endzie nie pozwalacie sobie na takie wpisy jak tutaj, ale jak się taki zdarzy, to ban jest automatyczny.

Bo tam nie lubią heretyków.

No taK. ban automatyczny. Skąd to uwielbienie dla banów? Wiem, żeś nie Dyzman. Skąd to uwielbienie dla banów Soundchaser?

Tutaj nie banujemy z zlotouchych. Skąd ten pęd do banowania niesłyszących, kolego?

Edytowane przez Bunk

No taK. ban automatyczny. Skąd to uwielbienie dla banów? Wiem, żeś nie Dyzman. Skąd to uwielbienie dla banów Soundchaser?

Tutaj nie banujemy z zlotouchych. Skąd ten pęd do banowania niesłyszących, kolego?

Czy Ty potrafisz choć raz rozumnie przeczytać? Czy ja banuję? W życiu nikogo nie zbanowałem.

W hi-end banują takich jak Ty, ale to nie ja robię, tylko oni.

KOLEGO - PUK PUK...JEST TAM KTOŚ?

Czy Ty potrafisz choć raz rozumnie przeczytać? Czy ja banuję? W życiu nikogo nie zbanowałem.

W hi-end banują takich jak Ty, ale to nie ja robię, tylko oni.

KOLEGO - PUK PUK...JEST TAM KTOŚ?

Podziwiasz jednak banowanie w wątkach o kablach czy bezpiecznikach w HiEnd. I, niestety, głupio się pytasz, dlaczego tam nie brylujemy. Pozostałą część wywodu pozostawię twojej inteligencji.

Gdy slyszacemu zapodacie nie kolumny podlogowe, tylko wlasnie podstawkowe....

No właśnie - i jakie wrażenia Dem?

Miałem kiedyś kilka par podłogówek, ale to nie były wysokiej klasy głośniki.

Na początku Altusy, później Altony, jakieś budżetowe Kefy, Magnaty i nigdy nie byłem zachwycony

brzmieniem, dopóki nie przestawiłem się na aktywne monitory studyjne.

W małych pomieszczeniach lepiej sprawdzają się podstawkowe niż podłogowe.

A jeszcze lepiej (to moja opinia) właśnie aktywne monitory studyjne bliskiego/średniego pola.

Mają przewagę, bo bliższa odległość względem słuchacza powoduje mniejsze wymagania akustyczne.

No właśnie - i jakie wrażenia Dem?

Miałem kiedyś kilka par podłogówek, ale to nie były wysokiej klasy głośniki.

Na początku Altusy, później Altony, jakieś budżetowe Kefy, Magnaty i nigdy nie byłem zachwycony

brzmieniem, dopóki nie przestawiłem się na aktywne monitory studyjne.

W małych pomieszczeniach lepiej sprawdzają się podstawkowe niż podłogowe.

A jeszcze lepiej (to moja opinia) właśnie aktywne monitory studyjne bliskiego/średniego pola.

Mają przewagę, bo bliższa odległość względem słuchacza powoduje mniejsze wymagania akustyczne.

Jak tam Sound? Dalej się dziwisz, że nie brylujemy w zakłądce kabli sieciowych? Skoro nie mamy prawa głosu? Poklepywanie się po plecach musi stać się w końcu nudne, nie sądzisz?

Podziwiasz jednak banowanie w wątkach o kablach czy bezpiecznikach w HiEnd. I, niestety, głupio się pytasz, dlaczego tam nie brylujemy.

Aaaa, tu Cię boli. ;-)

Chętnie popisałbyś z kolegami sceptykami te swoje bzdury tam, ale za wysokie progi?

Niczego nie podziwiam...śmieszy mnie po prostu jak bardzo przeżywacie ten fakt.

Naprawdę nie macie w życiu innych problemów? A może macie ich za dużo, stąd odreagowywanie tutaj?

Aaaa, tu Cię boli. ;-)

Chętnie popisałbyś z kolegami sceptykami te swoje bzdury tam, ale za wysokie progi?

Niczego nie podziwiam...śmieszy mnie po prostu jak bardzo przeżywacie ten fakt.

Naprawdę nie macie w życiu innych problemów? A może macie ich za dużo, stąd odreagowywanie tutaj?

No właśnie nie. I ty to wiesz. Banowanie to ucieczka. Nikt nikogo nie chce zabić. A od odpowiedzi uciekacie dalekoooooo....

Jak tam Sound? Dalej się dziwisz, że nie brylujemy w zakłądce kabli sieciowych? Skoro nie mamy prawa głosu? Poklepywanie się po plecach musi stać się w końcu nudne, nie sądzisz?

Sorry, ale wygląda na to, że bardzo się nudzisz, a mi nie chce się dyskutować z gośćmi o tak niskim poziomie intelektualnym.

Podzieliłeś los swojego kolegi Malikali. Tyle tylko, że ja nie zwykłem dodawać do ignorowanych,

a po prostu kończę z Tobą jałową polemikę. Możesz sobie pisać do mnie, ale nie oczekuj odpowiedzi.

Pozdrawiam. ;-)

Edytowane przez soundchaser
Gość dakar

(Konto usunięte)

Ok, Zadam standardowe pytanie. Gdzie dla ciebie tkwi granica absurdu, kiedy powiesz sobie, nie, nie sprawdzam?

