Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, szymon1977 napisał:

Dokładnie tak to działa: nie stać mnie na droższy o klasę system to wymieniam kabel za 10% różnicy i wmawiam sobie, że mój gra o klasę lepiej niż u kogoś innego taki sam, ale na kablu z marketu. Trudno o lepszy dowód braku racji niż odpieranie kontrargumentów zazdrością o kabel.

Co za merytoryka, co za logika, Szymon błyszczysz, niosąc kaganek oświaty w tym naszym ciemnogrodzie.

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

Miało być cynicznie a napisałeś prawdę.

Do tego jeszcze jaka skromność, aż podziw bierze.

13 minut temu, Ajothe napisał:

...ciulowy...

Masz na myśli "nietransparenty" czy "dobry kabel obnażył słabość systemu"?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

19 minut temu, Sznup napisał:

...jaka skromność...

Zaczynasz to nie płacz, że ja kończę - przyjmij z honorem to, co Ci się należy.

-----

5 minut temu, Ajothe napisał:

kable to kosmetyka,

Nie mam nic przeciwko dopóki ktoś z kabli nie robi sprawy fundamentalnej, a z ich słyszenia argumentu przeciwko faktom.

Edytowane przez szymon1977

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Zaczynasz to nie płacz

Nie płaczę. Każdą merytoryczną krytykę przyjmę z pokorą, więc się nie krępuj. Wal śmiało. Jam prosty i niedouczony człek ale podziwiam twoje logiczne i merytoryczne podejście do tematu audio. Spijam mądrość z postów twoich, mam nadzieję jeszcze wiele się nauczyć. 

12 minut temu, Ajothe napisał:

zabawa przednia 😁

Ja tam wolę zrobić 100 pompek i zaparzyć sobie herbatkę.

-----

3 minuty temu, Sznup napisał:

Każdą merytoryczną krytykę przyjmę z pokorą...

Napisz coś merytorycznego to Ci merytorycznie odpiszę - pyskujesz to po pysku dostajesz. Coś jeszcze?

Edytowane przez szymon1977

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

pyskujesz to po pysku dostajesz. Coś jeszcze?

Ja pyskuje? Nigdy w życiu! Jakże bym śmiał. Czerpię wiedzę od największego autorytetu na forum.

17 minut temu, elgreg napisał:

Kable wręcz spektakularnie potrafią poprawić dźwięk, to nie jest nic na granicy percepcji. 

Skoro większosć ich wpływu nie usłyszy, to faktycznie poprawa nie jest na a poniżej progu percepcji... o ile wogóle jest.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

faktycznie poprawa nie jest na a poniżej progu percepcji... o ile wogóle jest.

Śpij spokojnie, jak już obiektywnie ustaliłeś kable nie mają wpływu.

30 minut temu, szymon1977 napisał:

Skoro większosć ich wpływu nie usłyszy, to faktycznie poprawa nie jest na a poniżej progu percepcji... o ile wogóle jest.

Ciekawi mnie ta większość na którą się tu często niektórzy powołują. Czy da się na tym forum ustawić ankietę żeby sprawdzić jak wygląda proporcja kabloentuzjastów i kablosceptyków? Byłoby wiadomo.

1 minute ago, spokojnie said:

Ciekawi mnie ta większość na którą się tu często niektórzy powołują. Czy da się na tym forum ustawić ankietę żeby sprawdzić jak wygląda proporcja kabloentuzjastów i kablosceptyków? Byłoby wiadomo.

Ja zamiast tego proponuję ślepe testy. Tak zawsze ktoś może kłamać, że słyszy a ślepe testy powiedzą całą prawdę.

9 minut temu, spokojnie napisał:

Żeby było wiadomo to musiałbyś w ankiecie uwzględnić tych, co po skompletowaniu systemu odeszli z Forum i nie żonglują kablami.

Ale po co robić takie ankiety ?

Sceptyka nikt nie nakłoni do żonglerki bo wybierze ładne, a z kolei

entuzjasty też raczej nie zniechęci. Może nawet się zastanowi przez chwilę

dlaczego jedni wybierają linkę miedzianą 6 mm2 a inni Nordosta Blue Heaven,

mimo, że zwykle ich i tak nie widać ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Skoro jedni wymagają dowodów a inni wrażeń to jest to kwestia nie do rozstrzygnięcia.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

3 godziny temu, audioburak napisał:

Żeby stwierdzić zawartość cukru w cukrze (kablofilów wśród audiofilów).

