Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Daj se spokój... kto tak ustawia ZG.

No właśnie nikt, bo nie da się, bo to bez sensu. Ale z punktu widzenia całości, bo z punktu widzenia dołu sens może być.

5 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

To chyba jasne, że w stereo dbamy o symetrię, trzeba to komuś pisać i mówić? Naprawdę tak spostrzegasz rozmówców?

Dbamy bo musimy. Przy subie nie musimy się tym przejmować. To jest ta zaleta, której od dziesięciu stron nie chcesz przyjąć do wiadomości, wymyślając coraz to nowe coraz bardziej bezsensowne argumenty. Nie chcesz się przyznać do prostej pomyłki czy przesadnej reakcji to chociaż zniknij jak kolega od dsp skonfrontowany z niewygodnymi faktami. Naprawdę tak postrzegasz rozmówców?

W dniu 7.10.2022 o 10:33, Kalasanty Ciaputko napisał:
W dniu 7.10.2022 o 10:19, przemak napisał:

Ustawić suba w innym miejscu. 

Za fotelem 😁.
Mogę ustawić kolumny w innym miejscu+miejsce odsłuchu.
To ma być argument za subem?

nagrywamy.com

8 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

To chyba jasne, że w stereo dbamy o symetrię, trzeba to komuś pisać i mówić?

Nie trzeba. Trzeba chyba po raz trzeci powiedzieć, że jak z kolumn odetniesz bas to łatwiej będzie zadbać o symetrię, z kolei sam bas mozna ustawić nie dbając o symetrię 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 godzin temu, przemak napisał:

Znaczenie dla wrażeń odsłuchowych będzie duże. Właśnie o to chodzi. Ktoś tu oprócz Ciebie twierdzi, że to bez znaczenia?

18 minut temu, przemak napisał:

Przy subie nie musimy się tym przejmować.

To w końcu mogę suba postawić gdzie chcę czy nie?

1 minutę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Za manipulacje moimi wypowiedziami lecisz do ignora. Tam sobie będziesz dyskutował. 

nagrywamy.com

W dniu 7.10.2022 o 08:42, szymon1977 napisał:

Nie masz czyli masz, bo masz subbas. A, że głosniki niskotonowe zasilane są wzmacniaczem w osobnej skrzyce a niej tej samej, za to w tej samej zmieszczono też średnio i wysokotonowe zasadniczo nic tu nie zmienia.

44 minuty temu, szymon1977 napisał:

Więc w dziale hi-finmożna powiedzieć, że nie masz suba ani DSP

To w końcu mam czy nie mam?

Edytowane przez Kalasanty Ciaputko
43 minuty temu, J.Jerry napisał:

Z kolumnami są jeszcze większe możliwości niż z subem - jedną stawiacie w salonie w Warszawie, a drugą w kibelku w Poznaniu, bo...k można.

Poziom dowcipu obnaża poziom dowcipkującego.

9 godzin temu, przemak napisał:

dodatkowy argument - możesz ustawić suba tak, żeby lepiej grało

🙂

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Poziom dowcipu obnaża poziom dowcipkującego.

To chyba jasne, że w stereo dbamy o symetrię, trzeba to komuś pisać i mówić?

Piszesz bzdury, z podłogowymi ZG spaceruje się po pokoju by znaleźć dla nich ( i siebie ) najkorzystniejsze warunki i głównie chodzi o niskie częstotliwości bo to z nimi jest największy problem. Poskromić średnie i wysokie jest dalece łatwiej.

Raz piszesz ze chodzi o symetrie, raz ze o bas, raz ze drogie, nawet nie rozpoznajesz subwooferow na zdjeciu,…
Motasz, placzesz

Nazwijmy sprawe twoimi slowami: „piszesz bzdury“ i nie masz na tyle jaj w gaciach, by sie do tego przyznac
1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

🙂

Oj Sławku... nie każdy.jest audiofilem i nie każdym ma hiend. To stawia sprawę w zupełnie inym świetle. Po prostu lepiej stosować półsrodki niż nie zrobić tego, co jest poza zasięgiem.

