Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, tym napisał:

A szukasz konkretnego instrumentu czy całego wykresu? Tu jest np. coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie, zupełnie nie tego.

2 godziny temu, tym napisał:

Tak na szybko sprawdziłem na korektorze na RME ADI i np. na tradycyjnie strojonych gitarach (intro do "Revelations" Ironów (z "Piece of Mind")) najwięcej mięsa daje podbicie gdzieś między 200 a 230 Hz, ale wrażenie ciężaru w gitarach podbija też wyższy bas, czyli powiedzmy umownie 180-200 Hz.

No i właśnie taka tabelka była, gdzie było podane np "180-230Hz ciężar gitar elektrycznych", i tak najróżniejsze przedziały z całego słyszalnego zakresu.

-----

49 minut temu, Ajothe napisał:

Według mnie trzeba walczyć o w miarę możliwości równą charakterystykę bez dużych dziur.

Większość tak mówi i większość dobiera system na ucho - płaska charakterystyka to chyba największy mit ze wszystkich audio-mitów.

To miks decyduje o tym, które częstotliwości mają być podkreślone, a które schowane.

A to ja decyduję brzmienie tych kolumn mi pasuje czy tamtych.

Te schematy to ogólniki. 

Oczywiście, ale to nie znaczy, że nie mogą być pomocne: szukasz kolumn, ktoś Ci coś poleca, patrzysz na charakterystyce dołek 150-250Hz a Tobie właśnie dociążenia gitar brakuje...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Oczywiście, ale to nie znaczy, że nie mogą być pomocne: szukasz kolumn, ktoś Ci coś poleca, patrzysz na charakterystyce dołek 150-250Hz s Tobie właśnie dociążenia gitar brakuje...

Ten dołek w tym zakresie to niestety zazwyczaj problem akustyki pokoju.. 

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Kolumny też taki miewają.

Przy okazji pytanko: czy istnieje jakaś prosta zależność pomiędzy częstotliwościami moda i fali stojącej? Powiedzmy jeśli mod i górka na 50 to fala stojąca i dołek na 100?

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

No i właśnie taka tabelka była, gdzie było podane np "180-230Hz ciężar gitar elektrycznych", i tak najróżniejsze przedziały z całego słyszalnego zakresu.

Potwierdzam.

Był taki wpis, ale za cholerę nie mogę go znaleźć…

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

32 minuty temu, Tajitsu napisał:

Potwierdzam.

Był taki wpis, ale za cholerę nie mogę go znaleźć…

Daaawno temu to było, przeglądając raczej nie znajdziemy. W googlach wpisywałem na najróżniejsze sposoby i też nic.

Ogólnie to zastanawia mnie taka rzecz: patrzymy na pasmo i odczytujemy bardzo ogólnie brzmienie. Swoje B&W kupiłem... no właśnie, nie do końca w ciemno. Przed zakupem porównałem charakterystyki z kolumnami posiadanymi, zrobiłem EQ na wzór różnicy charakterystyk, posłuchałem kilka kawałków... "dobry kierunek!" - pomyślałem, po zakupie okazało się, że się nie pomyliłem. Oczywiście charakterystyka wszystkiego nie powie, ale myślę pozwoli uniknąć ruchów z góry skazanych na porażkę.

Edytowane przez szymon1977

16 godzin temu, tym napisał:

Tak na szybko sprawdziłem na korektorze na RME ADI i np. na tradycyjnie strojonych gitarach (intro do "Revelations" Ironów (z "Piece of Mind")) najwięcej mięsa daje podbicie gdzieś między 200 a 230 Hz, ale wrażenie ciężaru w gitarach podbija też wyższy bas, czyli powiedzmy umownie 180-200 Hz.

Ten frequency cheatsheet jest całkiem sensowny ale obejmuje całe grupy częstotliwości 

Ukryta Zawartość

W 6. linijce jest własnie gitara elektryczna i jest:  goth presence buzz

Do praktycznego użytku przy miksie ścieżek  (i ustawianiu korektora przy odsłuchu) może ogólnie być przydatny.

Dzięki! 

14 godzin temu, Ajothe napisał:

Nie.

Wykres frequency response jest mierzony (w standardzie pomiarowym) bez udziału fali odbitej pomieszczenia.

Po to żeby były porównywalne różne zestawy głośnikowe n i e z a l e ż n i e  od rodzaju, wymiarów pokoju, itd.

(Na to jak użyć ZG ich producent nie wpłynie)

Poza tym właściwie chyba robi się go ostatnio na drodze czysto elektrycznej (bez hałasowania) czyli to jest komputerowy pomiar a tylko niektórzy konstruktorzy kolumn wynajmują komorę bezechową do tego celu.

