Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Ale jak tu siedzisz z pozycją samozwańczego mędrca, mówiącego innym co warto, czego nie plus że są durniami i wszędzie sie mylą, to nie dziw się że to co napiszesz może zostać ocenione i zweryfikowane

Nie piszę, że ktokolwiek jest durniem - ukrywanie braku argumentów atakami personalnymi to działka moich oponentów. BTW mam prośbę: to nie wątek o mnie więc skończ pisać o mnie. Znajdź sobie jakiś mój wpis i wykaż brak racji. Powodzenia!

------

6 godzin temu, raiwan napisał:

Niedługi zrobię pomiary podstawek prawidłowo ustawionych...

Zrób pomiary dla wszystkich opcji BR

XTZ 99.36 te co miałem wcześniej miały w środku podzieloną obudowę na dwie części osobno dla woofera i reszty. Grały bardzo dobrze bez subwoofera choć dopiero od 35 Hz 

Były też bardzo dobrze zestrojone, ale nie pasował mi ten bas jednak...

Grunt to subiektywna ocena.

...pewnie dlatego, że było go za dużo w moim niewielkim salonie.

Tylko, że prawidłowo dostrojony sub nie zwiększy ilości basu a rozciągnie pasmo w dół. Zerknijmy na wykres podłogówek:

50Hz/-4dB

40Hz/-8dB

Z monitorkami sub miałby co robić! Piszesz, że i tak kupujesz sub do KD - wypożycz na testy jakiś sub do stereo i spróbuj.

-----

12 minut temu, Sznup napisał:

Lubisz bas z subwoofera, ok.

Tu nie chodzi o to co ja lubię, tylko o fakty, którym Ty zaprzeczasz.

Nie ma znaczenia ile wydasz na audio o ile jesteś w stanie pogodzić się z ograniczeniami swojego systemu. 

Po co się z czymś godzić, skoro można sobie z tym poradzić?

Tylko nie uszczęśliwiaj wszystkich na siłę że jest to najlepsze rozwiązanie, jakieś panaceum na wszystkie problemy. 

Nie robię tego, bo sub to sposób na rozwiązanie jednego problemu a nie wszystkich, tani i skuteczny, tylko niestety wymaga o wiele więcej zachodu niż wstawienie większych kolumn.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

51 minut temu, szymon1977 napisał:

Tu nie chodzi o to co ja lubię, tylko o fakty, którym Ty zaprzeczasz.

Chodzi o jedno i drugie. Ty lubisz bas z suba a ja zaprzeczam rzekomym faktom a raczej bzdurom które ty usilnie promujesz. Fakt jest inny, bas z subwoofera nie jest naturalny a co za tym idzie nie jest dobry. Oczywiście piszę w kategoriach ogólnych a nie w kategorii twojego systemu.

58 minut temu, szymon1977 napisał:

Sam sobie zadaj to pytanie. Po co godzić się na bas z subwoofera jak można mieć lepszy z kolumn? 

59 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie robię tego, bo sub to sposób na rozwiązanie jednego problemu a nie wszystkich, tani i skuteczny, tylko niestety wymaga o wiele więcej zachodu niż wstawienie większych kolumn.

Przyjmij do wiadomości, że robisz. 

Btw. skoro: "sub to sposób na rozwiązanie jednego problemu a nie wszystkich"  to pozwól że zacytuję: 

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

I teraz meritum zagadnienia związanego z subem, sub jest: 

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

tani i skuteczny

Tylko nie o to chodzi w audio, może ktoś będzie chciał mieć lepszej jakości system na który zechce wydać nieco więcej kasy? Może dla kogoś ważniejszy będzie dobry dźwięk niż te parę złotych które zostanie w kieszeni? 

I w tym miejscu znowu dochodzimy do sedna sprawy.

Godzinę temu, Sznup napisał:

... nie uszczęśliwiaj wszystkich na siłę że jest to najlepsze rozwiązanie, jakieś panaceum na wszystkie problemy. 

Lubisz bas z suba, nie chcesz poszerzyć swoich doświadczeń, nie chcesz wydać trochę więcej pieniędzy niż wydałeś. Twoja sprawa. Tylko nie uszczęśliwiaj wszystkich na siłę swoimi "mądrościami".

Tylko nie uszczęśliwiaj wszystkich na siłę swoimi "mądrościami".

Nie przekonasz 🙂

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

...bas z subwoofera nie jest naturalny...

Uzasadnisz? Nie zapomnij, że taki sam głośnik, jest w lepszej obudowie, napędzany lepszym wzmacniaczem i umieszczony w lepszym akustycznie miejscu... to wszystko sprawia, że i sam głośnik jest lepszy.

16 minut temu, Sznup napisał:

Tylko nie o to chodzi w audio, może ktoś będzie chciał mieć lepszej jakości system na który zechce wydać nieco więcej kasy? Może dla kogoś ważniejszy będzie dobry dźwięk niż te parę złotych które zostanie w kieszeni? 

Nikogo do zmiany podłogówek na monitory i sub nie zmuszam. Jak komuś się wydaje, że z podłogówek będzie mieć lepszy bas niż z suba to jego sprawa.

1 godzinę temu, Sznup napisał:

Po co?

A po co bi amaping?

1 godzinę temu, Sznup napisał:

Wystarczy dobra integra. 

Podam Ci przykład z B&W:

606+ASW608 = £800,

603 = £1200 a jeszcze przydałaby się "dobra integra".

Słowo "wystarczy" używa się gdy wybieramy tańszy kompromis, a nie rozwiązanie droższe i być może nie lepsze.

-----

27 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nie przekonasz 🙂

Żeby przekonać musiałby mieć argumenty, na razie to usiłuje przepchać na siłę.

-----

Jest przyklejony wątek nt suba w stereo, może tam się wiedzą wykażecie?

2 godziny temu, Sznup napisał:

Fakt jest inny, bas z subwoofera nie jest naturalny a co za tym idzie nie jest dobry.

Kolega zapewne nie wie że subbasowy głośnik jest do tego żeby przedłużyć pasmo zestawu o jakiś zakres od dołu a nie żeby wytworzyć z systemu "naturalny bas", cokolwiek rozumiesz pod tym pojęciem.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Nie zapomnij, że taki sam głośnik, jest w lepszej obudowie, napędzany lepszym wzmacniaczem i umieszczony w lepszym akustycznie miejscu... to wszystko sprawia, że i sam głośnik jest lepszy.

Ten sam głośnik można lepiej zaaplikować w kolumnie np w oddzielnej komorze i zszyć idealnie z resztą pasma. Przede wszystkim nie będzie on zasilany d-klasowym wzmacniaczem który całkowicie pozbawi taki głośnik wyrafinowania.

Uzasadnisz?

Nie masz pojęcia o naturalności brzmienia, jak mam ci to uzasadnić? Musiałbyś posłuchać basu ze swojego subwoofera a potem basu z pełnopasmowej pasywnej kolumny zasilonej dobrym wzmacniaczem.

A po co bi amaping?

Też nie wiem po co. Przecież zamiast dwóch wzmacniaczy można kupić jeden lepszy.

Podam Ci przykład z B&W:

606+ASW608 = £800,

603 = £1200 a jeszcze przydałaby się "dobra integra".

Słowo "wystarczy" używa się gdy wybieramy tańszy kompromis, a nie rozwiązanie droższe i być może nie lepsze.

Widzisz? znowu kasa. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Rozmawiamy na temat o charakterze ogólnym a ty jak zwykle sprowadzasz wszystko do kwestii finansowych, przykre. Dlaczego z góry chcesz ograniczyć zakres naszej dyskusji? Dlaczego mamy ograniczyć jakość basu? "Po co się z czymś godzić, skoro można sobie z tym poradzić?" Free your mind! Pieniądze to nie wszystko! W tym hobby liczy się przyjemność ze słuchania muzyki. Przecież im lepszej jakości dźwięk tym przyjemność ze słuchania większa. I żeby nie było, sam czasami słucham z przyjemnością muzy z głośniczka wbudowanego w telefon

To że coś działa w twoim systemie, jak daphile, wbudowany dac czy cherlawe Onkyo to nie jest argument żeby tego rozwiązania właśnie używać. Coś innego może działać lepiej.

Miałem już wdawać się w żadne dyskusje z Tobą ale jesteś nie do zniesienia ...

A po co bi amaping?

Żeby dobrze zasilić sekcję basową. D-klasowym wzmacniaczem tego nie zrobisz dobrze. 

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Nie przekonasz 🙂

Wiem.

Żeby przekonać musiałby mieć argumenty, na razie to usiłuje przepchać na siłę.

Gdzie w swoich argumentach użyłem siły? Proszę o cytat.

Słowo "wystarczy" używa się gdy wybieramy tańszy kompromis

Twoim zdaniem zawsze tańsze jest lepsze?

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Kolega zapewne nie wie że subbasowy głośnik jest do tego żeby przedłużyć pasmo zestawu o jakiś zakres od dołu a nie żeby wytworzyć z systemu "naturalny bas", cokolwiek rozumiesz pod tym pojęciem.

