Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Takie jest moje zdanie, jak widzę kwieciste audiofilskie opisy na temat kabli, które zmieniają brzmienie co najmniej tak jak zmiana wzmacniacza lub kolumn to ręce opadają 😁

3 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

To utopia. Po co to komu i do czego potrzebne? Co to ma udowodnić? Szukanie argumentu przeciw czemu?

Nawet jeśli ze wszystkich uczestników tylko jeden będzie mieć odmienne zdanie od reszty to czego to będzie dowód?

Czy słyszący przestaną słyszeć jeśli więcej będzie niesłyszących i odwrotnie, niesłyszący usłyszą bo większość słyszy?

Przeczytaj wyżej co napisałem o celu takiej ankiety, to będziesz wiedział.

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Takie jest moje zdanie, jak widzę kwieciste audiofilskie opisy na temat kabli, które zmieniają brzmienie co najmniej tak jak zmiana wzmacniacza lub kolumn to ręce opadają 😁

Każdy ma prawo do swojego zdania. Czym zaszkodziłaby taka ankieta Twojemu zdaniu?

5 minut temu, Ajothe napisał:

Albo jakie to spektakularne zmiany usłyszał po zmianie zasilacza w SWITCH-u 😉

13 minut temu, spokojnie napisał:

W kwestii formy, to oczywiście pytanie musiałoby być neutralne, nie sugerujące, to oczywiste.

Jest możliwość zamieszczenia ankiety. Jak sam jednak widzisz raczej wszystkim nie dogodzisz. Zastanów się czy masz na tyle mocne nerwy by tracić je w bezsensownych przepychankach. Zawsze znajdzie się ktoś kto będzie podważał wyniki ankiety ... jaka by one nie była ...

Teraz, spokojnie napisał:

Każdy ma prawo do swojego zdania. Czym zaszkodziłaby taka ankieta Twojemu zdaniu?

Czyli chcesz potwierdzenia u innych, że Ty słyszysz lub nie słyszysz. I będziesz się tą ankietą podpierać.

Fundamentalne jest to, że ankieta nie dostarcza DOWODÓW.

2 minuty temu, szpakowski napisał:

Jest możliwość zamieszczenia ankiety. Jak sam jednak widzisz raczej wszystkim nie dogodzisz. Zastanów się czy masz na tyle mocne nerwy by tracić je w bezsensownych przepychankach. Zawsze znajdzie się ktoś kto będzie podważał wyniki ankiety ... jaka by one nie była ...

Nie zamierzam nikomu dogadzać. To tylko ankieta. 

Godzinę temu, spokojnie napisał:

użycie takiego argumentu jest bez sensu

Argument ma sens - bez sensu jest ankieta.

W ankiecie mógłby wziąć udział każdy aktywny uczestnik tej społeczności. 

I to cały problem ankiety, że  nie bierze pod uwagę pasjonatów, którzy na Forum nie są aktywni. Bo przedmiotem jest procent słyszących wśród pasjonatów a nie tylko wśród forumowiczów.

A to już nie jest nawet niedorzeczna opinia tylko urojenie.

Prawie codziennie spotykam wybowiedzi, że to jest forum audiofulskie (w znaczeniu kablofilskie) i pytania, co ja tu w ogolę robię. Lajków ani cytatów nie będzie, bo nie jestem kolekcjonerem chamstwa i głupoty.

Nie kreuj na wyrost męczenników

Ja tylko dementuję plotki kilku kablofili, że to niby oni są męczennikami. Skłamali to wypada napisać jaka jest prawda.

Forum jest dla wszystkich, którzy umieją funkcjonować w społeczności w granicach kultury i prawa. Jeśli ktoś chce Cię z tego forum bezpodstawnie wyrzucać to go zgłoś.

Dziekuję, tak będę robić. Za te dwa zdania masz pucharek, choć z resztą nie do końca się zgadzam.

36 minut temu, spokojnie napisał:

nie wiem czy na tym forum jest narzędzie do publikacji ankiety

Jest: wychodzisz w zakładanie nowego tematu i tam fajkujesz Ankieta (czy jakoś tak). Tylko co taka ankieta wnosi? Wiadomo, że złotousi ze swoimi niekonczącymi się żonglerki na Forum zostają, a głucholce kompletują system i odchodzą.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Forum jest dla wszystkich, którzy umieją funkcjonować w społeczności w granicach kultury i prawa.

Tylko jak wyperswadować, że granice zostały przekroczone? Każdy ma te granice w innym miejscu.

17 minut temu, spokojnie napisał:

Niczym! Liczę na opcje pośrednia, ponieważ takie mam zdanie. Opcją tak / nie nie do końca ma sens 😁

25 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Po co to komu i do czego potrzebne?

Ankieta ma pokazać stan rzeczy a nie go zmieniać.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Jest: wychodzisz w zakładanie nowego tematu i tam fajkujesz Ankieta (czy jakoś tak). Tylko co taka ankieta wnosi? Wiadomo, że złotousi ze swoimi niekonczącymi się żonglerki na Forum zostają, a głucholce kompletują system i odchodzą.

Dzięki Szymon. Przyznam, że to Ty sprowokowałeś mnie swoim sformułowaniem że "większosć ich wpływu nie usłyszy" do zastanowienia jaka jest ta większość. A stąd była już prosta droga do zweryfikowania tego sformułowania, bo powoływanie się na większość to częsty zabieg w dyskusjach służący poparciu swojej tezy... ale czy ma on jakąś podbudowę w faktach? Można to zweryfikować za pomocą prostej ankiety tak/nie. Ankieta nie powie kto ma rację, to oczywiste, ale da mandat do używania argumentu "większość uważa że..." może Tobie. 

I jeszcze raz proszę, nie mieszaj w to nieobecnych, bo nie ma możliwości ich udziału w ankiecie. To szukanie problemów a nie rozwiązań. Patrzmy realnie na to co jest możliwe.

13 minut temu, Ajothe napisał:

Niczym! Liczę na opcje pośrednia, ponieważ takie mam zdanie. Opcją tak / nie nie do końca ma sens 😁

Obawiam się, że w takiej sytuacji zaczęłoby się rozmywanie i relatywizowanie tego co proste i jednoznaczne. Słyszę wpływ/nie słyszę wpływu jest zerojedynkowe i tego bym się trzymał.

5 minut temu, spokojnie napisał:

Ankieta nie powie kto ma rację, to oczywiste, ale da mandat do używania argumentu "większość uważa że..." może Tobie. 

Super! Wrzuć tu link do ankiety ... ja lecę po popcorn ...

8 minut temu, spokojnie napisał:

...powoływanie się na większość to częsty zabieg w dyskusjach służący poparciu swojej tezy... ale czy ma on jakąś podbudowę w faktach? Można to zweryfikować za pomocą prostej ankiety tak/nie. Ankieta nie powie kto ma rację, to oczywiste, ale da mandat do używania argumentu "większość uważa że..." może Tobie. 

Był/jest tu ktoś kto twierdzi, że po podpięciu kabla sieciowego który według opisu poprawia/wydobywa "scenę" usłyszał ją ze stacjo MONO.
Czy taki głos też ma być brany pod uwagę?

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ankieta ma pokazać stan rzeczy a nie go zmieniać.

Jw.

2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Jw.

Zamiast krytykować może zaproponuj jakieś rozwiązanie ...

Można ograniczyć ankietę np tylko do kabli głośnikowych lub rozszerzyć na różna rodzaje kabli. Trzeba również zrobić odpowiednią gradację ich wpływu np: słyszę bardzo wyraźnie, nie wszystkie kable które próbowałem wpływały, słyszę na granicy percepcji, nie słyszę ...

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Zamiast krytykować może zaproponuj jakieś rozwiązanie ...

Można ograniczyć ankietę np tylko do kabli głośnikowych lub rozszerzyć na różna rodzaje kabli. Trzeba również zrobić odpowiednią gradację ich wpływu np: słyszę bardzo wyraźnie, nie wszystkie kable które próbowałem wpływały, słyszę na granicy percepcji, nie słyszę ...

To nie krytyka to realizm.

Jeszcze trzeba zapytać czy niebieskie patchcordy są lepsze od czerwonych.

Jedni słyszą "sieciówki AC" wpięte do wzmacniacza a nie słyszą gdy wepną do CD.
Czy tu też ma być odpowiedź tak lub nie.

jest tyle zmiennych, że nie sposób zweryfikować cokolwiek.

Dlatego twierdzę: taka ankieta nawet nie otrze się o obiektywizm.
Może jedynie stać się karmą dla "wygranej" opcji.

Co w konsekwencji może jeszcze bardziej napędzić gówno-burzę.

Oczywiście jeśli się pojawi to wezmę udział 😁

2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Jedni słyszą "sieciówki AC" wpięte do wzmacniacza a nie słyszą gdy wepną do CD.
Czy tu też ma być odpowiedź tak lub nie.

jest tyle zmiennych, że nie sposób zweryfikować cokolwiek.

Dlatego twierdzę: taka ankieta nawet nie otrze się o obiektywizm.
Może jedynie stać się karmą dla "wygranej" opcji.

Co w konsekwencji może jeszcze bardziej napędzić gówno-burzę.

Oczywiście jeśli się pojawi to wezmę udział 😁

Przyznaję, masz rację ...

28 minut temu, spokojnie napisał:

Dzięki Szymon. Przyznam, że to Ty sprowokowałeś mnie swoim sformułowaniem że "większosć ich wpływu nie usłyszy" do zastanowienia jaka jest ta większość.

Nie ma za co.

28 minut temu, spokojnie napisał:

Można to zweryfikować za pomocą prostej ankiety tak/nie.

Niesłyszący kupują pasujące im kolumny, zdolny napędzić je wzmacniacz, funkcjonalne źródło i najczęściej odchodzą z Forum. Ankieta nie tylko nic nie wykaże ale wręcz przekłamie obraz rzeczywistości bo nie oddadzą oni swojego głosu.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie ma za co.

Niesłyszący kupują pasujące im kolumny, zdolny napędzić je wzmacniacz, funkcjonalne źródło i najczęściej odchodzą z Forum. Ankieta nie tylko nic nie wykaże ale wręcz przekłamie obraz rzeczywistości bo nie oddadzą oni swojego głosu.

Tym tokiem myślenia trzeba też barć pod uwagę tych którzy o istnieniu forum nawet nie wiedzą. Mam co najmniej kilku kumpli którzy bawią się w audio i nigdy tu na forum nie zaglądają.

13 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Tym tokiem myślenia trzeba też barć pod uwagę tych którzy o istnieniu forum nawet nie wiedzą.

Nie trzeba - trzeba zeby ankieta została wypełniona przez grupę, która jest reprezentatywna, to nie ma na to szansy.

Edytowane przez szymon1977

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Przyznaję, masz rację ...

W niektórych skrajnych przypadkach, lekarz już nie zdąży przyjechać.

De gustibus non est disputandum

15 minut temu, Yankes napisał:

W niektórych skrajnych przypadkach, lekarz już nie zdąży przyjechać.

No cóż, koledzy jak zwykle argumentują własna niewiedzą. Tym razem negują sens ankiety bo nie więdza co to ankieta, po co ją się robi, ani nawet jak udzielić odpowiedzi. Tym bardziej o właściwe sformułowanie pytań ich nie posądzam.

2 godziny temu, spokojnie napisał:

Słyszę wpływ/nie słyszę wpływu jest zerojedynkowe i tego bym się trzymał.

Od tego kto wpływa na ten wpływ zależy czy słyszę czy nie słyszę.

Powinna też taka możliwość być do wyboru.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Była już taka ankieta, 2-3 lata temu, 

o lie pamiętam, większość jednak zaznaczyła odp. "wpływ pomijalny, nieistotny".

Pewnie jest gdzieś w archiwum.

Jak byłoby dziś? To zależy od chwilowego napływu, nowych, "ambitnych i aspirujących".

Edytowane przez iro III

Doprawdy nie wiem dlaczego kable wywołują takie emocje ... 

Miałem przez te parę lat różne systemy. W jednych zestawieniach wpływ kabli był słyszalny w innych nie. Jedne kable w tych samych systemach "grały", inne nie. Piszę o kablach głośnikowych i interkonektach. Innych kabli nie porównywałem więc się nie wypowiadam. Po co drążyć temat? Jak komuś "grają" to niech kombinuje, jak komuś nie "grają" to ma problem z głowy i parę złotych w kieszeni więcej ...

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Po to by ktoś do sprzętu za 10tys. nie kupował kabla zasilającego za 5tys. jak się naczyta na forach tych cudownych efektów 🙂

A niech sobie kupuje. Jego kasa, jego sprawa. Poza tym nie sądzę, że ktoś wyda 5 tys na kabel bez sprawdzenia jego działania.

• Pokaż nowe odpowiedzi