Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

To może inaczej. Zróbcie lub kupcie sobie dwie pary kolumn na identycznych glosnikach, najlepiej takich powyżej 600 zł kazdy. Jedną parę na tanich podzespołach a drugie na wypasionych kable, wygluszenie, terminale, cyna i elementy zwrotnicy. Postawcie obok siebie i posłuchajcie. Ciekawe które wybierzecie 🙂

Najlepiej, żeby ktoś wam przełączał kable nie mówiąc które są akurat podlaczone. 

Ja taki test zrobiłem u siebie... Mam na lepszych oczywiście. Już kiedyś się przekonałem co robią zwrotnice na droższych elementach nawet z tańszym głośnikami. 

Najlepiej samemu się przekonać a nie słuchać innych. 

Teraz mam dowód nie do przebicia. Cewka taśmowa, pomiar niemalże identyczny z cewka drutową, ale takie różnice to były nawet robiąc kilka pomiarów tego samego. Pomiar nic nie wykazał, ale po dwóch tygodniach testów zrozumiałem, że w jakości nie do przebicia na korzyść cewki taśmowej... Niby to mit. 

Edytowane przez raiwan
2 minuty temu, raiwan napisał:

To może inaczej. Zróbcie lub kupcie sobie dwie pary kolumn na identycznych glosnikach, najlepiej takich powyżej 600 zł kazdy. Jedną parę na tanich podzespołach a drugie na wypasionych kable, wygluszenie, terminale, cyna i elementy zwrotnicy. Postawcie obok siebie i posłuchajcie. Ciekawe które wybierzecie 🙂

Najlepiej, żeby ktoś wam przełączał kable nie mówiąc które są akurat podlaczone. 

Ja taki test zrobiłem u siebie... Mam na lepszych oczywiście. Już kiedyś się przekonałem co robią zwrotnice na droższych elementach nawet z tańszym głośnikami. 

Najlepiej samemu się przekonać a nie słuchać innych. 

To jest też świetna zabawa, może kiedyś ruszę zwrotki 😁

Taki test byłby rewelacyjny! 

4 minuty temu, raiwan napisał:

To moze inaczej. Dokladaj zmiany pojedynczo - "wypasione kable, wygluszenie, terminale, cyna i elementy zwrotnicy" - i zaobserwuj co ma faktyczny, odsluchowy wplyw, a co nie.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 minuty temu, ProjectPi napisał:

To moze inaczej. Dokladaj zmiany pojedynczo - "wypasione kable, wygluszenie, terminale, cyna i elementy zwrotnicy" - i zaobserwuj co ma faktyczny, odsluchowy wplyw, a co nie.

Nawet w tuningu auta, czy komputera takich zmian nie zauważysz. Dopiero całość robi robote. Coś tam się zauważy, ale będzie się miało wrażenie wmawiania lub drobnych zmian ledwo zauważalny ch 

No to dałem przykład cewka taśmowa i drutowa się tu jest zauważalna różnica 

Edytowane przez raiwan

Jak wprowadzasz na raz N zmian, to w efekcie nie masz pojecia, co wplyw ma a co nie, i jaki jest ten wplyw.

13 minut temu, raiwan napisał:

Teraz mam dowód nie do przebicia. Cewka taśmowa, pomiar niemalże identyczny z cewka drutową, ale takie różnice to były nawet robiąc kilka pomiarów tego samego. Pomiar nic nie wykazał, ale po dwóch tygodniach testów zrozumiałem, że w jakości nie do przebicia na korzyść cewki taśmowej... Niby to mit. 

Dowod na co? Pomiar czego?

12 minut temu, raiwan napisał:

Zróbcie lub kupcie sobie dwie pary kolumn na identycznych glosnikach, najlepiej takich powyżej 600 zł kazdy. Jedną parę na tanich podzespołach a drugie na wypasionych kable, wygluszenie, terminale, cyna i elementy zwrotnicy.

Wygłuszenie bez wątpienia gra (obudowa także), ale grania wygłuszenia nie przypisuj całej reszcie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Bez elementów takich, które dają minimalne zmiany, ale są potrzebne też dobrze nie zagra całość. 

Tak jak w stuningowanym silniku nie dasz świec irydowych "sportowych" (lub jakichś 4 iskrowych) to też efekt będzie marny, tak samo jak w zwrotnicy nie dasz lepszych rezystorów i kondensatorów. 

2 minuty temu, raiwan napisał:

Bez elementów takich, które dają minimalne zmiany, ale są potrzebne też dobrze nie zagra całość. 

Tak jak w stuningowanym silniku nie dasz świec irydowych "sportowych" (lub jakichś 4 iskrowych) to też efekt będzie marny,

Wpływ pewnych zmian w silniku został teoretycznie wykazany i w praktyce potwierdzony, a jak od 30lat interesuję się motoryzacją - tak magnetyzer nie zdobył uznania u specjalistów.

20 minut temu, raiwan napisał:

Nawet w tuningu auta, czy komputera takich zmian nie zauważysz. Dopiero całość robi robote.

Tuning czegokolwiek to zmudna praca i mnostwo spedzonego czasu na analize wplywu pojedynczych zmian (i ich kombinacji dla synergii) na calosc. Dopiero z wiedza tu i doswiadczeniem mozna rzetelnie aplikowac cale pakiety zmian.

17 godzin temu, Piopio napisał:

Dlatego często to co dobrze się mierzy niekoniecznie dobrze nam gra

U mnie wszystko co się dobrze mierzy dobrze gra. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 minuty temu, Lech36 napisał:

siła sugestii i wmówienie sobie...

też to przerabiałem, ale nie dało się na dłuższą metę oszukiwać samego siebie..

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

53 minuty temu, raiwan napisał:

A nie lepiej bez cewki? Popatrz ile kłopotów by Tobie odpadło z wyborami, drut czy taśma 😉.

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

siła sugestii i wmówienie sobie..

Sugestia na mnie nie działa. To efekt lat doświadczeń 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

7 minut temu, Lech36 napisał:

Sugestia na mnie nie działa. To efekt lat doświadczeń 😉.

12 minut temu, Lech36 napisał:

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 minut temu, marcinmarcin napisał:

też to przerabiałem, ale nie dało się na dłuższą metę oszukiwać samego siebie..

Cały czas oszukujesz siebie testując na ucho sprzęt. To wynika z Twoich opisów.

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

A co jest dziwnego w tym że jak coś się dobrze mierzy to i dobrze gra? Nie da się konstruować sprzętu "na ucho", zwłaszcza elektroniki. W branży TV to będzie chyba "na oko" czy coś takiego 😉.

P.S. Pomiary nie są sugestią, są rzeczywiste i dają się porównywać. Nawet jak komuś coś sugerują to jest to dobry kierunek.

2 godziny temu, audioburak napisał:

Jednak istnieją granice rozsądku; podobnie jak w motoryzacj

Oczywiście, że tak (w kwestii rozsądku), ale Twoja granica, którą sam przyjąłeś jest subiektywna (inny jak ja wskaże więcej). W mojej ocenie nie da się zbudować naprawdę dobrego wzmacniacza nie ważącego te 40-50 kg. Czyli zbalansowanego, najlepiej w pełni dual mono, czyli z podwójnymi zasilaczami. A to wszystko, jeżeli ma być dobrej jakości naprawdę trochę waży.

Oczywiście nie oznacza to, że wzmacniacz, który waży dajmy na to waży te wspomniane 25 kilo zawsze zagra słabo.

ps. Rozsądek nie ogranicza się do audio czy motoryzacji.

Rozsądek oczywiście nie ogranicza się do audio czy motoryzacji, bo wszędzie

znajdujemy chłopców mających skłonność do przeceniania rozmiaru 😉 

Musisz przecież mieć czym uruchomić kolumny rozmiaru King Konga 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Bez cewki nie da rady niestety bo Seas Excel w18e ma duża górkę w granicy 4 kHz. Jakby jej nie było to byłby to niemalże idealny głośnik. 

Ja już mam kilka, jak nie kilkanaście lat doświadczenia co zmienia jaki element w zwrotnicy, ale najlepiej słychać różnice w zmianie cewki na sredniotonowym. Na wysokotonowym też jest różnica, pamiętam jak dałem czerwonego Jantzen to na nim wysokotonowy gra czyściutko, jest bardzo dużo szczegółów, dużo więcej usłyszałem w utworach niż na jakimś tam fabrycznym żółtym. Był niestety tylko jeden problem, mianowicie bardzo podkreślają najwyzsze, aż jakby szczypały tymi ultra dźwiękami w bebenki ucha 😁 później znalazłem najlepszy kondensator w stosunku jakości i ceny, czyli mundorf biały z czerwonymi napisami. Chciałem lepszy olejowy, ale znowu jest na nim więcej syczenia już. 

Chciałbym kiedyś usłyszeć jeszcze czarnego Mundorf, może na nim byłoby więcej szczegółów, ale ten biały ma ich na tyle, że wystarczy w zupełności. Mógłbym jeszcze tak pisać i pisać, ale zaraz będzie więcej krytyki i co raz więcej. 

Napisze tylko jaka jest różnica, która ostatnio zauważyłem na cewce drutowej no name z fabrycznej zwrotnicy a jak na cewce Jantzen taśmowej tej wyższy model. 

W utworze "Night Train" Chritiana Mcbride na (chyba) kontrabasie na cewce taśmowej ma się wrażenie, jakby się słyszało nawet te powietrze jak szarpie za struny, można sobie wręcz wyobrazić dokładnie jak to wygląda. Natomiast podłączając z powrotem cewke drutową (też powietrzna) miałem wrażenie, że te wszystkie szarpania strun i uderzenia brzmiały tak, jakby głośnik próbował udawać te dźwięki, ale mu to nie wychodziło do końca. 

Takie małe porównanie. Zmieniałem cewki i zmieniałem nie raz, żeby się utwierdzić, czy mi się to tylko czasami nie wydaje. 

Jedyny minus cewki taśmowej to taki, że przez tą czystość ma się wrażenie, że basu jest mniej, ale za to jest lepiej kontrolowany. 

Edytowane przez raiwan
15 minut temu, raiwan napisał:

Bez cewki nie da rady niestety bo Seas Excel w18e ma duża górkę w granicy 4 kHz. Jakby jej nie było to byłby to niemalże idealny głośnik. 

Zestawy aktywne pracują bez cewek i jakoś dają radę.

17 minut temu, raiwan napisał:

a już mam kilka, jak nie kilkanaście lat doświadczenia co zmienia jaki element w zwrotnicy, ale najlepiej słychać różnice w zmianie cewki na sredniotonowym.

Już wiele lat temu, jeszcze w ubiegłym wieku zauważyłem że cewki to zło i zacząłem budować zestawy aktywne nad którymi łatwiej jest zapanować niż nad pasywnymi.

20 minut temu, raiwan napisał:

Chciałbym kiedyś usłyszeć jeszcze czarnego Mundorf, może na nim byłoby więcej szczegółów, ale ten biały ma ich na tyle, że wystarczy w zupełności. Mógłbym jeszcze tak pisać i pisać, ale zaraz będzie więcej krytyki i co raz więcej. 

Jak chcesz maksimum szczegółów to zdecydowanie układ aktywny, ale są tacy co twierdzą że jest "be".

23 minuty temu, raiwan napisał:

Takie małe porównanie. Zmieniałem cewki i zmieniałem nie raz, żeby się utwierdzić, czy mi się to tylko czasami nie wydaje. 

Musiałbyś zrobić tak żeby cewki przełączać a nie zmieniać, wtedy test porównawczy odpowie precyzyjniej na Twoje pytania.

19 minut temu, Lech36 napisał:

Zestawy aktywne pracują bez cewek i jakoś dają radę.

Już wiele lat temu, jeszcze w ubiegłym wieku zauważyłem że cewki to zło i zacząłem budować zestawy aktywne nad którymi łatwiej jest zapanować niż nad pasywnymi.

Jak chcesz maksimum szczegółów to zdecydowanie układ aktywny, ale są tacy co twierdzą że jest "be".

Musiałbyś zrobić tak żeby cewki przełączać a nie zmieniać, wtedy test porównawczy odpowie precyzyjniej na Twoje pytania.

