Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kw202

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, malikali napisał:

W zastosowaniach poza audio rewelka 5% więcej energii z gniazdka i nie jest to perpetum mobile! Elektrownie przy rozpowszechnieniu były by w plecy

Magia...... 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Ajothe napisał:

Powstał ten kabel i już odzyskuje energie jakoś?

5% to trochę mało....

Ale jak kupisz 10 takich to już się robi 50% 😜

W dobie kryzysu energetycznego, cen prądu itd. To taka technologia byłaby jak znalazł, no aż dziwne że nasz konstruktor jeszcze nie ujawnił tajemnicy tego wynalazku światu, przecież spałby na forsie 🙂

4 godziny temu, raiwan napisał:

Już nie mogę edytować heh 

Nawet jeżeli jest jak jest to dlaczego by nie pozwolić tym co chcą "słyszeć" kupować i cieszyć się drogim sprzętem. Przecież nawet jeżeli jest to psychoakustyka to jaki problem jeżeli ktoś się czuje o wiele lepiej z tym i jest zadowolony, że ma porządny kabel który daje więcej niż pozostałe? Przecież to tak jak z religia, brak fizycznych dowodów, ale człowiekowi jakoś lepiej się żyje ze świadomością, że jest jakieś życie po śmierci. Tak samo z muzyką. Skoro ktoś więcej słyszy i bardziej się cieszy dzięki drogim kablom to chyba lepiej niż gorzej? 

W Religi też jest przekonanie, że im więcej kasy przeznaczysz na nią tym bardziej jesteś święty 😉

No,i to jest szczera odpowiedź.
dziękuję

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 godziny temu, raiwan napisał:

Wcześniej była teoria, która głośnika, że człowiek nie przeżyje w kosmosie przez silne promieniowanie, ale dzięki technologii jest to możliwe, nie poddali się przez teorie. Tylko to miałem na myśli. 

Ale lot na Księżyc wykonano wg stanu wiedzy na rok 1969 a nie 1900, podobnie jak dziś audio nie konstruuje się wg stanu wiedzy na rok 1900 a 2023.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Panowie, wy tu sobie żartujecie, a tymczasem (za Encyklopedią PWN, wytłuszczenie moje):

"asura 

[sanskr. asura ‘mający siłę życiową’], 

mit. ind. demon, gigant; 

asurowie — grupa istot niebiańskich, synowie Diti i wieszcza Kaśjapy, pierwsi władcy nieba; w Rygwedzie słowo asura jest epitetem bogów, zwłaszcza Aditjów; w Atharwawedzie bogów określa się mianem dewa, termin asura oznacza nieprzyjaciół bogów, moce wrogie ładowi kosm. (ryta); walka dewów i asurów, jako nieustanne ścieranie się dwóch przeciwstawnych sił, jest aktem kreowania zmysłowej rzeczywistości."

Tak wiec Panowie, uważajcie bo nie wiecie z kim macie do czynienia 😉

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Ale lot na Księżyc wykonano wg stanu wiedzy na rok 1969 a nie 1900, podobnie jak dziś audio nie konstruuje się wg stanu wiedzy na rok 1900 a 2023.

Wszystko super, tylko ja nie rozumiem skąd te myśli?

To było porównanie, że jest teoria i jakby ktoś jej nie próbował obalić to by do tej pory nie wymyślono wielu rzeczy. Skąd ja mam wiedzieć, Kiedy tak myśleli? Kiedyś na pewno. To nie dotyczyło współczesności, to był tylko przykład, że wiele przyjętych teorii nie oznacza, że tak musi być 🤦

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Panowie, wy tu sobie żartujecie, a tymczasem (za Encyklopedią PWN, wytłuszczenie moje):

"asura 

[sanskr. asura ‘mający siłę życiową’], 

mit. ind. demon, gigant; 

asurowie — grupa istot niebiańskich, synowie Diti i wieszcza Kaśjapy, pierwsi władcy nieba; w Rygwedzie słowo asura jest epitetem bogów, zwłaszcza Aditjów; w Atharwawedzie bogów określa się mianem dewa, termin asura oznacza nieprzyjaciół bogów, moce wrogie ładowi kosm. (ryta); walka dewów i asurów, jako nieustanne ścieranie się dwóch przeciwstawnych sił, jest aktem kreowania zmysłowej rzeczywistości."

Tak wiec Panowie, uważajcie bo nie wiecie z kim macie do czynienia 😉

Aaaaaa,teraz to rozumiem o co kaman.
Tak.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

To się tyczyło do tego, że dziś może nie da się udowodnić, że zmiana kabli ma jakiś wpływ na brzmienie ZG lub na słuch ludzi, ale może kiedyś ktoś to obali i udowodni, że jest inaczej 😉 

Oczywiście pół żartem pół serio wszystko

Edytowane przez raiwan
54 minuty temu, raiwan napisał:

To się tyczyło do tego, że dziś może nie da się udowodnić, że zmiana kabli ma jakiś wpływ na brzmienie ZG lub na słuch ludzi, ale może kiedyś ktoś to obali i udowodni, że jest inaczej 😉 

Oczywiście pół żartem pół serio wszystko

Zamiast czekać w nieskończoność, aż nauka obali, już dziś można wykonać rzetelny ślepy test.

Bez żartów, zupełnie na poważnie.

Edytowane przez iro III

A jak ma sie nadawac, jak w slepym wychodzi, ze nie slychac, a w nieslepym slychac? Nie nadaje sie i tyle.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

4 minuty temu, malikali napisał:

I zaraz się zacznie, że ślepy test do audio się nie nadaje, a to jest guzik prawda 🙂

a po co te testy,dajcie juz spokój z tym ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1 godzinę temu, raiwan napisał:

To nie dotyczyło współczesności, to był tylko przykład, że wiele przyjętych teorii nie oznacza, że tak musi być 🤦

Oczywiście... ale żeby obalić jedną teorię a wprowadzić drugą, trzeba mieć dowody, a nie tylko przekonanie, że wszyscy się mylą, a ja jeden mam rację.

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

tak jest niestety w przeważającej ilości sytuacji 🙂

Miliony much nie mogą się mylić - dziękuję, nie testuję.

Panowie,mam nadzieję,że nikt tu nie myli zdania większości z prawdą.

38 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Panowie,mam nadzieję,że nikt tu nie myli zdania większości z prawdą.

Wprost przeciwnie: większość w mojej ankiecie dokonała samouznania swojego stanowiska za prawdę - stąd mój poprzedni wpis.

Edytowane przez szymon1977

1 hour ago, slawek.xm said:

nadaje się każdy rodzaj testu , który uzna za słuszny konkretny audiofil

a reszta społeczeństwa musi jego decyzję akceptować ewentualnie ....spadać 🙂

To jest powszehcne mniemanie. Audiofilskie oczywiście.

Jest ono niesłuszne. Bo kwestia wpływu kabelka na sygnał nie jest kwestią gustu, upodobań, o których się nie dyskutuje. Jest to coś, co jest ściśle określone i nie zależy od tego co się tam komu wydaje lub "przywiduje" 🙂

5 minut temu, bum1234 napisał:

To jest powszehcne mniemanie. Audiofilskie oczywiście.

Jest ono niesłuszne. Bo kwestia wpływu kabelka na sygnał nie jest kwestią gustu, upodobań, o których się nie dyskutuje. Jest to coś, co jest ściśle określone i nie zależy od tego co się tam komu wydaje lub "przywiduje" 🙂

kwestia wpływu kabelka na sygnał nie wpływa na wybór (testu) audiofila 🙂

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Wprost przeciwnie: większość w mojej ankiecie dokonała samouznania swojego stanowiska za prawdę - stąd mój poprzedni wpis.

o twojej ankiecie zabroniłeś dyskutować i wyciągać wnioski

zastraszyłeś wszystkich groźbami zgłoszeń tzw "błędnych wniosków " 🙂

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Kondensatory grają? 

Hit czy kit? 

Wszystko,co da sie sprzedać za 100x większe pieniądze-gra.
Co to do rozumienia.

6 minut temu, slawek.xm napisał:

o twojej ankiecie zabroniłeś dyskutować i wyciągać wnioski

zastraszyłeś wszystkich groźbami zgłoszeń tzw "błędnych wniosków " 🙂

!?

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Kondensatory grają? 

Hit czy kit? 

Jak się poustawia jeden za drugim, każdy o odpowiedniej pojemności i napięciu, do każdego osobne zasilanie to po synchronizacji można uzyskać z ich wybuchów jakąś konkretną muzykę 😉

13 godzin temu, ProjectPi napisał:

A jak ma sie nadawac, jak w slepym wychodzi, ze nie slychac, a w nieslepym slychac? Nie nadaje sie i tyle.

Na innym forum czytałem rozważania na ten temat, panowie usiłowali udowodnić, że się nie nadaje do zastosowań audio i jest niemiarodajny, bo jak twierdzili wchodzą emocje itd. Mogę się założyć, że przejdę ślepy test w audio w przypadku kolumn, ktoś powie no ale to oczywiste zamiany, nie szkodzi ale wyniknie z tego jedna rzecz. Taka że metoda nadaje się również i w tych zastosowaniach i pozwala usłyszeć różnice jeśli te są w zasięgu słuchu.

Zadałem pytanie prowokujące o kondensatorach, bo jestem po wymianie dwóch kondensatorów w stopniu analogowym w dacu R2r. Zamiana była z ESA clarity cap na Mundorf supreme. 

Zmiana jest dźwiękowo bardzo duża, do tego stopnia, że nic nie mówiąc mojej Ewie zapytała co znowu zmieniłeś? 

I słuchaliśmy kilka godzin ulubionych utworów odkrywając nowe brzmienie i detale. 

Napiszę tylko, że całkowity koszt to 190pln razem z opłatą serwisu, bo do lutowania mam dwie lewe ręce 🤣, dlatego o tym wspomniałem bo to mały koszt😋

• Pokaż nowe odpowiedzi