Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, szpakowski napisał:

Ba, ... wzmacniacz porządny więc i kabel być musi porządny ... 

No jasne! Jak wzmacniacz niemarkowy to i sieciówka być markowa nie może, bo wypełnienie, które się pojawiło z powrotem gdzieś uleci.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Ja to rozumiem, nawet w instrukcji mojego wzmacniacza jest napisane że musi pograć 40minut żeby brzmiał w pełni, ale wiesz ze targi trealy 3 dni?! 😁

Mój po pół godzinie od włączenia jakoś tak lepiej brzmi... Takie odnoszę wrażenie 😉 .

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

No jasne! Jak wzmacniacz niemarkowy to i sieciówka być markowa nie może, bo wypełnienie, które się pojawiło z powrotem gdzieś uleci.

Bez przesady, nikt nie pisze by niemarkowy sprzęt traktować po macoszemu 😉 .
Wklecenie to "wypełnienia" to manipulacja 🙂 .

Gość Kw202

(Konto usunięte)

Podpowie mi któryś z kolegów o co chodzi z tym :

Pobór mocy 50W statyczny @ 240V lub 120V

https://www.premiumsound.pl/audio-gd-a-1.html

,, Wzmacniacz w klasie A w technologi ACSS bez OPA i kondensatorów sprzęgających w torze audio''

10 minut temu, Kw202 napisał:

Podpowie mi któryś z kolegów o co chodzi z tym :

Pobór mocy 50W statyczny @ 240V lub 120V

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

,, Wzmacniacz w klasie A w technologi ACSS bez OPA i kondensatorów sprzęgających w torze audio''

Pewnie chodzi o pobór w czasie gotowości do pracy ale bez wysterowania.
Jednak mogę się mylić.

"Końcówka mocy Diamond Cross oferująca jakość klasy A"

To chyba nie praca w klasie A ...

Ukryta Zawartość

Gość Kw202

(Konto usunięte)
23 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Pewnie chodzi o pobór w czasie gotowości do pracy ale bez wysterowania.
Jednak mogę się mylić.

"Końcówka mocy Diamond Cross oferująca jakość klasy A"

To chyba nie praca w klasie A ...

Wszystko bardzo enigmatycznie opisane. 

Raczej nie budzi zaufania 😉

32 minuty temu, Kw202 napisał:

Wszystko bardzo enigmatycznie opisane. 

Raczej nie budzi zaufania 😉

W klasie A i mocy oferowanej byłby to niezły grzejnik a radiatory wielkości małych kaloryferów 😉 .

Co do kabli - kolega audiofil podłącza wzmacniacz do harmonijki jakimś lepszym kablem, chyba to furutech tańszy jakiś czy cuś. Twierdzi, że mu lepiej brzmi. Jak jest zadowolony i przy okazji lepiej mu się gra, to w czym problem? 😉

nagrywamy.com

15 minut temu, przemak napisał:

Co do kabli

Kiedyś zmieniałem kabel do słuchawek Kolegi. Słuchawki wyższej klasy. ściągnął jakiś polecany kabel i przylazł. Chciałem go wygonić; znacie moje podejście do kabli... 😉

Ale nie ruszał się więc, dobra, wziąłem się do roboty...

Oczywiście reprodukcja wzrosła o klasę 😉

Nic to, że odtąd słuchawki spadały mu z głowy... 

1 minutę temu, Grzegorz7 napisał:

Kiedyś zmieniałem kabel do słuchawek Kolegi. Słuchawki wyższej klasy. ściągnął jakiś polecany kabel i przylazł. Chciałem go wygonić; znacie moje podejście do kabli... 😉

Celna uwaga. Wzmacniacz kolegi z tym superduperkablem być może gra lepiej (kim jestem, żeby to kwestionować) za to na pewno wtyczka przy wzmacniaczu (combo, więc wtykana od dołu) wylata z gniazda 😉

nagrywamy.com

DCX2496 w teście ASR 🙂.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

17 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Akurat w słuchawkach slyszlame kiedyś sporą różnice jak zamiast marketowego Jacka za 5zl, podłączyłem cordiala.... 

Możesz wierzyć lub nie, ale akurat w słuchawkach łatwiej to wychwycić, sam nie jestem kablarzem, aktualnie gram na ydpy 4x0.8 w biwire 😁 i jestem zadowolony. 

4 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Ale ja wiem...

Tylko jeszcze spytam; poziomy wyrównałeś?

😂😂🤣
No jakby to mogło nie zostać napisane 😉

6 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

No jakby to mogło nie zostać napisane

😉

Bo jak robiłem komuś cabling do słuchawek, które akurat miałem to po całej robocie zrobiłem kilka razy test na zlecającym. Były to takie popularne tanie słuchawki (200-400zł). Fakt dobrze brzmiące. Ale potencjał zyskiwały po podmianie kabla na jakiś ściągany z Japonii ? Nie pamiętam ale dało by się to ustalić. 

Po wymianie zakładałem je od tyłu słuchaczom na głowę. Nikt nie rozpoznał... Nawet byli tacy mało bystrzy bo moje nieco mniej naciskały na głowę (były wyrobione). Tak czy owak wszyscy byli zadowoleni...

Ale wiesz, że cordial to wybitny przewód 🤣 

Ja wtedy testowałem na flacach na interfejsce audio, szybko przełączając kabelki.....mogłem mieć schizę tak czy inaczej 😋

😉

Bo jak robiłem komuś cabling do słuchawek, które akurat miałem to po całej robocie zrobiłem kilka razy test na zlecającym. Były to takie popularne tanie słuchawki (200-400zł). Fakt dobrze brzmiące. Ale potencjał zyskiwały po podmianie kabla na jakiś ściągany z Japonii ? Nie pamiętam ale dało by się to ustalić. 

Po wymianie zakładałem je od tyłu słuchaczom na głowę. Nikt nie rozpoznał... Nawet byli tacy mało bystrzy bo moje nieco mniej naciskały na głowę (były wyrobione). Tak czy owak wszyscy byli zadowoleni...

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Nie, na cordialu słuchałem głośno, a na tym za 5zł cicho, a co?🙂

Spokojnie chłopaki 🙂
To hasło o wyrównanie głośności mnie prześladuje... 😁

Pytanie czy wyrównałem głośność padło po tym jak wymieniłem wzmacniacza i stwierdziłem że "brzmi inaczej".

7 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Spokojnie chłopaki 🙂
To hasło o wyrównanie głośności mnie prześladuje... 😁

Znam sprawę. Użyłem zwrotu z premedytacją... 🙂

17 minut temu, Ajothe napisał:

Ja tak kiedyś porównywałem dwa źródła i nie mogłem się nadziwić jaka przepaść do momentu kiedy wyrównałem poziomy....eureka 🤣

Nadal posiadam oba wzmacniacze i choć nie mam za szlachetnego słuchu gwarantuję że możesz kręcić gałami jak chcesz i w jednym i w drugim. Zgadnę bez problemu który gra ;).

To są tak różne konstrukcje, że chyba tylko głuchy by nie rozróżnił.

15 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Znam sprawę. Użyłem zwrotu z premedytacją... 🙂

Pamiętaj, że to ja kliknąłem 5tyś 😉

Chyba tu będzie to najlepiej pokazać... Jest wątek o kablu z filtrem za 20kPLN, który "rusza z posad bryłę" i zajął pięć lat życia konstruktora żeby powstał. I jest sobie takie urządzenie, ostatnio pokazane na wystawie:

Ukryta Zawartość

tonn1.thumb.jpg.1eb03ee142fd188e137d675011da2951.jpg

Ręcznie robiony i indywidualnie strojony z dokładnością do 0,1dB analogowy limiter lookahead, ze stabilizacją termiczną, dyskretnym wysokonapięciowym torem sygnałowym, transformatorami Lundahla NOS z lat '70 (pierwszych 100 sztuk). Też pięć lat projektowania i prac przy tym projekcie. Jak słusznie pochwalił się konstruktor, urządzenie to zostało użyte jako ostatnie w torze masteringowym nowej, niewydanej jeszcze płyty Depeche Mode. Cena? Kurcze, drogo, 41kPLN. Chyba lepiej sobie kupić dwa kabelki, nie? Jeszcze tysiąc zostanie 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

13 minut temu, przemak napisał:

I jest sobie takie urządzenie, ostatnio pokazane na wystawie:

Zobacz tylko ile tam scalaków. Ostatecznie zdegradują każdy dźwięk.

Te taśmy kabli też takie nie audiofilskie. Nawet ja takich używam...

Zobacz tylko ile tam scalaków. Ostatecznie zdegradują każdy dźwięk.

Te taśmy kabli też takie nie audiofilskie. Nawet ja takich używam...

Ale zobacz jakie pole do popisu dla tuningowców 😁

• Pokaż nowe odpowiedzi