Porada na buczenie/brumienie:

"...kabelek od uziemienia w gniazdku do masy któregokolwiek wejścia chinch..."

Czy ktoś zorientowany w temacie mógłby się w tamtym wątku wypowiedzieć? Nie znam się na tym, ale coś czuję, że taka porada grozi katastrofą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

20 minut temu, szymon1977 napisał:

Porada na buczenie/brumienie:

"...kabelek od uziemienia w gniazdku do masy któregokolwiek wejścia chinch..."

Czy ktoś zorientowany w temacie mógłby się w tamtym wątku wypowiedzieć? Nie znam się na tym, ale coś czuję, że taka porada grozi katastrofą.

Ukryta Zawartość

Będzie okazja kupić inny, lepszy wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

tak

Mogę prosić, żebyś kilka słów w tamtym wątku napisał? Choć się domyślam to nie chcę improwizować, a lepiej dla wszystkich żeby to nie zostało bez komentarza.

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Mogę prosić, żebyś kilka słów w tamtym wątku napisał? Choć się domyślam to nie chcę improwizować, a lepiej dla wszystkich żeby to nie zostało bez komentarza.

ok

7 godzin temu, xajas napisał:

Raz piszesz ze chodzi o symetrie, raz ze o bas, raz ze drogie, nawet nie rozpoznajesz subwooferow na zdjeciu,…
Motasz, placzesz

Nazwijmy sprawe twoimi slowami: „piszesz bzdury“ i nie masz na tyle jaj w gaciach, by sie do tego przyznac

Mam bardzo przeciętny zestaw za kilkadziesiąt tyś pl. Staram się obu ZG zapewnić jednakowe warunki akustyczne i jeśli przestawiam jedną o 10cm od ściany za nimi to samo robię z drugą. Ma to największy wpływ na reprodukcję niskich, przynajmniej u mnie. I to dla mnie jest możliwością ustawienia i kombinowania z ZG. Ale jeśli ktoś myśli, że z przestawianiem chodziło mi o danie jednej na szafę a na drugiej siedzieć to w taki sposób się nie dogadamy...

Zadałem kilaka razy pytanie czy z suba możemy sobie postawić gdzie chcemy i usłyszałem, że tak. Co kłóciło się z moimi doświadczeniami, skromnymi bardzo jednak pamiętam, że ustawienie suba miało wpływ na reprodukcję. Postawiony w samym rogu "grał" inaczej niż postawiony np. na środku ściany pół metra od niej właśnie z powodu, jak miewam, zmiany warunków akustycznych. Co później potwierdził po kolejnym pytaniu czy ustawienie suba ma znaczenie. Oba wpisy zacytowałem co poskutkowało dodaniem mnie do ignorowanych przez przemak-a.
Z całym szacunkiem dla jego wiedzy w audio, nie dorastam mu do pięt i jestem tego świadom, żenujące jest dla mnie dodanie mnie do ignorowanych. No cóż, jakoś z tym będę musiał żyć.

Pokaż mi wpis gdzie błędnie wskazałem suby. 

Nigdzie nie napisałem gdzie one są co zinterpretowałeś, że nie umiem ich rozpoznać. A to trochę nadinterpretacja.
I wybacz jestem emocjonalnie w miarę stabilny daleko mi do płaczu. Sugerowanie tego to próba ośmieszenia, co to mówi o Tobie? Miotam się ? Siedzę sobie z moimi nowymi Audio Technika ( zastanawiałem się nad Grado RS2x ale nauszne do mnie nie przemawiają, może trzeba spróbować🤔 )  na uszach i słucham muzy, gdybym się miotał to by spadły😉... Jeśli ktoś myśli, że tańcuję z kolumnami jak z koleżanką na imprezie to, wybacz, jak się dogadać?

I pomyśleć, że całą gówno burzę wywołało moje stwierdzenie, że Yamahy NS-777 + JEDEN sub zagrało dla mnie nienaturalnie. W odpowiedzi pokazałeś zestaw dalece odmienny i wielokrotnie droższy, co tu porównywać?

