Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, slawek.xm napisał:

jak zwykle chowasz głowę w piasek

żałosne to i znamienne

Żałosne to są Twoje dywagacje/sugestie jak to Elipticor tworzy przestrzeń w inny sposób od głośnika z okrągłą cewką 😉.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Lech36 napisał:

Żałosne to są Twoje dywagacje/sugestie jak to Elipticor tworzy przestrzeń w inny sposób od głośnika z okrągłą cewką 😉.

zacytuj taki wpis cwaniaczku 🙂

pewnie znów przekręcasz zmyślasz i konfabulujesz

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

zacytuj taki wpis cwaniaczku

Żebym wiedział że będziesz się tego domagał to bym go zarchiwizował, ale rzadko robię to w przypadku takich bzdetów, cwaniaczku 😉. Powinieneś pamiętać swoje wpisy, to było niedawno, ale szukać nie będę.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, Lech36 napisał:

Żebym wiedział że będziesz się tego domagał to bym go zarchiwizował, ale rzadko robię to w przypadku takich bzdetów, cwaniaczku 😉. Powinieneś pamiętać swoje wpisy, to było niedawno, ale szukać nie będę.

dla twej wiadomości , nigdy nie pisałem na temat tworzenia sceny przez ellipticor

a tym bardziej "przestrzeni" , nie używam w opisach słowa przestrzeń bo jest to zbyt wieloznaczne i dlatego słabo definiowalne w audio

dlatego jeszcze raz podkreślam , że zmyślasz głupoty albo mnie z kimś mylisz

to bardzo nieładne zachowanie tym bardziej , że nie potrafisz udowodnić swojej opinii ... jaki zwykle zresztą

jesteś niewiarygodny , a twoje opinie mają zerową wartość

7 minut temu, slawek.xm napisał:

jesteś niewiarygodny , a twoje opinie mają zerową wartość

Ale używam systemów aktywnych pomimo swojej nie wiarygodności 😉.

8 minut temu, slawek.xm napisał:

a tym bardziej "przestrzeni" , nie używam w opisach słowa przestrzeń bo jest to zbyt wieloznaczne i dlatego słabo definiowalne w audio

Szkoda że nie wpisałem do mojej biblioteki tego cytatu, ale cóż trudno.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Lech36 napisał:

Ale używam systemów aktywnych pomimo swojej nie wiarygodności 😉.

a zorza polarna ma wpływ na miesiączkowanie pingwinów 🙂

5 minut temu, Lech36 napisał:

Szkoda że nie wpisałem do mojej biblioteki tego cytatu, ale cóż trudno.

gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie to wiedziałbyś ,że przestrzeń rozumiana jako plany sceny stereo

nie tyle zalezy od samego głosnika tylko od całej konstrukcji

a więc dyfrakcji , odbić , filtracji , charek kierunkowych

i dlatego nawet pisanie o róznicach na podstawie samej budowy głośnika to bzdura i bezsens

dla ciebie za późno by się tego wszystkiego nauczyć

ale przynajmniej nie kłam na czyjś temat a jak nie rozumiesz wpisu to pytaj

31 minut temu, slawek.xm napisał:

a zorza polarna ma wpływ na miesiączkowanie pingwinów

Genialne!!! 🙂. Ale masz jakieś dowody na to że ta zorza tak działa?

33 minuty temu, slawek.xm napisał:

a więc dyfrakcji , odbić , filtracji , charek kierunkowych

No to dlaczego wysokotonowy Elipticor wykazuje w pomiarze HiFiCompas większe zniekształcenia od podobnego pod względem powierzchni membrany Audaxa TW034, który jest/był kilka razy tańszy od Elipticora?

37 minut temu, slawek.xm napisał:

dla ciebie za późno by się tego wszystkiego nauczyć

Nie patrzę na moją czy Twoją naukę/"naukę" tylko porównuję pomiary podobnych konstrukcyjnie głośników.

Gość

(Konto usunięte)

Genialne!!! 🙂. Ale masz jakieś dowody na to że ta zorza tak działa?

tłumaczę i wyjaśniam :

to był żart zupełnie nielogiczny bo pingwiny nie miesiączkują

był on ilustracją do twojego niemającego żadnego sensu wpisu pod zacytowaną wypowiedzią

może już przestań się ośmieszać 🙂

39 minut temu, slawek.xm napisał:

gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie to wiedziałbyś ,że przestrzeń rozumiana jako plany sceny stereo

Widzą że znalazłeś, mogą być plany i przestrzeń w Twoim rozumieniu. Wyjaśnij technicznie dlaczego tak się dzieje?

@slawek.xm

Ja bym dodał do tej listy czynników wpływających na przestrzeń zarówno THD

wzmacniacza, jak też jego błędy fazowe. Potrafi się to razem zachowywać

niemal  jak dodawany kiedyś klawisz z efektem "super stereo" 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

może już przestań się ośmieszać

Dyskusja jest zawsze dopuszczalna, nawet jak ktoś się ośmiesza. 

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, audioburak napisał:

@slawek.xm

Ja bym dodał do tej listy czynników wpływających na przestrzeń zarówno THD

wzmacniacza, jak też jego błędy fazowe. Potrafi się to razem zachowywać

niemal  jak dodawany kiedyś klawisz z efektem "super stereo" 😉 

nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "błędy fazowe wzmacniacza"

wzmak może sobie nie radzić z trudną impedancją kolumn

a zmiany fazy sygnału wprowadzane przez wzmacniacz to najczęściej z byt małe pasmo przenoszenia

które powinno być dekadę dalej czyli od 2hz do 200khz min

6 minut temu, Lech36 napisał:

Wyjaśnij technicznie dlaczego tak się dzieje?

kłamiesz na mój temat , nie potrafisz przeprosić a potem dopominasz się ode mnie nauki?

...niebywałe 🙂

5 minut temu, slawek.xm napisał:

kłamiesz na mój temat , nie potrafisz przeprosić a potem dopominasz się ode mnie nauki?

...niebywałe 🙂

No dobra, to wyjaśnij dlaczego Elipticor buduje inaczej przestrzeń niż taki np. TW034 lub podobny, ale wyjaśnij technicznie bo to że ten Elipticor ma większe zniekształcenia od TW034 to już wykazano na portalu HiFiCompas, teraz kolej na eksperta, zapraszam 😉.

9 minut temu, slawek.xm napisał:

wzmak może sobie nie radzić z trudną impedancją kolumn

To chyba głównie cecha wzmacniaczy-wynalazków spod znaku NP 😉. Stąd ich różne brzmienie od wzmacniaczy nie będących wynalazkami.  

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Lech36 napisał:

No dobra, to wyjaśnij dlaczego Elipticor buduje inaczej przestrzeń niż taki np. TW034 lub podobny, ale wyjaśnij technicznie bo to że ten Elipticor ma większe zniekształcenia od TW034 to już wykazano na portalu HiFiCompas, teraz kolej na eksperta, zapraszam 😉.

widać nie zrozumiałeś , że "budowanie przestrzeni " nie zależy od jednego głośnika

i dalej próbujesz wciskać swoje konfabulacje

poza tym pomiary zniekształceń głośników są istotne tylko w konkretnym układzie

nikt zdroworozsądkowy nie projektuje kolumn w których głośnik  przetwarza pasmo , które nie jest jego mocną stroną ze względu na zniekształcenia

i jeszcze jedno ellipticorów jest osiem różnych głośników a za chwilę będzie dziewięć więc warto podać typ o którym się pisze 🙂

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

nikt zdroworozsądkowy nie projektuje kolumn w których głośnik  przetwarza pasmo , które nie jest jego mocną stroną ze względu na zniekształcenia

Chyba pasmo od 3 do 8kHz dla kopułki Elipticora, tej od wysokich tonów nie jest jego słabą stroną? 

5 minut temu, slawek.xm napisał:

i jeszcze jedno ellipticorów jest osiem różnych głośników a za chwilę będzie dziewięć więc warto podać typ o którym się pisze

Super, widać propaganda działa. To oczywiście bardzo dobry głośnik, ale zdecydowanie przewartościowany (cena).

Gość

(Konto usunięte)

Lechu zrobiłem kilka projektów na tweeterze Seas DXT, który ma jedne z najlepszych pomiarów thd ....ever

w swoich kolumnach walczyłem z nim w kilku wersjach z różnymi średniakami

filtruje się fantastycznie przy jednym kondzie podnosi się nawet ostatnia oktawa

post-28119-0-54048000-1412945041.thumb.jpg.f9ff2ae6132d87275ebc1dbe1d064b47.jpg

polecany był na forum przez wielu konstruktorów np misiomora

obecnie jest używany w teoretycznie hi-endeowych projektach

a ja nie mogłem znieść maniery jego aluminiowej kopułki mimo , że samo wavequide działa w tym projekcie znakomicie

wobec tego idealnego w pomiarach dxt mój D3404/552000 jest królem tweeterów na wieki wieków amen

tyle na temat twoich zachwytów pomiarami Amira

58601-kii-three-bxt-audiocompl-fot14.thumb.jpg.3cf8f0c71fa29ab88ceb275f023226ce.jpg

tu Kii Three BXT na DXT

Edytowane przez slawek.xm
7 godzin temu, Lech36 napisał:

Dlaczego smutny?

Pierwszy post, z pomiarami badziewnego chińskiego zestawu głośnikowego jest ok. To jak widać marny produkt, powstały dla kasy i endorsowany dla kasy. Końcowe wnioski i tezy Amira można by jeszcze zaakceptować, choć są conajmniej kontrowersyjne i w sporej części dotyczą zestawów NS10M, których nie mierzył ani nie słuchał. Ale potem zaczyna się jazda typu "nie znam się ale się wypowiem". Wszyscy - w tym Amir! - jadą po ns10, jak to one się nie nadają do niczego i jak oni tego nie rozumieją. Wnioski z pomiarów i odsłuchu gównianego chińskiego klona przechodzą na ocenę ns10. Dwóch ludzi tam pisze z sensem, reszta bzdury. Mylone jest wszystko, łącznie z modelami ns10. Podsumowaniem tych wypowiedzi jest post, w którym autor stwierdza, że "muzyka realizowana na ns10 to na pewno ta której on nie lubi, bez dołu i ze zmiażdżonym środkiem". Sensowna uwaga, że muzyka realizowana tylko z odsłuchami bez dołu i z wywalonym środkiem byłaby przebasowana i bez środka jakoś wszystkim umyka. Na kolejnej stronie Amir włącza się, jak to złe są "te" zestawy (nie wiadomo jakie te, ns czy cla), bo mają fatalne charakterystyki kierunkowe (czyli wiadomo, dlaczego muszą wytlumiać reżyserki), świat pro nie wprowadza innowacji w odróżnieniu od hifi i inne takie. 

Wszystko to jest wystarczająco głupie i smutne, ale najgorsze jest to, czego tam jeszcze nie ma - wszyscy we wszystkich postach próbują negować rzeczywistość. A rzeczywistość jest jaka jest - ns10 były i wciąż mogą być niezwykle użytecznym narzędziem, były używane przy wszystkich nagraniach w tamtych czasach czy to się komuś podoba czy nie. Wychodzi, że się sprawdziły. Nie trzeba ich lubić, ale i pisać bzdur i przeinaczać faktów (też Amir) też nie trzeba. 

I jeszcze Amir powołujący się na dealerskiego jutuba z prezentacji tych monitorów przez endorsera, że "o, patrzcie, przecież CLA ich używa i bardzo dużo ludzi też" 

8 godzin temu, marcinmarcin napisał:

A pociągniesz temat? Chętnie bym poznał twoja opinię 👍

Moja opinia jest taka, że jak się nie zna faktów to się ich nie wymyśla 😉

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Czy chińskie dace kilku marek wybiły by się, gdyby nie nachalna promocja znakomitych parametrów? (uzyskanych przez mocne sprzężenie, kosztem jakości dźwięku). 

Dodajmy jeszcze promowanie mqa i zrobienie jakiekolwiek krytyki tego czegoś tematem tabu na tym forum.... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

23 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Czy chińskie dace kilku marek wybiły by się, gdyby nie nachalna promocja znakomitych parametrów? (uzyskanych przez mocne sprzężenie, kosztem jakości dźwięku). 

Ale europejskie konstrukcje wcale nie są lepsze. A droższe. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 minut temu, Piopio napisał:

Ale europejskie konstrukcje wcale nie są lepsze. A droższe. 

Są świetnie grające chińskie dac - np ostatnio testowany przeze mnie Cayin, ale o nich cicho na tym portalu... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, przemak napisał:

Amir się niestety kompromituje, próbując podważać fakty, przykro czytać... 

Hmm ... Ciekawe jak na to @Lech36 zareaguje? 🤔

17 godzin temu, przemak napisał:

A rzeczywistość jest jaka jest - ns10 były i wciąż mogą być niezwykle użytecznym narzędziem, były używane przy wszystkich nagraniach w tamtych czasach czy to się komuś podoba czy nie.

Mnie się kiedyś bardzo podobały NS1000M, które mają charakterystyki pomiarowe zbliżone do tych NS10M. NS1000M były swego czasu bardzo popularne w studiach muzycznych, zwłaszcza w Skandynawii, więc to może mieć wartość do pewnych celów, nawet w domu można taki ZG polubić przy specyficznym guście. Do pracy rzeczywiście mogą być dobre. Zresztą już sam numer w NS10M nawiązuje do tych starszych NS1000M, trudno tego nie zauważyć, tysiąc bez dwóch zer 😉. NS1000M potwierdziły swoją legendę długością produkcji i obecności na rynku. Nawet dziś egzemplarze w dobrym stanie osiągają dobre ceny na rynku wtórnym. NS10M też powoli zaczyna tworzyć legendę, ale w domu raczej nie zyska fanów.
Co do Amira, powinieneś zacząć się udzielać na forum ASR, mogłoby z tego wyjść coś dobrego dla hobbystów audio.     

Gość

(Konto usunięte)

Co do Amira, powinieneś zacząć się udzielać na forum ASR, mogłoby z tego wyjść coś dobrego dla hobbystów audio. 

nie każdemu odpowiada tak bardzo niski poziom dyskusji na tym portalu i brak doświadczenia w analizie skądinąd nieźle zrobionych pomiarów

dla dyletantów może i jest to sposób na zaistnienie ale bez przesady 🙂

50 minut temu, Lech36 napisał:

Czyli ... Łojtam, łojtam ... nic się nie stało ... 

52 minuty temu, slawek.xm napisał:

nie każdemu odpowiada tak bardzo niski poziom dyskusji na tym portalu i brak doświadczenia w analizie skądinąd nieźle zrobionych pomiarów

dla dyletantów może i jest to sposób na zaistnienie ale bez przesady 🙂

To może czas żeby tam zaczęli udzielać się ludzie znający się na rzeczy, dyskusja stałaby się bardziej na poziomie.

9 minut temu, szpakowski napisał:

Czyli ... Łojtam, łojtam ... nic się nie stało ... 

A co się niby miało stać? ASR od tej wypowiedzi nie zaprzestanie swojej działalności. Zresztą byłoby to ze stratą dla rzetelnego świata audio hobby.

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Lech36 napisał:

A co się niby miało stać? ASR od tej wypowiedzi nie zaprzestanie swojej działalności. Zresztą byłoby to ze stratą dla rzetelnego świata audio hobby.

fanatyzm w czystej postaci 🙂

18 godzin temu, przemak napisał:

"muzyka realizowana na ns10 to na pewno ta której on nie lubi, bez dołu i ze zmiażdżonym środkiem".

Chyba odwrotnie jak w studiu był monitor bez dołu to w efekcie końcowym dołu na ZG u odbiorcy może być za dużo 😉.

• Pokaż nowe odpowiedzi