Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, szpakowski napisał:

Doprawdy nie wiem dlaczego kable wywołują takie emocje ... 

Miałem przez te parę lat różne systemy. W jednych zestawieniach wpływ kabli był słyszalny w innych nie. Jedne kable w tych samych systemach "grały", inne nie. Piszę o kablach głośnikowych i interkonektach. Innych kabli nie porównywałem więc się nie wypowiadam. Po co drążyć temat? Jak komuś "grają" to niech kombinuje, jak komuś nie "grają" to ma problem z głowy i parę złotych w kieszeni więcej ...

Dokładnie.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Po to by ktoś do sprzętu za 10tys. nie kupował kabla zasilającego za 5tys. jak się naczyta na forach tych cudownych efektów 🙂

Większość i tak zrobi po swojemu.
A frycowe zapłaciliśmy wszyscy poszukując "naszego brzmienia".

Oczywiście można nakierować i napisać że kabel za 5tyś niczego nie wniesie do sprzętu za 10tyś jednak trzeba jeszcze walczyć z tymi którzy twierdzą inaczej.
Wygra ten kto ma lepszą gadane 😉

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Kable nie, ale wypisywane przy okazji ich usłyszenia bzdury owszem, poczynajac od bzdury absolutnej czyli mylenia audiofila z kablofilem.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 hours ago, szpakowski said:

To proste. W 99% słyszalny wpływ kabli na brzmienie jest zerowy. Twierdzenie czegoś przeciwnego to po prostu kłamstwo, świadome lub nieświadome,

7 hours ago, Ajothe said:

Tu potrzeba fizyka kwantowego. 

Nie mieszajmy teorii kwantów do audio. Zwłaszcza jak nie bardzo rozumiemy czym ona jest.

5 minut temu, bum1234 napisał:

Twierdzenie czegoś przeciwnego to po prostu kłamstwo, świadome lub nieświadome,

No przecież świadomie nie da się usłyszeć wpływu kabli ... 

6 hours ago, szpakowski said:

A niech sobie kupuje. Jego kasa, jego sprawa. Poza tym nie sądzę, że ktoś wyda 5 tys na kabel bez sprawdzenia jego działania.

Gorzej, jak nie umie tego sprawdzić. A niestety wśrod audiofilów jest to bardzo rzadka umiejętność.

12 godzin temu, Ajothe napisał:

Po to by ktoś do sprzętu za 10tys. nie kupował kabla zasilającego za 5tys. jak się naczyta na forach tych cudownych efektów 🙂

Ale jak będzie chciał to i tak kupi.Przeciez nie za twoja kasę, nie będziesz też ewentualnym zyrantem, jaki masz problem. Pozwól innym decydować o swoim życiu, zajmij się swoim 🙂

11 godzin temu, szymon1977 napisał:

Kable nie, ale wypisywane przy okazji ich usłyszenia bzdury owszem, poczynajac od bzdury absolutnej czyli mylenia audiofila z kablofilem.

Bzdury  to ty teraz piszesz.

5 godzin temu, bum1234 napisał:

Gorzej, jak nie umie tego sprawdzić. A niestety wśrod audiofilów jest to bardzo rzadka umiejętność.

Zastanów się najpierw ,a potem napisz.🤣 Audiofil ,słucha .A ty kim jesteś? Aniołem stróżem, każdego z nich ,że wysnułeś taka tezę?  

Już nieraz opisywałem na forum. Pierwsza na kable głośnikowe:

Kolumny podłączone dwoma kablami - jeden na A - drugi na B.

Druga metoda na kable RCA:

Na wyjście odtwarzacza CD instalujemy rozgałęźnik RCA i podobnie

dwie pary kabli - jedna np. na "Aux", a druga na "Tuner".

W obu przypadkach wystarczy proste przełączanie A / B 

lub w drugim przypadku

wejść wzmacniacza - nawet przez drugą osobę, żeby się nie sugerować.

Ale to przerasta możliwości wykonawcze i poznawcze części ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No tak, ale kablarze wola spedzic dziesiatki godzin na pisanie 150 dywagacji o slyszanych roznicach miedzy dwoma kabelkami, niz w 5 minut podlaczyc te kabelki do wejscia A i B i przelanczac miedzy nimi, by sprawdzic te roznice

To samo bylo by z porownaniem „wygrzanych“ kabli (na wyjsciu A) z „niewygrzanymi“ (na wyjsciu. B).
To tez bylo by za proste, a wynik porownania brutalny

3 godziny temu, tedi02 napisał:

Ale jak będzie chciał to i tak kupi.Przeciez nie za twoja kasę, nie będziesz też ewentualnym zyrantem, jaki masz problem. Pozwól innym decydować o swoim życiu, zajmij się swoim 🙂

Wbrew pozorom jest to szkodliwe dla branży, bo ta kasa mogłaby pójść na wartosciowy sprzęt, który nie ma marży 4000% za druty.

Więcej kasy firmy by miały na rozwój zaawansowanych technologicznie urządzeń, a nie pozwijanych drutów w ładnym oplocie....

10 minut temu, Ajothe napisał:

Wbrew pozorom jest to szkodliwe dla branży, bo ta kasa mogłaby pójść na wartosciowy sprzęt, który nie ma marży 4000% za druty.

Więcej kasy firmy by miały na rozwój zaawansowanych technologicznie urządzeń, a nie pozwijanych drutów w ładnym oplocie....

