Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Tak Ci się tylko wydaje, że jest ten sam.

Sprawdziłeś to tylko za pomocą niedoskonałego testu, niczego w ten sposób nie dowodząc.

Aha, czyli pliki cyfrowe ma się sprawdzać na słuch?

Jutro jadę po nowy telewizor. Jest kilka sztuk tego samego modelu.

Teraz się zastanawiam czy będą aby identyczne?

Jak to sprawdzić? Wypakować wszystkie z pudeł i np. po kolei zważyć?

Po zgraniu na dysk okazało się, że utwory sa identyczne co do bitu.

Nie powielaj ciągle tych samych głupot.

Teraz nastał Twój dyżur "rżnięcia głupa"?

Dziękuję. Jak odbyło się porównanie?

Jak sprawdził, porównał i wyszło, że są identyczne co do bitu, to raczej nie użył stopera ani kuchennej wagi.

Sorry, ale to już zaczyna być nudne...

Nie tylko nudne, ale żałosne to Wasze przywiązanie do mierników.

Plików cyfrowych nie porównuje się miernikami.

Płacą Wam za to?

Znaczy się za co? Pracujesz w reklamie?

• Redaktorzy

Jak sprawdził, porównał i wyszło, że są identyczne co do bitu, to raczej nie użył stopera ani kuchennej wagi.

Strasznie się państwo wzbraniacie przed podaniem metodyki. A tam przecież nie ma nic ani tajnego, ani czarodziejskiego. Pytam z ciekawości i od wczoraj nikt nie czuje się na siłach odpowiedzieć. Być może koledzy zadowalacie się takimi "analogowymi" informacjami, ale ja reprezentuję nauki matematyczno-przyrodnicze, zajmuję się przetwarzaniem i analizą sygnałów dźwiękowych i lubię znać metodę.

Pracujesz w reklamie?

Tak - w reklamie własnego słuchu.

A Ty jesteś na usługach mafii sceptyków-mierniczych, którzy szerzą tu herezję zerojedynkowości wszelkiej maści.

Ja porównałem na dwa sposoby. Pierwszy jest pokazany w filmiku, metoda tam zaprezentowana jest dość i chyba zrozumiała. Często ją stosuję, gdy słuch twierdzi, że słyszę rzeczy niemożliwe. Druga metoda jest prostacka i niehonorowa, no, ale jak trzeba, to trzeba ;) - poniżej porównanie dwóch plików z mojego filmiku. Siedem różnic w nagłówku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Programem komputerowym. Przecież był filmik jak to się robi. Nie udawaj, że nie widziałeś.

A program komputerowy to nie miernik?

Znów rżniesz głupa?

• Redaktorzy

Programem komputerowym. Przecież był filmik jak to się robi. Nie udawaj, że nie widziałeś.

Dlaczego mam udawać? Oczywiście że nie widziałem, dlaczego miałbym oglądać jakieś filmiki, zwłaszcza umieszczone nie wiem gdzie? Jaki to był program?

Ja porównałem na dwa sposoby. Pierwszy jest pokazany w filmiku, metoda tam zaprezentowana jest dość i chyba zrozumiała

O, dziękuję. A kolega "bum" czym sprawdzał? Bo to jego pytałem.

Dlaczego mam udawać? Oczywiście że nie widziałem, dlaczego miałbym oglądać jakieś filmiki, zwłaszcza umieszczone nie wiem gdzie? Jaki to był program?

Proszsz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Tak - w reklamie własnego słuchu.

A Ty jesteś na usługach mafii sceptyków-mierniczych, którzy szerzą tu herezję zerojedynkowości wszelkiej maści.

Nie ma czego szerzyć, technologia cyfrowa (audio) to wynalazek Sony-Philips z 1984 r.

Wygląda na to, że ostatnie 30 lat przeleżałeś pod lodem.

A program komputerowy to nie miernik?

Znów rżniesz głupa?

Miernik to miernik.

Tester to tester.

Program to program.

Warto rozróżniać elementarne pojęcia.

O, dziękuję. A kolega "bum" czym sprawdzał? Bo to jego pytałem.

"Strasznie się państwo wzbraniacie przed podaniem metodyki." - znaczy tych "bumów" to małżeństwo jest? ;)

Branże mamy praktycznie takie same (no, w ogólności), więc nie musimy się kłócić ;)

nagrywamy.com

Miernik to miernik.

Tester to tester.

Program to program.

Warto rozróżniać elementarne pojęcia.

I tu wychodzi słoma z butów, albo buractwo.

Sorry...nie obraź się, ale tak odczytuję Twoje teksty.

Przemak PRZETESTOWAŁ I ZMIERZYŁ NA WYJŚCIU.

Czym? Programem komputerowym.

Więc program jest też testerem i miernikiem, takie 3 w 1.

No i co Kolego Mądrusiu Konradzieskalo?

Nie wstyd Ci pisać takie bzdury? Przecież czytają Ciebie młodzi adepci sztuki audio.

Po co kreujesz się na jakiegoś większego znawcę niż nim jesteś?

Edytowane przez soundchaser

Panowie, litości.

No dobra, to w celu ustalenia podstaw do dalszej mam nadzieję dyskusji - czy możemy uznać metodę porównywania plików total commanderem za wiarygodną w kwestii ich brzmienia? Oczywiście zero-jedynkowo, to znaczy jak są takie same, to mają takie samo brzmienie?

nagrywamy.com

Do porównania plików identycznych lub nie, służy komenda diff w terninalu lub generowanie skrótu md5, sha1 itp.

Tu naprawdę nie ma magii.

Nie obrażając nikogo ale czasem zaglądając do tego tematu czuję się jakbym wylądował w szpitalu psychiatrycznym. Zaraz siostra krzyknie: leki!

Edytowane przez szaman777

I tu wychodzi słoma z butów, albo buractwo.

Sorry...nie obraź się, ale tak odczytuję Twoje teksty.

Przemak PRZETESTOWAŁ I ZMIERZYŁ NA WYJŚCIU.

Czym? Programem komputerowym.

Więc program jest też testerem i miernikiem, takie 3 w 1.

No i co Kolego Mądrusiu Konradzieskalo?

Nie wstyd Ci pisać takie bzdury? Przecież czytają Ciebie młodzi adepci sztuki audio.

Po co kreujesz się na jakiegoś większego znawcę niż nim jesteś?

Już Ci Panie Reklamowcu odpisuje!

Kilka postów wyżej, dokładnie w poście 38002 Kolega Przemak wstawił obrazek.

Jest to zrzut PROGRAMU do którego wczytał dwa pliki wav - oryginalny i skopiowany.

Po lewej stronie jest zaznaczony niebieską ramką napis PORÓWNAJ.

To właśnie zrobił Przemak.

Możesz mnie wyprowadzić z błędu i ładnie pokazać mi i tym wszystkim młodym adeptom sztuki audio, o których jesteś tak zatroskany - co tam jeszcze zastało zmierzone?

Szczególnie co tam widzisz i piszesz, że PRZETESTOWAŁ I ZMIERZYŁ NA WYJŚCIU???

Które to wyjścia?

Które to pomiary?

• Redaktorzy

No dobra, to w celu ustalenia podstaw do dalszej mam nadzieję dyskusji - czy możemy uznać metodę porównywania plików total commanderem za wiarygodną w kwestii ich brzmienia? Oczywiście zero-jedynkowo, to znaczy jak są takie same, to mają takie samo brzmienie?

Nie wiem. Tj. nie wiem, czy 100% 1:1 wynik z programu Total Commander skutkuje identycznym brzmieniem przy odtwarzaniu, bo nie sprawdzałem tego. Jednak dopóki nie stwierdzę, że jest inaczej, chętnie przyjmę to jako hipotezę.

to znaczy jak są takie same, to mają takie samo brzmienie?

Może wg ciebie napisze herezje , ale ..... nie

Bo wg mnie plik nie ma brzmenia

plik to plik

Brzmienie ma fala akustyczna , która wprowadza w drgania strzemiączko i kowadełko

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

Nie wiem. Tj. nie wiem, czy 100% 1:1 wynik z programu Total Commander skutkuje identycznym brzmieniem przy odtwarzaniu, bo nie sprawdzałem tego. Jednak dopóki nie stwierdzę, że jest inaczej, chętnie przyjmę to jako hipotezę.

OK, zawsze coś ;)

A "test różnicy"?

Może wg ciebie napisze herezje , ale ..... nie

Bo wg mnie plik nie ma brzmenia

plik to plik

Brzmienie ma fala akustyczna , która wprowadza w drgania strzemiączko i kowadełko

Nono, jasne, ale coś chciałeś wnieść? ;)

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi