Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Wcześniejsze ZG miałem nawet z dwoma bassreflexami, z przodu i z tyłu 😉 

Po dwa z przodu i z tyłu, czy w sumie dwa?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

9 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Częstotliwość wyczytałem w danych producenta.

ciekawe czy napisal zjaką skutecznością?

nominalnie podaje się f6 czyli 6db mniej niż rowne pasmo

6 minut temu, slawek.xm napisał:

ciekawe czy napisal zjaką skutecznością?

nominalnie podaje się f6 czyli 6db mniej niż rowne pasmo

6db z tego co pamiętam... Co prawie jest balansowaniem na granicy oszustwa IMHO 😉

7 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Dwa na kolumnę...

Kisiel tak stroił ilr3 na różne częstotliwości

ale to przerost formy nad treścią

teoretycznie jak zatkasz jeden to drugi nastroi Ci br na znacznie niższą częstotliwość  masz mniej basu średniego a znacznie niższe zejście .... takie niskie strojenie daje cuś w podobie obudowy zamkniętej... czasem jest od niej lepsze bo charakterystyka może opadać łagodniej niż z obudowy zamkniętej czyli 12db/okt

Teraz, Kalasanty Ciaputko napisał:

6db z tego co pamiętam... Co prawie jest balansowaniem na granicy oszustwa IMHO 😉

trza by poznać model by to ocenić 🙂

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Tyle to i ja miałem.

i zlotego słonika ....na biegunach .... a może to konik był ? 🙂

10 minut temu, slawek.xm napisał:

i zlotego słonika ....na biegunach .... a może to konik był ? 🙂

Nie znam wymienionych przez Ciebie modeli ani marek nawet, moje to były Monitor Audio MR4

Ok, panowie 🙂

Moje ZG to : TANNOY PRECISION 6.4

Ciekaw jestem czy runie mój świat 😉 .

Kto lepiej opowie jak to gra😁?

12 godzin temu, Zwykły Drut napisał:

F3 @ 29Hz z obudowy zamkniętej? Śmiało pochwal się to musi być rewelacja!

12 godzin temu, xajas napisał:

O F3 nie pisal

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co jak widać nie przeszkadza w wydaniu opinii 😉

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, slawek.xm napisał:

Ukryta Zawartość

mocno buczały? czy dalo się słuchać?

Miały swój charakter zrobiony pod gust konsumenta, ale jeśli na coś cierpiały, to raczej brak finezji środka i góry. Kolumny zdecydowanie nie dla mnie. A jak szukasz mocnych wrażeń to polecam wykres MR6

Ukryta Zawartość

Ps.

Trudno od takich budżetowych konstrukcji oczekiwać, że spełnią oczekiwania każdego użytkownika. Raczej poprzez zaakcentowanie jekichś cech spróbować można trafić w gust jakiejś grupy. W przypadku MR4 tą grupą nie byli audiofile ani metale, za to muzyka z list przebojów grała przyjemnie. Aktualny własciciel jest baaardzo zadowolony i dziwi się, dlaczego sprzedałem. Dlatego oceny negatywnej im nie wystawię, a budować własne doświadczenie bezcenne.

Edytowane przez szymon1977

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Ps.

Trudno od takich budżetowych konstrukcji oczekiwać, że spełnią oczekiwania każdego użytkownika. 

Zadne konstrukcje, nawet te za pierdyliony EUR nie spelnia oczekiwan kazdego uzytkownika

Jeszcze sie taki nie urodzil, co by kazdemu dogodzil ;.)

Edytowane przez xajas

Dokładnie...

Poprzednie moje kolumny miały "rozlazły" bass. Szczerze, nie wiem czy mi ten bas nie pasował bo miałem je długo.
Ale trochę mi się gust zmienił i te szeroko rozumiane "buczenie" zaczęło mi przeszkadzać.
Ale jak słucham je u kumpla to z wielkim sentymentem. Bo choć warte w tej chwili parę set złotych to potrafiły zaskoczyć tym co z siebie wypuściły i to nie tylko mnie. Odświeżałem też zwrotnicę i to dużo zmieniło, aż sam nie mogłem uwierzyć jak wiele. A nie zmieniałem wartości żadnych elementów...

Jednak co tu dużo pisać, Tannoye rozłożyły je na łopatki...

1 godzinę temu, xajas napisał:

Zadne konstrukcje, nawet te za pierdyliony EUR nie spelnia oczekiwan kazdego uzytkownika

Jeszcze sie taki nie urodzil, co by kazdemu dogodzil ;.)

