Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dakar

(Konto usunięte)

Słyszałem kilka razy, w tym raz u znajomka: dopóki pozostawał w pamięci nie byłem w stanie słuchać swojego. Dlatego słuchania raczej unikam.

Teraz mówisz z sensem. Też tak kilka razy miałem.

Zresztą, komu to tłumaczę, przecież sam kilkanaście stron temu pisałeś, że naukę masz w dupie.

Mam poszukać i zacytować Twoją wypowiedź?

Z niektórych wypowiedzi wynika, że nie tylko on :)

Hehe......

Zwroc uwage ze ren pierwszy jest mikrofonowy ;) zas drugi symetryczny haha...i powiem jedno lepiej uznac to za cos oczywistego jak do symetri wracac hehe

No właśnie mikrofonowy na 2 żyły w ekranie, więc można to określić jako symetryczny. (W przeciwieństwie do instrumentalnego- pojed. żyła w ekranie.)

Gość dakar

(Konto usunięte)

W fotograficznym sprzęcie na ogół tak jest, ale zdarzają się wyjątki typu Tamron, Tokina, czy Sigma, które nie są gorsze od systemowego Nikkora, czy Cannona.

A daj spokój . AF zazwyczaj działa słabo. Miałem Sigmę ART 35 do C6D i obrazek dawała bajeczny ale AF kulał. Za to szkła systemowe idealnie.

Muszą jeszcze troszkę popracować bo szkło warte wydanych pieniędzy.

Edytowane przez dakar

Masakra.

Nie masz pojęcia o czym piszesz

Chyba nawet nie miałeś ich w reku. W tych pierwszych soczewki są z plastiku , a w tych drugich z polerowanego szkła

Jak ktoś daje takie przykłady "niewiedzy" , to zastanawiam sie czy w innych tematach jego "wiedza" jest na podobnym poziomie :/

Billy - skończ już z Tą błazenadą i ignorancją.

Nie masz o niczym pojęcia, a wypowiadasz się jak jakiś znawca.

Właśnie widzę, że na fotograficznym sprzęcie znasz się tak samo jak na audio.

Znów nie zrozumiałeś: ja nie jestem ani audio-voodoo-filem ani sceptykiem - ja jestem zwykłym konsumentem

Szymonie nade wszystko jesteś wybitnym logikiem!

Trzeba wysłać Twoje posty na jakiś uniwerek. Będziesz cytowany do końca świata. A ile studenci będą mieli radochy. Sam miód:)

brak funduszy na zakup drogich audio-voodoo-gadżetów ​(np. kabli) jest przeszkodą w uzyskaniu dobrego jakościowo dźwięku.

Musze Cie zmartwić- brak funduszy jest niestety przeszkodą, chyba że za dobre jakosciowo uważasz radio kuchenne. Wtedy nie jest.

Audiofilia to nie jest temat, którego nauczysz się czytając i piszac na forum. To wymaga praktyki, wyrzeczeń, prób, doświadczenia i zapału. Jeśli będziesz czegoś bardzo chciał - fundusze znajdą się zawsze.:)

Zresztą, komu to tłumaczę, przecież sam kilkanaście stron temu pisałeś, że naukę masz w dupie.

Fiyka i matematyka to są najwięksi wrogowie "audiofili"

Powinniście to juz dawno wiedzieć Jesteście na tym forum po pare lat , a ja pare miesięcy

I po raz kolejny zadam pytanie

- PO CO w ogle z nimi rozmawiacie ?

Po co ? Lekcewazyć , jakby nie istnieli.

"... w kawiarniany gwar jak tornado jazz się wdarł, i ja też .... chciałem grać ... "

Przepraszam myślałem że jesteś sceptykiem kablowym bo masz jakieś doświadczenie w tym wymiarze.

Jedyne moje doświadczenie w tym wymiarze to brak usłyszenia zmiany brzmienia, która miałaby być efektem użycia interkonektu otrzymanego w prezencie od znajomka (wartość interkonektu przekraczająca wartość mojego systemu). Prawidłowego technicznie testu porównawczego nie było tylko zwykłe amatorskie porównanie, a więc własne obserwacje uznaję za niemiarodajne... no można poza stwierdzeniem, że nawet jeśli jakaś różnica była, to raczej kosmetyczna niż spektakularna i z pewnością nie warta dopłaty.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

A do czego mi ta wiedza potrzebna?

Mam na myśli tę wiedzę, której nie posiadam.

Np tej o zagadnieniach z dziedziny audio i akustyki?

No to już teraz wszystko jasne, więcej nie musisz pisać.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Jedyne moje doświadczenie w tym wymiarze to brak usłyszenia zmiany brzmienia, która miałaby być efektem użycia interkonektu otrzymanego w prezencie od znajomka (wartość interkonektu przekraczająca wartość mojego systemu). Prawidłowego technicznie testu porównawczego nie było tylko zwykłe amatorskie porównanie, a więc własne obserwacje uznaję za niemiarodajne... no można poza stwierdzeniem, że nawet jeśli jakaś różnica była, to raczej kosmetyczna niż spektakularna i z pewnością nie warta dopłaty.

Nie oddawaj rękawicy. Życie zaskakuje więc może kiedyś.

Nie trzeba mieć wysokiego IQ, żeby zrozumieć, że pisząc o niemożności poprawienia dźwięku kablem pisalem, że kabel może co najwyżej zepsuć sygnał w takim małym stopniu, że słuchem tego nie wychwycisz. Były przyklady wyliczo tych spadków sygnału dla typowych wartości RC przewodów (L nie ma wplywu). Coś jeszcze tłumaczyć czy już rozumiesz? A może nadal będziesz się czepiał drobnego skrótu?

Mam poszukać i zacytować Twoją wypowiedź?

Daj spokój. To jest odpowiedź na Twoje bzdury, które wypisujesz?

Myślisz, że tylko ja Cię tu czytam? Nie wstyd Ci?

Tym samym podzielasz los swoich Kolegów trolli Malikali i Bunka.

Możesz sobie pisać bajkopisarzu, ale bez odzewu z mojej strony.

Nie oddawaj rękawicy. Życie zaskakuje więc może kiedyś.

Zycie coraz krótsze, a pomysłów na wydanie kasy lepszych niż np. audio-voodoo-kabel co raz więcej. W pogodnym nastroju dobranoc!

Szymonie...

A dopiero się obrażałeś, że to Ciebie łapią za słówka i fragmenty z kontekstu wyrywają.

...pisałeś, że naukę masz w dupie.

Nie ma w dupie - jest ponad, co udowodnił umiejętnością zaśpiewania za małolata Hey Jude.

Edytowane przez szymon1977

A do czego mi ta wiedza potrzebna?

Mam na myśli tę wiedzę, której nie posiadam.

No to wyobraź sobie, że zrobiłeś kabel z komponentów za 75PLN zamiast kupować gotowy za 300PLN czy więcej. Wiesz dobrze, że zrobiłeś go tak samo, jak firmowy, a nawet lepiej, jeżeli użyłeś zwykłej cyny bez srebra. Wszystko działa, nawet sobie dla ładności dołożyłeś termokurczkę. Piszesz o tym np. na tym forum i czytasz (częściowo moje, częściowo nie moje):

I myślisz, że zrobiłeś taki sam kabel, jak firma z całym zapleczem naukowo-badawczym?

Lutujesz cyną bez złota, zakłócasz przebieg elektronów, myślisz, że kable firmowe są tak samo polutowane w piwnicy przez jakiegoś amatora? Za tym stoją instytuty badawcze, testy, wiedza materiałoznawcza, technologie, których nikt ujawni, bo to tajemnica firmy, zresztą, nawet, jakby ujawnił, to i tak byś nie wiedział, co z tym zrobić.

I taka jest Twoja wiarygodność w tym forum. Pleciesz bez sensu o rzeczach, o których nie masz pojęcia.

"Doświadczony sceptyk-technik z wiedzą naukową".

A nie wystarczy, że słyszy? Do czego tu techniczne uzasadnienie?

I co wtedy myślisz o tych, co to pisali? ;)

nagrywamy.com

Daj spokój. To jest odpowiedź na Twoje bzdury, które wypisujesz?

Myślisz, że tylko ja Cię tu czytam? Nie wstyd Ci?

Tym samym podzielasz los swoich Kolegów trolli Malikali i Bunka.

Możesz sobie pisać bajkopisarzu, ale bez odzewu z mojej strony.

O ile mi wiadomo, to my piszemy w tym wątku praktycznie od jego początków. Ty jesteś tu przybłędą i trolujesz.

Wskaż, gdzie piszę bajki.

Znowu nie masz twardych argumentów i wymyslasz zastępcze???

Edytowane przez porlick

A dopiero się obrażałeś, że to Ciebie łapią za słówka i fragmenty z kontekstu wyrywają.

Chyba z kimś mnie pomyliłeś Szymonie. Ja się nie obrażam. Przede wszystkim bardzo dobrze bawię się i przy okazji rozmyślam nad bezmiarem ludzkiej głupoty. Ten bezmiar wydaje się tak nieosiągalny, ze chyba nigdy nie uda mi się go ogarnąć. A przykładów przybywa w tempie zawrotnym. Ok.:)

Padły konkretne cytaty i pytanie i nagle sie wszystkim spać zachciao i sie zagnają

A jutro nie bedą pamiętać

A w ogóle to co to ta fizyka ? To chyba jakiś bełkot jest

:D

"... w kawiarniany gwar jak tornado jazz się wdarł, i ja też .... chciałem grać ... "

No to wyobraź sobie, że zrobiłeś kabel z komponentów za 75PLN zamiast kupować gotowy za 300PLN czy więcej. Wiesz dobrze, że zrobiłeś go tak samo, jak firmowy, a nawet lepiej, jeżeli użyłeś zwykłej cyny bez srebra. Wszystko działa, nawet sobie dla ładności dołożyłeś termokurczkę. Piszesz o tym np. na tym forum i czytasz (częściowo moje, częściowo nie moje):

I myślisz, że zrobiłeś taki sam kabel, jak firma z całym zapleczem naukowo-badawczym?

Lutujesz cyną bez złota, zakłócasz przebieg elektronów, myślisz, że kable firmowe są tak samo polutowane w piwnicy przez jakiegoś amatora? Za tym stoją instytuty badawcze, testy, wiedza materiałoznawcza, technologie, których nikt ujawni, bo to tajemnica firmy, zresztą, nawet, jakby ujawnił, to i tak byś nie wiedział, co z tym zrobić.

I taka jest Twoja wiarygodność w tym forum. Pleciesz bez sensu o rzeczach, o których nie masz pojęcia.

"Doświadczony sceptyk-technik z wiedzą naukową".

A nie wystarczy, że słyszy? Do czego tu techniczne uzasadnienie?

Przemak, nie kop leżącego- zrozumienie tego go przerasta.

oj , bezmiar głupoty jest wielko

Na przykład , można twierdzić że odwrócenie bezpiecznika daje inny dzwięk, a przeciez prad w bezpieczniku płynie z punktu A do punktu B 25 razy na sekunde , a z punktu B do punktu A tez 25 razy na sekunde

No ale odwrócenie bezpiecznika dało spektakularne efekty

I TO JEST DOPIERO GŁUPOTA

Czy nie ?

Blue Monday (Wikipedia)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

A daj spokój . AF zazwyczaj działa słabo. Miałem Sigmę ART 35 do C6D i obrazek dawała bajeczny ale AF kulał. Za to szkła systemowe idealnie.

Muszą jeszcze troszkę popracować bo szkło warte wydanych pieniędzy.

C6D :) to chyba bede mial z kim pogadac w tym temacie, a raczej poduczyc :) jak czas pozwoli

No właśnie mikrofonowy na 2 żyły w ekranie, więc można to określić jako symetryczny. (W przeciwieństwie do instrumentalnego- pojed. żyła w ekranie.)

Możesz nie cytować tego bełkotu? Proszę...

nagrywamy.com

No odwracanie bezpiecznika to nawet Pan P z Krakowa nie wpadł

Więc co poniektórzy prześcignęli swojego mistrza i mentora !

Ale może obracał i nie usłyszał róznic ? Bo miał w pokoju pałeczki Akiko ?, które to działają jeśli tylko znajduja sie w pokoju odsłuchowym

Bezkres i bezmiar bredni

Na przykład , można twierdzić że odwrócenie bezpiecznika daje inny dzwięk, a przeciez prad w bezpieczniku płynie z punktu A do punktu B 25 razy na sekunde , a z punktu B do punktu A tez 25 razy na sekunde

Czy nie ?

To jest totalna bzdura odwrocenie bezpiecznika...bo tu nic sie nie zmienia....nie ma to polaryzacji, nie ma tez kierunku przeplywu...

Zas na sam dzwiek takowy zabieg ma sie nijak....

Taki futurysta powinien jeszcze sciezki plytki drukowanej na lewo wywinac a od dzwieku sprzet by aureole dostal...hehe...

To jest totalna bzdura odwrocenie bezpiecznika...bo tu nic sie nie zmienia...

No to wyobraż sobie że w tym watku jest user który ze 20-30 stron w tył oświadczył że wykonał taki zabieg i to dopieściło mu dżwięk i postawiło kropke nad i

Chyba nie musze pisać że ten sam user uważa że "techniczni" to oszołomy i głupki a fizyka to bełkot

Podpowiem ci - ten user to ekspert" od zasilania

Gość dakar

(Konto usunięte)

No to wyobraż sobie że w tym watku jest user który ze 20-30 stron w tył oświadczył że wykonał taki zabieg i to dopieściło mu dżwięk i postawiło kropke nad i

Chyba nie musze pisać że ten sam user uważa że "techniczni" to oszołomy i głupki a fizyka to bełkot

Podpowiem ci - ten user to ekspert" od zasilania

Więc w tym wątku jest bardzo wesoło :) :)

Bylo cos takiego ale to byla chyba cytowana recenzja napisana przez kogos innego.

Przypisanie to jej to pomowienie o ile o tym temacie mowa.

Takie cos zauwazylem i czytalem.

Czy nie ?

Tak Billy, odwrócenie bezpiecznika daje słyszalne efekty, gdyż bezpieczniki są kierunkowe. Te zwykłe też - z tym, że na ich przykładzie efekt kierunkowości nie przybiera juz takiej - jak to nazwałeś - spektakularności w słyszeniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi