Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Nie rób niczego na siłe i nie staraj się sobie coś udowodnić. Nie słyszysz różnic w kablach na dzień dzisiejszy, to daj sobie spokój. Przyjdzie czas, że usłyszysz to zupełnie przypadkowo.

Najlepiej na kacu. Człowiek słyszy wtedy podobno nawet "tupot białych mew za oknem". ;-)

Ale czy w takim razie to nie jest kuriozalne, że człowiek z grupy "niesłyszących" podpowiada jak można usłyszeć jeszcze większe różnice na sprzęcie stosując odpowiedni test porównawczy?

Jak są słyszalne różnice to dlaczego normalny zdrowy człowiek miałby ich nie słyszeć ? Oczywiście jak są słyszalne.

Podstawa to doskonala znajomosc wlasnego sprzetu i na tyle utrwaolone brzmienie ze zna sie je na pamiec

Nie znałem zupełnie systemów, na których robiłeś nagranie pokazowe a usłyszałem różnice. Chyba kolejny mit został obalony.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)

Moje uwagi co do usytuowania kolumn i warunków akustycznych sformułowałem na podstawie zdjęć pomieszczeń należących do użytkowników tego forum. Nie mówię oczywiście, że dotyczy to wszystkich. Ale są osoby, które przywiązują wagę do różnych przesądów, a robią podstawowe błędy. Wystarczy sobie popatrzyć na zamieszczone przez nich zdjęcia ;)

j.w. jar1...

Edytowane przez Gość

Moje uwagi co do usytuowania kolumn i warunków akustycznych sformułowałem na podstawie zdjęć pomieszczeń należących do użytkowników tego forum. Nie mówię oczywiście, że dotyczy to wszystkich. Ale są osoby, które przywiązują wagę do różnych przesądów, a robią podstawowe błędy. Wystarczy sobie popatrzyć na zamieszczone przez nich zdjęcia ;)

Kwestia proporcji:Ci,których krytykujesz są świadomi wpływu akustyki i w większości przypadków podchodzą do tematu praktycznie,spora część użytkowników forum,najczęściej nastawionych do audio negatywnie,ludzi trochę nie rozumiejących na czym to hobby polega, z zagadnieniami akustyki do czynienia raczej nie mieli,nie wspominając już o ich praktycznym wykorzystaniu.

Znam osobiście trochę osób ze środowiska audio,wszyscy których znam w miarę możliwości przystosowują akustycznie swoje pomieszczenia-znaczenie tego aspektu jest niezaprzeczalne,u nikogo nie widziałem żadnych Holfi,kreaujesz swój nieprawdziwy świat audio aby go później krytykować.Tego świata nie ma albo występuje w sposób marginalny.

l'enfant sauvage

Jak mówiła moja babcia, krowa, która dużo ryczy, mało mleka daje. ;)

Zdjęcia nic nie "mówią"... jak nie znasz "zachowania" pomieszczenia...to sobie popatrzeć tylko można...

Może napisz to do buma, bo to on takie wnioski wysnuwa.

Nie da się tego zrobić przy teście, w którym testuje się jednocześnie człowieka jak i sprzęt.

To właśnie Wasz system testowania testuje równocześnie sprzęt i człowieka. Jak można tego nie widzieć ? Procedura ma obniżyć do minimum ewentualny wpływ człowieka na test. W tym teście z nagrywaniem, człowiek był wyeliminowany w 100%.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Najlepiej na kacu. Człowiek słyszy wtedy podobno nawet "tupot białych mew za oknem". ;-)

Ty nie masz z tym problemu, i tak nie słyszysz :)

Nie znałem zupełnie systemów, na których robiłeś nagranie pokazowe a usłyszałem różnice.

Zupełny cud ! :)

To właśnie Wasz system testowania testuje równocześnie sprzęt i człowieka. Jak można tego nie widzieć ? Procedura ma obniżyć do minimum ewentualny wpływ człowieka na test. W tym teście z nagrywaniem, człowiek był wyeliminowany w 100%.

Ja mam swój własny, a wy jedynie system Lutka :)

Ty nie masz z tym problemu, i tak nie słyszysz :)

Już raz pisałem, jak coś jest słychać to słyszę, jak czegoś nie słychać to nie słyszę. Weryfikowałem to na wybranej grupie audiofilów i znam takie weryfikacje z opisów spotkań testowych z tego forum, nie organizowanych przeze mnie.

Zupełny cud !

Dlaczego cud ? Patrz wyżej. Oczywiście dalej nie wiemy czy test Kolegi 'biniek' był na pewno przeprowadzony prawidłowo technicznie. Musimy tylko założyć że tak.

a mam swój własny, a wy jedynie system Lutka :)

Każdy ma swój własny a ja nawet dwa. Analogowy i cyfrowy.

Dlaczego zaczynasz być złośliwy?

To był żart oznaczony ";-)". Nie ma w tym żadnej złośliwości. Możesz wystąpić do moderacji o usunięcie tego fragmentu jeżeli Ciebie coś w nim uraża. Faktem jest że receptory słuchowe na kacu są bardziej czułe niż normalnie. To chyba da się wyjaśnić medycznie. Stąd ten przysłowiowy "tupot białych mew". To z piosenki W. Młynarskiego.

Edytowane przez Lech36

Jak mówiła moja babcia, krowa, która dużo ryczy, mało mleka daje. ;)

ahahahah!

No nie rozśmieszaj mnie :D

I KTO TO MÓWI?! :D :D :D

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Twoje nagranie dla nas było ślepym testem. 'malikali' przeszedł go nawet w ABX 10/10. To dzięki szybkiemu monitoringowi, który to nagranie symulowało.

To sprwadz moj drugi link i zrob slepy test

Roznice byly ewidentne dlatego slepy test wyszedl pomyslnie

Z drugim nie dacie rady

Edytowane przez biniek

Z drugim nie dacie rady

A może z tym drugim nikt nie da rady ?

Po podzieleniu tego pierwszego testu (tego z ewidentnymi różnicami) na kawałki i próbie z przerwami czasowymi też wynik ABX-a był negatywny. Czyli tylko szybki monitoring A-B taki jak w sprzętach studyjnych może dać optymalny wynik. Wiedzą o tym od wielu lat profesjonaliści.

P.S. Mnie różnice, które nie są ewidentne nie interesują.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

To nie było w zamyśle niegrzeczne, jakby co to przepraszam.

Nazywanie kogoś botem jest niegrzeczne.

Pare stron wcześniej w dyskusji doszliśmy do tego jakie są duże wady ślepych testów i dlatego cie do nich odesłałem.

Już raz pisałem, jak coś jest słychać to słyszę, jak czegoś nie słychać to nie słyszę.

A nieprawda, bo np/ kable słychać.

Każdy ma swój własny a ja nawet dwa. Analogowy i cyfrowy.

Po co, jak wszystko gra tak samo :)

ahahahah!

No nie rozśmieszaj mnie :D

I KTO TO MÓWI?! :D :D :D

Czasem i w salonie okna się otwiera.

A nieprawda, bo np/ kable słychać.

Możliwe. Przecież nigdy tego nie negowałem, że tak może być. Nie ma tylko chętnych żeby to zaprezentować, a jak się komuś zaczyna wydawać że potrafi to klapa. Zostaje tylko pisanie że słychać. A tymczasem na nagraniu pokazowym słychać nawet na głośnikach z monitora komputerowego. Przecież na żywo musi być słychać jeszcze więcej. Skąd te dotychczasowe publiczne klapy odsłuchowe ?

Możliwe. Przecież nigdy tego nie negowałem, że tak może być. Nie ma tylko chętnych żeby to zaprezentować, a jak się komuś zaczyna wydawać że potrafi to klapa. Zostaje tylko pisanie że słychać. A tymczasem na nagraniu pokazowym słychać nawet na głośnikach z monitora komputerowego. Przecież na żywo musi być słychać jeszcze więcej. Skąd te dotychczasowe publiczne klapy odsłuchowe ?

Sami to zaprezentowaliscie slepym testem. Nagranie bylo na dwoch roznych kablach

Nagranie bylo na dwoch roznych kablach

Nagranie było przede wszystkim na dwóch kablach o bardzo różnej długości. To już sugeruje że głównym czynnikiem oceny była różnica długości a nie różnica jakości. To tak jak z głośnością.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Sami to zaprezentowaliscie slepym testem. Nagranie bylo na dwoch roznych kablach

biniek daj mi linka jak możesz, przegapiłem to w dyskusji.

Nagranie było przede wszystkim na dwóch kablach o bardzo różnej długości. To już sugeruje że głównym czynnikiem oceny była różnica długości a nie różnica jakości. To tak jak z głośnością.

Lechu jak jesteś taki sceptyczny odnośnie kabli głośnikowych to napisz jakie testowałeś u siebie w systemie?

przeciez to jest jakas farsa - malikali naprawde marnujesz swoj czas zeby robic test na słyszenie dwóch probek ktore są nagraniem roznych sprzetów i te róznice slychac na glosniku telefonu komorkowego? co ma udowodnić ten Twoj test?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zobaczcie co z róznic zostaje jak dochodzą inne instrumenty - jeszcze tu nawet miksu nie było

Przyznam że na leniucha słuchałem ( tablet ;)) mam wrażenie że pomiędzy 10 a 12 sekunda wchodzi "ciemniejszy kabel"

Ukryta Zawartość

Lechu jak jesteś taki sceptyczny odnośnie kabli głośnikowych to napisz jakie testowałeś u siebie w systemie?

Jeszcze raz, używam systemów aktywnych więc kablami głośnikowymi się nie zajmuję. Wprawdzie jeden system ma kable normalnej domowej długości, ale nie mam zamiaru zajmować się ich wpływem na to co wydobywa się z głośników. To normalne kable miedziane przeznaczone do głośników. 2X2,52 do sekcji wysokotonowej i średniotonowej i 4,52 do sekcji niskotonowej. Kupiłem przylutowałem końcówki i używam. W drugim systemie kable są krótkie bo panele ze zwrotnica i wzmacniaczami zamontowane są w sekcji niskotonowej zestawu w wydzielonej komorze. Też miedziane 4 szt. na kolumnę 3,52 (made in Germany).

Edytowane przez Lech36

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Jeszcze raz, używam systemów aktywnych więc kablami głośnikowymi się nie zajmuję. Wprawdzie jeden system ma kable normalnej domowej długości, ale nie mam zamiaru zajmować się ich wpływem na to co wydobywa się z głośników.

No tak, zapomnialem.

No tak, zapomnialem.

Ale spokojnie czasem zdarzało się brać udział w porównywaniu kabli głośnikowych. Niestety to było dawno.

Nazywanie kogoś botem jest niegrzeczne.

Przepraszam, to nie miało być nazwanie Ciebie botem, tylko taki żart natury ogólnej, może nie wyszedł :(

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

@bum,żyjesz w odrealnionym świecie audio,kreujesz na własne potrzeby swój osobisty,wyimaginowany świat audiofilski.Prawdopodobnie nie byłeś nigdy w pokoju u żadnego audio hobbysty.Nie ma takiego świata,który tu opisujesz,dobra adaptacja akustyczna to fundament i też niestety kosztuje,nie wmówisz nikomu,że Ci wszyscy Twoi klakierzy i stronnicy mają dedykowane pokoje do audio i są w ogóle akustycznie pro.Jak dobrze poszukasz to wiele osób piszących w zakładce hiend wklejało zdjęcia swoich pomieszczeń do słuchania muzyki,często są to pokoje budowane od podstaw z uwzględnieniem wszystkich prawideł poprawnego środowiska akustycznego,potem spójrz na swój pokój i jeśli potrafisz na pokoje tych,którzy tak mocno Ci tu kibicują,biorąc pod uwagę jakie tezy głosisz-wnioski z takiego testu mogą być dla Ciebie,delikatnie rzecz ujmując-niewygodne.

Ukryta Zawartość

Zdjęcia nic nie "mówią"... jak nie znasz "zachowania" pomieszczenia...to sobie popatrzeć tylko można...

Praw fizyki Pan nie zmienisz.

4721c50da316542946289115bec0dc26.jpg

ed78f378784f6da78b93c2f15e4c6dc3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O gezas.. jak w takich pomieszczeniach i rozstawieniu kolumn, można nie narzekać na akustykę?!

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

• Pokaż nowe odpowiedzi