Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Powinieneś jeszcze raz przeczytać post Szymona i dokładnie zastanowić się nad jego sensem ;-).

Ależ nie muszę :)

Lampy też "gniją" i ciągle trzeba coś poprawiać ;-).

Ciągle nie ale czasami trzeba i nikt tego nie ukrywa, jednka dla prawdziwego pasjonata lamp to PRZYJEMNOŚĆ. Jak ktoś ma z tym problem jest masa tranzystorowych urządzeń.

Chyba nie chesz zabronić ludziom PRZYJEMNOŚCI ?

Ależ nie muszę

Z Twojego wpisu widać że nie zrozumiałeś co autor miał na myśli, ale rzeczywiście nie musisz rozumieć.

Jak ktoś ma z tym problem jest masa tranzystorowych urządzeń.

Ja nie mam problemu zawsze wybieram to co najbardziej mnie zbliża do doskonałości technicznej. Od tego powinna się zacząć przygoda z audio hobby. Później można się zastanawiać dlaczego nie jesteśmy zadowoleni, ale w przypadku cyfry problem moim zdaniem tkwi w staranności podejścia producentów do tworzonego materiału wydawniczego. Jest wiele przykładów takiego starannie dopracowanego materiału który powoduje w odpowiedniej oprawie sprzętowej i akustyczne doprowadzić słuchacza do ekstazy. Możliwości cyfry zdecydowanie przewyższają analog to nie ulega wątpliwości.

Wiesz że w przyrodzie istnieją osobniki rodzaju ludzkiego, które spożywają denaturat ? ;-)

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Wiesz że w przyrodzie istnieją osobniki rodzaju ludzkiego, które spożywają denaturat ? ;-)

Uważasz, że spożywanie denaturatu to hobby, które wykonuje się dla przyjemności ? Bardzo ciekawe porównanie. Dla mnie to raczej objaw bezsilności i bezbronności.

Uważasz, że spożywanie denaturatu to hobby, które wykonuje się dla przyjemności ?

Nie wiem, spytaj tych co spożywają.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Rozwój to ciągłe poszukiwanie lepszego. Jeśli lampy są lepsze, to czemu wzmacniacze lampowe są marginesem wśród ogółu wzmacniaczy???

Ponieważ lampy mają już okres swojej świetności dawno za sobą. Lampy, nie wzmacniacze lampowe.

Spytajcie "rasowego" lampiarza co sądzi o lampach zw współczesnej produkcji. Lamp NOS przybywać nie będzie a wręcz przeciwnie. Współczesne lampy to szrot.

Ponieważ lampy mają już okres swojej świetności dawno za sobą.

To efekt niszy w jakiej występują. Nikt obecnie nie rozwija technologii produkcji lamp.

<p>

To efekt niszy w jakiej występują. Nikt obecnie nie rozwija technologii produkcji lamp.

Czemu? Lampy są stosowane w wojsku, sprowadzamy je np. z USA za setki tysięcy złotych. Nowe produkcje, przeznaczone do radarów :)

A po co rozwijac? Aby parametrami technicznymi i cechami uzytkowymi zblizyly sie do tranzystota? Gdyby zatracily swoje cechy charakterystyczne to dopiero stalyby sie przezytkiem.

Ależ nie muszę :) Ciągle nie ale czasami trzeba i nikt tego nie ukrywa, jednka dla prawdziwego pasjonata lamp to PRZYJEMNOŚĆ. Jak ktoś ma z tym problem jest masa tranzystorowych urządzeń.

Wlasnie, dla pasjonata lamp. A dla prawidziwego pasjonata MUZYKI to, co pasjonatowi lamp sprawia przyjemnosc, to po prostu problem.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Czemu? Lampy są stosowane w wojsku, sprowadzamy je np. z USA za setki tysięcy złotych. Nowe produkcje, przeznaczone do radarów :)

I co, te z obecnej produkcji amerykańskiej też nie spełniają w 100% wymagań audiofilskich, że gloryfikuje się starą produkcję ? Może wojsko nie ma takich wymagań jakościowych jak audiofile ? To możliwe bo to technika, która w przypadku konfliktu szybko zostanie zniszczona. Nie tylko wojskowa technika lampowa.

Wlasnie, dla pasjonata lamp. A dla prawidziwego pasjonata MUZYKI to, co pasjonatowi lamp sprawia przyjemnosc, to po prostu problem.

Dziwne, wszyscy, których znam i przesiedli się na wzmacniacze lampowe nie widzą problemów. Może nie są pasjonatami muzyki. To chesz powiedzieć ?

Powinieneś jeszcze raz przeczytać post Szymona i dokładnie zastanowić się nad jego sensem ;-).

Nie wymagaj zbyt wiele, Jajo to typowe dziecko neostrady, ktore komentuje posty nie zawracajac sobie glowy poznaniem ich tresci.

A po co rozwijac? Aby parametrami technicznymi i cechami uzytkowymi zblizyly sie do tranzystota? Gdyby zatracily swoje cechy charakterystyczne to dopiero stalyby sie przezytkiem.

To prawda.

Dziwne, wszyscy, których znam i przesiedli się na wzmacniacze lampowe nie widzą problemów. Może nie są pasjonatami muzyki. To chesz powiedzieć ?

Jedno nie wyklucza drugiego.

A co to za nowa bzdura?

Jiz kiedyś sobie obiecalem, że nie będę nic pisać na temat twoich postów ale od tego to już pękają oczy. Ot, prawdziwy znawca muzyki się odezwał.

Edytowane przez jezz

Dziwne, wszyscy, których znam i przesiedli się na wzmacniacze lampowe nie widzą problemów.

Już pisałem, że osoby słuchające z podbitymi skrajami pasma też nie widzą problemu w takich nastawach, są zadowolone. Te osoby co spożywają denaturat też nie widzą problemu. Ważne że po spożyciu są zadowolone ;-).

Edytowane przez Lech36

Już pisałem, że osoby słuchające z podbitymi skrajami pasma też nie widzą problemu w takich nastawach. Te osoby co spożywają denaturat też nie widzą problemu. Ważne że po spożyciu są zadowolone ;-).

To juz trafne, porownanie. Co wiecej, tez twierdza, ze nie szkodzi.

Edytowane przez szymon1977

Co wiecej, tez twierdza, ze nie szkodzi.

Bo tak naprawdę w małych ilościach nie szkodzi. Jakby szkodził to nie byłby dostępny w ogólnej dystrybucji tylko w zamkniętej jak alkohol metylowy.

I co, te z obecnej produkcji amerykańskiej też nie spełniają w 100% wymagań audiofilskich, że gloryfikuje się starą produkcję ?

Lechu, zawiodłem się. Nowe produkty lampowe wymagają dopracowania i jest też kolejny problem. Obostrzenia związane ze środowiskiem, co uniemożliwia stosowania niektórych faz produkcji stosowanej w przeszłości. Jest już coraz lepiej. Nowe lampy są coraz bardziej trwałe, odradzają się kojelne produkcje danego typu lamp a co najlepsze tworzą się nowe produkcje. Oczywiście, że lampy to nisza ale prężnie się rozwijająca co widać po salonowych półkach, wystawach audio ale także po tym co znajdziemy w domu u melomana/audiofila. Obecnie mamy już bardzo tanie chińskie konstrukcje lampowe dostepne dla każdego. Nasz Polski rynek też produkuje coraz więcej sprzętu lampowego. Coraz więcej podwykonawców zajmuje się tą techniką. Szkda, że nasz TELAM nie może wznowić produkcji, to byłby HIT.

<p>

Już pisałem, że osoby słuchające z podbitymi skrajami pasma też nie widzą problemu w takich nastawach, są zadowolone. Te osoby co spożywają denaturat też nie widzą problemu. Ważne że po spożyciu są zadowolone ;-).

Proponowałem sprawdzenie tego podbicia poprzez zamieszczenie na forum wykresów pasma przenoszenia w miejscu odsłuchu. CISZA NASTAŁA.

Bo tak naprawdę w małych ilościach nie szkodzi.

:)

Lechu, zawiodłem się. Nowe produkty lampowe wymagają dopracowania i jest też kolejny problem. Obostrzenia związane ze środowiskiem, co uniemożliwia stosowania niektórych faz produkcji stosowanej w przeszłości. Jest już coraz lepiej. Nowe lampy są coraz bardziej trwałe, odradzają się kojelne produkcje danego typu lamp a co najlepsze tworzą się nowe produkcje. Oczywiście, że lampy to nisza ale prężnie się rozwijająca co widać po salonowych półkach, wystawach audio ale także po tym co znajdziemy w domu u melomana/audiofila. Obecnie mamy już bardzo tanie chińskie konstrukcje lampowe dostepne dla każdego. Nasz Polski rynek też produkuje coraz więcej sprzętu lampowego. Coraz więcej podwykonawców zajmuje się tą techniką. Szkda, że nasz TELAM nie może wznowić produkcji, to byłby HIT.

Jeszcze trzeba wyeliminować transformator z konstrukcji wzmacniaczy lampowych i już będzie wspaniale. Wiem, takie próby były podejmowane, ale się nie upowszechniły. Jest jeszcze parę innych ułomności lamp (np. mikrofonowanie), ale to już było przedyskutowane wcześniej. Powiedz kiedy przewiduje się powrotu technologii lampowej w torach telewizyjnych ?

Lechu, zawiodłem się.

Cóż trudno, jakoś to przeżyję ;-).

Edytowane przez Lech36

A co to za nowa bzdura?

Zadna bzdura a Twoje niezrozumienie tematu. Otoz milosnikowi MUZYKI zaden cyrk zwiazay z lampami nie jest do niczego potrzebny, potrzebuja go tylko milosnicy przestarzalych technologii, tak jak milosnicy Syrenki potrzebuja smrodu spalonego przez dwusow oleju. Takie O dla porownania, kupujesz i do konca zycia (O lub swojego) ograniczasz sie do wlaczenia, ustawienia glosnosci i delektowania MUZYKA (w miare budzetu oczywiscie i prosze nie pisac, ze lampa za milion dolcow gra lepiej niz O z wystawki).

Jiz kiedyś sobie obiecalem, że nie będę nic pisać na temat twoich postów...

Jak masz pisac nie myslac to faktycznie lepiej zrobisz trzymajac sie kurczowo swojej obiecanki.

Bo tak naprawdę w małych ilościach nie szkodzi. Jakby szkodził to nie byłby dostępny w ogólnej dystrybucji tylko w zamkniętej jak alkohol metylowy.

No to co, po lampce Lechu? Hahaha!

Powiedz kiedy przewiduje się powrotu technologii lampowej w torach telewizyjnych ?

Dokładnie wtedy kiedy szpulak z Twojego avatara zagości w studiach telewizyjnych i nagraniowych :)

Zadna bzdura a Twoje niezrozumienie tematu. Otoz milosnikowi MUZYKI zaden cyrk zwiazay z lampami nie jest do niczego potrzebny, potrzebuja go tylko milosnicy przestarzalych technologii, tak jak milosnicy Syrenki potrzebuja smrodu spalonego przez dwusow oleju. Takie O dla porownania, kupujesz i do konca zycia (O lub swojego) ograniczasz sie do wlaczenia, ustawienia glosnosci i delektowania MUZYKA (w miare budzetu oczywiscie i prosze nie pisac, ze lampa za milion dolcow gra lepiej niz O z wystawki).

Jak masz pisac nie myslac to faktycznie lepiej zrobisz trzymajac sie kurczowo swojej obiecanki.

Jesteś ostatnią osobą, która powinna pisać o zrozumieniu tematu.

Edytowane przez jezz

Proponowałem sprawdzenie tego podbicia poprzez zamieszczenie na forum wykresów pasma przenoszenia w miejscu odsłuchu. CISZA NASTAŁA.

To nie jest uzasadnienie. Sprzęt zasilający kolumny ma dążyć do doskonałości sam w sobie.

Nie bylbym tego taki pewien. Winyle też są modne. ;)

Chyba jednak nie aż tak. Jednak fakt jest taki, że winyla można kupić w biedronce :)

Zasugeruje cos: ta nisza ma na Forum swoj dzial.

Wiem, a Ty wiesz gdzie jest zakładka START ?

U mnie "lampka" Jacka Danielsa. To taka odmiana amerykańska denaturatu ;-).

• Pokaż nowe odpowiedzi