Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Lepiej z ruskiego serwera ale przynajmniej muzyka, mnóstwo muzyki...a nie słuchanie 20 płyt w koło i dopasowywanie systemu pod nie...

I ocenianie systemu na podstawie tej 20 często słabej realizacyjnie...

Edytowane przez Gość

I ocenianie systemu na podstawie tej 20 często słabej realizacyjnie...

I to jest sedno sprawy! Realizacje sa roze wiec nie ma szansy, zeby kazda trafila w nasze gusta. Realizator moze starac sie ile chce, a cala jego praca i tak idzie w pizdu gdy odbiorca dopasowujac brzmienie pod swoje gusta znieksztalci ja wciskajac loudness, robiac v-ke, zestawiajac Onkyo z Monitor Audio czy uzywajac wzmacniacza lampowego. W kazdym z tych przypadkow twierdzenie o poprawie jakosci to po prostu brak pojecia o omawianym tu temacie

...w koło i dopasowywanie systemu pod nie...

O ile latanie z kwiatkami po salonie czy wymiane bezpiecznika w DAC mozna uznac za dopasowywanie systemu. Smieszne ludki.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Oczywiście w głowie zawsze będzie siedział zakalec chińskiego pochodzenia

Takich "zakalców" przeszkadzających audiofil ma w głowie więcej. Dlatego ciągle słyszy zmiany. To dowód na to że nie potrafisz się uwolnić od magii nazwy sprzętu a to wyklucza obiektywność Twoich ocen.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

To sprawdź.

Sprawdzmy :)
Oczywiście klonowanie to też rozsądna propozycja. Jestem właśnie za nią.

Właśnie :)

<p>

Zapomniałeś o tym,że muzyka musi być koniecznie ściągnięta z ruskiego serwera.

Zapomniałeś dodać, - o nie zbadanej pojemności :) :)
Gość

(Konto usunięte)

Takich "zakalców" przeszkadzających audiofil ma w głowie więcej. Dlatego ciągle słyszy zmiany. To dowód na to że nie potrafisz się uwolnić od magii nazwy sprzętu a to wyklucza obiektywność Twoich ocen.

Trafiony zatopiony... ;-)

Poza tym "audiofilskie" tranzystory też potrafią być drogie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko dlatego że są stare i już nie dostępne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

<p>

Mam w domu 4 pary lamp. Wszystkie produkowane w tej samej fabryce w chinach. Dwa to brandy dla USA , a dwie chińskie z innymi napisami i ceną różniącą się 5 krotnie. Pod powiększalnikiem widać, że to dokładnie te same produkcje. Zachwyty nad tymi drogimi ogromne i narzekania nad dzwiękiem tych tanich :)

Czyli ta sama zasada co w innych dziedzinach audio...to samo zawinięte w "złoty papierek" jest " lepsze"...

O co powiecie o brzmieniu Onkyo ze znaczkiem Coplanda? Pytam tych, co ocenili brzmienie Denona na 25000 dolców.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Czyli ta sama zasada co w innych dziedzinach audio...to samo zawinięte w "złoty papierek" jest " lepsze"...

Te najdroższe mają złote napisy i oczywiście złote nogi :)

<p>

O co powiecie o brzmieniu Onkyo ze znaczkiem Coplanda? Pytam tych, co ocenili brzmienie Denona na 25000 dolców.

A co mamy powiedzieć ? Jakieś linki, zdjęcia.

Z lampami jak z kablami. Tanie, drogie, chińskie, ruskie, wojskowe. Każda gra inaczej, do tego oceny najwyraźniej nie zależą od aplikacji. Wygląda jak kolejny mit :)

Co dziwne, wyjątkowo mnie to nie wzrusza. Tzn. jak ktoś sobie zafundował lampową mitologie, to czemu nie miałby z niej w pełni korzystać?

<p>

Z lampami jak z kablami. Tanie, drogie, chińskie, ruskie, wojskowe. Każda gra inaczej, do tego oceny najwyraźniej nie zależą od aplikacji. Wygląda jak kolejny mit :)

Co dziwne, wyjątkowo mnie to nie wzrusza. Tzn. jak ktoś sobie zafundował lampową mitologie, to czemu nie miałby z niej w pełni korzystać?

Lampy grają róznie bo mają rózne parametry tak jak kondensatory prócz pojemności mają jeszcze inne parametry. Jeszcze wykonanie jest ważne - wersje wojskowe są lepsze mechanicznie. ja używam w jednym urządzeniu wersji ze złotymi siatkami o oznaczeniach takich jak stosowano tylko do promów kosmicznych. Wiem, że brzmi to śmiesznie ale Ruskie takie lampki produkowali :)

Zachwyty nad tymi drogimi ogromne i narzekania nad dzwiękiem tych tanich

To te lampy mają aż takie rozrzuty parametrów ? To straszne "g" ;-). Jedne i drugie.

Lampy grają róznie bo mają rózne parametry tak jak kondensatory prócz pojemności mają jeszcze inne parametry.