Polemizowałbym. Są konstrukcje spełniające wszelkie oczekiwania. Ale wymagają dużych pomieszczeń i kosztują +250 tys. PLN

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

11 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Jednak co tu dużo pisać, Tannoye rozłożyły je na łopatki...

Z Tannoy'ami jest tak ze nie wychodza za dobrze w pomiarach ale ich granie jest wciagajace

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

10 minut temu, Piopio napisał:

Są konstrukcje spełniające wszelkie oczekiwania. Ale wymagają dużych pomieszczeń i kosztują +250 tys. PLN

Proszę o konkretne modele kolumn oraz info co oznacza duże pomieszczenie.

TUX

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

W przypadku MR4 tą grupą nie byli audiofile ani metale, za to muzyka z list przebojów grała przyjemnie.

Tak samo chyba są "strojone' samochodowe nagłośnienia. U mnie BOSE w aucie świetnie sprawdza się do słuchania radio. Ale jak odtwarzałem jakieś nagrania które w domowym zestawie wzbudzają emocje to nie dało się ich słuchać w samochodzie. Za to w domu jakoś nie mogę słuchać Radio.

5 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ok, panowie 🙂

Moje ZG to : ...

Zajrzyj do instrukcji i sprawdź jaka to konstrukcja... Warto wiedzieć co się ma.

Edytowane przez Zwykły Drut
literówka
1 godzinę temu, Zwykły Drut napisał:

Zajrzyj do instrukcji i sprawdź jaka to konstrukcja... Warto wiedzieć co się ma.

Zgadzam się.

Co chcesz mi udowodnić?

2 godziny temu, Piopio napisał:

Polemizowałbym. Są konstrukcje spełniające wszelkie oczekiwania. Ale wymagają dużych pomieszczeń i kosztują +250 tys. PLN

Jak pomieszczenie nie będzie zaadoptowane to i pierdyliony nie zagrają, a jak już będzie, to krocie tańsze będą grały jak talala. W tzw. sprzęcie hajend przyrost jakości do ceny to są procenty.

2 godziny temu, rafa napisał:

Z Tannoy'ami jest tak ze nie wychodza za dobrze w pomiarach ale ich granie jest wciagajace

Nie wychodziły dobrze w recenzjach...

33 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Zgadzam się.

Co chcesz mi udowodnić?

Udowodnić to niewłaściwe słowo. Ale zdaje się, że pisałeś że konstrukcja OZ.

9 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Nie wychodziły dobrze w recenzjach...

Są recenzję w których jakikolwiek sprzęt wychodzi źle 😉 ?

Akurat recenzje Precisiony 6.4 mają dobre, nawet gdzieś w jakimś niemieckim czasopiśmie zakwalifikowali je do klasy "Hi End". Co mnie wydaje się jest trochę naciągane. Choć w którym miejscu i kto o tym decyduje zaczyna się Hi End...

Jeśli miałbym opierać się recenzjom to byłbym szczęśliwym posiadaczem demagnetyzerów, złotych gniazdek, kabli USB/sieciowych/ itp.  wartości samochodu, kondycjonerów i wielu wielu innych gadgetów bez których aż dziwne, że mi gra muzyka. Pomijając, że prawie każdy klocek jest ach ech 😉 .

15 minut temu, Zwykły Drut napisał:

Udowodnić to niewłaściwe słowo. Ale zdaje się, że pisałeś że konstrukcja OZ.

"Dziury" żadnej nie mają.

No i zrobił to...a tak dobrze szło...ja sobie wyobrażałem jakieś 3 drożne hiendy na 20-30cm basach i spokojnie był kupił te harce z obudowy zamkniętej...szkoda.

4 minuty temu, BlueDot napisał:

No te za ponad 250 tysiecy 😉

Magico, YG Acoustics, TAD

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Są recenzję w których jakikolwiek sprzęt wychodzi źle 😉 ?

Akurat recenzje Precisiony 6.4 mają dobre, nawet gdzieś w jakimś niemieckim czasopiśmie zakwalifikowali je do klasy "Hi End". Co mnie wydaje się jest trochę naciągane. Choć w którym miejscu i kto o tym decyduje zaczyna się Hi End...

Jeśli miałbym opierać się recenzjom to byłbym szczęśliwym posiadaczem demagnetyzerów, złotych gniazdek, kabli USB/sieciowych/ itp.  wartości samochodu, kondycjonerów i wielu wielu innych gadgetów bez których aż dziwne, że mi gra muzyka. Pomijając, że prawie każdy klocek jest ach ech 😉 .

"Dziury" żadnej nie mają.

Brak dziury nie oznacza OZ

• Pokaż nowe odpowiedzi