Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, msankowski napisał:

Czy to odnosić do czasu, przestrzeni, czy widma częstotliwości?

Dobra ... spróbujemy ... 

... zaznaczam, że jest to moja subiektywna definicja a raczej opis i każdy może przez to zrozumieć to zgola odmiennie, wręcz nie zrozumieć. Dodam jeszcze, że nie słyszałem jeszcze firmowego sprzętu z dobrym wypełnieniem.  ... 

Wypełnienie to: swoistego rodzaju soczystość, świeżość, namacalność, kompletność. Słychać strukturę poszczególnych dźwięków ich fakturę i charakter. Coś ala (nie dosłownie) lampowe brzmienie ale bez lampowego zamulenia czy lampowych zniekształceń, do tego rozdzielczo i barwne. Niektórzy mówią o tym magia 😉

6 minut temu, msankowski napisał:

Chętnie przeczytam opinię na ten temat Audiofila rozumiejącego technikę audio:)

tak naprawdę to poezja audiofilska jest bardzo subiektywna

bo wypełnienie może zahaczać o dociążenie , gęste granie to przeciwiestwo grania lekkiego eterycznego wlaśnie bez wypełnienia

wypełnione gęste granie to soczystość dźwięk rysowany grubą kreską , masą dźwięku

fajnie to można porównywać słuchając na różnych systemach np wiolonczeli

ale na dobrą sprawę nie da się tego jednoznacznie określić bo każdy z nas może mieć inną wrażliwość  inaczej słyszeć i to co dla jednego będzie wypełnione dla innego będzie już zbyt ciężkim graniem

Kisiel wypuścił kiedyś płytę na której oprócz znanych kawalkow na końcu były próbki jednego instrumentu nagranego w różny sposób , bardzo fajnie słychać te różnice w dźwięku w zależności od sposobu nagrania

jak widać z naszych dwóch wpisów jedno określenie może mieć dla każdego z nas nie zawsze te same cechy 🙂

31 minut temu, msankowski napisał:

Chętnie przeczytam opinię na ten temat Audiofila rozumiejącego technikę audio:)

Ja równierz - osobiście audiofilem nie jestem, a ze zrozumieniem to tak 1%... ale to i tak więcej niż 0% niektórych kolegów.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

12 minut temu, slawek.xm napisał:

bo wypełnienie może zahaczać o dociążenie , gęste granie to przeciwiestwo grania lekkiego eterycznego wlaśnie bez wypełnienia

wypełnione gęste granie to soczystość dźwięk rysowany grubą kreską , masą dźwięku

Z gubsza się zgadzam 😉 , ale do tego musi być zachowana dobra rozdzielczość, dynamika i czystość dźwięku. Dzwięk bez dobrego wypełnienia to moim zdaniem dźwięk ułomny ...

3 minuty temu, szpakowski napisał:

Dzwięk bez dobrego wypełnienia to moim zdaniem dźwięk ułomny ...

Niestety rozumiejąc te cechy jak w powyższych propozycjach, jeżeli one tak reprezentowane są w każdym nagraniu i każdym repertuarze, to taki dźwięk jest również ułomny...

3 minuty temu, szpakowski napisał:

Z gubsza się zgadzam 😉 , ale do tego musi być zachowana dobra rozdzielczość, dynamika i czystość dźwięku. Dzwięk bez dobrego wypełnienia to moim zdaniem dźwięk ułomny ...

rozdzielczość i dynamika oczywiście tak ale równie dobrze mogą towarzyszyć graniu suchemu

pozbawionemu wypełnienia

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Ja równierz - osobiście audiofilem nie jestem, a ze zrozumieniem to tak 1%... ale to i tak więcej niż 0% niektórych kolegów.

tu nie ma co rozumieć

puść sobie z  The Blues Brothers  Rowhide ze spotyfy, z YT i z płyty cd na odtwarzaczu

masz trzy tak różne nagrania , że Ci szczęka opada i zozumiesz od razu

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

rozdzielczość i dynamika oczywiście tak ale równie dobrze mogą towarzyszyć graniu suchemu

pozbawionemu wypełnienia

Cały szkopuł polega na tym, żeby towarzyszyły wypełnionemu ... dźwięk suchy mz również jest ułomny i nie akceptowalny. 

7 minut temu, Zwykły Drut napisał:

Niestety rozumiejąc te cechy jak w powyższych propozycjach, jeżeli one tak reprezentowane są w każdym nagraniu i każdym repertuarze, to taki dźwięk jest również ułomny...

Ułomny jest sprzęt który nie potrafi tego odtworzyć ...

18 minut temu, szpakowski napisał:

Ułomny jest sprzęt który nie potrafi tego odtworzyć ...

No słowo odtworzyć jest kluczowe, i z tym jakoś mógłbym się zgodzić, ale obserwuję takie tendencje, że oczekuje się pewnych cech zawsze i wszędzie i każdym nagraniu, szczególnie tej "soczystości", gorzej często oczekuję się tej cechy w sposób wyraźnie przesadzony, i to jest wg. mnie nieporozumienie.

17 minut temu, Zwykły Drut napisał:

No słowo odtworzyć jest kluczowe, i z tym jakoś mógłbym się zgodzić, ale obserwuję takie tendencje, że oczekuje się pewnych cech zawsze i wszędzie i każdym nagraniu, szczególnie tej "soczystości", gorzej często oczekuję się tej cechy w sposób wyraźnie przesadzony, i to jest wg. mnie nieporozumienie.

A dla mnie kluczowym slowem jest "potrafi"

Jeden uwaza, ze male monitorki potrafia grac z "wypelnieniem" (nawet jesli graja od 60Hz), bo mu to wystarcza, a inny twierdzi ze nie potrafia, bo do wypenienia brakuja mu nizsze rejestry.

Jeden uwaza, ze male monitorki potrafia grac z "wypelnieniem", bo slucha tylko przy niskich poziomach glosnosci, a inny twierdzi ze nie potrafia, bo slucha glosniej i przy wyzszych poziomach odsluchu czestotliwsci odpowiedzialne za "wypelnienie"  sa skomprymowane i znieksztalcone 

Jeden slucha tylko cicho i jego system potrafi zachowac  "dobra rozdzielczość, dynamike i czystość dźwięku". Inny na tym samym systemie daje ostro gazu doprowadzajac go to przesterowania i stwierdza ze nie potrafi zachowac "dobrej rozdzielczość, dynamiki i czystość dźwięku". 

Itd.

Kazdy ma inne pojecie i oczekiawie odnosnie tego, co znaczy "potrafi". Dlatego wszelkie takie dyskusje i opisy na temat "potrafi" sa troche bez sensu

Edytowane przez xajas
46 minut temu, slawek.xm napisał:

tu nie ma co rozumieć

puść sobie z  The Blues Brothers  Rowhide ze spotyfy, z YT i z płyty cd na odtwarzaczu

masz trzy tak różne nagrania , że Ci szczęka opada i zozumiesz od razu

Wprost przeciwnie - jak już wypełnienie zauważysz na różnych nagraniach, to pora będzie zrozumieć jak z tego samego nagrania uzyskać lepsze wypełnienie modyfikując system. Bez tego audkofilskie doświadczenie pozostanie magią.

3 minuty temu, xajas napisał:

Jeden uwaza, ze male monitorki potrafia grac z "wypelnieniem" (nawet jesli graja od 60Hz)...

Bo za wypełnienie ktoś może uznać klucha na 100Hz... w sumie może to dobry trop poszukiwań?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

18 minut temu, xajas napisał:

Kazdy ma inne pojecie i oczekiawie odnosnie tego, co znaczy "potrafi". Dlatego wszelkie takie dyskusje i opisy na temat "potrafi" sa troche bez sensu

W szczególności z użyciem jakiś abstrakcyjnych niszowych pojęć będących syntezą wielu cech subiektywnie postrzeganych, potem można pisać tasiemce na forach i każdy ma inne zdanie.

Edytowane przez Zwykły Drut
literówka
16 minut temu, Zwykły Drut napisał:

Taka soczystość jest zawsze, to jest naturalna cecha dźwięku ... no chyba, że coś w studio spierniczą ... ale to chyba niezbyt często się zdarza. Jakoś sobie nie wyobrażam jak wypełnienie może być przesadzone ... 

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Taka soczystość jest zawsze

No to przejdź się po świecie i nadstaw ucha...

2 minuty temu, szpakowski napisał:

Jakoś sobie nie wyobrażam jak wypełnienie może być przesadzone ... 

A ja sobie nie wyobrażam tego co Ty sobie wyobrażasz...

7 minut temu, szpakowski napisał:

Taka soczystość jest zawsze, to jest naturalna cecha dźwięku ... no chyba, że coś w studio spierniczą ... ale to chyba niezbyt często się zdarza. Jakoś sobie nie wyobrażam jak wypełnienie może być przesadzone ... 

No to zefiniuj co to jest "soczystosc" i co to jest "wypelnienie"

I przestal bym sie powolywac i krytykowac jakosc nagran w studio. To bezsens!!!

Jesli rezyser nagrania zadecydowal ze kontrabas ma byc o 30dB glosniejszy niz saksofon, to zestaw audio powinien odtworzyc kontrabas o 30dB glosniej niz saksofon. I to niezaleznie od tego, czy mi sie to podoba czy nie.

I nie wszczynam tych odwiecznych bzdurnych dyskusji o jakosci nagrania i nie probuje manipulowac sprzetu tak, by saksofon byl glosniejszy niz kontrabas, bo uwazam ze tak jest poprawnie.

Jesli ktos to nagranie tak zmajstrowal, to widocznie mial w tym jakas intensje i zamysl.

A jak mi sie to nie podoba, to takiej plyty nie kupuje!

Na chlopski rozum

Jak sobie wieszam na scianie niebieskiego konia Franza Marca, to tez nie narzekam ze artysta sie pomylil i przemalowuje konia na brazowo, bo uwazam ze poprawnie powinien byc w "cieplych barwach" 🙂

daco_marc_blaues_pferd_i_1_1.jpg

Edytowane przez xajas
34 minuty temu, xajas napisał:

No to zefiniuj co to jest "soczystosc" i co to jest "wypelnienie"

Jako miłośnik wzmacniaczy d-klasowych nie jesteś w stanie tego zrozumieć, więc nawet nie będę próbował.

7 minut temu, szpakowski napisał:

Jako miłośnik wzmacniaczy d-klasowych nie jesteś w stanie tego zrozumieć, więc nawet nie będę próbował.

Typowa stragie. Brak pojecia jest kompensowany proba "dyskredytowania przeciwnika"

Standard

25 minut temu, xajas napisał:

Typowa stragie. Brak pojecia jest kompensowany proba "dyskredytowania przeciwnika"

Standard

Nie próbuję Cię dyskredytować. Sam to robisz używając takich a nie innych wzmacniaczy. Skoro ich używasz zakładam, że nie słyszałeś dobrego wypełnienia a przez "wypełnienie" rozumiesz zupełnie co innego niż ja. Dlatego nie mam podstaw by z Tobą rozmawiać na tem temat. To jakbym próbował wytłumaczyć niewidomemu co to jest błękit nieba ...

51 minut temu, xajas napisał:

Jesli ktos to nagranie tak zmajstrowal, to widocznie mial w tym jakas intensje i zamysl.

Albo używał do tworzenia mastera monitorów które nie mają płaskiej charakterystyki, np NS10M. Te monitory wyraźnie preferują środek, więc możliwą reakcją osoby tworzącej rejestrację może być podniesienie końców pasma w celu skompensowania dominacji środka. To oczywiście tylko przypuszczenie, ale wynikające z zasady "jest akcja, jest reakcja". 

41 minut temu, szpakowski napisał:

Z tego co piszesz widać głęboką znajomość tematu w kwestii wzmacniaczy klasy D 😉.   

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Naprawdę nie wiecie co to wypełnienie?

To można zrozumieć w bardzo łatwo mając kilka systemów do porównania, a nawet na jednym średnim systemie mając kilka utworów, to można się zorientować czegoś brakuje.

Z drugiej strony można się nie zorientować jak nie ma punktu odniesienia. Pamiętam kiedyś usłyszałem doskonały dźwięk u kogoś, nie wiem co, za ile, ale grało pięknie i chociaż wcześniej czegoś takiego nie słyszałem, to wiedziałem że jest bardzo dobrze (i tak dla mnie za drogo).

Może jakieś podpowiedzi wskazujące na wypełnianie - dźwięk ma masę, słuchać niuanse, powietrze, szeroka i przestrzenna scena, bryła dźwięku, fizyczne odczuwanie dźwięków, że zajmują jakąś przestrzeń...tyle mi się skojarzyło, pewnie jest więcej.

Czekam na odzew, że coś takiego nie istnieje albo że istnieje i dotyczy wypełnienia.

17 godzin temu, msankowski napisał:
W dniu 15.10.2022 o 14:36, szpakowski napisał:
Większość odbiorców nie ma pojęcia co to jest wypełnienie ...

Jak definiujesz "wypełnienie"?

Dla mnie to prawidlowe proporcje ilosci niskiej srednicy/wysokiego basu do reszty srednicy. Czyli ewentualne braki (dolki) w tych zakresach powoduja brak wypelnienia.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

24 minuty temu, szpakowski napisał:

Nie próbuję Cię dyskredytować. Sam to robisz używając takich a nie innych wzmacniaczy. Skoro ich używasz zakładam, że nie słyszałeś dobrego wypełnienia a przez "wypełnienie" rozumiesz zupełnie co innego niż ja. Dlatego nie mam podstaw by z Tobą rozmawiać na tem temat. To jakbym próbował wytłumaczyć niewidomemu co to jest błękit nieba ...

