Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 13.05.2023 o 09:28, raiwan napisał:

Jeszcze parę lat temu fora służyły do wymiany doświadczeń i wniosków z zakupu, odsłuchu, modyfikacji i budowania kolumn i sprzętu audio. Teraz to jest jakieś centrum wysmiewania, drwin i filozofii - wiedzy nikomu niepotrzebnej. 

Zgoda. Był taki wątek poświęcony Naimowi. Tytuł to Naim brumi buczy czy coś tak nie pamiętam dokładnie . Poszukac w googe albo w archiwum. Autor wątku kupił wzmacniacz tej firmy. Nie wiedział co zrobić mimo że ewidentnie byla to wada fabryczna. Moderuje teraz osoba która tu na as kompromitowała się swoją wiedzą- niewiedzą broniąc tego wyrobu. Jak znajdę linka to będę starał się wkleic. 

Edytowane przez Wojtek 1959
16 minut temu, raiwan napisał:

Nawet oszczędzając słuch to i tak stopniowo traci się z każdym rokiem słuch o kilka procent już po trzydziestce. Lepiej korzystać za młodu. Unikać trzeba wystrzałów, odgłosów wszelkich narzędzi, głośnych pojazdów typu motor, no i samego mocnego wiatru.

Największą ironią audio jest to, że zanim zdobędziemy doświadczenie i dobry sprzęt to już mamy wady słuchu 😞

Może dlatego niektóre zestawy skrzeczą i walą po uszach, bo są zaprojektowane dla starych dziadów 🤭

10 minut temu, Ajothe napisał:

Może dlatego niektóre zestawy skrzeczą i walą po uszach, bo są zaprojektowane dla starych dziadów 🤭

Pozostają słuchawki.

De gustibus non est disputandum

1 godzinę temu, Sznup napisał:

...warto zastanowić się nie nad samą wartością natężenia a jej wpływem na organizm ludzki oraz słuch. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ot to! Moje dwie płyty w tygodniu przy około 70dB wydaje się być optymalnym wyborem. A we czwartek na koncert stopery w uszy. 

Warto przy tym zauważyć, że dB to skala logarytmiczna, oznacza to TU MOGĘ SIĘ MYLIĆ, PROSZĘ O SPROSTOWANIE że każde +10dB wartości liczbowej oznacza 2x większe mierzone zjawisko. Czyli zwiększając z 70dB do 80dB ciśnienie akustyczne rośnie 2x, z 70dB do 90dB 4x, a z 70dB do 100dB 8x Nie przez przypadek nagrania muzyki realizuje się tak, by dobrze brzmiały prz 70-80dB 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Nie musi: wykaż, że nie jest.

Chyba Ci się pomyliło.

Ty wykaż, że masz rację.

To typowe dla Ciebie, powiedzieć coś a reszta niech udowodni brak racji 😂.

Moje stereo gra lepiej od Twojego.  Wykaż, że tak nie jest .

Gość

(Konto usunięte)
32 minuty temu, Ajothe napisał:

Wniosek. Liniowe systemy nagłośnienia koncertowego też? Wątpię- tam raczej dziadki  nie chodzą przynajmniej duchem - o koncertach mówię. Wiek nic nie mowi. Tam od basow aż okolica tańczy i flaki. w brzuchu . Warto by się dowiedzieć dla czego? . Zdaję mi się że narzekamy na brak tego czegoś w naszych systemach.