Czy ten przedłużony bas nie może być naturalny? Zawsze gdzieś trzeba ciąć, po co pogarszać dolne pasmo?

10 minut temu, Sznup napisał:

Czy ten przedłużony bas nie może być naturalny?

Powinien być neutralny, ale to nie jest efektowne, większość użytkowników subów oczekuje wielkiego basu poruszającego ściany i stropy 😉.

Zawsze gdzieś trzeba ciąć, po co pogarszać dolne pasmo?

Sub właśnie służy do polepszenia dolnego pasma, czyli wydłużenia go w dół bez wzmacniania. Oczywiście wzmocnić też może, wybór należy do operatora suba. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

41 minut temu, szpakowski napisał:

...nie będzie on zasilany d-klasowym wzmacniaczem który całkowicie pozbawi taki głośnik wyrafinowania.

26 minut temu, Sznup napisał:

Żeby dobrze zasilić sekcję basową. D-klasowym wzmacniaczem tego nie zrobisz dobrze. 

Zabobon w funkcji argumentu, btw wzmacniacz w subie nie musi być d-klasowy.

Widzisz? znowu kasa. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Rozmawiamy na temat o charakterze ogólnym a ty jak zwykle sprowadzasz wszystko do kwestii finansowych, przykre.

Rozważając dwie opcje mam pominąć, że jedno rozwiązanie jest 2x droższe od drugiego? Jakoś nie lubię wzdychać do czegoś, na co mnie nie stać.

To że coś działa w twoim systemie...

Sub działa tak samo w każdym systemie jak w moim.

W tym hobby liczy się przyjemność ze słuchania muzyki. Przecież im lepszej jakości dźwięk tym przyjemność ze słuchania większa.

Dodanie suba do systemu nie odbierze jakości dźwięku.

...czasami słucham z przyjemnością muzy z głośniczka wbudowanego w telefon.

Ale przyjemność słuchanie odbierze Ci fakt, że bas pochodzi z suba?

26 minut temu, Sznup napisał:

Gdzie w swoich argumentach użyłem siły? Proszę o cytat.

Nigdzie i wlaśnie w tym rzecz, że oczekujesz przyznania Ci racji choć nie masz argumentów.

-----

10 minut temu, Lech36 napisał:

Powinien być neutralny, ale to nie jest efektowne, większość użytkowników subów oczekuje wielkiego basu poruszającego ściany i stropy 😉.

Najgorsze, że Ci co prawidłowo dostrojonego do systemu suba nigdy nie słyszeli myślą, że taki właśnie będzie efekt jego zastosowania - a jest wprost przeciwnie: po uzupełnieniu subem brakującego pasma bas staje się, mocny, szybki i miękki, ale bynajmniej wielki i poruszający ściany. Mogę zaprosić na prezentację, ale koledzy mają za daleko. A szkoda, bo w dwie minuty porzucili by swoje wyobrażenia zakorzenione chyba w plastikowych zestawach KD sprzed ćwierć wieku.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Jakoś nie lubię wzdychać do czegoś, na co mnie nie stać.

I słusznie, często to do czego wzdychamy powoduje rozczarowanie a pieniądze poszły się bujać 😉.

Ostatnio przeczytałem gdzieś, że bi-amp w lepszych wzmacniaczach stereo oraz głównie w amplitunerach wykorzystuje się dla efektów surround, czyli daje to lepszą scenę i tak dalej. Głównie po to. Dlatego w instrukcjach jest, żeby sam wysokotonowy podłączyć pod jedną końcówkę konkretnie wskazana w instrukcji i resztę pod druga końcówkę. Zdziwiło mnie to, ale coś w tym jest bo w bi amp mam lepsza scenę i pozorność. 

Coś na zasadzie jak działa soundbar, ale w mniejszym stopniu.

Nie wiem ile w tym prawdy, ale to by tłumaczyło skąd się bierze ta lepsza jakość przy okazji

Ja subwoofer wykorzystałbym tylko do zakresu poniżej 40 Hz

Edytowane przez raiwan
4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Rozważając dwie opcje mam pominąć, że jedno rozwiązanie jest 2x droższe od drugiego? Jakoś nie lubię wzdychać do czegoś, na co mnie nie stać.

Takie jest właśnie hobby ... najpierw się wzdycha a potem realizuje marzenie ... chyba, że ma się węża w kieszeni albo hobby nie jest prawdziwym hobby ... trzeba dążyć w ramach możliwości do rozwijania systemu ...

A Ty ciągle swoje ... kasa, kasa, kasa ... daj sobie spokój z audio i forum jeżeli nie chcesz się rozwijać ...