Posłuchaj kiedyś wzmacniacz w klasie D firmy Spec. Nabierzesz nowych przekonań, albo wyzbędziesz się uprzedzeń 😁

11 minut temu, J.Jerry napisał:

dźwięk ma masę, słuchać niuanse, powietrze, szeroka i przestrzenna scena, bryła dźwięku, fizyczne odczuwanie dźwięków, że zajmują jakąś przestrzeń...tyle mi się skojarzyło, pewnie jest więcej.

O to to wlasnie. Dla mnie to znaczy wlasnie to. Sluchasz i "czujesz" wielkosc instrumentu mniej wiecej zblizona do naturnalnej.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

29 minut temu, szpakowski napisał:

Nie próbuję Cię dyskredytować. Sam to robisz używając takich a nie innych wzmacniaczy. 

Czyli dalej dyskredytujesz mnie na podstawie moich wzmacniaczy Class-D

BTW. nie masz zielonego pojecia o tym, jakie jeszcze inne uzywam

Zmien swoj Avatar, mam cos pasownego dla ciebie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_2986.thumb.jpg.c73623dabdee1e56858b137b79aaeef8.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) image.thumb.png.ddec37c8ceb5af859cb0706c8d557a42.png

Dwa wzmacniacze, jeden z wysokim wypełnieniem drugi z niskim 😉.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

27 minut temu, J.Jerry napisał:

..słuchać niuanse, powietrze, szeroka i przestrzenna scena, bryła dźwięku, fizyczne odczuwanie dźwięków, że zajmują jakąś przestrzeń..

Naprawdę nie wiecie co to wypełnienie?

To można zrozumieć w bardzo łatwo mając kilka systemów do porównania, a nawet na jednym średnim systemie mając kilka utworów, to można się zorientować czegoś brakuje.

Dalej brniesz w tym samym kierunku. 

Moze tobie cos brakuje, a innemu nie.

Albo jemu cos brakuje, a tobie nie

Albo to co dla ciebie jest "szeroka i przestrzenna scena", jest dla mnie sztucznie nadete

A moze to co dle mnie jest naturalna precyzyjna realistyczna scena, dla ciebie jest niemalze Mono

A jak u mnie dam gazu, to nogawki furgocza i "fizycznie odczuwam dzwieki". U ciebie tez?

No to co jest grane?

Spojrz poza krawedzie wlasnego talerza 🙂

Nie probuj transponowac wlasnych indywidualnych preferencji, wymagan, smaku na innych

27 minut temu, J.Jerry napisał:

Dlaczego być nie kupił takiej płyty?

Wole sluchac takiej muzyki, ktora mi sie podoba. Na ta, ktora mi sie nie podoba szkoda mi czasu 🙂

Sa tysiace plyt ktore mi sie podobaja, a codziennie odkrywam dziesiatki nowych

Edytowane przez xajas
16 minut temu, Lech36 napisał:

Dwa wzmacniacze, jeden z wysokim wypełnieniem drugi z niskim 😉.

Nie mówię, że to dotyczy wszystkich, ale jest jakaś grupa, która tak to pojmuje. Niektórzy słuchają i są przekonani, że to pochodzi z nagrania. Przy czym nie mówię, że trzeba być zupełnie krystalicznym, zarejestrowanej muzyce czasami, aż prosi się pomóc, ale żeby aż tak?

28 minut temu, xajas napisał:

Dalej brniesz w tym samym kierunku. 

Moze tobie cos brakuje, a innemu nie.

Albo jemu cos brakuje, a tobie nie

Albo to co dla ciebie jest "szeroka i przestrzenna scena", jest dla mnie sztucznie nadete

A moze to co dle mnie jest naturalna precyzyjna realistyczna scena, dla ciebie jest niemalze Mono

A jak u mnie dam gazu, to nogawki furgocza i "fizycznie odczuwam dzwieki". U ciebie tez?

No to co jest grane?

Spojrz poza krawedzie wlasnego talerza 🙂

Nie probuj transponowac wlasnych indywidualnych preferencji, wymagan, smaku na innych

Chyba trafiłem w czuły punkt, bo tak chaotycznie wrzucasz.

31 minut temu, xajas napisał:

Wole sluchac takiej muzyki, ktora mi sie podoba. Na ta, ktora mi sie nie podoba szkoda mi czasu 🙂

Sa tysiace plyt ktore mi sie podobaja, a codziennie odkrywam dziesiatki nowych

A dlaczego te płyty są nie warte poświęcenia im czasu, tak konkretniej?

• Pokaż nowe odpowiedzi