Z tego co zrozumiałem, @szymon1977 właśnie czyta i interpretuje charakterystyki częstotliwościowe różnych ZG a te podają tylko falę bezpośrednią od nich a nie odbitą, którą słyszy użytkownik.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

2 godziny temu, xetras napisał:

Z tego co zrozumiałem, @szymon1977 właśnie czyta i interpretuje charakterystyki częstotliwościowe różnych ZG a te podają tylko falę bezpośrednią od nich a nie odbitą, którą słyszy użytkownik.

Oczywiście, że tak, bo przecież ze pomiaru kolumn nie dowiemy się, co nich wyjdzie w miejscu odsłuchu. Ci chcę zrobić? Załóżmy, że w teście porównawczym były moje B&W i kolumny X, Y i Z Nie chcę na wykresy patrzeć jak ślepiec, tylko porównując ich przebieg w baaardzo dużym uogólnieniu móc powiedzieć, np: kolumny X tu mają dołek - bas będzie bardziej pudełkowaty, kolumny Y tam górkę - gitary będą dociążone, kolumny Z górę płaską i bez podbić - talerze będą bardziej spokojne.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

chcę zrobić? Załóżmy, że w teście porównawczym były moje B&W i kolumny

Może i tabelka (amatorska) z odczytem porównawczym różnych frequency response coś da.

Na swoich to możesz szybko sprawdzić co da inne ustawienie EQ (czyli jak słyszysz po zmianie parametrów)

Przy porównaniu z innymi charakterystykami niestety nie masz kolumn na miejscu i nie sprawdzisz jak zareagują na zmiany korekcji.

No ale próbować i porównywać warto.

Z zastrzeżeniem:

Według mnie tabelka, której szukasz a której sam nie widziałem, raczej mało się przyda do tego.

PS.

Cytat robiony na dotykowym ekranie i stąd jest mało dokładny 

38 minut temu, xetras napisał:

Może i tabelka (amatorska) z odczytem porównawczym różnych frequency response coś da.

Właśnie o to chodzi, abym jako amator zastanawiający się nad zmianą kolumn, patrząc na wykresy mógł zobaczyć coś, co jako amator słuchający ulubionej płyty usłyszę.

41 minut temu, xetras napisał:

Według mnie tabelka, której szukasz a której sam nie widziałem, raczej mało się przyda do tego.

Wprost przeciwnie - tabelka pokazywała dokładnie to, czego teraz szukam.

33 minuty temu, szymon1977 napisał:

tabelka pokazywała dokładnie to, czego teraz szukam.

Ba 

W ogóle jej nie znam

Idę stąd, zjeżdżać i bałwany lepić

.

Ja postawiłem doniczki na kolumnach i mam dobrze dociążony bas🤭.

Edytowane przez Kalasanty Ciaputko
21 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ja postawiłem doniczki na kolumnach i mam dobrze dociążony bas🤭.

Doniczki?
Jak tak można?!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Doniczki?
Jak tak można?!

Ukryta Zawartość

Byle nie przelać.

Ukryta Zawartość

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Doniczki?
Jak tak można?!

Ukryta Zawartość

Żona standardowo trzyma doniczki na kolumnach, da się przyzwyczaić.

Ukryta Zawartość

10 minut temu, paww napisał:

Żona standardowo trzyma doniczki na kolumnach, da się przyzwyczaić.

a pokaż

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

21 minut temu, Pseudodrummer napisał:

a pokaż

Nie mam fotki, a nie jestem w domu. Dodam jeszcze że subwoofer pełni częściowo rolę stolika nocnego 🙂 

W dniu 6.01.2024 o 12:28, szymon1977 napisał:

Właśnie o to chodzi, abym jako amator zastanawiający się nad zmianą kolumn, patrząc na wykresy mógł zobaczyć coś, co jako amator słuchający ulubionej płyty usłyszę.

Wprost przeciwnie - tabelka pokazywała dokładnie to, czego teraz szukam.

🤣🤣🤣 Ty liczysz że wykres ci powie jak kolumny brzmią ? Bas przewalony czy konturowy , średnica plastyczna ,naturalna czy analityczna wyprana z barwy itd . No  podpisałeś się kolego.

1 godzinę temu, tedi02 napisał:

Ty liczysz że wykres ci powie jak kolumny brzmią ?

Powtórzę:

W dniu 6.01.2024 o 07:50, szymon1977 napisał:

...w baaardzo dużym uogólnieniu...

1 godzinę temu, tedi02 napisał:

Bas przewalony czy konturowy , średnica plastyczna ,naturalna czy analityczna wyprana z barwy itd .

Porównanie wykresów nie powie wszystkiego, ale tak podstawowe aspekty brzmienia jak wymieniłeś, to ktoś zorientowany w temacie może spróbować odczytać - Ty jak zwykle argumentujesz własną niewiedzą i ignorancją.

-----

3 godziny temu, paww napisał:

Nie mam fotki

Nie masz fotki Żony!?

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Powtórzę:

Porównanie wykresów nie powie wszystkiego, ale tak podstawowe aspekty brzmienia jak wymieniłeś, to ktoś zorientowany w temacie może spróbować odczytać - Ty jak zwykle argumentujesz własną niewiedzą i ignorancją.

-----

Nie masz fotki Żony!?

Siebie czytujesz  ,niewiedza i ignorancja 🤣kolego ,nie masz żadnego doświadczenia a usilujesz być mentorem .Powtarzam ,wykres nie powie jak kolumna głośnikowa brzmi , czyli analitycznie ,z planktonem informacji , czy muzykalnie z pierwiastkiem  namacalności ,naturalności dźwięku .Na efekt końcowy wpływa dużo elementów .Nie wiesz ,pytaj ,długa droga przed tobą 😊 ja już senior.

16 minut temu, tedi02 napisał:

Powtarzam ,wykres nie powie jak kolumna głośnikowa brzmi

Po raz trzeci:

W dniu 6.01.2024 o 07:50, szymon1977 napisał:

...w baaardzo dużym uogólnieniu...

16 minut temu, tedi02 napisał:

usilujesz być mentorem

Ja tylko jestem tuż ponad tymi, co niczego nie chcą rozumieć i za wszystko posądzają "magię".

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Po raz trzeci:

Ja tylko jestem tuż ponad tymi, co niczego nie chcą rozumieć i za wszystko posądzają "magię".

🤣 Malutko wiesz ,dużo piszesz. ,🤣 wiedzy i doświadczenia ci baaardzo  brakuje ,daj na luz 😊pzdr.

4 godziny temu, tedi02 napisał:

🤣🤣🤣

2 godziny temu, tedi02 napisał:

🤣

2 godziny temu, tedi02 napisał:

😊

4 minuty temu, tedi02 napisał:

,🤣

4 minuty temu, tedi02 napisał:

🤣

3 minuty temu, tedi02 napisał:

😊

Zacytowałem wszystko, co po usunięciu wycieczek osobistych zostało z Twoich wpisów: niewiele wnosisz do tematu.

5 godzin temu, tedi02 napisał:

Bas przewalony czy konturowy , średnica plastyczna ,naturalna czy analityczna wyprana z barwy itd

I nic o dociążeniu a to cecha względna

Można ją w postaci nomogramu (albo też i tabelki) rozrysować

W zależności od tonu wiodącego masz akompaniujący- czyli podstawę tonalną 

Proporcje da się zrobić presetem w zależności od danego taktu w utworze przy użyciu analizatora widma i przeniesieniu jego wskazań na korektor parametryczny 

Dociążenie to osłabienie (środka) - bo to cecha względna

PS 

O ile komuś chciało się uśrednić (jako tabelkę) to mam szacunek do jego roboty ale dla mnie to strata czasu

U mnie zachodzi akomodacja słuchu 

Wg mnie nie ma uniwersalnej tabelki dla każdego (na ten temat)

Zbyt wiele zmiennych a zwłaszcza fizjologia 

Edytowane przez xetras
Dopisek

12 minut temu, tedi02 napisał:

Dałeś popisy min.w wątku o Sabaju .

To fakt, zanim fani Sabaja potwierdzili to, o czym ja pisałem minęło pół roku.

----

10 minut temu, xetras napisał:

U mnie zachodzi akomodacja słuchu 

Wg mnie nie ma uniwersalnej tabelki dla każdego (na ten temat)

Cały czas popełniasz ten sam błąd. Przykładowo Tannoy Revolution R3 vs B&W606. Dla jednego 606 zbyt ostre i woli R3, drugi woli 606 bo R3 zbyt mulaste. Z wykresu nie odczytasz, które komu do gustu trafią, ale że 606 w porównaniu do R3 będą mieć bardziej wyrazistą górę, mniej dociążony środek a bas mocny i szybki ale nie tak niski owszem... tzn ja tyle odczytam, Tedi pewnie nic, a co odczyta ktoś zorientowany w temacie?

8 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

a pokaż

Proszę, kwiatek stoi już kilka lat, nawet nie dyskutuje z żoną co do kwiatka 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 minut temu, paww napisał:

Proszę, kwiatek stoi już kilka lat, nawet nie dyskutuje z żoną co do kwiatka 🙂

Ukryta Zawartość

No i bardzo ładnie

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, paww napisał:

Proszę, kwiatek stoi już kilka lat

Tyle, ze gdybym ja znalazl sie w poblizu niego, to trudno by mi bylo wytrzymac, aby go nie ustawic dokladnie na srodku serwetki. Jak u siebie przechodze przez przedpokoj, a ktorys laczek choc odrobine jest przekrzywiony w stosunku do drugiego, to nie przejde aby go nie poprawic. A tak w ogole, to tego kwiatka bas tak przestawil ?  :-)))

Edytowane przez Lutek
  • Pokaż nowe odpowiedzi