Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

3 minutes ago, raiwan said:

które ciężko wyłapać

I o to chodzi.

Ciężko czyli w ogóle.

A może kolega wypowie się o eksperymencie?

Wiem, wiem,  lepiej głowa w piasek ....

Najczęściej wypowiadają tak osoby, które kupiły drogi system za kilka kilkanaście tysięcy, w których są głośniki za maks 300 zł sztuka i później "nie słyszę żadnej różnicy" 

Just now, raiwan said:

Najczęściej wypowiadają tak osoby, które kupiły drogi system za kilka kilkanaście tysięcy, w których są głośniki za maks 300 zł sztuka i później "nie słyszę żadnej różnicy" 

Jak się wypowiadają?

A poza tym co to ma do testu kabli?

Powtórzę: za słaby system, za słaby słuch, za słabe doświadczenie... te argumenty same się obalają jak zobaczysz kto, co i na czym słyszy w dziale Start.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jest więcej testów kabli przez ludzi siedzących w tym temacie od dziecka, pracujących na co dzień w tej branży, mających multum sprzętu i okazji do sprawdzania go. Jeden test pseudonaukowy mnie nie przekona tak jak artykuł w gazecie, że jajka są niezdrowe, że żółtko zabija i państwo to ukrywało 🤣 było to nagle zbadane przez niezależnych naukowców? Kilka miesięcy później pełno artykułów dlaczego warto jeść jajka, że dzięki nim to i tamto i wszystko na plus... 

Sam wiem jak brzmią kolumny na najtańszym budowlanym kablu do instalacji a jak na kablu Hi end. Przekonałem się raz i mi wystarczy. 

Jeżeli ZG pozwala na to, żeby dzięki lepszej klasie elementom zwrotnicy i kablom wydobyć z nich dużo większy potencjał to to robię, czy ktoś coś słyszy czy nie. 

Ja  po teście po ponownym zamontowaniu fabrycznej zwrotnicy na fabrycznych kablach powiedziałem dziękuję, to dwa różne światy brzmienia. Tak samo było z cewka taśmowa a drutowa w szeregu do woofera. Dopóki sam się nie przekonałem co to daje miałem hamulce przed tym po wypowiedział sceptyków. 

Ktoś kto ma kolumny zbudowane na głośnikach wartości około tysiąca złotych za sztukę nie napisze, że kable nie mają znaczenia i nic nie dało wymiana marketowego na Hi end... 

21 minut temu, szymon1977 napisał:

Powtórzę: za słaby system, za słaby słuch, za słabe doświadczenie... te argumenty same się obalają jak zobaczysz kto, co i na czym słyszy w dziale Start.

Bo w tych tańszych kablach do 30 zł za metr są już większe przepaści łatwiejsze do wychwycenia. Pamiętam jaka była różnica między Ultralink Challenger a Melodika MetalGun? Na Ultralink był mega dół, ale brak góry a na Melodika zupełnie na odwrót 🙂 i też nie chodzi o to, że dołu nie było, czy góry, tylko po prostu tak jakby przenosimy się na pierwszy plan (wyróżniały te pasma?) 

Sam też już zauważyłem różnice w jakości kabli na Jamo d570 tylko, że tam zbudowałem zwrotnice o wartości samych kolumn 😁

A teraz ktoś się cieszy tymi kolumnami sprzedanymi za bezcen bo naczytałem się tu bzdur o tych głośnikach 😕

Edytowane przez raiwan
25 minut temu, raiwan napisał:

Bo w tych tańszych kablach do 30 zł za metr są już większe przepaści łatwiejsze do wychwycenia.

Uzgodnijcie z kolegami zeznania, bo właśnie zaprzeczyłeś wszystkim audiofilskim tłumaczeniom dlaczego ktoś nie słyszy.

25 minut temu, raiwan napisał:

est więcej testów kabli przez ludzi siedzących w tym temacie od dziecka

Nie zauważyłem aby choć jedna zabawa w audioudiofila spełniła warunki testu.

Edytowane przez szymon1977

Rób i uważaj co chcesz. To są moje doświadczenia, którymi podzieliłem się za darmo bo wiedzą oparta na doświadczeniach jest najcenniejsza. Może komuś się przydadzą, może nie. Nie wiem kto o jakich kablach napisał. To jest moja wypowiedź i moje zdanie. Nie będę nikomu nic udowadniał. 

PS. Dlaczego nikt znany w świecie Hi end Audio jeszcze nie  nakręcił filmu na YouTube o podlaczaniu 10 kabli i "sami zauważcie, zero różnicy"? Dlaczego nie ma artykułów na ten temat, że nie dajcie się frajerować, kupcie najtańsze kable... 

Kurde dla mnie jest różnica kiedy to obieram kabel z izolacji i sypie się połowa drucików a inny kilka razy droższy tępi mi nożyk do tapet 🙂 bo czasami trzeba się nim posłużyć. 

Edytowane przez raiwan
10 minut temu, raiwan napisał:

Kurde dla mnie jest różnica kiedy to obieram kabel z izolacji i sypie się połowa drucików

To znaczy że najpewniej poleciałeś ostrzem po miedzi, wystarczy zarysować i jeśli są cienkie to efekt jak wyżej 🙂

No jasne, że poleciałem, ale to świadczy o jakości przewodnika. W tych droższych też są tak cienkie druciki, ale nie udało mi się ich uciąć przy ściąganiu izolacji. 

Nawet nie muszę uważać na siłę przy obieraniu izolacji bo wiem, że się nic nie stanie, choć oczywiście zawsze  staram się uważać 

Edytowane przez raiwan
38 minut temu, raiwan napisał:

Dlaczego nikt znany w świecie Hi end Audio jeszcze nie  nakręcił filmu na YouTube o podlaczaniu 10 kabli i "sami zauważcie, zero różnicy"? Dlaczego nie ma artykułów na ten temat, że nie dajcie się frajerować, kupcie najtańsze kable... 

Znany użytkownik czy producent?

Zresztą nieważne, jeden wydał równowartość kawalerki tylko na "kable" audio, drugi na tym zarabia niemałe pieniądze.

Po co mieliby robić tak głupią (z ich punktu widzenia) rzecz?

27 minut temu, raiwan napisał:

No jasne, że poleciałem, ale to świadczy o jakości przewodnika. W tych droższych też są tak cienkie druciki, ale nie udało mi się ich uciąć przy ściąganiu izolacji. 

Nawet nie muszę uważać na siłę przy obieraniu izolacji bo wiem, że się nic nie stanie, choć oczywiście zawsze  staram się uważać 

To ciekawe doświadczenie.

Z opisu wynika, że (przyjmując, że faktycznie nitki w splocie były identycznej grubości) w "lepszym" zastosowano nie tyle twardszą miedź, czyli o mniejszej liczbie "N", a wręcz miedź z domieszką ... stali!?

29 minut temu, raiwan napisał:

Może te "lepsze" to były CCS dlatego tak łatwo ich nie udało się przeciąć, naprawdę wybrałeś dziwny sposób określania jakości kabli, na te które uda się przeciąć łatwo i na te które trudniej. Absolutnie niczego to nie dowodzi, bo  miedź czy aluminium przy potraktowaniu jak wyżej łatwo można tak uszkodzić, więc nie świadczy to o złej jakości tylko beznadziejnym zarabianiu przewodu 🙂

Zdawalo mi sie, ze miedz jest raczej miekka, i domieszki zmieniaja ten stan rzeczy. A tu nagle pojawia sie sugestia wzrostu twardosci miedzi wraz ze wzrostem jej czystosci...

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

A jaka pewność, że to miedź a nie tanie coś w kolorze miedzi? Jakaś tańsza mieszanka? 

Wątpię, żeby kablel kosztujący mniej niż 1 zł na chińskim rynku był z miedzi i posrebrzany 🫑

Godzinę temu, raiwan napisał:

Rób i uważaj co chcesz. To są moje doświadczenia, którymi podzieliłem się za darmo bo wiedzą oparta na doświadczeniach jest najcenniejsza.

Obserwacje należy analizować zgodnie zwiedzą a nie wbrew niej.

Dlaczego nikt znany w świecie Hi end Audio jeszcze nie  nakręcił filmu na YouTube o podlaczaniu 10 kabli i "sami zauważcie, zero różnicy"? Dlaczego nie ma artykułów na ten temat, że nie dajcie się frajerować, kupcie najtańsze kable...

Bo na tym się pieniędzy nie zarobi.

35 minutes ago, raiwan said:

Jakby nie można było twierdzić wbrew teorii to by ludzie jeszcze nawet na księżycu nie wylądowali a już chcą na Marsa lecieć 

Czytasz czasem co napisałeś?

😄

A reakcji ze strony słyszących na rezultaty testu przeprowadzonego przez ProjectPI nadal brak.

Normalne 😄

Już nie mogę edytować heh 

Nawet jeżeli jest jak jest to dlaczego by nie pozwolić tym co chcą "słyszeć" kupować i cieszyć się drogim sprzętem. Przecież nawet jeżeli jest to psychoakustyka to jaki problem jeżeli ktoś się czuje o wiele lepiej z tym i jest zadowolony, że ma porządny kabel który daje więcej niż pozostałe? Przecież to tak jak z religia, brak fizycznych dowodów, ale człowiekowi jakoś lepiej się żyje ze świadomością, że jest jakieś życie po śmierci. Tak samo z muzyką. Skoro ktoś więcej słyszy i bardziej się cieszy dzięki drogim kablom to chyba lepiej niż gorzej? 

W Religi też jest przekonanie, że im więcej kasy przeznaczysz na nią tym bardziej jesteś święty 😉

Tak samo z tabletkami, jeżeli ktoś komu poda witaminę C wmawiając mu, że to środek na ból głowy i po zażyciu tej tabletki głowa przestanie boleć to znaczy, że ta tabletka działa 🙂

Więc nie są to tak do końca zmarnowane pieniądze 

Mimo to, jeżeli nawet sygnał cyfrowy w dobrym kablu w kabluwce ulega zniekształceniu przez co obraz to krzaki a internet zwalniani przerywa i musi być lepszej klasy przewód z co najmniej potrójna ochroną (ekranowaniem) to jakoś wolę mieć droższe lepszej jakości kable mimo wszelkich teorii. 

Edytowane przez raiwan

Te teksty to chyba nie do mnie. Po raz n-ty już piszę, że nie o kasę tu chodzi. To na co i po co ktoś wydaje swoje pieniądze nie jest tu zupełnie istotne.

Edytowane przez bum1234
38 minut temu, raiwan napisał:

Nawet jeżeli jest jak jest to dlaczego by nie pozwolić tym co chcą "słyszeć" kupować i cieszyć się drogim sprzętem. Przecież nawet jeżeli jest to psychoakustyka to jaki problem jeżeli ktoś się czuje o wiele lepiej z tym i jest zadowolony, że ma porządny kabel który daje więcej niż pozostałe?

Gdyby tak było i tylko takie wpisy by się pojawiały, wzruszyłbym ramionami, pomyślał:  dziwactwo, nie moja sprawa.

Jakby nie można było twierdzić wbrew teorii to by ludzie jeszcze nawet na księżycu nie wylądowali

Sugerujesz, że lotu na Księżyc dokonano wbrew wiedzy naukowej? ŁŁłłŁłaaAaaAAAŁłłłŁŁł!!!!!!! Twoje samozaoranie jest bardziej spektakularne od lotu na Księżyc.

46 minut temu, raiwan napisał:

Nawet jeżeli jest jak jest to dlaczego by nie pozwolić tym co chcą "słyszeć" kupować i cieszyć się drogim sprzętem.

A niech kupują co chcą,nikt im do domu nie włazi ani do portfela mue zagląda. Forum to dyskusja, a dyskusja to wymiana poglądów - na jakiej podstawie odmawiasz prawa do wypowiedzi komukolwiek tylko dlatego, że nie słyszy? Wypowiadając się publicznie dajesz prawo każde by przeczytał, każdemu by fragment zacytował, każdemu by skomentował. Musisz z tym się pogodzić, że odpowiedzią nie będą tylko lajki i głosy uznania.

28 minut temu, raiwan napisał:

Tak samo z tabletkami, jeżeli ktoś komu poda witaminę C wmawiając mu, że to środek na ból głowy i po zażyciu tej tabletki głowa przestanie boleć to znaczy, że ta tabletka działa 🙂

Nie, to znaczy, ze działa autosugestia a nie tabletka.

Edytowane przez szymon1977

24 minuty temu, raiwan napisał:

Długo nad tą głupotą myślałeś?

poza tym przy przeziębieniach także witamina C potrafi zmniejszyć objawy takie jak ból głowy no ale trzeba mieć jakąś szczątkową wiedzę którą się jak widać nie wykazujesz...

Powinieneś pisać w zakładce dla przedszkolaków bo to ten poziom dyskusji i przykłady

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

Sugerujesz, że lotu na Księżyc dokonano wbrew wiedzy naukowej? ŁŁłłŁłaaAaaAAAŁłłłŁŁł!!!!!!! Twoje samozaoranie jest bardziej spektakularne od lotu na Księżyc.

A niech kupują co chcą,nikt im do domu nie włazi ani do portfela mue zagląda. Forum to dyskusja, a dyskusja to wymiana poglądów - na jakiej podstawie odmawiasz prawa do wypowiedzi komukolwiek tylko dlatego, że nie słyszy? Wypowiadając się publicznie dajesz prawo każde by przeczytał, każdemu by fragment zacytował, każdemu by skomentował. Musisz z tym się pogodzić, że odpowiedzią nie będą tylko lajki i głosy uznania.

Nie, to znaczy, ze działa autosugestia a nie tabletka.

Wcześniej była teoria, która głośnika, że człowiek nie przeżyje w kosmosie przez silne promieniowanie, ale dzięki technologii jest to możliwe, nie poddali się przez teorie. Tylko to miałem na myśli. 

18 minut temu, ASURA napisał:

Długo nad tą głupotą myślałeś?

poza tym przy przeziębieniach także witamina C potrafi zmniejszyć objawy takie jak ból głowy no ale trzeba mieć jakąś szczątkową wiedzę którą się jak widać nie wykazujesz...

Powinieneś pisać w zakładce dla przedszkolaków bo to ten poziom dyskusji i przykłady

Ty weź przestań wymyślać pod swoje teorie. Gdzie ja dałem przykład, że podczas przeziębienia? Tylko przy przeziębieniu boli Cie głowa? Czytać ze zrozumieniem uczyli w podstawówce 

Edytowane przez raiwan
1 minutę temu, raiwan napisał:

Wcześniej była teoria, która głośnika, że człowiek nie przeżyje w kosmosie przez silne promieniowanie, ale dzięki technologii jest to możliwe, nie poddali się przez teorie. 

Czyli chcesz porównywać naukę, technologię (w uproszczeniu) kosmiczną, z nauka i technologią przdatną do produkcji przewodu łączącego dwa urzadzenia domowego audio?

Karkołomną drogę wybrałeś.

Kosmiczna technologia jest już trochę lat od choćby przetwornikach i mało kto to zauważa ot jest...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

37 minut temu, ASURA napisał:

Kosmiczna technologia jest już trochę lat od choćby przetwornikach i mało kto to zauważa ot jest...

Tia i w sieciówkach odzyskujących 5% energii z sieci to już na pewno kosmos 

W dniu 26.08.2015 o 13:06, ASURA napisał:

Przed wakacjami zrobiłem bardzo ciekawy kabel sieciowy ale jako prototyp wymaga jeszcze pewnych zmian, był w testach i zapowiada się ciekawie. W zastosowaniach poza audio rewelka 5% więcej energii z gniazdka i nie jest to perpetum mobile! Elektrownie przy rozpowszechnieniu były by w plecy 🙂

Edytowane przez malikali
  • Pokaż nowe odpowiedzi