Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Kolumny nie umieją grać prosto tak że wszyscy mamy krzywo

to fakt

ale jest pewna tendencja - pytanie czy celowa , czy wynikająca z "szycia" czestotliwosci przez zwrotnice

wczoraj oglądałem wykresy losowo wybranych kolum - ze 100 egl

na te 100 co najmniej 90 miało podobne wykresy - dołek na 300 -400 i drugi dołek na 1500-3000

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Po raz 1000 reset dyskusji?

Prawie nikt nie zrozumiał, że nie chodzi o sprzęt?

Można mieć najlepszy obiektyw świata, a robić beznadziejne zdjęcia, nie potrafiąc ustawić odpowiedniej ekspozycji: przysłony, ostrości... focusa, kompletnie nie znać się na zasadach fotografii i nawet się tym szczycić.

W audio nie ma automatu, a cały problem rozbija się o każdorazową kalibrację.

Im lepszy, pełnozakresowy sprzęt tym więcej problemów.

Generalnie od dawna powtarzam, że w audio im lepiej, tym gorzej i same problemy!

Do statystycznego domu i odbiorcy najlepiej nadaje się sprzęt kiepski i brzmieniowo zróżnicowany.

Edytowane przez globtroter1

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

<p>

Kolumny nie umieją grać prosto tak że wszyscy mamy krzywo, każdy trochę inaczej zwłaszcza że te krzywości pogłębia jeszcze akustyka pomieszczenia ;-).

Super liniowa charka to też nie jest pełen sukces. Mam takie kolumny, które w bliskim polu są super liniowe, tylko nie idzie ich słuchac :)

nie potrafiąc ustawić odpowiedniej ekspozycji: przysłony, ostrości... focusa

nie ma czegoś takiego jak ekspozycja przysłony- chyba ze ten dwukropek miał być przecinkiem :>

a focus to jest właśnie ostrosc

dobra - mniejsza z tym :P

Edytowane przez billy idol

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

nie ma czegoś takiego jak ekspozycja przysłony

a focus to jest właśnie ostrosc

dobra - mniejsza z tym :P

No patrz, fotograf meloman się trafił :)

nie ma czegoś takiego jak ekspozycja przysłony

Mądralo - czytaj ze zrozumieniem i patrz na znaki interpunkcyjne, których sam nie używasz.

Przysłona ma wpływ na ekspozycję.

No patrz, fotograf meloman się trafił :)

nie wiem dlaczego , ale jakos tak dziwnie mam wrazenie , ze byłeś kiedyś "wielkimjajowatymgłosnikiem" :>

No patrz, fotograf meloman się trafił

No wiesz. Inspirujesz mnie. Może z graniem kabli zasilających jest podobnie jak z preflash'em w fotografii srebrowej ?

(Ciekawe czy ktoś się domyśli, albo wie o co w tym przypadku chodzi ? Google nie pomoże, bo za dużo ludzi używa słowa flash. A poza tym to była technika profesjonalistów. )

Edytowane przez Dzius

<p>

nie wiem dlaczego , ale jakos tak dziwnie mam wrazenie , ze byłeś kiedyś "wielkimjajowatymgłosnikiem" :>

Chyba nie wywnioskowałeś tego po avatarze ? :) :)

jest podobnie jak z preflash'em w fotografii srebrowej ?

ten termin jedynie kojarzy mi sie z piwrwszym przedbłyskiem , w celu przymkniecia żrenic

ale stosuje sie go do dzis - a nie tylko w fot srebrowej - wiec pewnie to nie to :P

Tfuuu - Audiofil!? ;)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

<p>Super liniowa charka to też nie jest pełen sukces. Mam takie kolumny, które w bliskim polu są super liniowe, tylko nie idzie ich słuchac :)

Też mam takie.

Słuchać za bardzo nie można, ale pracować na nich jak najbardziej można. Nawet trzeba.

