Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak mu przygłuchy już na wysokie częstotliwości ojciec system skonfigurował to wcale sie nie dziwię 😉

To raczej składowe  harmoniczne 20khz.

Edytowane przez jurek1
2 godziny temu, slawek.xm napisał:

top oktawa czyli 10-20khz to zakres ktory na absolutnie kolosalne znaczenie tak dla sceny jak wyrazistości szczegółowości powietrza w dźwięku...

....tylko , że wtedy wszelkie dywagacje na temat ogólnie przyjętego jako w miarę poprawnego przebiegu charaktetrystyki  i wzory jakie tu na forum często prezentował jeden z kolegów jako wzorcowy target curve prezentując ilustracje książkowe.... można sobie wsadzić 🙂

Nie trzeba nigdzie wsadzac. Wrecz przeciwnie!, Trzeba koniecznie uwzglednic i dopasowac do "potrzeby"

A jak dopasowac? Pisalem juz wiele razy (patrz ostatnia na dole Target 5), a wszyscy sie z tego smieja 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziala!

Wszystkim starym i gluchym (takim jak ja) goraco polecam.

Moze dzieki tej poprawce w koncu uslysza kable 🙂

IMG_2829.thumb.png.6bf70c1789db69035a7c935ace258e44.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
35 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak mu przygłuchy już na wysokie częstotliwości ojciec system skonfigurował to wcale sie nie dziwię 😉

spoko kolumny dla niego przerabiałem kilka razy by trafić w jego ideał

to u nas jest genetycznie uwarunkowane 🙂

Chyba każdy ustawia jak lubi. Po to zmieniamy ZG, wzmacniacze itp, by było jak my chcemy a nie jak mówią jakieś normy.
Jak ktoś lubi pomidorową to nie będę mu wmawiać, że najlepsza jest ogórkowa.
I nie będę pytać czy zupy miały taką samą temperaturę, bo jeśli nie to może smakują tak samo tylko jedna z nich była cieplejsza  🙂

1 minutę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Chyba każdy ustawia jak lubi. Po to zmieniamy ZG, wzmacniacze itp, by było jak my chcemy a nie jak mówią jakieś normy.
Jak ktoś lubi pomidorową to nie będę mu wmawiać, że najlepsza jest ogórkowa.
I nie będę pytać czy zupy miały taką samą temperaturę, bo jeśli nie to może smakują tak samo tylko jedna z nich była cieplejsza  🙂

Po lekturze tego watku to ja nie mam co do tego pewnosci 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 minutę temu, Grzegorz7 napisał:

Zupy zdecydowanie muszą mieć tę samą temperaturę. 

Nawet chłodnik 😁 😉

2 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Zupy zdecydowanie muszą mieć tę samą temperaturę. 

Temperaturę tak, ale co do smaku, to już adlibitum 🙂

28 minut temu, slawek.xm napisał:

spoko kolumny dla niego przerabiałem kilka razy by trafić w jego ideał

Nie spodobał mu się efekt po pomiarach?

23 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Po to zmieniamy ZG, wzmacniacze itp, by było jak my chcemy a nie jak mówią jakieś normy.

Z tym że żeby wiedzieć czego oczekujemy od czegoś trzeba zacząć, chyba najlepiej od "normy".

14 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nawet chłodnik

Ale tylko przy porównywaniu chłodników.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

23 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

zupa powinna być gorąca a piwo zimne 🙂

5 minut temu, Lech36 napisał:

Nie spodobał mu się efekt po pomiarach?

każdy z nas ma określone preferencje i ulubiony rodzaj muzyki

pomiary są dobre do prawidłowego  skonstruowania kolumn

kształtowanie dźwięku to level master

ale ten kto własne opinie opiera tylko na pomiarach nigdy tego nie zrozumie

9 minut temu, Lech36 napisał:

Z tym że żeby wiedzieć czego oczekujemy od czegoś trzeba zacząć, chyba najlepiej od "normy".

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

zupa powinna być gorąca a piwo zimne 🙂

Czyli ile stopni Celsiusza 🤔🙂

5 minut temu, slawek.xm napisał:

Ale przynajmniej rozumiem dlaczego układ aktywny będzie zawsze lepszy od układu pasywnego w przypadku ZG.

8 minut temu, slawek.xm napisał:

Jestem przekonany że ludzie opierający się na pomiarach więcej rozumieją niż tacy co je omijają, nawet jak to są pomiary czyjeś a nie własne. Dowodem na to jest Twoja osoba i wiara w pomiary w przypadku ZG.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

12 minut temu, slawek.xm napisał:

pomiary są dobre do prawidłowego  skonstruowania kolumn

Jakieś oczywiście przydaje się zrobić, ale jak pokazało doświadczenie jednego z moich kolegów można to pominąć przy odpowiednim doświadczeniu a efekt będzie nie gorszy niż w przypadku robienia pomiarów tylko czas dojścia do celu będzie dłuższy, ważne jest jest żeby było do czego porównać, odnoszę to do przypadku skonstruowanej przez mojego kolegę w dawnych czasach quasi kopii słynnych LS3/5A i ich porównania do oryginału. 

10 minut temu, Ajothe napisał:

Czy zrobienie krzywej  która będzie max zbliżona do charakterystyki kolumn to dobry pomysł?

Jeśli bierzesz pod uwagę pomiary np z czasopism to nie

konstruktorzy zakladają , że kolumny będą pracować w konkretnej akustyce pomieszczenia gdzie działa room gain , który wspomaga linię basu

dobrze zaprojektowane kolumny dla których określone jest F6 powinny w optymalnym pokoju mieć charakterystykę liniową do tej częstotliwości dzięki wzmocnieniu pokoju

15 minut temu, slawek.xm napisał:

dobrze zaprojektowane kolumny dla których określone jest F6 powinny w optymalnym pokoju mieć charakterystykę liniową do tej częstotliwości dzięki wzmocnieniu pokoju

Co to jest "optymalny pokoj" i pokaz takie "liniowe"

29 minut temu, Ajothe napisał:

Czy zrobienie krzywej  która będzie max zbliżona do charakterystyki kolumn to dobry pomysł?

Nie, bo "charakterystyka kolumny" to pomiar bez uwzglednienia akustyki pomieszczenia , a "krzywa" odnosi sie do "in room measurements", czyli pomiarow w miejscu odsluchu z uwzglednieniem akustyki pomieszczenia (czyli definitywnie nie to samo).

Ale nie jest zabronione to zrobic 🙂  

Edytowane przez xajas

pokazałem już nie raz swój pomiar

a tu symulacje wzmocnienia pokoju w zależności od odległości głośnika od ścian i podłogi

image.thumb.png.cff0642a9243d4556ce9d5beca8638a1.png

a tu skuteczność basu w docelowej obudowie wobec nieskończonej odgrody (takie pomiary prezentują firmy w pdf glośników)

image.thumb.png.add280e1da9e57651fe7588c321dee29.png

Dzieki ale symulacje sa dla "symulantow". Ja tam jestem za "czarno na bialym" 🙂

Konkretnie co oznacza "optymalny pokoj" ktory nie "zdeprawuje" liniowej charakterystyki zestawu glosonikowego.

Zakladam ze przez liniowy masz na mysli +/-3db f6 20-20.000Hz

Przy tych zalozeniach, 95% zestawow jest zgodnie z twoja definicja zle zaprojektowanych

Znalazłem charakterystykę swoich kolumn.

I to mniej więcej odpowiada pomiarom za wyjątkiem basu który jest w pomiarach mocno podbitym i to się zgadza z tym o czym mówicie 😁

Ukryta Zawartość

Aha, orientujecie się co oznaczają te trzy kolory? Axial......itd co to jest, ustawienie kąta kolumn? 

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Znalazłem charakterystykę swoich kolumn.

I to mniej więcej odpowiada pomiarom za wyjątkiem basu który jest w pomiarach mocno podbitym i to się zgadza z tym o czym mówicie 😁

No to korekta basu i będzie 👍

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

34 minuty temu, xajas napisał:

Dzieki ale symulacje sa dla "symulantow". Ja tam jestem za "czarno na bialym" 🙂

Konkretnie co oznacza "optymalny pokoj" ktory nie "zdeprawuje" liniowej charakterystyki zestawu glosonikowego.

Zakladam ze przez liniowy masz na mysli +/-3db f6 20-20.000Hz

Przy tych zalozeniach, 95% zestawow jest zgodnie z twoja definicja zle zaprojektowanych

sorry misiu ale wklejki nie są żadną odpowiedzią pod twoim adresem

poza tym naprawdę

https://www.youtube.com/watch?v=d1ylXs9Fla0

45 minut temu, Ajothe napisał:

orientujecie się co oznaczają te trzy kolory?

czerwony to pomiar kolumny w osi konstrukcji w płaszczyżnie prostopadłej do mikrofonu

niebieski -kolumny skręcone 30st od mikrofonu np przy ustawieniu równoległym kolumn w stosunku do miejsca słuchacza

zielony- to chyba 10st powyżej osi konstrukcji kolumny

jak słuchasz za wysoko to coś takiego słyszysz zamiast charki czerwonej

I nastała jasność! 😁

Dziękuję, a mając takie doświadczenie w pomiarach i tworzeniu kolumn jesteś w stanie jakoś ocenić taką charakterystykę? 

2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Chyba każdy ustawia jak lubi.

Nawet jak nie ustawia i bajki opowiadając o płaskiej charakterystyce kupuje najbardziej płaskie sprzęty, to koniec konców jakość ich brzmienia ocenia na podstasie trafienia w kaprys tym, co po korekcie akustyką pomieszczenia zostaje w miejscu odsłuchu... jedno jest pewne, płaskie to nie jest.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

ja mam niewyparzoną gębę i lubię wrzątek 🙂

To ja bym musiał tylko przegrzaną wodę 😉

28 minut temu, Ajothe napisał:

I nastała jasność! 😁

Dziękuję, a mając takie doświadczenie w pomiarach i tworzeniu kolumn jesteś w stanie jakoś ocenić taką charakterystykę? 

na pewno maja uwypokloną średnicę i mogą być trochę ofensywne w odsluchu

a bas jak zwykle zależy od zgrania kolumn z pomieszczeniem

8 minut temu, slawek.xm napisał:

na pewno maja uwypokloną średnicę i mogą być trochę ofensywne w odsluchu

a bas jak zwykle zależy od zgrania kolumn z pomieszczeniem

Mnie się uwypuklona średnica kojarzy z graniem "na twarz". Nie wiem czemu ...

• Pokaż nowe odpowiedzi