Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Nie czytasz co tu koledzy pisza? Ze Kable nie maja wpływu na brzmień, daki graja tak samo, tylko testy abx dają rezultat..

Pytałem jakie to wg Ciebie bzdury wypisuje. Nie odpowiadam za to co inni piszą czy uważają za ważne lub nie.

Nie ma takiej książki, pracy naukowej, która twierdzi, że wszystko gra taka samo.

To jedynie durne wymysły antyaudiofili.

A są opracowania naukowe, które potwierdzają słyszalny wpływ np. podstawek pod kable?

I podstawami teoretycznymi. Nikt nie rodzi się mistrzem trochę nauczyć się trzeba np. Ty musisz testować inny już się dowiedział nie mając w ręku podstawki pod kable że jej potencjalny wpływ na dźwięk będzie zerowy.

A widziałeś pracę czy proces nauki kulinariów? Myślisz, że robią to tak jak ty w audio, czytając internet? Czy może stoją przy garach i testują smaki realnych produktów, przypraw i różnych ich kombinacji? Nadal uważasz, że przykład bez sensu....Einsteinie?.... :-)

Edytowane przez sly30

Obecnie, gdybym miał wydać 1200 pln na badanie co przyniesie bardzo słyszalny wpływ na dźwięk, to zainwestował bym w jakieś dyfuzory, pułapki basowe i inne urządzenia poprawiające akustykę pomieszczenia odsłuchowego :)

To na pewno bylaby dobra inwestycja.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Pytałem jakie to wg Ciebie bzdury wypisuje. Nie odpowiadam za to co inni piszą czy uważają za ważne lub nie.

Fakt ze odbierasz mi prawo do opinii po testach, które wykonałem sam na sprzęcie który znam.

Co dziwi mnie bardzo bo sam z tego co czytałem testowałeś i wyciągałeś z tych testów wnioski.

A widziałeś pracę czy proces nauki kulinariów? Myślisz, że robią to tak jak ty w audio, czytając internet? Czy może stoją przy garach i testują smaki?

Proces nauki ten czy inny opiera się na przekazaniu wiedzy czy to przez książkę czy pokazanie palcem jak coś zrobić.

Kiedyś wierzyłem, że zarówno głośnikowe, i słuchawkowe i interkonekty analogowe bądź cyfrowe kabelki mają wpływ na dźwięk.

Skąd ta wiara? ano z zaczytania opisów tu na forum i z recenzji w necie.

Na badanie zjawiska wpływu kabelków na dźwięk wydałem:

~ 300 pln na jakiś DIY kabel słuchawkowy ponoć miażdzący wszystkie inne od majsterkowicza z forum.mp3store.pl

~ 300 pln na Nameless Black Silver

~ 90 pln na Proel DieHard

~ 270 pln na WireWorld Ultraviolet USB A-B

~ 170 pln na WireWorld Nova Toslink

~ 80 pln na WireWorld Chroma Coaxial

Suma: około 1200 pln, żeby stwierdzić że nic to nie daje.

Wydałem tysiąc dwieście złotych na badanie wpływu interkonektów na dźwięk, i niestety grało to wszystko tak samo jak najzwyklejsze na świecie inne interkonekty (no chyba, że były popsute - wtedy buczenie, przydźwięk itp)

Mogłem te 1200 pln wydać na słuchawki Sennheiser HD600 i od 2 lat miałbym taką słuchawkową nirvanę co obecnie :>

A tak kasa poszła dosłownie w błoto.

Dlatego odpuściłem testowanie kabli głośnikowych, bo ja złotówki więcej nie wydam na badanie czy w końcu uda mi się jakiś kabel usłyszeć :) W moim przypadku to jest bezcelowe i szkoda na to kasy.

Jak ktoś słyszy kable? - super, bardzo się ciesze że są lepiej słyszący ode mnie :)

Już pomijam fakt, że ja nie widzę powrotu do pasywnych systemów głośnikowych.

Kolumny aktywne są rozsądnie wycenione, mają idealnie dobrane wzmacniacze pod każdy z przetworników i nie ma tego całego burdelu przy dobieraniu do nich wzmacniacza i ewentualnie kabli.

Słuchasz sobie kolumn aktywnych w sklepie i po dźwięku wybierasz dany model ze świadomością że u Ciebie w domu bardzo podobnie zagrają - chyba że masz spieprzoną akustykę ;)

Nie widzę też, żebym kiedykolwiek słuchał z płyty CD - dlatego nie zawracam sobie głowy tematem testowania odtwarzaczy CD.

Do kolumn pasywnych nie wrócę, więc tym samym nie będę drążyć tematu wzmacniaczy tak intensywnie - jak DAC, które to urządzenia (przetworniki) są u mnie na tapecie, z racji że słucham z plików i tylko z plików i DAC jest elementem kluczowym przy takim źródle sygnału :)

No to jaka jest Twoja misja na forum audio ?

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

O bum powrócił. Kulinaria to taka sama zabawa jak dobieranie systemu audio. Te same mechanizmy.

Ja bardziej widzę tu analogię do procesu tworzenia muzyki niż doboru sprzętu do jej odtworzenia.

Ale idąc dalej w tą analogię wystarczy próbować i mieszać i coś z tego wyjdzie.

W sumie małpie jak się da fortepian to coś zagra nie mając nawet minimalnego wykształcenia muzycznego, bo i z kąd by miała mieć ;)

Fakt ze odbierasz mi prawo do opinii po testach, które wykonałem sam na sprzęcie który znam.

Nie odbieram Ci prawa do wypowiadania opinii, ale tak jak każdy mam prawo do kwestionowania wniosków jakie wyciągasz ze swoich "testów".

Co dziwi mnie bardzo bo sam z tego co czytałem testowałeś i wyciągałeś z tych testów wnioski.

Po moich wnioskach też, nie jedna osoba się przejechała i co z tego? Jeśli uznam że mieli rację to swój wniosek rewiduje. Edytowane przez Przemysław_51508
Gość

(Konto usunięte)

Proces nauki ten czy inny opiera się na przekazaniu wiedzy czy to przez książkę czy pokazanie palcem jak coś zrobić.

Wez pod uwagę ,ze "od pewnego poziomu" to Ty decydujesz co Ci odpowiada i sam ustalasz skład systemu pod swoje preferencje i jest to podobnie jak znalezienie idealnego nowego przepisu kulinarnego

No to jaka jest Twoja misja na forum audio ?

Nie nazwałbym tego misją.

Raczej badaniem co ma w moim przypadku istotny i słyszalny wpływ na dźwięk w całej technice audio.

Następnie przelewam na forum moje wnioski i obserwacje.. może komuś się przydadzą :) (komuś kto ma podobnej klasy sprzęt co ja i zdrowy słuch)

Jak na przykład to, że posiadając budżetowy sprzęt nie warto wydawać 1200 pln na interkonekty, bo jeżeli ich wpływ jest faktycznie słyszalny, to musi być mikroskopijnie niski że imho nie wart inwestycji.

No ja po prostu nie jestem w stanie usłyszeć tych kabelków, a słuch mam dobry i zdrowy, co potwierdziły badania u laryngologa i test słuchu online.

Postawienie paneli absorbujących w pomieszczeniu odsłuchowym poprawi dramatycznie warunki odsłuchowe, 100x bardziej niż rzekomy wpływ na dźwięk interkonektu w torze audio.

To jeden z moich wniosków.

Mam też sporo innych, odnośnie np. słuchawek i osprzętu słuchawkowego, systemów operacyjnych w zastosowaniach audio, DAC'ów..

Tylko własnie moje wnioski i obserwacje odnośnie DAC'ów oraz interkonektów powodują największą burzę.

Do reszty moich wniosków nikt się nie przyczepia :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Wez pod uwagę ,ze "od pewnego poziomu" to Ty decydujesz co Ci odpowiada i sam ustalasz skład systemu pod swoje preferencje i jest to podobnie jak znalezienie idealnego nowego przepisu kulinarnego

Tylko żeby ten poziom osiągnąć potrzeba podstaw teoretycznych chociażby takich jak postępować z niektórymi produktami by nadawały się do jedzenia. Edytowane przez Przemysław_51508

A propos wykształcenia....skąd?....a stąd.... :-)

Mam potwierdzoną dysortografię i wykształcenie nic nie pomogło.

Jak widać nawet pisząc na komputerze daję radę walić byk za bykiem.

Edytowane przez Przemysław_51508

Nie nazwałbym tego misją.

Raczej badaniem co ma w moim przypadku istotny i słyszalny wpływ na dźwięk w całej technice audio.

Następnie przelewam na forum moje wnioski i obserwacje.. może komuś się przydadzą :) (komuś kto ma podobnej klasy sprzęt co ja i zdrowy słuch)

Jak na przykład to, że posiadając budżetowy sprzęt nie warto wydawać 1200 pln na interkonekty, bo jeżeli ich wpływ jest faktycznie słyszalny, to musi być mikroskopijnie niski że imho nie wart inwestycji.

No ja po prostu nie jestem w stanie usłyszeć tych kabelków, a słuch mam dobry i zdrowy, co potwierdziły badania u laryngologa i test słuchu online.

Postawienie paneli absorbujących w pomieszczeniu odsłuchowym poprawi dramatycznie warunki odsłuchowe, 100x bardziej niż rzekomy wpływ na dźwięk interkonektu w torze audio.

To jeden z moich wniosków.

Mam też sporo innych, odnośnie np. słuchawek i osprzętu słuchawkowego, systemów operacyjnych w zastosowaniach audio, DAC'ów..

Tylko własnie moje wnioski i obserwacje odnośnie DAC'ów oraz interkonektów powodują największą burzę.

Do reszty moich wniosków nikt się nie przyczepia :)

Dobrze, że dodałeś w Twoim przypadku. Ja też stwierdziłem, że dołożenie spojlera do mojego forda mondeo nic nie dało. I teraz czy mam wszystkich uświadamiać , że spojlery nic nie dają ?

Może tak jak napisałeś, to nie sprzęt tej klasy :)

Może tak jak napisałeś, to nie sprzęt tej klasy :)

Ale kennijczyk ma identyczne kolumny co ja i wszystko na nich wyraźnie słyszy :)

Każdy kabelek :D

Co tym bardziej komplikuje zrozumienie wtf, bo sam napisał że badanie słuchu w jego przypadku dało rezultat taki se.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Nie odbieram Ci prawa do wypowiadania opinii, ale tak jak każdy mam prawo do kwestionowania wniosków jakie wyciągasz ze swoich "testów".

Po moich wnioskach też, nie jedna osoba się przejechała i co z tego? Jeśli uznam że mieli rację to swój wniosek rewiduje.

Masz prawo do kwestionowania ,ale tylko wtedy jak sam zrobiłeś podobne testy.

Problem, jak dobrze wiesz jest taki ,ze takie cos jak wpływ kabla głośnikowego jest kwestionowane przez ludzi którzy nigdy nie testowali kabli.

Wnioski swoje rewiduje, jak zresztą zrobiłem wczoraj odnośnie scm11 w jednym klubowym wątku.

Mam potwierdzoną dysortografię

Tak czy inaczej, to jednak upośledzenie ;)

Papier jedynie to potwierdza.

Edytowane przez jar1

Ale kennijczyk ma identyczne kolumny co ja i wszystko na nich wyraźnie słyszy :)

Co tym bardziej komplikuje zrozumienie wtf, bo sam napisał że badanie słuchu w jego przypadku dało rezultat taki se.

Jeżeli, podważasz różnice dźwiękowe w rożnych dac to rozumiem, że nie usłyszysz zmian dźwiękowych, jeżeli na wyjsciu dac będę Ci wymieniał same kondensatory na inne ?

Nie masz racji. Zmienił się wygląd ;)

A że nic poza tym się nie zmieniło, cóż przy odrobinie wiedzy można było to przewidzieć. Tak jak można przewidzieć, że np. wymiana sieciówki nic nie da.

Super, jeżeli zmienisz przewód to tez Ci się wygląd zmieni. Nie o tym piszę.

Edytowane przez daris666

Jeżeli, podważasz różnice dźwiękowe w rożnych dac to rozumiem, że nie usłyszysz zmian dźwiękowych, jeżeli na wyjsciu dac będę Ci wymieniał same kondensatory na inne ?

Nie jestem pewny :)

Wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią mi że nie usłyszałbym różnicy w dźwięku po wymianie kondensatora.

Ale ostatecznie musiałbym posłuchać i sprawdzić.

Nigdy nie bawiłem się w żadne modyfikacje sprzętu, czy chociażby wymiany op-amp.

Edytowane przez BeatX

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

A ty dalej nawalasz w klawiaturę zamiast sprawdzić samemu. Wysłałem Ci juz raz link, które kable spokojnie usłyszysz w porównaniu.

http://www.amazon.co.uk/Cable-Mountain-Quality-Plated-Phono-Dark-Blue/dp/B0012LKFHE

http://www.amazon.co.uk/Atlas-Element-Analogue-Interconnect-Cable/dp/B0098YDRKE/ref=sr_1_1?s=electronics&ie=UTF8&qid=1460458672&sr=1-1-spons&keywords=atlas+element+rca&psc=1

Nie jestem pewny :)

Wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią mi że nie usłyszałbym różnicy w dźwięku po wymianie kondensatora.

Ale ostatecznie musiałbym posłuchać i sprawdzić.

Nigdy nie bawiłem się w żadne modyfikacje sprzętu, czy chociażby wymiany op-amp.

A co to za różnica. Każdy testowany przez Ciebie dac miał zapewne inne kondensatory i opampy, nie wspominając o przetworniku.

Edytowane przez daris666

A co to za różnica. Każdy testowany przez Ciebie dac miał zapewne inne kondensatory i opampy, nie wspominając o przetworniku.

Dlatego napisałem, że wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że nie usłyszałbym różnicy :)

Masz prawo do kwestionowania ,ale tylko wtedy jak sam zrobiłeś podobne testy.

Problem, jak dobrze wiesz jest taki ,ze takie cos jak wpływ kabla głośnikowego jest kwestionowane przez ludzi którzy nigdy nie testowali kabli.

Jak byś podał procedurę tego testu, może nie byłoby czego kwestionować.

Test bez poprawnej procedury uniemożliwiającej lub ograniczającej wpływ czynników niezwiązanych z testowanym urządzeniem nigdy nie będzie poprawnym testem a wnioski z niego płynące będzie łatwo zakwestionować nawet jeśli będą zgodne z prawdą.

Dlatego napisałem, że wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że nie usłyszałbym różnicy :)

Co mam Ci powiedzieć. Głuchy nie jesteś bo się badałeś ale osłuchany tez nie ....

ak czy inaczej, to jednak upośledzenie ;)

W słyszeniu nie przeszkadza.

W pracy też.

Da się z tym żyć.

Nie każdy może być idealny.

Edytowane przez Przemysław_51508

Co mam Ci powiedzieć. Głuchy nie jesteś bo się badałeś ale osłuchany tez nie ....

Pracuję nad tym :)

Jak już kiedyś daj Panie Boże usłyszę kabelek, to założę w tym celu osobny wątek, gdzie wszyscy razem zjednoczeni w radości będziemy celebrować to wydarzenie :D

Edytowane przez BeatX

• Pokaż nowe odpowiedzi