Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Życzę każdemu żeby tego doświadczył, ja poza radością się trochę załamałem uświadamiając sobie ile taka zmiana potrafi wnieść i jak dużo może zależeć nawet od takich elementów....

I jaka moze byc konkluzja? Ze DAC byl fatalny, a teraz stal sie slyszalnie lepszy? Ze byl dobry, a teraz stal sie slyszalnie gorszy, ale za to bardziej sie podoba? Rzecz jasna pod warunkiem, ze wrazenie sluchowe poparte argumentem z zony, odzwierciedlaja rzeczywistosc.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

W moich starych kolumnach wymieniłem kondensatory. Zmiana była bardzo duża. Kumpel, który patrzył na te technicsy z politowaniem był zaskoczony.

Jeśli pomierzysz parametry różnych kondensatorów i parametry normalnych przewodów ( pomijam jakieś wynalazki ) to zobaczysz, że różnice parametrów kondensatorów są zdecydowanie większe niż różnice parametrów kabli.

Dodatkowo należy zwrócić uwagę na proporcje parametrów elementów na parametry toru w który je wkomponujemy.

3 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Za późno, wymieniłem kolumny.

Cóż widocznie wymiana kondensatorów to jak widać podobnie jak dobieranie kabli audio to nie taka prosta sprawa

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jednak dobieranie kabli może być prostsze, niż myślisz 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podobnie okablowane są mniejsze - Mobile 160.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

42 minuty temu, ProjectPi napisał:

I jaka moze byc konkluzja? Ze DAC byl fatalny, a teraz stal sie slyszalnie lepszy? Ze byl dobry, a teraz stal sie slyszalnie gorszy, ale za to bardziej sie podoba? Rzecz jasna pod warunkiem, ze wrazenie sluchowe poparte argumentem z zony, odzwierciedlaja rzeczywistosc.

Konkluzja taka, że sam zażyczyłem sobie u autora Daca budżetowe kondensatory, bo nie wierzyłem w to, że mogą mieć wpływ na brzmienie i chciałem zaoszczędzić. 

4 minutes ago, ASURA said:

Cóż widocznie wymiana kondensatorów to jak widać podobnie jak dobieranie kabli audio to nie taka prosta sprawa

\Oczywiście. Bo zależy tylko od tego co wyobrazi sobie "konstruktor" lub modyfikator raczej.

Żebym nie był źle zrozumiany, nie mam na myśli pracy wyobraźni związanej z projektowaniem czegokolwiek..

Mam na myśli czyste omamy, jakich doznaje ulepszacz. Przepraszam, "ulepszacz". 

Zanim się wypowiadam np w temacie kondensatorów najpierw sam muszę sprawdzić i tego doświadczyć. 

Jak ktoś nie ma tego problemu i uważa, że najtańsze kondensatory po kilka złotych mają taki sam wpływ na brzmienie jak markowe za kilkadziesiąt to nie moja sprawa. 

Warto natomiast sprawdzić, by się samemu przekonać. Podzieliłem się swoimi wrażeniami, bo są dla mnie znaczące i bardzo słyszalne.

Ps. 

Nie dziwi mnie teraz taka różnorodność brzmienia wzmacniaczy i rozumiem już skąd to się bierze. 

Teraz, ASURA napisał:

Nie wymyślaj.

W tamtych kolumnach niewiele więcej dało się zrobić a już na pewno nie było sensu. Miały dość specyficzne głośniki, były stare i zmęczone życiem z wyschniętymi, nietrzymającymi parametrów elektrolitami.

Inwektywy to se daruj.
Prawo Ohma już opanowałeś, czy nadal trudności ze zrozumieniem?

20 minut temu, ASURA napisał:

Kable w moim systemie mają o wiele mniejszy wpływ na brzmienie. 

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Zanim się wypowiadam np w temacie kondensatorów najpierw sam muszę sprawdzić i tego doświadczyć. 

Jak ktoś nie ma tego problemu i uważa, że najtańsze kondensatory po kilka złotych mają taki sam wpływ na brzmienie jak markowe za kilkadziesiąt to nie moja sprawa. 

Warto natomiast sprawdzić, by się samemu przekonać. Podzieliłem się swoimi wrażeniami, bo są dla mnie znaczące i bardzo słyszalne.

Ps. 

Nie dziwi mnie teraz taka różnorodność brzmienia wzmacniaczy i rozumiem już skąd to się bierze. 

W lampowcu wymieniłem sprzęgające, zmiana znaczna i kosztowna 😁.

23 minuty temu, Ajothe napisał:

Konkluzja taka, że sam zażyczyłem sobie u autora Daca budżetowe kondensatory, bo nie wierzyłem w to, że mogą mieć wpływ na brzmienie i chciałem zaoszczędzić. 

To raczej nie jest kwestia budzetowosci, skoro z wymienionych i dla takiej samej pojemnosci jeden kosztuje przykladowo 57 PLN a drugi 87 PLN.

6 minut temu, ProjectPi napisał:

To raczej nie jest kwestia budzetowosci, skoro z wymienionych i dla takiej samej pojemnosci jeden kosztuje przykladowo 57 PLN a drugi 87 PLN.

Clarity Cap Esa 0,47 250Vdc - około 25zł

Mundorf supreme - około 87zł jak napisałeś. 

Różnica i tak względnie mała cenowo mając na uwadze ile potrafią kosztować audiofilskie elementy toru audio. 

7 minut temu, Ajothe napisał:

Clarity Cap Esa 0,47 250Vdc - około 25zł

Mundorf supreme - około 87zł jak napisałeś. 

Różnica i tak względnie mała cenowo mając na uwadze ile potrafią kosztować audiofilskie elementy toru audio. 

Jesli porownywalne parametrami, to bardziej Clarity Cap ESA 0,47 uf / 630 V, a tu 54 zl dla ESA przy tej pojemnosci.

Okej, tak czy inaczej Mundorf to względnie tani kondensator, jakie to ma znaczenie? 

Dla mnie najwieksze znaczenie jest takie, że rodzaj kondensatora ma duży wpływ na dźwięk systemu.

35 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:
55 minut temu, ASURA napisał:

Nie wymyślaj.

W tamtych kolumnach niewiele więcej dało się zrobić a już na pewno nie było sensu. Miały dość specyficzne głośniki, były stare i zmęczone życiem

Po prostu na samym początku wystarczyło tylko wymienić właściciela…

5 minut temu, Ajothe napisał:

Okej, tak czy inaczej Mundorf to względnie tani kondensator, jakie to ma znaczenie? 

Dla mnie najwieksze znaczenie jest takie, że rodzaj kondensatora ma duży wpływ na dźwięk systemu.

Ma takie znaczenie, ze ze wzgledu na jakies tam wlasciwosci i parametry byc moze ma istotny wplyw w zastosowaniach audio, ale nie jest to kwestia budzetowosci. Tylko tyle w tym temacie.

Edytowane przez ProjectPi

1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

W moich starych kolumnach wymieniłem kondensatory. Zmiana była bardzo duża. Kumpel, który patrzył na te technicsy z politowaniem był zaskoczony.

Jeśli pomierzysz parametry różnych kondensatorów i parametry normalnych przewodów ( pomijam jakieś wynalazki ) to zobaczysz, że różnice parametrów kondensatorów są zdecydowanie większe niż różnice parametrów kabli.

Dodatkowo należy zwrócić uwagę na proporcje parametrów elementów na parametry toru w który je wkomponujemy.

W szczególności parametry starych elektrolitów których podmiana na takie foliowe z bardziej wąską tolerancją i niższym ESR zapewne mierzalnie znacząco wpłynie na charakterystykę ZG trudno w takim przypadku dyskutować o braku zmian. W przypadku podmiany takich foliowych na foliowe nazwijmy je wyczynowe o zbliżonych parametrach może już być problem 🙂

Edytowane przez malikali

Z wymianą użytkownika nie ma najmniejszych problemów i to jest ten audio mit że tak nie da rady😉

7 minut temu, ProjectPi napisał:

Ma takie znaczenie, ze ze wzgledu na jakies tam wlasciwosci i parametry byc moze ma istotny wplyw w zastosowaniach audio, ale nie jest to kwestia budzetowosci. Tylko tyle w tym temacie.

Co i ma tez drugie dno - jesli i jedne i drugie sa zblizone cenowo, a jedne daja obiektywnie o wiele lepsze rezultaty, niz drugie, to nienajlepiej swiadczy o firmie oferowanie klientom tych gorszych.

7 minut temu, ASURA napisał:

Po prostu na samym początku wystarczyło tylko wymienić właściciela…

Widzisz, ja słucham muzyki za pomocą sprzętu audio. Kolumny są chyba najrzadziej zmienianym elementem całego systemu audio. Ktoś z Twoim "doświadczeniem" pewnie o tym wie.
I w moim przypadku to ja decyduję o losie kolumn. Jeśli u Ciebie kolumny decydują u kogo mają grać... Nie mam pytań.

15 minut temu, ProjectPi napisał:

Co i ma tez drugie dno - jesli i jedne i drugie sa zblizone cenowo, a jedne daja obiektywnie o wiele lepsze rezultaty, niz drugie, to nienajlepiej swiadczy o firmie oferowanie klientom tych gorszych.

Cała zabawa przecież polega na doborze elementów. Ile razy już czytałem o tym, że ten sam element w różnej aplikacji zachowuje się różnie i tu już jest ogrom możliwości wymagających dużego doświadczenia...

Zapłaciłem około 45zł za parę, zamiast około 180 i tak chciałem, byłem o to pytany, nie mam żadnych pretensji. 

Edytowane przez Ajothe
18 minutes ago, ProjectPi said:

Pytanie co tez oznaczają "obiektywnie lepsze rezultaty" ....

3 minuty temu, bum1234 napisał:

Pytanie co tez oznaczają "obiektywnie lepsze rezultaty" ....

Dla mnie "obiektywna lepszosc" w audio to np. wyzsza wiernosc oryginalowi - mniej dodawanych znieksztalcen. Ustalanie tego w ramach jakiejs syntetycznej miary to juz insza inszosc.

5 minutes ago, ProjectPi said:

Dla mnie "obiektywna lepszosc" w audio to np. wyzsza wiernosc oryginalowi - mniej dodawanych znieksztalcen. Ustalanie tego w ramach jakiejs syntetycznej miary to juz insza inszosc.

Niestety.

6 minut temu, ProjectPi napisał:

Dla mnie "obiektywna lepszosc" w audio to np. wyzsza wiernosc oryginalowi

nawet się nie zastanawiasz jakie bzdety piszesz 🙂

aby słyszeć to co w oryginale musiałbyś słuchać na systemie , na którym nagranie było realizowane ze zniekształceniami jakie tamten system generował

i ... do każdego nagrania system studyjny na którym była produkcja

powodzenia i sweet dreams o neutralności systemów audio 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi