Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, paww napisał:

chociaż jest to faktycznie pewne oszustwo naszych zmysłów

Oszustwo, pomyłka... to są próby oceny opisowej pewnych procesów. W przypadku procesów ewolucyjnych nie używamy argumentów o celowości.

34 minuty temu, szymon1977 napisał:

Mniej pisz a więcej czytaj, bo to śmietnika  nadają się głównie Twoje komentarze.

Piszesz na publicznym forum, musisz się więc liczyć z tym, że ktoś odpowie na twój wpis oraz że może mieć odmienne zdanie, że błąd wykaże i poprosi o bzdur sprostowanie ...

Jeżeli mnie zacytujesz, grzeczność nakazuje odpowiedzieć ... 

Powiedzcie mi lepiej dlaczego mój amplituner Arcam robić coś takiego, że na głośnikach frontowych ucieka bas a na głośników centralnym jest cały czas? 

Kondensatory wysokiej pojemności? Miałem dwa po 15000 uf a dałem 2 po 8 mf chyba, bo już nie pamiętam dokładnie jaka była pojemność, ale ciut większą. 

Czy to może jakieś mniejsze kondensatory w torze audio już? Tylko na tych dwóch kanałach. Takie wrażenie jakby amplituner odcinał bas od dołu. Bardziej jakby ścisza ten bas, jakby przesuwał się fazowo. Z czasem aż idzie do w okolice 50 Hz te odcięcie i gra głównie średnica. Jakieś czary bo po resecie amplitunera jest przez jakiś czas ok i później znowu... 

Mozliwe, że po nagrzaniu się tak robi, stygnie na czas resetu i nowych ustawień i później stąd takie tylko wnioski, że po resecie ok. 

Edytowane przez raiwan
14 hours ago, paww said:

To trzeba by chyba wprowadzić jakieś sygnały do mózgu imitujące pracę nerwów słuchowych. Raczej póki co pieśń przyszłości

Brzmi jak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Piszą, że w 2016 roku 600'000 ludzi tego używało.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
55 minut temu, A co tam napisał:

Oszustwo, pomyłka... to są próby oceny opisowej pewnych procesów. W przypadku procesów ewolucyjnych nie używamy argumentów o celowości.

Brzmi jak z jakiejś pracy doktorskiej 🙂 

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Masz do mnie pretensje, że piszesz o mnie zamiast na temat?

Zawsze piszę na temat ... 😁

Każdy wątek po chwili jak zaczniesz w nim pisać zmienia się na wątek o Szymonie, więc piszę na temat ... 

55 minut temu, slawek.xm napisał:
5 godzin temu, szymon1977 napisał:

wrażenie słuchowe

wcale nie musi być dźwiękiem 🙂

Zaprzeczasz definicji którą sam podałeś:

20 godzin temu, slawek.xm napisał:

"Dźwięk – zaburzenie mechaniczne falowe rozchodzące się w ośrodku sprężystym zdolne do wrażenia słuchowego u człowieka lub zwierząt, a także wrażenie słuchowe wywołane taką falą[1]. Dla człowieka pasmo słyszenia mieści się w granicach 20Hz do 20kHz. Częstotliwości poniżej 20Hz to Infradźwięki, a powyżej 20kHz to ultradźwięki."

nagrywamy.com

4 minuty temu, przemak napisał:

Nieprawda, mi się często wydaje że telefon dzwoni, a nie dzwoni 😁

Teraz, Ajothe napisał:

mam podobnie-często wydaje mi się,że ktos mówi albo pisze-a nie powinien...
😀

1 minutę temu, Ajothe napisał:

A to mogą byc też szumy i dzwieki w uszach ze starości.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Ajothe napisał:

I tu Cię zaskoczę: istnieje prawdopodobieństwo, że mózg wytworzył wrażenie choć nie było bodźca. Bodźce z wiekiem są co raz słabiej odbierane, a mózg co raz więcej sobie dorabia, co raz częściej mu nie wychodzi.

-----

2 godziny temu, szpakowski napisał:

Piszesz na publicznym forum, musisz się więc liczyć z tym, że ktoś odpowie na twój wpis oraz że może mieć odmienne zdanie, że błąd wykaże i poprosi o bzdur sprostowanie ...

Wykażesz mój błąd to bzdury sprostuję, obejdzie się bez prośby.

-----

2 godziny temu, paww napisał:

No może słowo "pomyłka" może czasami niefortunnie brzmieć, chociaż jest to faktycznie pewne oszustwo naszych zmysłów

Fakty faktami a pomyłka pomyłką: mózg wytworzył wrażenie dźwięku dobiegającego jakby z okolic kominka, podczas gdy źródła fal dźwiękowych są w kolumnach. Sporo czasu zastanawiałem się, jak to się dzieje, że kolumny tworzą falę dźwiękową dobiegającą jakby z okolic kominka? Nie tworzą, to pomyłka mózgu a nie działanie kolumn.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Wykażesz mój błąd to bzdury sprostuję, obejdzie się bez prośby

Wykazywałem nieraz ... nigdy nie sprostowałeś ... 

Edytowane przez szpakowski
Fakty faktami a pomyłka pomyłką: mózg wytworzył wrażenie dźwięku dobiegającego jakby z okolic kominka, podczas gdy źródła fal dźwiękowych są w kolumnach. Sporo czasu zastanawiałem się, jak to się dzieje, że kolumny tworzą falę dźwiękową dobiegającą jakby z okolic kominka? Nie tworzą, to pomyłka mózgu a nie działanie kolumn.
Kominek się popsuł.
PS. Albo słuch.

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, przemak napisał:

wrażenie słuchowe wywołane falą dźwiękową jest dźwiękiem

wrażenie słuchowe np typu urojenia już dźwiękiem nie jest

tylko wrażeniem powstałym bez udziału fali akustycznej

rozumiesz teraz?

Proponuję założyć temat: "[mention=44568]szymon1977[/mention] teorie wszelakie - wątek zbiorczy" ... i tam przenieść wszystkie dalsze dyskusje ... 
Nie róbmy śmietnika w kolejnym wątku.

Rano juz bylem w trakcie zakladania takiego watku, ale w polowie padl mi iPad (pusta bateria), Ale teraz nadrobie zaleglosci i zapraszam wszystkich cierpliwych do udzialo

Zapowiada sie na dobra zabawe
12 minut temu, xajas napisał:

Rano juz bylem w trakcie zakladania takiego watku, ale w polowie padl mi iPad (pusta bateria), Ale teraz nadrobie zaleglosci i zapraszam wszystkich cierpliwych do udzialo

Ukryta Zawartość

Zapowiada sie na dobra zabawe emoji106.png

Żartowalem ... dajmy chłopu spokój ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

58 minut temu, slawek.xm napisał:

wrażenie słuchowe wywołane falą dźwiękową jest dźwiękiem

wrażenie słuchowe np typu urojenia już dźwiękiem nie jest

tylko wrażeniem powstałym bez udziału fali akustycznej

rozumiesz teraz?

Naukowcy badający mózg postawili tezę, że  jak nucisz w myślach ulubioną piosenkę, to powstają podobne wrażenia jakbyś jej słuchał, a dźwięki są właśnie tylko wrażeniami.

Ps

Linku nie zapisałem, szukać w googlach jakoś mi się nie chce, że faktyczni to czytałam nikt mi nie uwierzy... komentować nie trzeba a wystarczy olać. Można za to poszukać analogii do zmysłu wzroku, bo ten jest lepiej zbadany i łatwiej ciekawe informacje znaleźć. Można też poszukać o osobach z problemami psychicznymi, które faktycznie SŁYSZĄ głosy, choć nie ma fali dźwiękowej.

Psps

Źródła pozorne też są tylko urojeniem powstałym w wyniku pomyłki mózgu, i choć hifi ich nie wytwarza więc fizycznie ich nie ma, to ich istnienie nie budzi wątpliwości.

Edytowane przez szymon1977

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, szymon1977 napisał:

Naukowcy badający mózg postawili tezę, że  jak nucisz w myślach ulubioną piosenkę, to powstają podobne wrażenia jakbyś jej słuchał, a dźwięki są właśnie tylko wrażeniami.

to wrażenie nie jest dźwiękiem , bo nie ma fali akustycznej i ktoś obok nie usłyszy Twoich myśli

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

to wrażenie nie jest dźwiękiem , bo nie ma fali akustycznej i ktoś obok nie usłyszy Twoich myśli

Fala akustyczna fala akustyczną, a wrażenie słuchowe wrażeniem słuchowym - to dwa różne zjawiska choć takim samym słowem nazwane. BTW wszystkie cechy dźwięku posiada choć powstał bez fali akustycznej, więc...

Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, szymon1977 napisał:

to dwa różne zjawiska choć takim samym słowem nazwane. BTW wszystkie cechy dźwięku posiada choć powstał bez fali akustycznej, więc...

właśnie NIE

i tu dochodzimy wreszcie do punktu w którym nasze poglądy się różnią

wrażenie powstałe w mózgu bez stworzenia fali akustycznej nie jest dźwiękiem sensu stricte

nawet jeśli wydaje ci się , bezgłośnie śpiewasz 🙂

14 minutes ago, slawek.xm said:

właśnie NIE

wrażenie powstałe w mózgu bez stworzenia fali akustycznej nie jest dźwiękiem sensu stricte

Wrażenie pozostaje wrażeniem. Jest to efekt przetwarzania informacji przez mózg. Fala dźwiękowa jest oczywiście niezbędna, ale nie jest jedynym bodźcem wpływającym na powstawanie wrażenia. To jest to, czego audiofile nie akceptują. Nie akceptują faktu, że powstawanie wrażeń to sprawa złożona i taka sama fala dźwiękowa może powodować powstawanie różnych wrażeń w zależności od kontekstu.

Nie ma w tym niczego obraźliwego, ani też nie ma próby podważania czyichś poglądów i tego co słyszy. Tak działa mózg. I czy się to komuś podoba czy nie, jest to przyczyną mnóstwa nieporozumień. 

14 minut temu, slawek.xm napisał:

właśnie NIE

Ale weszliśmy w zagadnienia wykraczające  poza tematykę Forum, bo o hifi, które wytwarza wrażenia słuchowe bez fal dźwiękowych nic mi nie wiadomo. Natomiast z definicjami jest tak, że opisują zjawisko, które kryje się za pojęciem, i wraz z rozwojem wiedzy ten opis ulega modyfikacji. Czy odkrycie przez naukowców wrażenia słuchowego powstałego bez fali dźwiękowej jest wystarczającym powodem do uaktualnienia definicji? Nie mi to oceniać.

-----

10 minut temu, bum1234 napisał:

Wrażenie pozostaje wrażeniem. Jest to efekt przetwarzania informacji przez mózg. Fala dźwiękowa jest oczywiście niezbędna,

Okazuje się, że prawdopodobnie nie.

11 minut temu, bum1234 napisał:

Fala dźwiękowa jest oczywiście niezbędna, ale nie jest jedynym bodźcem wpływającym na powstawanie wrażenia. To jest to, czego audiofile nie akceptują. Nie akceptują faktu, że powstawanie wrażeń to sprawa złożona i taka sama fala dźwiękowa może powodować powstawanie różnych wrażeń w zależności od kontekstu.

Nie ma w tym niczego obraźliwego, ani też nie ma próby podważania czyichś poglądów i tego co słyszy. Tak działa mózg. I czy się to komuś podoba czy nie, jest to przyczyną mnóstwa nieporozumień. 

O jak miło i kulturalnie.

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, szymon1977 napisał:

O jak miło i kulturalnie.

było miło i kulturalnie ....czasem rzekłbym nawet przyjacielsko... ale to wrażenie zostało zaprzepaszczone i nie ma już powrotu do tamtych ...fajnych czasów... tak niekiedy bywa 🙂

15 minut temu, szymon1977 napisał:

bo o hifi, które wytwarza wrażenia słuchowe bez fal dźwiękowych nic mi nie wiadomo

ale to Ty nucenie w myślach nazywasz dźwiękiem a to wg mnie kompletna bzdura

22 minuty temu, slawek.xm napisał:

ale to Ty nucenie w myślach nazywasz dźwiękiem a to wg mnie kompletna bzdura

A wg mnie nie, i wg tego co czytałem też nie... ale to wykracza poza tematykę hifi, więc bez znaczenia.

22 minuty temu, slawek.xm napisał:

było miło i kulturalnie ....czasem rzekłbym nawet przyjacielsko... ale to wrażenie zostało zaprzepaszczone i nie ma już powrotu do tamtych ...fajnych czasów... tak niekiedy bywa 🙂

Żebyś wiedział, szacunek łatwo utracić i trudno odzyskać, a grubo mruczysz niedźwiedziu od wybudzenia ze snu zimowego.

53 minuty temu, bum1234 napisał:

Wrażenie pozostaje wrażeniem. Jest to efekt przetwarzania informacji przez mózg. Fala dźwiękowa jest oczywiście niezbędna, ale nie jest jedynym bodźcem wpływającym na powstawanie wrażenia. To jest to, czego audiofile nie akceptują. Nie akceptują faktu, że powstawanie wrażeń to sprawa złożona i taka sama fala dźwiękowa może powodować powstawanie różnych wrażeń w zależności od kontekstu.

To tłumaczy dużo, a nawet bardzo dużo.

• Pokaż nowe odpowiedzi