Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Ajothe napisał:

Vectra dała mi jakiś zajebisty router, bo czasami sobie zmieniam z WiFi na lan i różnicy nie ma. 

Zmartwić Cię muszę: Twój roter nie jest "zajebisty", wszak "na słabym sprzęcie nie słychać różnicy".

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
29 minut temu, szymon1977 napisał:

Można pójść o krok dalej i zasilać DAC przez USB, a dalej do wzmacniacza optykiem. Najlepsze i najprostsze rozwiązanie, ale jakie kur.a nieaudiofilskie.

nie

bez izolacji galwanicznej cały syf z kompa idzie na dac

mozna zasilac dac przez usb ale tylko osobnym bardzo dobrym zasilaczem

a sygnał pobierać z lapka ,kompa po odcięciu zasilania ale to gorsze rozwiązanie

komputer robiący za transport powinien miec zasilanie perfekcyjne i trzeba go traktowac z równa starannościa jak dac

Edytowane przez slawek.xm
29 minut temu, szymon1977 napisał:

Zmartwić Cię muszę: Twój roter nie jest "zajebisty", wszak "na słabym sprzęcie nie słychać różnicy".

Myślałem o czymś z wyższej półki, ale jak to sobie z routerem nie radzi to pieprze to 🤣

48 minut temu, slawek.xm napisał:

nie

bez izolacji galwanicznej cały syf z kompa idzie na dac

mozna zasilac dac przez usb ale tylko osobnym bardzo dobrym zasilaczem

a sygnał pobierać z lapka ,kompa po odcięciu zasilania ale to gorsze rozwiązanie

komputer robiący za transport powinien miec zasilanie perfekcyjne i trzeba go traktowac z równa starannościa jak dac

Zasadniczo muszę przyznać Ci rację... ale tylko zasadniczo, bo DAC zasilany z USB i optyk pozwala zaoszczędzone czas i środki poświęcić na elementy, które o wiele większy wpływ na brzmienie mają. Więc które rozwiązanie ma większy sens? To zależy od sytuacji. A trzeba wziąć pod uwagę, że jeśli pominiemy użycie wygrzebanego ze śmietnika DAC sprzed 15lat (czy produkowanego współcześnie klona), to różnice jakieś duże nie będą.

Gość

(Konto usunięte)

misiu nie kombinuj

masz wzmak z dac i podajesz mu sygnał przez optyk

inne układy systemu nie miały jak dotąd szans na przetestowanie u Ciebie

więc skąd możesz wiedzieć? 🙂

20 minut temu, slawek.xm napisał:

masz wzmak z dac i podajesz mu sygnał przez optyk

Nie piszę o swoim systemie.

inne układy systemu nie miały jak dotąd szans na przetestowanie u Ciebie

Wprost przeciwnie: spora (jak dla mnie) inwestycja w budżetowy (jak dla Ciebie) DAC, który kilka lat temu opanował rynek i zbierał same pozytywne opinie, okazała się być moim największym audio-błędem (po starannym skonfigurowaniu W10 przez mini-jack grało w zasadzie tak samo).

więc skąd możesz wiedzieć? 🙂

Tego nie trzeba wiedzieć - wystarczy czysta logika: wyobraź sobie Układ Słoneczny. Jak duża może być odległosć między Plutonem i Neptunem, jak przy tym mała będzie między Merkurym a Wenus? Im bardziej dwa przedmioty są bliższe ideału - tym mniejsza między nimi może być różnica, ponad ten fakt filozoficzny nie wysokczysz.

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

ok , poddaję się

Merkury mnie przekonał  🙂

Wielka szkoda, że się poddajesz, wolę gdy ktoś wprost przyznaje mi rację.

10 minut temu, slawek.xm napisał:

nie dam już rady

Jeśli masz pisać o kolosalnych zmianach po wymianie zasilacza w DAC to (nie obraź się) na dobre wszystkim wyjdzie - no chyba, że o zmianach subtelnych.

-----

Dzięki za "Sopot", ale oglądam mistrza

5 godzin temu, slawek.xm napisał:

ok , poddaję się

Jak widać na przykładzie tej dyskusji kolega szymon odleciał nam w kosmos ... 😉 

Niech sobie neguje wpływ kabli, po lekturze tego forum mnie to nie dziwi ... ale żeby negować wpływ zasilania (nie kabla zasilającego lecz zasilacza) na sprzęt audio to trzeba być całkowitym laikiem bez najmniejszego doświadczenia. 

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

Jak widać na przykładzie tej dyskusji kolega szymon odleciał nam w kosmos ...

W kosmosie to Ty jesteś ze swoim ostatentacyjnym brakiem zrozumienia czegokolwiek.

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

...żeby negować wpływ zasilania (nie kabla zasilającego lecz zasilacza) na sprzęt audio...

Zacytuj gdzie negowałem wpływ zasilania na sprzęt audio.

7 godzin temu, slawek.xm napisał:

ok , poddaję się

Ktoś gdzieś pod wpływem układu planet dostał olśnienia i zbudował IC. 
Nie lekceważyłbym Merkurego 🙂 

9 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Cala siec ethernet, wymień switch albo pomiń, pobaw się w różnymi konwerterami a usłyszysz ze dźwięk się zmieni

Jakiś czas temu miałem internet bezprzewodowy z sieci komórkowej, mały router wielkości połowy telefonu tylko WiFi. 
Teraz mam internet z kablówki, streamer podłączony kablem z routerem. Choć diametralnie różne sposoby dostarczania danych różnic nie słyszę. 
Ale aż drżę na na myśl, że usługodawcy przyjdzie do głowy wymiana pewnie kilometrów kabla rozciągniętego po piwnicach, strychach, słupach itp. Zanim ten nowy kabel się wygrzeje 😕 . 

Swoją drogą ciekawi mnie fakt, że "streamujemy" niejednokrotnie za oceanu, satelitami, wzmacniaczami sygnału, światłowodami, skrętkami, wszelakimi switch-ami, serwerami itp. Nikt się nie zastanawia nad jakością, użytym materiałem, zasilaczami itp. sprawami. Za to jest w stanie wydać krocie na kilka metrów skrętki z drogimi wtykami i usłyszeć poprawę/zmianę. Ale jak mu usługodawca zreorganizuje swoją stację czołową to nawet nie zauważy... 

Zgadzam się z szymon1977. Przy obecnym poziomie technologi zrobienie dobrego DAC, którego parametry znacznie przekraczają możliwości ludzkiego słuchu jest bardzo łatwe i tanie. Miałem okazję się o tym przekonać porównując NAD C658 z kartą dźwiękową wbudowaną w Mac Mini M1. Rzadnego zmiany klasy brzmienia to tam nie ma. Jest może nieco lepiej.

Z moich ulubionych audio mitów to:

Wpływ przewodów na brzmienie-

- ethernet- Akurat ta branża jest mi bliska ze względu na studia/wykonywany zawód. Potrafimy przesyłać sygnały z szybkością 100 Gb/s na odległość kilku metrów zwykłym przewodem Direct attach za 200-500 zł gdzie ilość błędów jest praktycznie zerowa pomimo pracy w ekstremalnych warunkach zakłóceń z każdej możliwej strony. Za to w audio do przesyłania sygnału audio o miliony razy mniejszej transmisji potrzebujemy wyjątkowego przewodu ethernet?

- zasilający- 2 metry przewodu audiofilskiego daje wielkie zmiany w brzmieniu. Nie przeszkadza temu kolejne 10 metrów zwykłego YDY druta (5 zł za 1m) które idzie do licznika?

- inne przewody- mogą mieć wpływ na brzmienie, szczególnie przy dużych odległościach. Np przewody sygnałowe- warto wtedy używać połączenia symetrycznego. Przy połączeniu sygnału wysokopoziomowego przewód ma już mniejsze znaczenie.

Audiofilskie bezpieczniki- zastępowanie bezpiecznika zworką, audiofilskiego bezpieczniki które trzeba kupować przewymiarowane o najlepiej x2 (np 2A zamiast 1A) bo się przepają (inna charakterystyka? nie trzymają parametrów?).

Kolejny raz jaki wpływ ma ten 1 cm przewodu w porównaniu do zwykłych przewodów użytych w środku sprzętu audio, w ścianie itd.

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Można pójść o krok dalej i zasilać DAC przez USB, a dalej do wzmacniacza optykiem. Najlepsze i najprostsze rozwiązanie, ale jakie kur.a nieaudiofilskie.

Rewelacja. Obok tego nie można przejść obojętnie. Sprzedaję co rychlej swój nieaudiofilski wzmacniacz i kupię jakiś z optykiem. Cały czas grało mi jak z radiomagnetofonu kasetowego. Teraz już wiem dlaczego. Jak dobrze, że jest na forum taki radzak. Z błędu wyprowadzi, wskaże gdzie bzdury się wypisuje i podpowie co z czym i czym połączyć, żeby było najlepiej i najprościej. 🙏🏻

18 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Swoją drogą ciekawi mnie fakt, że "streamujemy" niejednokrotnie za oceanu, satelitami, wzmacniaczami sygnału, światłowodami, skrętkami, wszelakimi switch-ami, serwerami itp. Nikt się nie zastanawia nad jakością, użytym materiałem, zasilaczami itp. sprawami. Za to jest w stanie wydać krocie na kilka metrów skrętki z drogimi wtykami i usłyszeć poprawę/zmianę. Ale jak mu usługodawca zreorganizuje swoją stację czołową to nawet nie zauważy... 

Nie ma to żadnego wpływu na sygnał cyfrowy. To co można poprawić to zakłócenia elektryczne, które generuje ostatni element sieci. 

17 minut temu, Yoyo napisał:

Z błędu wyprowadzi, wskaże gdzie bzdury się wypisuje i podpowie co z czym i czym połączyć, żeby było najlepiej i najprościej. 🙏🏻

To połączenie DAC ze wzmacniaczem po optyku. Bardzo innowacyjna konfiguracja 😉 

17 minut temu, Lukas752 napisał:

- zasilający- 2 metry przewodu audiofilskiego daje wielkie zmiany w brzmieniu. Nie przeszkadza temu kolejne 10 metrów zwykłego YDY druta (5 zł za 1m) które idzie do licznika?

Odsłuchy potwierdzają wpływ kabla na brzmienie. Oczywiście nie każdy sprzęt jest podatny na zmianę kabla ... Też byłem sceptykiem dopóki nie usłyszałem wyraźnego wpływu na brzmienie. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Nie ma to żadnego wpływu na sygnał cyfrowy. To co można poprawić to zakłócenia elektryczne, które generuje ostatni element sieci. 

Skrętką ? 
U mnie w firmie są kilometry skrętki, WiFi, stado telefonów komórkowych, niezliczona ilość lamp LED z przetwornicami, masa komputerów stacjonarnych i laptopów, ładowarek, zasilaczy, UPS-ów itp. Wszystko dział bez zarzutu. Mam też tu cyfrowy jak i analogowy monitoring i zero zakłóceń. 

Każdy streamer buforuje dane do pamięci, dane nie zakłócenia.   

13 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Każdy streamer buforuje dane do pamięci, dane nie zakłócenia. 

Zakłócenia NIE WPŁYWAJĄ na sygnał cyfrowy. Zakłócenia ANALOGOWE Wpływają na pracę analogowej części streamera. 

14 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Skrętką ? 

Izolacją galwaniczną.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

Zakłócenia ANALOGOWE Wpływają na pracę analogowej części streamera. 

Połącz optykiem to przestaną.

18 minut temu, Piopio napisał:

To połączenie DAC ze wzmacniaczem po optyku. Bardzo innowacyjna konfiguracja

Jest takie powiedzenia: dobrze jest - nie trza psuć. Mam wprowadzić coaxialem zakłócenia tylko po to, by izolacją galwaniczną je usunąć? - a to Ci innowacja!

Teraz, Piopio napisał:

Zakłócenia NIE WPŁYWAJĄ na sygnał cyfrowy. Wpływają na pracę analogowej części streamera. 

Analogowa cześć jest za DACiem. Jeśli wymiana kilku metrów kabla Ethernet ma wpływ na tą analogową część to oznacza że gdzieś jest coś bardzo nie tak ( tu już brak mi wyobraźni ), ale na pewno nie z kablem Ethernet. 

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Połącz optykiem to przestaną.

Jest takie powiedzenia: dobrze jest - nie trza psuć. Mam wprowadzić coaxialem zakłócenia tylko po to, by izolacją galwaniczną je usunąć? - a to Ci innowacja!

Czyli wykorzystujesz DACa ze wzmacniacza? Nie bardzo rozumiem jak można DACa podpiąć do wzmacniacza po optyku. 

11 minut temu, Piopio napisał:

Izolacją galwaniczną.

Praktycznie każdy switch ma izolację galwaniczną, inaczej różnice potencjałów szybko by je unicestwiały. 

16 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Analogowa cześć jest za DACiem. Jeśli wymiana kilku metrów kabla Ethernet ma wpływ na tą analogową część to oznacza że gdzieś jest coś bardzo nie tak ( tu już brak mi wyobraźni ), ale na pewno nie z kablem Ethernet. 

Oczywiście nie chodzi o kabel. Ten nie ma ŻADNEGO wpływu na sygnał. 

6 minutes ago, Piopio said:

To połączenie DAC ze wzmacniaczem po optyku. Bardzo innowacyjna konfiguracja 😉 

Odsłuchy potwierdzają wpływ kabla na brzmienie. Oczywiście nie każdy sprzęt jest podatny na zmianę kabla ... Też byłem sceptykiem dopóki nie usłyszałem wyraźnego wpływu na brzmienie. 

Wierzę, że faktycznie słyszysz tą zmianę ale wydaje mi się, że wiele z tego nie wynika z kwestii technicznych a raczej z tego, że chcesz to usłyszeć.

Ja na przykład mam różne odczucia dotyczące mojego zestawu w zależności od tego jaki mam nastrój. Nieraz jest super a nieraz ma za mało basu albo jest za ostre.

Ludzki słuch jest niedoskonały. Technologia jest dużo doskonalsza.

Najważniejsze, że w efekcie każdy słyszy to co mu się podoba/ to czego oczekiwał niezależnie od kosztów.

17 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Praktycznie każdy switch ma izolację galwaniczną, inaczej różnice potencjałów szybko by je unicestwiały. 

Dlatego zaawansowani audiofile stosują audiofilskie switche kaskadowo zasilając je liniowo 😉 Mnie wystarczy WiFi, które nie przenosi zakłóceń analogowych. 

12 minut temu, Lukas752 napisał:

Wierzę, że faktycznie słyszysz tą zmianę ale wydaje mi się, że wiele z tego nie wynika z kwestii technicznych a raczej z tego, że chcesz to usłyszeć.

Akurat w moim zestawie wpływ kabla zasilającego jest zauważalny. Mam jeden utwór w którym bez pudła można rozpoznać czy gra dobry czy kiepski kabel zasilający. Podkreślam, że nie każdy sprzęt będzie czuły na zmianę kabla. 

47 minut temu, Lukas752 napisał:

- ethernet- Akurat ta branża jest mi bliska ze względu na studia/wykonywany zawód. Potrafimy przesyłać sygnały z szybkością 100 Gb/s na odległość kilku metrów zwykłym przewodem Direct attach za 200-500 zł gdzie ilość błędów jest praktycznie zerowa pomimo pracy w ekstremalnych warunkach zakłóceń z każdej możliwej strony. Za to w audio do przesyłania sygnału audio o miliony razy mniejszej transmisji potrzebujemy wyjątkowego przewodu ethernet?

Większość użytkowników próbuje na siłę szukać problemów zakłócania sygnału cyfrowego ale nie widzi drugiej strony medalu. Może się zdarzyć, że masa sygnału cyfrowego i analogowego sygnału audio jest w zestawie wspólna? Masą przesyłane są zakłócenia z zasilania, dodatkowo sam sygnał cyfrowy, który jest napięciem o kształcie zmieniającego się prostokąta ma dość bogate widmo częstotliwościowe, którego harmoniczne ciągną się dość wysoko w częstotliwościach i mogą zakłócać sygnały analogowe audio.

Problematyczne może być spektrum "cyfrowe" dla sygnału analogowego jeżeli gdzieś na ścieżce te dwa sygnały poprzez pętle masy, sprzężenia elektromagnetyczne czy pojemności pasożytnicze będą na siebie oddziaływać. 

Na obrazku przykładowe widmo "cyfry".

Stąd pomysły na stosowanie w audio przewodów netowych bez ekranów i różnego rodzaje izolacje galwaniczne sieci (izolator DeLock) , które zapobiegają mieszaniu się sygnałów szczególnie gdy mamy pętle masowe. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

widmo cyfry2 (Medium).jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

28 minut temu, Piopio napisał:

Dlatego zaawansowani audiofile stosują audiofilskie switche kaskadowo zasilając je liniowo 😉 Mnie wystarczy WiFi, które nie przenosi zakłóceń analogowych. 

29 minut temu, Lukas752 napisał:

Nie kombinuj. Optyk rulez 👍🏻

39 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Czyli wykorzystujesz DACa ze wzmacniacza?

Ja tak, ale komentuję audiofilskie sposoby poprawy brzmienia innych userów.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Ja tak, ale komentuję audiofilskie sposoby poprawy brzmienia innych userów.

Czyli masz konwerter USB- SPDIF z toslinkiem i to z niego podłączasz do wzmacniacza z wewnętrznym DACiem po optyku. 

• Pokaż nowe odpowiedzi