I jak te" inne" parametry kondensatorów wpływają na brzmienie ? Jakieś szczegóły powiązane z techniką, bez poezji ?

wersje wojskowe są lepsze mechanicznie. ja używam w jednym urządzeniu wersji ze złotymi siatkami o oznaczeniach takich jak stosowano tylko do promów kosmicznych. Wiem, że brzmi to śmiesznie ale Ruskie takie lampki produkowali :)

Myślisz że Rosjanie produkowali takie specjalne wersje żeby obsłużyć pasmo od 20 Hz - 20 kHz ?

I jak te" inne" parametry kondensatorów wpływają na brzmienie ? Jakieś szczegóły powiązane z techniką, bez poezji ?

Wiesz jak wyglada schemat zastępczy kondensatora ? Lechu jeżeli naprawdę jesteś taki ciekawy zapraszam na testy, które Ty przeprowadzisz na Twoich zasadach. ja przygotuję sprzęt i kondenstory. Raz wykonamy i będzie wiadomo.

Myślisz że Rosjanie produkowali takie specjalne wersje żeby obsłużyć pasmo od 20 Hz - 20 kHz ?

A po co w wyprawch kosmicznych takie pasmo ? Chyba rozumiesz, że większość lamp adaptowanych dziś do audio w dawnych czasach służyła do czegoś innego. Np taki diabeł 6s33s jest stabilizatorem i lata sobie chyba w migu :)

Nie przeginaj.

Przecież to Ty piszesz o takich strasznych rozrzutach produkcji. Ja tylko wyciągam z tego wnioski dla siebie. Wyciągam je w dyskusji tutaj bo Ty też swoje wnioski tu wyciągasz. Chyba to nie jest jakiś grzech ?

<p>

Przecież to Ty piszesz o takich strasznych rozrzutach produkcji. Ja tylko wyciągam z tego wnioski dla siebie. Wyciągam je w dyskusji tutaj bo Ty też swoje wnioski tu wyciągasz. Chyba to nie jest jakiś grzech ?

Gdzie ja to napisałem ? Napisałem o 4 parach takich samych lamp o róznych brandach. Które są takie same a podobno grają inaczej. Sprawdziłem je 1:1 i grają identycznie.

Wiesz jak wyglada schemat zastępczy kondensatora ? Lechu jeżeli naprawdę jesteś taki ciekawy zapraszam na testy, które Ty przeprowadzisz na Twoich zasadach. ja przygotuję sprzęt i kondenstory. Raz wykonamy i będzie wiadomo.

Przecież mogę sobie sam porównać. Pisałem już jak. Pstryk, pstryk i już wiem ;-). Po co używać jakichś górnolotnych haseł o parametrach kondensatorów ?

A po co w wyprawch kosmicznych takie pasmo ? Chyba rozumiesz, że większość lamp adaptowanych dziś do audio w dawnych czasach służyła do czegoś innego.

Teraz służy do tworzenia mitów w paśmie akustycznym :-).

Więc porównaj. Przecież o to właśnie chodzi :)

Już porównywałem. Teraz kolej na innych.

Edytowane przez Lech36

To te lampy mają aż takie rozrzuty parametrów ? To straszne "g" ;-). Jedne i drugie.

Oj mają, mają. Wszystkie nawet wojskowe ...

Już kiedyś wklejałem na forum wykres rozkładu takich zmian w czasie. Najgorsze, że tych zmian nie da się przewidzieć gdyż są chaotyczne.

<p>

Teraz służy do tworzenia mitów w paśmie akustycznym :-).

Uważasz że wszystkie lampy z róznych produkcji w obrębie tego samego modelu grają identycznie ?

Już porównywałem. Teraz kolej na innych.

Pewnie miałeś spartoloną procedurę :) :) )

Uważasz że wszystkie lampy z róznych produkcji w obrębie tego samego modelu grają identycznie ?

Oj mają, mają. Wszystkie nawet wojskowe ...

Już kiedyś wklejałem na forum wykres rozkładu takich zmian w czasie. Najgorsze, że tych zmian nie da się przewidzieć gdyż są chaotyczne.

;-)

Edytowane przez Lech36

<p>

Co chcesz udowodnić ? Mam pre z pełną wizualną kontrolą pracy lamp ( prądy ) i nic od roku nie pływa. Lampy stoją parametrami sztywno. Są lampy i lampy.

Pewnie miałeś spartoloną procedurę :) :) )

Tak wiem, potrzebna jest "procedura" audiofilska, która wykrywa zmiany/różnice nawet jak ich nie ma.

<p>Co chcesz udowodnić ? Mam pre z pełną wizualną kontrolą pracy lamp ( prądy ) i nic od roku nie pływa. Lampy stoją parametrami sztywno. Są lampy i lampy.

To super.Tylko słuchać. Przecież nikt nie ma zamiaru Ciebie do tego zniechęcić ;-).

• Pokaż nowe odpowiedzi