Jaki ty naiwny jesteś, druty i tak będą kosztować swoje , a dlaczego nie przeliczysz jaki koszt wyprodukowania urządzenia i zysk producenta ?  

Godzinę temu, xajas napisał:

No tak, ale kablarze wola spedzic dziesiatki godzin na pisanie 150 dywagacji o slyszanych roznicach miedzy dwoma kabelkami, niz w 5 minut podlaczyc te kabelki do wejscia A i B i przelanczac miedzy nimi, by sprawdzic te roznice

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To samo bylo by z porownaniem „wygrzanych“ kabli (na wyjsciu A) z „niewygrzanymi“ (na wyjsciu. B).
To tez bylo by za proste, a wynik porownania brutalny emoji6.png

O co Tobie chodzi ? Skoro piszą 150 dywagacji,o różnicach między dwoma kablami,tzn ze porównali.Nie wyspałeś się?🤣

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mówisz, że jestem naiwny, to co można powiedzieć o ludziach kupujących druty wierzących, że im to poprawi system audio 😁

Poza różnicą w marży, która Tobie nie przeszkadza, różnica jest również w myśli technicznej za którą się płaci i która w przypadku skomplikowanych urządzeń jest rozwijana latami. 

Za jaką myśl techniczna i technologie płaci się w przypadku drutów? 😁

Problem jest taki, że niektórzy kablofile odpowiadają w wątkach typu:

Mam zestaw za około 10 tysięcy złotych i brakuje mi basu. Odpowiedz kablofila- kup przewód głośnikowy który podkreśla bas BassBoost super cable platyna rod mithrill (za 800 zł ….) Nawet jeśli można taki kabel oddać to jest to dla takiej osoby strata czasu.

15 minut temu, Lukas752 napisał:

Problem jest taki, że niektórzy kablofile odpowiadają w wątkach typu:

Mam zestaw za około 10 tysięcy złotych i brakuje mi basu. Odpowiedz kablofila- kup przewód głośnikowy który podkreśla bas BassBoost super cable platyna rod mithrill (za 800 zł ….) Nawet jeśli można taki kabel oddać to jest to dla takiej osoby strata czasu.

Bo taki za 800zł nic nie wniesie, musi kosztować 8000zł. Wtedy sugestia jest o wiele większa.

3 godziny temu, audioburak napisał:

Już nieraz opisywałem na forum. Pierwsza na kable głośnikowe:

Kolumny podłączone dwoma kablami - jeden na A - drugi na B.

Druga metoda na kable RCA:

Na wyjście odtwarzacza CD instalujemy rozgałęźnik RCA i podobnie

dwie pary kabli - jedna np. na "Aux", a druga na "Tuner".

lub w drugim przypadku

wejść wzmacniacza - nawet przez drugą osobę, żeby się nie sugerować.

Ale to przerasta możliwości wykonawcze i poznawcze części ...

I wydane pieniądze okażą się psu na budę !

De gustibus non est disputandum

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Mówisz, że jestem naiwny, to co można powiedzieć o ludziach kupujących druty wierzących, że im to poprawi system audio 😁

Nie stać go na system o klasę lepszy? To za 10% różnicy w cenie kupuje kabel a z nim ułudę i możliwość pisania na Forum, że jego system gra o klasę lepoej niż taki sam u kolegi. Ot taka forma przedłużania sobie k...

Edytowane przez szymon1977

5 godzin temu, audioburak napisał:

Do tego typu testów stosuję taki przełącznik:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słyszałem takie coś jakoby czarne sprzęty grały lepiej.

Prawda czy mit?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

3 minuty temu, Tajitsu napisał:

Prawda czy mit?

To jak z samochodami ... podobno czerwone są najszybsze 😉

Czarne sprzęty jeżeli mają czarne tło to również grają lepiej ... 😉

10 minut temu, Tajitsu napisał:

Prawda czy mit?

Na moje oko jak wzmacniacz jest jasny, to nawet ciemne tło dowolnego koloru zobaczymy jako czarne - to jeszcze poprawa jakości czy już V-ka? Nie wiem.

Cholera jasna, ale Żeście zagmatwali! Proste pytanie tak czy nie, a tu takie coś! 😉

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Zadam prowokacyjne pytanie: przesyłam muzykę tramsmiterem audio czyli falami radiowymi, więc czy jak włączę jonizator powietrza to ma to wpływ na propagację fal elektromagnetycznych i w rezultacie na dźwięk?

🙂  

9 minut temu, paww napisał:

Zadam prowokacyjne pytanie: przesyłam muzykę tramsmiterem audio czyli falami radiowymi, więc czy jak włączę jonizator powietrza to ma to wpływ na propagację fal elektromagnetycznych i w rezultacie na dźwięk?

🙂  

Wtedy coś wybuchnie!

3 godziny temu, paww napisał:

🙂  

To zależy czy transmiter analogowy czy cyfrowy.

4 godziny temu, szpakowski napisał:

Czarne sprzęty jeżeli mają czarne tło to również grają lepiej ... 😉

Ale tylko czarną muzykę... Sam Cooke, James Brown, Ella...

6 minut temu, spokojnie napisał:

Ale tylko czarną muzykę... Sam Cooke, James Brown, Ella...

A Michaela Jacksona. On jakby biały a niby czarny był🤔

Edytowane przez Kalasanty Ciaputko
8 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

A Michaela Jacksona. On jakby biały a niby czarny był🤔

Ale miał czarne korzenie...

De gustibus non est disputandum

• Pokaż nowe odpowiedzi