Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, szpakowski napisał:

Dlaczego?

Pomiędzy mną a Tobą jest zasadnicza różnica: ja staram się zrozumieć choć podstawy - Ty nie rozumiesz nic a powtarzasz jak prawdy objawione wszystko, co do widzimisię Ci pasuje.

Porównajmy audio do matematyki: jaki jest wzór na objętość kuli? Ty być może pamiętasz ale pewnie nie, a ja rozumiem matematykę i jak będzie potrzeba, to sobie po prostu wyprowadzę.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Mogłem zmienić kabel, ale rozum o nauka powiedziały: "jeśli chcesz szybki i miękki bas to dokup suba" 

To już bym wolał wymienić kable choć tego nie robię. Przynajmniej basu bym nie sprofanował. 

9 minut temu, audiofon napisał:

To już bym wolał wymienić kable choć tego nie robię. Przynajmniej basu bym nie sprofanował. 

Czyli kolega nie ma pojęcia o czym mówi.

-----

1 godzinę temu, folab napisał:

na słuch poskładali sobie świetne systemy

Każdy tak robi, ale niektórzy robią to świadomie, co pozwala uniknąć wydatków nie prowadzących do celu.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Ty być może pamiętasz ale pewnie nie, a ja rozumiem matematykę i jak będzie potrzeba, to sobie po prostu wyprowadzę.

Tylko czy matematyka rozumie ciebie? 🤔😄😄😄

Koniec, nie dam się sprowadzić się do twojego poziomu, bo zdecydowanie pokonasz mnie swoim doświadczeniem ... 

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Czyli kolega nie ma pojęcia o czym mówi.

Ma pojęcie o czym mówi. „Rozum” podpowiedział mi, żeby wymienić kolumny. 

29 minut temu, szpakowski napisał:

...nie dam się sprowadzić się do twojego poziomu...

"Za wysokie progi na Twoje nogi". Widzisz kolego, wiedzę mądrzejszych poznaje się po umiejetności wykazania błędu głupszemu, a Tobie to się nigdy nie udało. Miłej zabawy w audio życzę, do tego zrozumienie tematu nie jest potrzebne.

25 minut temu, audiofon napisał:

Ma pojęcie o czym mówi. „Rozum” podpowiedział mi, żeby wymienić kolumny. 

Instalacje hi-end często oparte są na aktywnej sekcji niskotonowej... przykłady były 100 razy nie będę wklejać po raz 101. Strach jest prawidłowym odruchem gdy stajesz przed nieznanym, więc nie wziąłeś pod uwagę suba, bo nie rozumiesz jaka jest jego funkcja w systemie.

Gdyby moje małe Onkyo miało 2x150W to pewnie też bym kupił podłogówki, ale efekt mógłby nie być lepszy, za to co najmniej 2x bardziej kosztowny. Summa summarum podłogówki przy tak małym budżecie byłyby raczej pomyłką. Rozum podpowiedział Ci co innego, bo tego po prostu nie wie.

Ps

Ja znalazłem, inni nadal szukają ściemniając, że "nie o to chodzi by złapać króliczka, lecz by go gonić"

51 minut temu, szpakowski napisał:

... nie dam się sprowadzić się do twojego poziomu, bo zdecydowanie pokonasz mnie swoim doświadczeniem ... 

Żeby była jasność ... Jest takie powiedzenie...

"Nie dyskutuj z idiotą, ponieważ najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem ... 

46 minut temu, szymon1977 napisał:

Widzisz kolego, wiedzę mądrzejszych poznaje się po umiejetności wykazania błędu głupszemu, a Tobie to się nigdy nie udało.

Jeżeli argumenty adwersarza nie pokrywają się z jakąś twoją bzdurną teorią którą za wszelką cenę próbujesz potwierdzić nigdy nie da się ciebie przekonać. 

12 minut temu, szpakowski napisał:

Jeżeli argumenty adwersarza nie pokrywają się z jakąś twoją bzdurną teorią którą za wszelką cenę próbujesz potwierdzić nigdy nie da się ciebie przekonać. 

Da się. Tylko trzeba mieć te argumenty. A to, że Ci się subiektywnie fajniej na czymś słucha, nie jest obiektywnym argumentem, przykro mi przyjacielu.

12 minut temu, szpakowski napisał:

Żeby była jasność ... Jest takie powiedzenie...

"Nie dyskutuj z idiotą, ponieważ najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem ... 

Znam i właśnie dlatego kiedyś miałem Cię w ignorowanych. Ale ostatnio jesteś nieszkodliwy, a nawet wykazujesz dobrą wolę. Tylko szkoda, że nie bardzo rozumiesz o czym mowa. Nie obraź się, ale tak to po prostu widzę. Czasem nawet niby masz rację, ale to tak, jakbyś w dyskusji o wzorze na objętość kuli chciał lajka za 2+2=4

1 godzinę temu, volmaster napisał:

Jeśli włożysz te druty strzałkami do gniazdka, możesz bezpiecznie trzymać za drugi koniec? 🙂

Zawsze znajdzie się wytłumaczenie że strzałki były źle nadrukowane lub drut zepsuty i stracił kierunkowość 🙂

2 godziny temu, iro III napisał:

O czym Ty prawisz? Przecież na oko widać i to z daleka, że "słyszących" jest tu ilościowo wiecej.

to jak głośno muszą krzyczeć "niesłyszący" że tak zdominowali forum...

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Pewnie dlatego ja nie podbijam sobie samooceny zachwytami nad systemem znajomego, za to próbuje podnieść dźwięk posiadanego sysyemu o klasę zbędnymi wydatkami.

zdanie pozbawione sensu ?

11 minut temu, przemak napisał:

Doje...ście Szymonowi aż mu kredki z tornistra wypadli. Brawo Wy 😉

Sam się prosił ... tak za całokształt ... 😉

Przepraszam tych wrażliwych ... już nie będę ...

18 minut temu, szpakowski napisał:

Sam się prosił ... tak za całokształt ... 😉

Przepraszam tych wrażliwych ... już nie będę ...

Ale skąd, spoko, dajesz radę. Poziom adekwatny, więc rozumiem. Niby na pochyłe drzewo i tak dalej, ale jak nie ma potencjału na argumenty w innych dyskusjach, to czemu nie. Powodzenia! 

nagrywamy.com

27 minut temu, przemak napisał:

Poziom adekwatny, więc rozumiem.

Świetnie. Dostosowany do najlepszych. 

28 minut temu, przemak napisał:

ale jak nie ma potencjału na argumenty w innych dyskusjach, to czemu nie.

Wybacz, nie mam takiego rozbuchanego ego jak Ty ... 

Godzinę temu, przemak napisał:

Doje...ście Szymonowi...

...niewiedzą, ignorancją i tekstami nastolatków? Sami sobie.

-----

2 godziny temu, folab napisał:

zdanie pozbawione sensu ?

Faktycznie, powinno być:

Taka pomiędzy Toba a mną różnica, że Ty zachwycasz się nimi jak cudami, a ja rozumiem zjawiska psychoakustyczne w efekcie których one powstają. Pewnie dlatego ja nie podbijam sobie samooceny zachwytami nad systemem znajomego, za to Ty próbujesz podnieść dźwięk posiadanego systemu o klasę zbędnymi wydatkami.

36 minut temu, szpakowski napisał:

Wybacz, nie mam takiego rozbuchanego ego jak Ty ... 

No jasne, lepsze jest takie Twoje ego, w sam raz na kopanie leżącego Szymona. Szacun. 

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
11 godzin temu, szymon1977 napisał:

To sprostuję swój wpis: żaden system nie ODTWARZA sceny 3D ani drugich planów...

ide się pochlastać .... nie myślałem , że jesteś aż tak daleko w tyle

moj bląd , muszę zaszufladkować Cię wśród tych z zakladki start choć nie wiem czy znow Cię nie przeceniam 🙂

26 minut temu, slawek.xm napisał:

ide się pochlastać .... nie myślałem , że jesteś aż tak daleko w tyle

Wprost przeciwnie, ja jestem o wiele bardziej z przodu niż Ci się wydaje, bo jestem świadom czym różni się źródło pozorne od rzeczywistego i jak powstaje drugi plan albo scena 3D

12 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Twierdząc "żaden" to powiało go jak latawca .....

Wprost przeciwnie, bo to że żaden nie tworzy nie wyklucza, że na każdym można (lepszą lub gorszą) scenę usłyszeć.

A koledzy widzę zamiast przeczytać całość, wolą wyrwać z kontekstu fragment i się przyj.bać. 

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Wprost przeciwnie, ja jestem o wiele bardziej z przodu niż Ci się wydaje, bo jestem świadom czym różni się źródło pozorne od rzeczywistego i jak powstaje drugi plan albo scena 3D

Wprost przeciwnie, bo to że żaden nie tworzy nie wyklucza, że na każdym można (lepszą lub gorszą) usłyszeć.

Po pierwsze to poczytaj o technice nagrywania

po drugie o odbiciach i odległości od źródeł odtwarzanych

5 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Po pierwsze to poczytaj o technice nagrywania

po drugie o odbiciach i odległości od źródeł odtwarzanych

Przecież przed chwilą o tym pisałem! Nie muszę wiedzieć wszystkiego, aby w przeciwieństwie do kilku kilegów być świadomym istnienia faktu. A zacząć by należało od zrozymienia lokalizacji źródeł rzeczywistych.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Przecież przed chwilą o tym pisałem!

Nie psują mi te puzzle do siebie , jak się któregoś dnia bardziej napije to wrócę, w tej chwili nie nadaje na tej samej fali

Edytowane przez .:Gerard:.
56 minut temu, szymon1977 napisał:

ja rozumiem zjawiska psychoakustyczne w efekcie których one powstają. 

Co to w ogóle znaczy? Gdzie Ty się uchowałeś? Albo nikt z Twoich znajomych nie ma porządnego sprzętu, albo Ty nie masz znajomych. Gdybyś naprawdę usłyszał dobry dźwięk z porządnego zestawu, nie pisałbyś w koło Macieju o zjawiskach psychoakustycznych. Teraz rozumiem dlaczego wystarczy Ci zestaw za dwa kwintale pszenicy. Lepszy gra tak samo. To tylko psychoakustyka którą rozumiesz. Po co więc przepłacać. 

7 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Nie psują mi te puzzle do siebie...

Więc jednym zdaniem: błędem jest twierdzenie, że scena jest jakąś kolejną cechą wytworzonego przez hifi dźwięku, bo scena to wrażenie oparte o "dobre stereo".

-----

3 minuty temu, audiofon napisał:

...wystarczy Ci zestaw za dwa kwintale pszenicy. Lepszy gra tak samo.

Nie wkładaj w moje usta kretynizmów, których sam jesteś autorem.

Teraz, slawek.xm napisał:

raczej jesteś świadomy nieistnienia faktu, to bardziej pasuje 🙂

Sugerujesz, że dobre hifi przestawia kolumny i zamiast źródeł pozornych mamy rzeczywiste?

• Pokaż nowe odpowiedzi