Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Prawdopodobnie. Tyle ze odpowiedz czestotliwosciowa to jedno, a tzw. brzmienie to drugie. Tu wplyw jest chocby harmonicznych.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

32 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Chodzi mi o to, że np zdecydowanie łatwiej kształtować charakterystykę wzmacniacza niż zwrotnicami ZG. 

25 minut temu, ProjectPi napisał:

Prawdopodobnie. Tyle ze odpowiedz czestotliwosciowa to jedno, a tzw. brzmienie to drugie. Tu wplyw jest chocby harmonicznych.

poczekam aż Jerzyk was zrówna z glebą , zasłużyliście obaj 🙂

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

jak popatrzysz na charakterystyki kolumn np w "Audio" to na wielu widać obniżenie zakresu 2khz-4khz oraz zazwyczaj znaczne, kilku decybelowe wzmocnienie oktawy 10khz-20khz

Mało kto może pozwolić sobie na napier.lanie z pełną głośnością, więc poza staraniami realizatora lekki loudness się przydaje.

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

No to sobie, byc moze, odpalisz loudness w jakiejs postaci wzglednie reczne EQ, zeby skompensowac zalezna od czestotliwosci charakterystyke naszego sluchu.

Jedno loudnesss zrobił realizator, drugie kupiłem w charakterystyce kolumn - po co mi trzecie?

2 godziny temu, bum1234 napisał:

I po to robi się loudness, ale z neutralnością nie ma to nic wspólnego.

Nie interesuje mnie kreowanie się na audiofila wzniosłym nazewnictwem: słuchając w domu mam mieć wrażenie bycia na koncercie, a nie podsłuchiwania zza krzaków.

1 godzinę temu, ProjectPi napisał:

Akurat to na sygnal mamy wplyw. Sprzet ma pozwolic na jego wierna reprodukcje plus ewentualnie dostarczyc mozlwosci nim manipulacji.

Ale utrzymując równe ciśnienia akustyczne różnych częstotliwości, sprzęt przekłamuje ich głośności.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

40 minut temu, szymon1977 napisał:

Jedno loudnesss zrobił realizator, drugie kupiłem w charakterystyce kolumn - po co mi trzecie?

Ze niby jak? Loudness to korekta wzgledem aktualnego poziomu glosnosci.

43 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ale utrzymując równe ciśnienia akustyczne różnych częstotliwości, sprzęt przekłamuje ich głośności.

Ke? A co sie za tym kryje, tak po ludzku?

50 minut temu, slawek.xm napisał:

poczekam aż Jerzyk was zrówna z glebą , zasłużyliście obaj 🙂

Poki co to nie bardzo masz tu sam czym sie popisac.

18 minut temu, ProjectPi napisał:

A co sie za tym kryje, tak po ludzku?

Dokładnie to, co napisałem.

24 minuty temu, ProjectPi napisał:

Ze niby jak? Loudness to korekta wzgledem aktualnego poziomu glosnosci.

Dokładnie tak, jak napisałem.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Dokładnie tak, jak napisałem.

I tenze realizator tudziez konstruktor kolumn z gory przewidzial, z jaka glosnoscia pracowal bedzie uzytkownik koncowy? Acha...

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Dokładnie to, co napisałem.

No to sobie nie pogadamy.

5 minut temu, ProjectPi napisał:

No to sobie nie pogadamy.

Skoro argumentujesz własnym brakiem zrozumienia tematu to nie mamy o czym.

6 minut temu, ProjectPi napisał:

I tenze realizator tudziez konstruktor kolumn z gory przewidzial, z jaka glosnoscia pracowal bedzie uzytkownik koncowy?

A dlaczego niby mieliby to robić?

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Skoro argumentujesz własnym brakiem zrozumienia tematu to nie mamy o czym.

Argumentuje brakiem zrozumienia twojej wypowiedzi, ktoremu mozesz zaradzic, badz nie, wedle uznania. Przykladowo, wzmacniacz jest generalnie nieswiadom poziomow SPL.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

A dlaczego niby mieliby to robić?

Nie wiem, ale to ty popelniles cos takiego:

"Jedno loudnesss zrobił realizator, drugie kupiłem w charakterystyce kolumn"

Edytowane przez ProjectPi

25 minut temu, ProjectPi napisał:

to ty popelniles cos takiego:

"Jedno loudnesss zrobił realizator, drugie kupiłem w charakterystyce kolumn"

Ale nie to:

38 minut temu, ProjectPi napisał:

tenze realizator tudziez konstruktor kolumn z gory przewidzial, z jaka glosnoscia pracowal bedzie uzytkownik koncowy?