20 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Wykaż, że 

Nieeee! Kalasanty nie wspominaj o tym więcej. Oblicz, uzasadnij, wyznacz, wykaż … 

Minęło ćwierć wieku i jeszcze śni mi się to po nocach. Przypominasz sobie ciągi? Chyba, że Ty uczysz tego. Wtedy już Cię nie lubię 🙂

Godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Z dużą dozą prawdopodobieństwa można powiedzieć że w subiektywnej opinii własnej każdy z tu piszących ma najlepsze stereo, lepsze od kolegi obok. Problem w tym żeby umieć to uzasadnić w domenie techniki, bo napisać że coś jest najlepsze każdy potrafi 😉.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

14 minut temu, Lech36 napisał:

Z dużą dozą prawdopodobieństwa można powiedzieć że w subiektywnej opinii własnej każdy z tu piszących ma najlepsze stereo, lepsze od kolegi obok. Problem w tym żeby umieć to uzasadnić w domenie techniki, bo napisać że coś jest najlepsze każdy potrafi 😉.  

Udowodnij, że masz rację😁.

Żart taki oczywiście.

Ale znany nam wszystkim kolega, właśnie w ten sposób manipuluje dowodami albo ich brakiem.

2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Udowodnij, że masz rację

Mam i już, co tu udowadniać? 😉 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Teraz, Kalasanty Ciaputko napisał:

No chyba, że tak. 😉

To przecież na forum też znane jest że każdy w swojej opinii ma rację.

2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

A czy ja twierdzę, że nie jest?

2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ty wykaż, że masz rację.

Co mam niby wykazać?

Edytowane przez szymon1977

32 minuty temu, Lech36 napisał:

Mam i już, co tu udowadniać? 😉 

No ba 😉

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

2 minuty temu, Tajitsu napisał:

No ba 😉

Papier jest cierpliwy, przyjmie każdą opinię, nawet taką która jest w głębokiej sprzeczności z dostępną wiedzą. Jak opiniodawca tupnie nogą i powie że "on słyszy" to tak jest. I co tu udowadniać? 😉 

2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Właśnie o to chodzi. Nie masz nic do wykazania 😁

Dokładnie tak kolego! Bo fakty naukowe przyjmuje się do wiadomości albo robi z siebie głupca. A moje stanowisko potwierdziły moje ankiety, nie tylko ta jedna ostatnia - czego więcej chcesz?

3 hours ago, szymon1977 said:

Warto przy tym zauważyć, że dB to skala logarytmiczna, oznacza to TU MOGĘ SIĘ MYLIĆ, PROSZĘ O SPROSTOWANIE że każde +10dB wartości liczbowej oznacza 2x większe mierzone zjawisko.

+10 dB to jest 3.16x większe ciśnienie, które my odczuwamy jako 2x większa głośność.

30 minut temu, danadam napisał:

+10 dB to jest 3.16x większe ciśnienie, które my odczuwamy jako 2x większa głośność.

Dzięki za sprostowanie. Czyli zwiększając z 70dB do 80dB ciśnienie akustyczne rośnie 3,16x, z 70dB do 90dB 11,38x, a z 70dB do 100dB 35,95x - teraz jest już ok?

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Dokładnie tak kolego! Bo fakty naukowe przyjmuje się do wiadomości albo robi z siebie głupca. A moje stanowisko potwierdziły moje ankiety, nie tylko ta jedna ostatnia - czego więcej chcesz?

Byś dowiódł naukowo, że mój sąsiad owego czasu zachował się z pełnym poszanowaniem drugiego człowieka i zasad moralnych.
Bo tak to pisałeś swoje wizje o matematyce 😂

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Bo fakty naukowe przyjmuje się do wiadomości albo robi z siebie głupca. A moje stanowisko potwierdziły moje ankiety, nie tylko ta jedna ostatnia - czego więcej chcesz?

Nie o ankiecie była mowa, ankiecie która zresztą Cię pogrążyła.
To tak zwane samozaoranie.

Gdzie jest obiecane podsumowanie?

44 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Byś dowiódł naukowo, że mój sąsiad owego czasu zachował się z pełnym poszanowaniem drugiego człowieka i zasad moralnych.

Ty to wymyśliłeś więc dlaczego ja mam dowodzić?

Nie o ankiecie była mowa, ankiecie która zresztą Cię pogrążyła.