Bez odbioru ...

43 minuty temu, szpakowski napisał:

Przede wszystkim nie będzie on zasilany d-klasowym wzmacniaczem który całkowicie pozbawi taki głośnik wyrafinowania.

Nie wstydzisz się pisać takich bzdur?

1 minutę temu, raiwan napisał:

Będzie się rzadko odzywał 🙂.

5 minut temu, Lech36 napisał:

I słusznie, często to do czego wzdychamy powoduje rozczarowanie a pieniądze poszły się bujać 😉.

Nie raz pisałem, że przeszedłeś jakąś traumę ... czyżby to było swoiste przyznanie się?

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Nie wstydzisz się pisać takich bzdur?

Nie. Jeszcze nie słyszałem dobrego basu z subwoofera aktywnego stosowanego do słuchania muzyki.

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Najgorsze, że Ci co prawidłowo dostrojonego do systemu suba nigdy nie słyszeli myślą, że taki właśnie będzie efekt jego zastosowania - a jest wprost przeciwnie: po uzupełnieniu subem brakującego pasma bas staje się, mocny, szybki i miękki, ale bynajmniej wielki i poruszający ściany. Mogę zaprosić na prezentację, ale koledzy mają za daleko. A szkoda, bo w dwie minuty porzucili by swoje wyobrażenia zakorzenione chyba w plastikowych zestawach KD sprzed ćwierć wieku.

Zgadza się.

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Nie raz pisałem, że przeszedłeś jakąś traumę

Ja traumę? Jeżeli chodzi o audio to jestem spełniony i szczęśliwy 😉.

2 minuty temu, raiwan napisał:

Ostatnio przeczytałem gdzieś, że bi-amp w lepszych wzmacniaczach stereo oraz głównie w amplitunerach wykorzystuje się dla efektów surround, czyli daje to lepszą scenę i tak dalej.

Że co!?

3 minuty temu, raiwan napisał:

Zdziwiło mnie to, ale coś w tym jest bo w bi amp mam lepsza scenę i pozorność. 

Lepszy system gra lepiej, ale scena w stereo nic nie ma wspólnego z surround, to całkowicie odmienny efekt!

4 minuty temu, raiwan napisał:

Nawet przy typowych monitorkach niewiele więcej wychodzi, powiedzmy do 50Hz

...bo w filmach te małe z pozoru głośniki trzęsą mieszkaniem aż się paszczą otwiera z wrażenia jak to możliwe 

By trząść mieszkaniem wystarczy podbić 100Hz - by mieć na naturalnie brzmiący bas potrzeba równe pasmo tak od 40Hz w górę, najniższe dźwięki grane harmonicznymi będą pudełkowate.

3 minuty temu, szpakowski napisał:

Nie. Jeszcze nie słyszałem dobrego basu z subwoofera aktywnego stosowanego do słuchania muzyki.

Nie używam sub basu, więc trudno mi coś powiedzieć, doświadczenia mam tylko z systemów moich znajomych, ci co używali subów już ich nie używają, w kilku przypadkach za moją namową, ale są tacy co sami doszli do tego że bez suba jest jakby lepiej. Są zadowoleni. 

14 minut temu, szpakowski napisał:

Jeszcze nie słyszałem dobrego basu z subwoofera aktywnego stosowanego do słuchania muzyki.

To smutne.

7 minut temu, Lech36 napisał:

Nie używam sub basu...

Ale z tego co kojarzę używasz biampingu, więc de facto na jedno wychodzi.

...są tacy co sami doszli do tego że bez suba jest jakby lepiej. Są zadowoleni. 

Przy konkretnych podłogówkach i zdolnym je napędzić wzmacniaczu sub staje się po prostu zbędny. Zasadniczo to sub jest niczym innym jak trzecia drga dla kolumn dwudrożnych, tylko biamping, regulowana zwrotnica i oddzielna obudowa dają większe możliwości dostrojenia... na ele też samemu łatwo coś spieprzyć, zwłaszcza na początku gdy chce się słyszeć suba.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Ale z tego co kojarzę używasz biampingu, więc de facto na jedno wychodzi.

Używam w dwóch systemach "threeampingu" a w jednym jw. "biampingu".

17 minut temu, Lech36 napisał:

Trafnie zauważyłeś sedno problemu. Jakiego basu oczekują taki dostają. Efektywne niskie zejście do kd, tylko do muzyki słabo się to nadaje. 

20 minut temu, Lech36 napisał:

Sub właśnie służy do polepszenia dolnego pasma, czyli wydłużenia go w dół bez wzmacniania. Oczywiście wzmocnić też może, wybór należy do operatora suba. 

Jeżeli dolne pasmo będzie odtwarzane przez sub nastąpi pogorszenie jakości tego pasma. 

18 minut temu, szymon1977 napisał:

Nigdzie i wlaśnie w tym rzecz, że oczekujesz przyznania Ci racji choć nie masz argumentów.

Czyli argument użycia przeze mnie siły jest z twojej strony brakiem argumentu.

20 minut temu, szymon1977 napisał:

Najgorsze, że Ci co dobrego basu nigdy nie słyszeli myślą, że taki właśnie będzie efekt braku zastosowania suba - a jest wprost przeciwnie: po uzupełnieniu subem brakującego pasma bas staje się, jałowy, bezbarwny i monotonny. Mogę zaprosić na prezentację, ale nie zaproszę. A szkoda, bo w dwie minuty porzucili by swoje wyobrażenia zakorzenione chyba w plastikowych zestawach głośniczków sprzed ćwierć wieku. 

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Przy konkretnych podłogówkach i zdolnym je napędzić wzmacniaczu sub staje się po prostu zbędny.

Widzisz. Przypadkiem sam podałeś najbardziej sensowne rozwiązanie.

Teraz, Sznup napisał:

Trafnie zauważyłeś sedno problemu. Jakiego basu oczekują taki dostają. Efektywne niskie zejście do kd, tylko do muzyki słabo się to nadaje. 

A w czym muzyka się różni od KD. Używam też KD do oglądania koncertów i dolne rejestry są podobne jak w muzyce bez obrazu.

Tu jest fajnie o bi-ampingu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na dole podsumowanie jakby komuś nie chciało się czytać wszystkiego. 

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Sznup napisał:

Jeżeli dolne pasmo będzie odtwarzane przez sub nastąpi pogorszenie jakości tego pasma. 

Chyba poprawa bo głośnik nie będzie musiał przetwarzać nienależnych do niego częstotliwości, oczywiście przy dobry zestrojeniu z resztą systemu.

Tu jest fajnie o bi-ampingu

Ukryta Zawartość

Na dole podsumowanie jakby komuś nie chciało się czytać wszystkiego. 

Lepiej przeczytać całość, można poszerzyć swoją wiedzę.

Ukryta Zawartość

A w czym muzyka się różni od KD. Używam też KD do oglądania koncertów i dolne rejestry są podobne jak w muzyce bez obrazu.

KD to głównie filmy, koncerty to muzyka. 

Chyba poprawa bo głośnik nie będzie musiał przetwarzać nienależnych do niego częstotliwości, oczywiście przy dobry zestrojeniu z resztą systemu.

Chodzi o część którą będzie odtwarzał sub.

5 minut temu, Sznup napisał:

Nawet mój mały subik m przełącznik KD/Stereo i w tym pierwszym faktycznie buczy i dudni.  Natomiast w drugim równe i niskie zejście (okolice 40Hz) odpowiada za naturalne brzmienie basu, bas grany wyższymi harmonicznymi brzmi pudełkowato.

Jeżeli braki monitorków uzupełnisz subem grającym poniżej to nastąpi poprawa brzmienia wszystkich niskich dźwięków - pogorszenie to gdy ktoś subem zdubluje bas kolumn.

-----

7 minut temu, raiwan napisał:

Amplituner mają odcięcie i przekazanie dolnych partii tylko do subwoofera. 

W stereo zasadniczo jest to zbędne, bo suba wpasowujesz w naturalny spadek charakterystyki kolumn.

37 minut temu, szpakowski napisał:

Ja też, ale nie znaczy że nie może być dobrze, to tylko kwestia podejścia technicznego do tematu.

9 minut temu, Sznup napisał:

KD to głównie filmy, koncerty to muzyka. 

Ale wraz z obrazem mieści się kategorii KD.

Edytowane przez Lech36

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Sznup napisał:

oddanie przetwarzania pasma wyspecjalizowanemu  głośnikowi zazwyczaj poprawia brzmienie a nie je pogarsza

odczucie pogorszenia może być związane tylko z faktem złego połączenia suba z monitorami

dlatego warto by takie konstrukcje powierzać doświadczonym konstruktorom

przykładem znakomitej konstrukcji wykorzystującej głośnik subowy w obudowie strojonej membraną bierną są kolumny SF "Lilium"

układ subniskotonowy

image.thumb.png.fdcfc485fd7e4567acc339312be01832.png

czerwony głośnik , zielony membrana bierna

czarny charakterystyka wypadkowa

subbas gra od 23hz do 70 hz (spadki -6 db)

• Pokaż nowe odpowiedzi