26 minut temu, ProjectPi napisał:

Argumentuje brakiem zrozumienia twojej wypowiedzi

Na jedno wychodzi, bo moja wypowiedź to tylko opis tego, co przedstawia wykres.

27 minut temu, ProjectPi napisał:

mozesz zaradzic, badz nie, wedle uznania.

Chęć mam - czasu nie. Może jutro? Chyba też nie... przykro mi.

W skrócie

Jest sobie nagranie, źródło i głośniki, które zmieniają jego charakter brzmienia a słuchacz (tu audiofil) robi wszystko, żeby te nagranie brzmiało jak najbardziej neutralnie według jego słuchu... 🤦

W skrócie to najlepiej używać głośników studyjnych do odsłuchów bo to jedyna najbliższą i słuszna droga do wiernego przekazu twórcy nagrania... 

Mimo to i tak nie będzie to naturalne bo te wszystkie wokale i muzyka z instrumentów są filtrowanie, żeby całość jako utwór brzmiało super a nie naturalnie...

Błędne koło 

Każdy prawdziwy audiofil powinien zatrudnić się w sklepie audio i tam sobie testować wszystkie możliwe zestawienia i znaleźć ten co mu najbardziej odpowiada i na tym koniec, nie czytać ani opinii ani co ulepszyć i nie słuchać innych bo można tak bez końca później. 

To tak trochę jak mieć świadomość, że jest się przezajebistym i spotkać kobietę, która na siłę wmawia Ci, że jesteś zwykłym leszczem aż w to zaczynasz wierzyć powoli bo sam zwracasz uwagę na te cechy, które ona wyróżnia. 

Albo inaczej. Poznałeś super dziewczynę, ale zacząłeś brać do siebie opinie, wpisy i zdania od innych o niej, co skutkuje, że w twoich oczach traci bardzo na wartości i już nie jest tą jedyną po jakimś czasie. 

Bo taka prawda, że brzmienie sprzętu to indywidualne upodobania a jak wiadomo od samego początku to "o gustach się nie dyskutuje" 

A jak będziemy w kółko słuchać innych to tak na prawdę kupimy sprzęt, który podoba się pozostałym, ale nie nam i nigdy nie będziemy szczęśliwi 

Edytowane przez raiwan
9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ale nie to:

Na jedno wychodzi, bo moja wypowiedź to tylko opis tego, co przedstawia wykres.

Chęć mam - czasu nie. Może jutro? Chyba też nie... przykro mi.

Autentycznie zabawne 🙂

@raiwanOgólnie masz rację, więc w szczegóły wnikać nie będę.

Edytowane przez szymon1977

Mimo to ciesze sie, ze znalazles chwile, wyrwana z cennego czasu, na wartosciowy komentarz 😄 

@ProjectPijestem jedynym, który wykazał chęć wytłumaczenia Ci - nie zniechęcaj mnie, chyba ze wolisz trwać w błędzie.

Alez ja pozostaje od wczoraj w stanie tesknego oczekiwania na wyjasnienia, bym mogl sprobowac objac twa wypowiedz swym rozumem.

14 minut temu, raiwan napisał:

Każdy ma swoje zdanie

Ale fakty są jedne i te same.

Alez ja pozostaje od wczoraj w stanie tesknego oczekiwania na wyjasnienia, bym mogl sprobowac objac twa wypowiedz swym rozumem.

Ok, postaram się znaleźć czas dla Ciebie.

14 minut temu, raiwan napisał:

Każdy ma swoje zdanie

Ale fakty są jedne i te same.

Ok, postaram się znaleźć czas dla Ciebie.

17 godzin temu, szpakowski napisał:

a co to znaczy w audio?

"W audio" tzn. w audio, co znaczy słowo "audio" chyba nie muszę trzeba tobie tłumaczyć 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

16 godzin temu, szymon1977 napisał:

słuchając u siebie cichutko Slayera,

Slayera i podobne słucha się - głośno i bardzo głośno, albo wcale.

13 godzin temu, slawek.xm napisał:

poczekam aż Jerzyk was zrówna z glebą

Kto to jest "Jerzyk" i dlaczego ma kogoś równać z glebą?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

6 minut temu, Lech36 napisał:

Kto to jest "Jerzyk" i dlaczego ma kogoś równać z glebą?

już nieważne

nowy narybek masz tu w mitach to sobie z nimi dyskutuj

ja tam nic nie wiem nie znam się i zarobiony jestem

14 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

I jak to się ma do płaskiej charakterystyki np. wzmacniaczy mocy sięgającej setek kHz? 