Nie wiem. Dla niektórych to "grające" kondensatory , dla niektórych to różnice w źródłach . Nie mam takiej granicy , przy możliwości testu skorzystam z niej na 100% :)

Sorry, ale wygląda na to, że bardzo się nudzisz, ale nie chce mi się dyskutować z gośćmi o tak niskim poziomie intelektualnym.

Podzieliłeś los swojego kolegi Malikali. Tyle tylko, że ja nie zwykłem dodawać do ignorowanych,

a po prostu kończę z Tobą jałową polemikę. Możesz sobie pisać do mnie, ale nie oczekuj odpowiedzi.

Pozdrawiam. ;-)

No akurat na polemice z tobą to mi najmniej zależało. Chociaż lubię czytać posty Szymona nawiązujące do ciebie. Mnie bardziej interesuje wielbiciel przewodów zasilających i pudełek pod przedłużacze. Interesuje mnie jego stan umysłu.

Nie wiem. Dla niektórych to "grające" kondensatory , dla niektórych to różnice w źródłach . Nie mam takiej granicy , przy możliwości testu skorzystam z niej na 100% :)

Przetestujesz zrobioną kupę na wzmacniaczu? Czy to jest ta granica czy nie? Podpowiem, że nie wiadomo kto ją zrobił.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Przetestujesz zrobioną kupę na wzmacniaczu? Czy to jest ta granica czy nie? Podpowiem, że nie wiadomo kto ją zrobił.

Będziesz reprezentował taki sposób rozmowy ? Chyba nie będziemy ze sobą rozmawiać .

No to już po Tobie. W oczach sceptyków jesteś audio-voodoo-filem z omamami słuchowymi. ;-)

Mam bardzo dobry słuch , oczywiście przebadany :)

No to już po Tobie. W oczach sceptyków jesteś audio-voodoo-filem z omamami słuchowymi. ;-)

Skoro brak granicy to kupa się mieści w tym zbiorze. Każdą kupę jesteście skłonni testować, skoro wszystko gra?

Gość dakar

(Konto usunięte)

Skoro brak granicy to kupa się mieści w tym zbiorze. Każdą kupę jesteście skłonni testować, skoro wszystko gra?

Nie twierdzę, że wszystko gra. Za to sam test ma być przyjemnością . Materiał testowy wspomniany przez Ciebie , może i jest Ci bliski. Ja jednak mam odrobinę dobrego smaku :)

Będziesz reprezentował taki sposób rozmowy ? Chyba nie będziemy ze sobą rozmawiać .

Jaki sposób? Przecież wy ciągle gadacie o cenach. A widzieliśmy już wszyscy co ceny znaczą. Pytam, gdzie jest twoja granica absurdu w audio gadżetach?

Gość dakar

(Konto usunięte)

Jaki sposób? Przecież wy ciągle gadacie o cenach. A widzieliśmy już wszyscy co ceny znaczą. Pytam, gdzie jest twoja granica absurdu w audio gadżetach?

Nie rozmawiałem tu o żadnych cenach. Nie jestem skłonny wypożyczać żadnych audio gadżetów za gotówkę ale tak jak pisałem , przy możliwości testu chętnie wezmę w nim udział .

Nie rozmawiałem tu o żadnych cenach. Nie jestem skłonny wypożyczać żadnych audio gadżetów za gotówkę ale tak jak pisałem , przy możliwości testu chętnie wezmę w nim udział .

dakar, ok, nie odpowiedziałeś na pytanie a ja nie chcę się rozdrabniać, nie napisałeś, gdzie leży granic absurdu w słuchaniu przedmiotów więc ok, nie rozpraszaj mnie

Mamy tutaj jajogłowych

Gość dakar

(Konto usunięte)

dakar, ok, nie odpowiedziałeś na pytanie a ja nie chcę się rozdrabniać, nie napisałeś, gdzie leży granic absurdu w słuchaniu przedmiotów więc ok, nie rozpraszaj mnie

Mamy tutaj jajogłowych

Nie zastanawiałem się nad granicą swoich testów . Nie było to chyba potrzebne. Już obecnie niektóre testowane rzeczy grają lub nie ale nie uważam abym był blisko tej granicy. Wiem jedno , moja granica jest trochę przeciągnięta w górę dla niektórych tu piszących ( lub nie ). Tylko po co o tym pisać , każdy kto ma trochę chęci sam sobie wykona odpowiednie testy.

Nie zastanawiałem się nad granicą swoich testów . Nie było to chyba potrzebne. Już obecnie niektóre testowane rzeczy grają lub nie ale nie uważam abym był blisko tej granicy. Wiem jedno , moja granica jest trochę przeciągnięta w górę dla niektórych tu piszących ( lub nie ). Tylko po co o tym pisać , każdy kto ma trochę chęci sam sobie wykona odpowiednie testy.

Nie, Dakar, nikt rozsądny nie wykona testów czegoś co jest idiotyczne, bo nie jest obwodem elektrycznym, a po drugie ma wymiary kuwety, i podobne wyposażenie. Chciałbyś to wypróbować?

• Pokaż nowe odpowiedzi