Pomijam wpisy forumowicza o tym, że mam suby i nawet o tym nie wiem, innym razem pisze, że nie mam.
Jak żyć premierze, jak żyć... 😉

56 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Jak żyć premierze, jak żyć... 😉

Tak się zastanawiam: wypunktować momenty w Twoim wpisie, w których się mylisz, a nawet sam sobie zaprzeczasz? Jednak odpuszczę sobie, po prostu nie chce mi się po raz kolejny czytać czego nie zrozumiałeś i co w tym braku zrozumienia do moich postów sobie dopowiadasz.

Miłej zabawy w audio życzę, żyj w spokojnie i szczęśliwie.

19 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak się zastanawiam: wypunktować momenty w Twoim wpisie, w których się mylisz, a nawet sam sobie zaprzeczasz? Jednak odpuszczę sobie, po prostu nie chce mi się po raz kolejny czytać czego nie zrozumiałeś i co w tym braku zrozumienia do moich postów sobie dopowiadasz.

Miłej zabawy w audio życzę, żyj w spokojnie i szczęśliwie.

Jednak może warto wypunktować, ale nie wyrwane z kontekstu dwa słowa bo to potrafi diametralne zmienić sens.

Może trzeba głowy używać nie tylko do jedzenia...?
Choć przyznam, że ten tekst akurat mi się podoba😉

49 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Bo jak widać kompleksy mają nie tylko kablarze.

Kiedy ja nie mam żadnych kompleksów🙂.

34 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Jednak może warto wypunktować, ale nie wyrwane z kontekstu dwa słowa bo to potrafi diametralne zmienić sens.

Zacznij od siebie.

42 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

...ten tekst akurat mi się podoba😉

To autentyk, cytat pewnego mistrza siłowni.

Godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Kiedy ja nie mam żadnych kompleksów🙂.

To nie o Tobie. To ogólne stwierdzenie na niemożność swobodnej, bez podbarwień pozamerytorycznych, wymiany poglądów. Ale tak tu mamy na polskich forach dyskusyjnych...

33 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

To ogólne stwierdzenie na niemożność swobodnej, bez podbarwień pozamerytorycznych, wymiany poglądów. Ale tak tu mamy na polskich forach dyskusyjnych...

...że jak sie nie ma argumentów merytorycznych, to argumentuje się grubością portfela własnego, ewentualnie opowieściami jak gruboportfelowych systemów się nie słyszało. To mniej więcej tak, jakby każdy posiadacz Ferrari lepiej ode mnie wiedział, jak w moim Maluchu odpowietrzyć nagrzewnicę 😉

Edytowane przez szymon1977

8 minut temu, Grzegorz7 napisał:

To nie o Tobie. To ogólne stwierdzenie na niemożność swobodnej, bez podbarwień pozamerytorycznych, wymiany poglądów. Ale tak tu mamy na polskich forach dyskusyjnych...

Prawda, pewnie sam w mojej ułomności wtrącam osobiste wycieczki, na niektóre wpisy nie potrafię inaczej.
Sugerowanie mi żebym sobie poszedł jak ktoś w jakieś dyskusji o DSP. Jeśli mi coś nie pasuje to wychodzę a nie wypraszam kogoś, to nie moje prywatne podwórko.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

To mniej więcej tak, jakby każdy posiadacz Ferrari lepiej ode mnie wiedział, jak w moim Maluchu odpowietrzyć nagrzewnicę 😉

Tylko, że właściciel Ferrari doskonal może wiedzieć jak odpowietrzyć chłodnicę w maluchu. Ba może nawet mieć malucha z chłodnicą😉.

17 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

...może nawet mieć malucha z chłodnicą😉.

Brzmisz jakby to było coś nadzwyczajnego.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Brzmisz jakby to było coś nadzwyczajnego.