Edytowane przez konradskala

Mógłbyś wytłumaczyć/opisać co to oznacza

Dźwięk o fraktalowej teksturze przestrzennej to jest opozycja dźwięku płaskiego, tyle że nie jako przeciwieństwo ale jako uzupełnienie. Nie mierzyłem, piszę jak słyszę.

BPNSMP ;)

Też mam takie.

serio ?

jakiez to ?

bo z tych 100 par , które wczoraj przjrzałem , najblizej linii były "slimaki" - najblizej to znaczy miały odchyłki na poziomie 2-3 db i były raptem dwa dołki

audiovectory za 20 dychy miał dół na 7 db

to jakiez to "cakca" co graja linia ? strasznie ciekawy jestem :>

ten termin jedynie kojarzy mi sie z piwrwszym przedbłyskiem , w celu przymkniecia żrenic

Błona foto ma podobnie jak nasze uszy czułość w skali logarytmicznej, w przeciwieństwie do cyfrowych czujników foto które są liniowe. Poza tym błona ma pewną czułość progową. Znaczy trzeba przekroczyć pewien próg intensywności światła by obraz mógł się zapisać.

Nawet całonocne naświetlanie poniżej tego progu nic nie da. Z tej to przyczyny na błonie foto zawsze był problem z odzwierciedleniem wszystkich szczegółów w cieniach. (aparaty cyfrowe za to mają problem w "światłach). Analogicznie przy robieniu odbitek z negatywu był problem z odzwierciedleniem wszystkich szczegółów na obiektach jasnych. Aby sobie z tym poradzić i wyciągnąć niektóre szczegóły ponad próg czułości stosowało się naświetlanie błony, lub papieru foto, jednorodnym światłem białym, nieco ponad progiem czułości, przed wykonaniem właściwej ekspozycji. Szczególnie dobre efekty dawało to w przypadku fotografii biało-czarnej. Dobrym przykładem mogą odbitki zdjęć przedmiotów z masy perłowej, które stosując zwykłe procedury nigdy nie wychodziły zbyt dobrze. I właśnie te techniki stosowane tylko przez nieliczne grono profesjonalistów nazywane były preflash.

A teraz do rzeczy. Kable zasilające muszą być tak skonstruowane by odbierać kosmiczne promieniowanie reliktowe. Jest ono stałe i nigdy nie zanika. Ten szum generuje "ponadprogowe tło" niezbędne w systemie audio do słyszenia wszystkich szczegółów, podobnie jak w fotografii srebrowej. Audiofile o tym nie wiedzą, ale słyszą efekt końcowy i stosują to intuicyjnie. ;-)

Sygnał promieniowania reliktowego odbierany jest również po części przez zewnętrzne linie energetyczne. Dlatego audiofile skarżą się, że filtry przeciwzakłóceniowe zasilania psują dźwięk. ;-)

Edytowane przez Dzius

Też mam takie.

Słuchać za bardzo nie można, ale pracować na nich jak najbardziej można. Nawet trzeba.

Tym którym nie podoba się liniowa charakterystyka warto przypomnieć, że uzyskać ją nie jest łatwo i tanio, podczas gdy "jakaś" charakterystyka jest zwykle po prostu wynikiem zaniechania jej wyrównywania. Można lubić albo nie, raczej nie jest to acquired taste, warto wiedzieć, że się kupuje "apap noc" a nie coś porządnego.