2 godziny temu, xetras napisał:

Skoro jedni wymagają dowodów a inni wrażeń to jest to kwestia nie do rozstrzygnięcia.

Psychoakustyka rozstrzygnęła, że wrażenie może rozminąć się z bodźcem, tylko niektórym to rozstrzygnięcie skraca p... nie pasuje.

3 godziny temu, audioburak napisał:

Sceptyka nikt nie nakłoni do żonglerki bo wybierze ładne, a z kolei

entuzjasty też raczej nie zniechęci. Może nawet się zastanowi przez chwilę

dlaczego jedni wybierają linkę miedzianą 6 mm2 a inni Nordosta Blue Heaven,

mimo, że zwykle ich i tak nie widać ...

Po to żeby powoływanie się na większość miało jakieś oparcie w faktach, a nie w myśleniu życzeniowym. Jednak widzę, że pomysł weryfikacji wprawiła niektórych kolegów w -delikatnie mówiąc- zakłopotanie, bo mogłoby pójść nie po myśli. Ale... jest ryzyko jest zabawa. Przecież nie po to byłaby taka ankieta żeby przekonać przekonanych czy nawrócić nawróconych. Też nie sądzę, że da się, ankietą zmienić czyjeś zdanie, masz rację. Poziom zawziętości okazywany w dyskusjach to wyklucza.  

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Żeby było wiadomo to musiałbyś w ankiecie uwzględnić tych, co po skompletowaniu systemu odeszli z Forum i nie żonglują kablami.

Nie ma takiej potrzeby. Ani ci, którzy odeszli z Forum i nie żonglują kablami, ani ci, którzy odeszli z forum i żonglują kablami nie są obecni w aktualnych dyskusjach. Poza tym jak sobie wyobrażasz ich udział? Będziesz ich odszukiwał i zadawał pytanie? Ci, co odeszli z forum nie skaczą sobie teraz do oczu, nie odsyłają jedni drugich do psychiatry, a drudzy pierwszych do laryngologa. Wystarczą obecnie aktywni forumowicze żeby ustalić jaka jest większość.

4 godziny temu, Lukas752 napisał:

Ja zamiast tego proponuję ślepe testy. Tak zawsze ktoś może kłamać, że słyszy a ślepe testy powiedzą całą prawdę.

Jak sobie wyobrażasz zamiast ankiety te ślepe testy wśród uczestników forum? Od strony organizacyjnej mnie interesuje.

Edytowane przez spokojnie
44 minutes ago, spokojnie said:Jak sobie wyobrażasz zamiast ankiety te ślepe testy wśród uczestników forum? Od strony organizacyjnej mnie interesuje.

Najlepiej jakby zorganizował to któryś z reklamujących się tutaj sklepów. Mają dostęp do wysokiej klasy sprzętu i kabli. Jeśli kable faktycznie mają taki wpływ na brzmienie to jeszcze mogą na tym zarobić prawda? ;-]

Innego sposobu za bardzo niestety nie widzę.

1 godzinę temu, spokojnie napisał:

Wystarczą obecnie aktywni forumowicze żeby ustalić jaka jest większość.

Nie. Nie chodzi pricent skaczących sobie do gardła na Forum, tylko o procent slyszących wśród pasjonatów. Równie dobrze "jakie jest najlepsze auto na świecie" mógłbys zapytać na Forum miłośników Poloneza.

2 godziny temu, spokojnie napisał:

Poza tym jak sobie wyobrażasz ich udział?

Nie wyobrażam sobie co wyklucza wiarygodność ankiety.

Godzinę temu, Lukas752 napisał:

Najlepiej jakby zorganizował to któryś z reklamujących się tutaj sklepów. Mają dostęp do wysokiej klasy sprzętu i kabli.

Jedzcze lepiej zapytać sprzedawcę kabli.

Dlatego jedni poprzestają na kablu od nocnej lampki ( bo skoro itd ... ) byle

miał ładną koszulkę, a inni czasem szukają pozostałych cech przewodnika i tyle.

A że przy tym bywają ofiarami inkwizycji, cóż ... ryzyko zawodowe 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

58 minut temu, audioburak napisał:

A że przy tym bywają ofiarami inkwizycji, cóż ... ryzyko zawodowe 😉 

Na tym forum chyba nikt nie powie: nikt się nie spodziewał świętej inkwizycji ...

Tak samo nikt nie powie, że nie spodziewał się szymona ... 😉

Tylko czy witał go kwiatami czy też chlebem i solą ... no, nie wiem.

Zawsze istniał folklor polityczny, to może być i na audiostereo 😉 

31 minut temu, audioburak napisał:

Tylko czy witał go kwiatami czy też chlebem i solą ... no, nie wiem.

Witać to raczej nikt nie wita ... ale to przecież nie ma najmniejszego znaczenia dla prawdziwego inkwizytora z powołania ... jest misja, trzeba ją wypełnić.

1 godzinę temu, audioburak napisał:

...inni czasem szukają pozostałych cech przewodnika i tyle.

A że przy tym bywają ofiarami inkwizycji...

Już Ci pisałem: NIE KŁAM bo to kablofilom marzy się usunięcie niesłyszących audiofili z watków a nawet Forum.

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Nie. Nie chodzi pricent skaczących sobie do gardła na Forum, tylko o procent slyszących wśród pasjonatów. Równie dobrze "jakie jest najlepsze auto na świecie" mógłbys zapytać na Forum miłośników Poloneza.

Niedorzeczne porównanie. To nie jest forum wyłącznie dla  kabloentuzjastów, czego sam jesteś najlepszym przykładem. W ankiecie mógłby wziąć udział każdy aktywny uczestnik tej społeczności. 

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Nie wyobrażam sobie co wyklucza wiarygodność ankiety.

Skoro sobie tego nie wyobrażasz jak:

14 godzin temu, szymon1977 napisał:

uwzględnić tych, co po skompletowaniu systemu odeszli z Forum

to użycie takiego argumentu jest bez sensu, i wygląda że szukasz dziury w całym. Nieobecni nie mogą zagłosować, więc nie zagłosują, kropka. Podchodźmy do sprawy realnie i pragmatycznie. Pytajmy tych, którzy mogą odpowiedzieć, a Ty nie teoretyzuj tylko po to żeby znaleźć hipotetyczne problemy. 

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

kablofilom marzy się usunięcie niesłyszących audiofili z watków a nawet Forum.

A to już nie jest nawet niedorzeczna opinia tylko urojenie. Nie kreuj na wyrost męczenników. Forum jest dla wszystkich, którzy umieją funkcjonować w społeczności w granicach kultury i prawa. Jeśli ktoś chce Cię z tego forum bezpodstawnie wyrzucać to go zgłoś.

11 minut temu, spokojnie napisał:

W ankiecie mógłby wziąć udział każdy aktywny uczestnik tej społeczności. 

Zamieść taką ankietę, obiecuję oddać głos. Tylko żeby nie było niedomówień, trzeba opracować jej formę w taki sposób żeby obydwie strony nie miały żadnych zastrzeżeń ... 

4 minuty temu, szpakowski napisał:

Zamieść taką ankietę, obiecuję oddać głos. Tylko żeby nie było niedomówień, trzeba opracować jej formę w taki sposób żeby obydwie strony nie miały żadnych zastrzeżeń ... 

Tak jak napisałem wcześniej - nie wiem czy na tym forum jest narzędzie do publikacji ankiety, zapytam władz i jeśli jest to mogę. W kwestii formy, to oczywiście pytanie musiałoby być neutralne, nie sugerujące, to oczywiste.

13 minut temu, Ajothe napisał:

A będzie opcją, mają wpływ, ale delikatny?! 😁

Jeśli chcesz, to można przedyskutować czy lepsze jest sformułowanie "delikatny" czy "czuły". Idziemy w rozmywanie tematu?

Edytowane przez spokojnie

To utopia. Po co to komu i do czego potrzebne? Co to ma udowodnić? Szukanie argumentu przeciw czemu?

Nawet jeśli ze wszystkich uczestników tylko jeden będzie mieć odmienne zdanie od reszty to czego to będzie dowód?

Czy słyszący przestaną słyszeć jeśli więcej będzie niesłyszących i odwrotnie, niesłyszący usłyszą bo większość słyszy?

• Pokaż nowe odpowiedzi