Ankieta, która mnie pogrążyła potwierdzając moje zdanie?

Gdzie jest obiecane podsumowanie?

Chwilowo wypadło z grafika.

Edytowane przez szymon1977

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Papier jest cierpliwy, przyjmie każdą opinię, nawet taką która jest w głębokiej sprzeczności z dostępną wiedzą. Jak opiniodawca tupnie nogą i powie że "on słyszy" to tak jest. I co tu udowadniać? 😉 

Dokładnie i żadne krzyki Nas nie przekonają, że białe jest białe, a czarne jest czarne 😉

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Ty to wymyśliłeś więc dlaczego ja mam dowodzić?

Sąsiedzi byli jak najbardziej prawdziwi. Nie tylko moi.

A Ty nazwałeś między innymi mnie hipokrytą, który ma pretensje do sąsiadów o napier...dalanie a sam napier...dala. Słyszałeś kiedyś jak ja słucham i w jakich godzinach?
Gów...no o tym wiesz, za to masz dużo do powiedzenia. Przyjmujesz za pewnik rzeczy których nikt nie napisał, ale przecież między wierszami aż kolą w oczy i tłumaczysz piszącemu to czego nie napisał wprost. 

Wymyśliłeś, że ktoś napisał 2+2=4 ale też nie w prost, że 2+2≠5... I takie tam urojone projekcje... Sobie tylko znanym celu wplątujesz ankietę, która uja ma wspólnego z moim byłym sąsiadem...

Wykażesz, że masz rację?
Czy teraz będzie o płaskiej ziemi 😁.

6 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Sąsiedzi

Musisz się dogadać 😉 Sąsiad diżej czy coś. Ciekawe czy dogadali się z resztą sąsiadów 🤔

Jeden typ pod moim garażem często parkował. Zwróciłem uwagę, a on, że sąsiadka pozwoliła mu parkować obok jej furtki wejściowej na podwórko. Furtka prostopadle do moich dziwi garażowych 5m od nich, ale ona mu pozwoliła. I gadaj z takim 😵‍💫

26 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Czy teraz będzie o płaskiej ziemi 😁.

Może o tym, że w dobrym tonie jest wyprowadzić kogoś z błędu, żeby takich bzdur nie rozsiewać po forum, bo czytają to młodzi i niedoświadczeni 😉

51 minut temu, Kostucha napisał:

Musisz się dogadać 😉 Sąsiad diżej czy coś. Ciekawe czy dogadali się z resztą sąsiadów 🤔

To były sąsiad, ale zapewniam, że z nim na pewno łatwiej byłoby się dogadać 😉.

29 minut temu, Kostucha napisał:

Może o tym, że w dobrym tonie jest wyprowadzić kogoś z błędu, żeby takich bzdur nie rozsiewać po forum, bo czytają to młodzi i niedoświadczeni 😉

Oczywiście, przecież ktoś to musi robić 😁.

51 minut temu, Kostucha napisał:

Jeden typ pod moim garażem często parkował. Zwróciłem uwagę, a on, że sąsiadka pozwoliła mu parkować obok jej furtki wejściowej na podwórko. Furtka prostopadle do moich dziwi garażowych 5m od nich, ale ona mu pozwoliła. I gadaj z takim 😵‍💫

To może trzeba iść do sąsiadki i zapytać dlaczego pozwala na utrudnianie życia.

Edytowane przez Kalasanty Ciaputko
14 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

To były sąsiad, ale zapewniam, że z nim na pewno łatwiej byłoby się dogadać 😉.

Na myśli miałem sąsiada szymona1977. Oni się z sąsiadem dogadują. A co z innymi? Nieistotni? 

1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

nazwałeś między innymi mnie hipokrytą

Zacytujesz?

-----

Aleś ta się chlopacy nakręcili!

W wątku bez zmian 🙂
Idę spać 😉

Dobranoc!

• Pokaż nowe odpowiedzi