nagrywamy.com

Płaska charka kolumny w normalnym polu odsłuchowym połączona z krzywą słuchu ludzkiego wcale nie jest czymś super :)

jedne z pierwszych postów po załozeniu konta jakie tu napisałem , brzmiały włsnie dokładnie w ten sposób

ba ! gatunki muzycczne z dość mocno zaznaczoną gitarą - rock , wszyskie gatunki coś tam-metal - brzmią "na płasko" po prostu "piła w mózgu"

i teraz taka ciekawostka - wtedy wszyscy stwierdzili że bredze :P

jedne z pierwszych postów po załozeniu konta jakie tu napisałem , brzmiały włsnie dokładnie w ten sposób

ba ! gatunki muzycczne z dość mocno zaznaczoną gitarą - rock , wszyskie gatunki coś tam-metal - brzmią "na płasko" po prostu "piła w mózgu"

i teraz taka ciekawostka - wtedy wszyscy stwierdzili że bredze :P

Ja bym Ci przyznał rację, wybacz musiał mi ten wpis umknąć :)

Ja bym Ci przyznał rację, wybacz musiał mi ten wpis umknąć :)

nie było cie wtedy ;>

"jajowatego głośnika" tez nie było wtedy

ale pal licho z tym

ja mam wrazenie ze ..... wiele osób z "audiofili" , mmysli że jak jakis dzwiek im sie podoba to jest to ... liniowy i neutralny dziwek :D - a jak wiemy "wykresami" sie brzydza :P

do tych 100 kolumn z wczoraj - dokukałem dzis jeszcze ok 50

wszystkie ! dół na 300-400 - dół na 1500-3000

wszystkie ! nawet sonus faber na 100 tysi

nawet aktywne adam audio

Edytowane przez billy idol

nie było cie wtedy ;>

"jajowatego głośnika" tez nie było wtedy

Jaki rok wpisu ?

<p>

ja mam wrazenie ze ..... wiele osób z "audiofili" , mmysli że jak jakis dzwiek im sie podoba to jest to ... liniowy i neutralny dziwek :D - a jak wiemy "wykresami" sie brzydza :P

Nie do końca prawda. Większość z audiofilli jakich ja znam jest świadoma, wykonuje odpowiednie adaptacje z pomiarami.

Znam osobiście lub z rozmw telefonicznych.

Płaska charka kolumny w normalnym polu odsłuchowym połączona z krzywą słuchu ludzkiego wcale nie jest czymś super :) ale co ja tam wiem .....

Bo nie chodzi o płaską, a o wyrównaną charakterystykę i warto to rozróżniać. :)

Jaki rok wpisu ?

z tydzien - dwa po rejestracji - data - wiadme gdzie

Nie do końca prawda. Większość z audiofilli jakich ja znam jest świadoma, wykonuje odpowiednie adaptacje z pomiarami.

mam na myśli forumowch "audiofili bezpiecznikowo-kablarskch" - na przynajmniej tak delklaruja - ze to bełkot

w zasadzie to jak czytac niektórych , to mam watpliwosci czy wiedzieliby czego mozna sie spodziewac po takim "dołku"

moze uprzedze pytanie jesli takowe ci sie ciśnie - tak , wiem dokładnie co mozna sie spodziewac - mam korektor cyfrowy - zaraz po jago kupnie "prułem flaki" wszystkim czestotliwoscia i w góre i w dół

Bo nie chodzi o płaską, a o wyrównaną charakterystykę i warto to rozróżniać. :)

czyli V-ke ? :P

<p>

mam na myśli forumowch "audiofili bezpiecznikowo-kablarskch" - na przynajmniej tak delklaruja - ze to bełkot

We wszystkim trzeba mieć umiar, nawet w słuchaniu kabli :)

w zasadzie to jak czytac niektórych , to mam watpliwosci czy wiedzieliby czego mozna sie spodziewac po takim "dołku"

moze uprzedze pytanie jesli takowe ci sie ciśnie - tak , wiem dokładnie co mozna sie spodziewac - mam korektor cyfrowy - zaraz po jago kupnie "prułem flaki" wszystkim czestotliwoscia i w góre i w dół

Raczej równię pochyłą, po której stacza się cały skrajny audiofilizm. :)

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

Raczej równię pochyłą, po której stacza się cały skrajny audiofilizm. :)

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

• Pokaż nowe odpowiedzi