Nic nadzwyczajnego... Wygooglowałeś, że są maluchy z chłodnicą 😉?
Posiadanie sprzętu za pierdylion $ nie wyklucza znajomości sprzętu za kilka $.
Zupełnie inną sprawą jest ocenianie jak coś u kogoś gra nie słuchając. Oczywiście można sobie rysować w głowie ale to zawsze będzie trochę zgadywanie. Jest bardzo wiele zmiennych które mają wpływ. Nie wspominając o indywidualnych preferencjach.
Ja osobiście wierzę, że Tobie Twój zestaw gra bardzo dobrze. Z tego co kojarzę Twój sub jest konstrukcją zamkniętą a to może sugerować, że bass jest lepiej kontrolowany niż w konstrukcjach z bassreflexem i za pewne tak jest. Ja po przejściu z kolumn z bassreflexami na konstrukcję zamkniętą wiem, że powrót do bassreflexu będzie trudny. Pewnie to wszystko zależy... ale gdy już wiemy co jak smakuje... uprzedzenia robią swoje.

Dobry wieczór!

A czy ktoś próbował tego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, zetempowiec napisał:

Dobry wieczór!

A czy ktoś próbował tego?

Ukryta Zawartość

Ja próbowałem podobne urządzenie od iFi. Działa ale inaczej niż można się spodziewać. Tłumi górę. 

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nic nadzwyczajnego...

Jesteś pewien?

9 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Wygooglowałeś, że są maluchy z chłodnicą 😉?

Masz Ferrari?

9 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Posiadanie sprzętu za pierdylion $ nie wyklucza znajomości sprzętu za kilka $.

Tu nie chodzi o znajomość sprzętu, a zrozumienie zjawisk z nim związanych.

12 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

...ocenianie jak coś u kogoś gra nie słuchając.

Nie interesuje mnie to.

14 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ja osobiście wierzę, że Tobie Twój zestaw gra bardzo dobrze.

Nie, to absolutnie nie tak. Nigdy nie piszę "dobrze" bo to lowend w przypadkowej akustuce - piszę "fajnie" bo mi pasuje a nie zbankrutowałem. Ale "dobrze" mogę powiedzieć z subikiem w porównaniu bez subika.

17 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

...gdy już wiemy co jak smakuje... uprzedzenia robią swoje.

Zakup suba wiązał się z pokonaniem uprzedzeń ale nie swoich, a uważajacych się za audiofili zwykłych laików, którzy wyrok wydali w oparciu o traumę po doświadczeniach z plastikowymi KD w latach 90-tych.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Jesteś pewien?

To są Twoje słowa 😉

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Masz Ferrari?

Malucha też nie mam.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie interesuje mnie to.

...za to chętnie narzucasz swoje poglądy innym.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie, to absolutnie nie tak. Nigdy nie piszę "dobrze" bo to lowend w przypadkowej akustuce - piszę "fajnie" bo mi pasuje a nie zbankrutowałem. Ale "dobrze" mogę powiedzieć z subikiem w porównaniu bez subika.

...dobre 😉

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Zakup suba wiązał się z pokonaniem uprzedzeń ale nie swoich, a uważajacych się za audiofili zwykłych laików, którzy wyrok wydali w oparciu o traumę po doświadczeniach z plastikowymi KD w latach 90-tych.

Tego nie możesz wiedzieć. A moje doświadczenia z bassreflexami nie są związane z KD lat 90siątych.
I trochę może powściągliwości w nazywaniu co nuż forumowiczów audiofilami laikami, nie dodaje to wiarygodności a już na pewno wiedzy Tobie.

11 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

...może powściągliwości w nazywaniu co nuż forumowiczów audiofilami laikami...

Czytaj to, co komentujesz: ja nie nazwałem audiofili laikami, tylko napisałem o osobach, które uważaja się za audiofili a są laikami.

A moje doświadczenia z...

Nie pisałem o Twoich doświadczeniach.

...narzucasz swoje poglądy...

Ja tylko przedstawiam swoje zdanie i jakie mam argumenty.

...dobre 😉

Szczere i uczciwe.

• Pokaż nowe odpowiedzi