Wzmacniacz końcowy mocy jako gotowy produkt rzadko ma pasmo takie jak wymieniłeś wyżej. Zazwyczaj kończy się na 60-100kHz, najczęściej jest to 60kHz. To pasmo ograniczą filtr RF na wejściu wzmacniacza, który zabezpiecza wzmacniacz przed wpływem częstotliwości radiowych mogących spowodować uszkodzenie głośników tonów wysokich. Znam wzmacniacz końcowy firmy Acoustat w którym kondensator będący składową tego filtra był w podstawce i można go było wyłączyć, ale w instrukcji było ostrzeżenie że odbywa się to na wyłączne ryzyko użytkownika. 

11 minut temu, slawek.xm napisał:

ja tam nic nie wiem nie znam się i zarobiony jestem

Myślę że wiesz, ale audio voodoo nie pozwala Tobie na obiektywną ocenę zjawisk zachodzących w sprzęcie 😉

25 minut temu, Lech36 napisał:

"W audio" tzn. w audio, co znaczy słowo "audio" chyba nie muszę trzeba tobie tłumaczyć 😉.

Chyba musisz ... mam wrażenie, że Twoje audio i moje audio to zupełnie inne audio ...

12 minut temu, slawek.xm napisał:

nowy narybek masz tu w mitach to sobie z nimi dyskutuj

Nowy narybek to ten co wszystko wie najlepiej?

Teraz, szpakowski napisał:

Chyba musisz ... mam wrażenie, że Twoje audio i moje audio to zupełnie inne audio ...

Na pewno nie, to to samo audio co Twoje, ale różnimy się podejściem do tego audio, w moim przypadku podejście stara się wykluczyć voodoo a w Twoim przypadku nie wyklucza voodoo, to tak z grubsza.

11 minut temu, Lech36 napisał:

Wzmacniacz końcowy mocy jako gotowy produkt rzadko ma pasmo takie jak wymieniłeś wyżej. Zazwyczaj kończy się na 60-100kHz, najczęściej jest to 60kHz.

powinienem teraz popastwić się nad tobą .

Pasmo wzmacniacza czy przedwzmacniacza powinno być dekadę szersze niż pasmo słyszalne

czyli F3 od 2hz do 200khz

a to dlatego , żeby wzmak nie kręcił fazą sygnału audio w paśmie słyszalnym

dobre wzmacniacze mają pasmo znacznie szersze od tego które podałem

np

Mephisto ma pasmo przenoszenia od 0-400khz wg danych producenta

https://koris.pl/gryphon-audio-mephisto.html

Sprzęt audio nie będzie się dopasowywać do wady lub nadwrażliwość słuchu jego użytkownika. Jeżeli źle gra sprzęt przy cichym słuchaniu to oznacza, że może ktoś mieć wady słuchu już. Później dając głośniej może być tak, że jest za dużo znowu czegoś, wtedy można mieć pewność, że to słuch a nie sprzęt. Tak samo jeżeli ktoś ma bardziej wrażliwy słuch to sprzęt lepiej będzie znowu brzmieć przy cichym słuchaniu. Ja tak mam, że nie lubię głośno słuchać muzyki, ewentualnie stopniowo podglasniac kiedy się słuch przyzwyczaja. Niektórzy tak mają, że od razu głośno muszą słuchać no inaczej lipa. 

3 minuty temu, raiwan napisał:

Sprzęt audio nie będzie się dopasowywać do wady lub nadwrażliwość słuchu jego użytkownika. Jeżeli źle gra sprzęt przy cichym słuchaniu to oznacza, że może ktoś mieć wady słuchu już. Później dając głośniej może być tak, że jest za dużo znowu czegoś, wtedy można mieć pewność, że to słuch a nie sprzęt. Tak samo jeżeli ktoś ma bardziej wrażliwy słuch to sprzęt lepiej będzie znowu brzmieć przy cichym słuchaniu. Ja tak mam, że nie lubię głośno słuchać muzyki, ewentualnie stopniowo podglasniac kiedy się słuch przyzwyczaja. Niektórzy tak mają, że od razu głośno muszą słuchać no inaczej lipa. 

Sie dopasowywac nie bedzie, ale moze dac mozliwosc korekty sygnalu np. by kompensowac wady sluchu.

• Pokaż nowe odpowiedzi