Tak, zrobiłem w ten sposób, że mogę po prostu przełączać cewki szybko. Źle się wyraziłem. Mam zwrotnice wyprowadzone na zewnątrz na razie. 

A bardzo bym chciał spróbować układ aktywny, ale sam nie dam rady tego ogarnąć bez pomocy 

Edytowane przez raiwan
1 minutę temu, spokojnie napisał:

A co na to psychoakustyka?

Nie da się wykluczyć, że Lech uległ autosugestii 🙂

13 minut temu, spokojnie napisał:

A co na to psychoakustyka?

Wpływ psychoakustyki można minimalizować.

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie da się wykluczyć, że Lech uległ autosugestii

Ciekawa koncepcja, ale co dziwnego może być w tym że jak coś się dobrze mierzy to i dobrze gra? Odwrotna sytuacja może się rzeczywiście wydawać dziwna.

33 minuty temu, raiwan napisał:

Tak, zrobiłem w ten sposób, że mogę po prostu przełączać cewki szybko. Źle się wyraziłem. Mam zwrotnice wyprowadzone na zewnątrz na razie. 

Czy obie porównywane cewki miały tą samą rezystancję przejścia dla DC?

Na odsłuch nowego sprzętu przed zakupem najlepiej mieć swój sprzęt stary zawsze ze sobą. 

Miałem Marantz sr6006 i kupiłem w ciemno Arcam avr360. Gdy podłączyłem Arcam to pierwsza myśl była taka, że kurde wydałem na darmo kasę bo zero różnicy... Pełen nerw na maksa. 

Wziąłem z powrotem podłączyłem Marantz i myśl, która mi się pierwsza pojawiła to "co to @#$&_ ma być" bo była taka przepaść w brzmieniu. Oczywiście na korzyść Arcam. 

Od tamtej pory wiem, że bez starego sprzętu nie ma co porównywać nowego bo można sobie wmówić pełno rzeczy i tu wtedy działa mlpsychoakustyka bo se wmawiam, że coś gra lepiej. Wystarczy swojego sprzętu nie słuchać przez parę dni i już będziemy pod wrażeniem, że tak dobrze lub źle gra, inaczej. 

5 minut temu, Lech36 napisał:

Ciekawa koncepcja, ale co dziwnego może być w tym że jak coś się dobrze mierzy to i dobrze gra? Odwrotna sytuacja może się rzeczywiście wydawać dziwna.

Czy obie porównywane cewki miały tą samą rezystancję przejścia dla DC?

Jedne zbliżone mniej o 0,05 ohm a drugie mniejsza o 0,14 ohm. Zamówiłem dla pewności

7 minut temu, Lech36 napisał:

Jest jeszcze gust. Weźmy np mityczne płaskie brzmienie: system dobrze się mierzy, jeden lubi więcej basu a drugi podkreślone wysokie, trzeci za naturalne brzmienie uzna Tannoy Merkury M1, a czwarty B&W 606 z subem 608 (trzecim i czwartym jestem ja, ale w różnym o trzy lata czasie).

Teraz, szymon1977 napisał:

Jest jeszcze gust.

Od zaspakajania gustu są różne gałki które najlepiej były prezentowane w konsoletach mikserskich studiów nagraniowych. Trochę tego w tych konsoletach jest chyba nie po to żeby tego nie używać.  

15 minut temu, raiwan napisał:

Wziąłem z powrotem podłączyłem Marantz i myśl, która mi się pierwsza pojawiła to "co to @#$&_ ma być" bo była taka przepaść w brzmieniu. Oczywiście na korzyść Arcam. 

Przepaść mówisz? To ciekawe. Jeżeli była "przepaść" to na pewno pomiar wykaże na czym ona polegała.

Jak ktoś posiada takie dwa amplitinery to może zrobić pomiar. Ja już dawno mam avr450 

Mniej czystości na górze i zupełnie inne przestrzeń i scena, które w Marantz przy Arcam nie istnieją 🙂 

Przestrzeni i budowania sceny miernikiem nie zbadasz 😉

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Ale Ty poruszasz się w świecie budżetowego audio ... tutaj zasady są inne 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi