Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

To chyba niezdrowe jest? a dźwiek jest cieplejszy od tych promieni?

Nie, jest zdrowe tylko uciekające elektrony powodują zmiany dźwiękowe, przecież to utrata informacji.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Oczywiście, jakby Bum do mnie przyjechał, usłyszał to by się tak samo po głowie drapał jak ja, a może nawet bardziej bo on dużo więcej technicznej strony zna :-)

Niestety mam za sobą wiele takich prób. Jak już pisałem, próby był przeprowadzane nie tylko na mojej osobie. Dawno już przestałem je robić bo moim zdaniem nie mają sensu. Wynik był zawsze negatywny. Nawet jeśli we wszystkich tych próbach był jakiś błąd, to ewentualne zmiany wprowadzane przez okablowanie będą tak małe, że naprawdę nie mają żadnego znaczenia dla percepcji muzyki.

Najciekawsze jest to, że zniekształcenia wprowadzane przez kolumny są o rząd, a nawet kilka rzędów wielkości większe od zniekształceń wprowadzanych przez pozostałe elementy toru. Więc to kolumny decydują, bo wkład pozostałych elementów systemu ginie w widmie zniekształceń kolumn. Oczywiście wszystko zależy od częstotliwości i poziomu sygnału, jednak wspomniana tendencja jest prawdziwa w całym zakresie zmienności tych wielkości.

A kable są elementami liniowymi, więc mogą mieć co najwyżej nierównomierną charakterystykę częstotliwościową. Przy zachowaniu odpowiednich relacji pomiędzy impedancją wyjściową źródla sygnału i wejściową odbiornika i sensownych długościach interkonektów bez puszek z filtrami, wpływ przewodów łączących urządzenia można zaniedbać, bo z pewnością nie można go będzie usłyszeć.

I niestety żaden audiofil, producent kabli, sprzedawca tego nie zmieni, bo to po prostu od nich nie zależy.

Mieszasz modele. Wiesz jakie ilości elektronów biorą udział w przepływie prądu przy natężeniach spotykanych w audio? Przy prądzie 1mA jest to około

6 000 000 000 000 000 elektronów. To o czym piszesz nie ma znaczenia. Poza tym elektrony nie obijają się o żadne ścianki ;)

Mechanizm przepływu prądu, jeśli rozpatrywać go na poziomie cząstek elementarnych nie jest taki prosty, jakby się wydawało. Nie jest to miejsce odpowiednie na to by to teraz opisywać. Przewód to nie rura z okrągłymi naładowanymi elektrycznie kulkami.:)

Dla zastosowań audio wystarcza w zupełności model stosowany w elektronice i elektrotechnice. Tam nie rozpatruje się zachowania pojedynczych elektronów.

No widzisz, dla Ciebie nie ważny jest materiał przewodnika, łącza, izolacja, co się dokładnie w takim przepływie dzieje,

podpierasz się ogólna wiedza która jest dla standardu i wystarczająca do działania urządzeń, a tu chodzi o dodatkowe zjawisko

chodzi o czynniki dla nas niepojęte, myślę ze firmy i technologia jest na takim poziomie ze wiedza, jest wiele przykładów i info, niestety dla mnie są jeszcze nie do końca zrozumiale,

ale kopie.

nie zaszufladkuje sie jak Ty :-)

Nie, jest zdrowe tylko uciekające elektrony powodują zmiany dźwiękowe, przecież to utrata informacji.

Generalnie to są wolne, bo się obijają.

Niekiedy udaje im się przekroczyć prędkość dźwieku, np. jak wywali bezpiecznik w chałupie.

Proszę, nie wykręcaj teraz kota ogonem, dobrze. A pogardę wsadź sobie w kieszeń.

Pogardę? Skąd u Ciebie ta nadinterpretacja? W życiu nie była to wypowiedz w znaczeniu pogardy wobec drugiej osoby!

Stwierdziłem fakt, że na kaucje trzeba mieć, więc stanowi to spory problem dla wielu z nas.

Znam to z autopsji, ale mam o tyle dobrze, że obracam sie w temacie kolumna za kilka stów -a wtedy łatwiej o wszystko.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

cholerne obiboki

Taki to pożyje. Tu się obije, tam się obije…a kto za to płaci? I jak tu żyć panie premierze?

Generalnie to są wolne, bo się obijają.

Niekiedy udaje im się przekroczyć prędkość dźwieku, np. jak wywali bezpiecznik w chałupie.

Wystarczy przy liczniku zrobić dwie pętle z przewodu, elektrony wyhamowują. Sprawdzone

:-D

A w życiu, nigdy nie ćpałem, "starej daty jestem"

ale znowu pije ;-)

Idę do auta po prowiant :)

Edytowane przez daris666

Gość

(Konto usunięte)

Znam to z autopsji, ale mam o tyle dobrze, że obracam sie w temacie kolumna za kilka stów -a wtedy łatwiej o wszystko.

oj tam masz dwa złote wiecej i juz jestes spalony , zaszufladkowany , znienawidzony , i nie masz sznas na zmiane wizerunku,

masz na kaucję toś wróg:)

No widzisz, dla Ciebie nie ważny jest materiał przewodnika, łącza, izolacja, co się dokładnie w takim przepływie dzieje,

podpierasz się ogólna wiedza która jest dla standardu i wystarczająca do działania urządzeń, a tu chodzi o dodatkowe zjawisko

chodzi o czynniki dla nas niepojęte, myślę ze firmy i technologia jest na takim poziomie ze wiedza, jest wiele przykładów i info, niestety dla mnie są jeszcze nie do końca zrozumiale,

ale kopie.

nie zaszufladkuje sie jak Ty :-)

Prąd to nie taka prosta sprawa. Piszesz o materiałach i geometrii. Audio to nie technika mikrofalowa, w której te rzeczy odgrywają bardzo istotną rolę. Ale tam są inne częstotliowości. Przy częstotliwościach akustycznych i normalnych przekrojach i długościach przewodów impedancja kabla jest pomijalnie mała. Chyba, że ktoś lubi łączyć sprzęt odcinkami o długości kilometra.

oj tam masz dwa złote wiecej i juz jestes spalony , zaszufladkowany , znienawidzony , i nie masz sznas na zmiane wizerunku,

masz na kaucję toś wróg:)

Pożyczyłem od sąsiada, flaszki sprzedał (znaczy butelki).

A gdzie takie auta produkują ? ;-)

W Rosji!

1_01-589x490.jpg

zapiernicz Twonkowi butelki spod przewodów ciagnikowych ... będziesz mógł wypozyczyc druga kolumnę, bo tak z jedna to .. słabo

Kocham Mono…DeMono. A do tego trza stereo? No pisali, że DeMono to pomyślałem…ach ten postęp!

Pozazdrościć, ja mam już nowszą generacje, nic nie daje, cały czas tylko coś chce :-)

Coś Ty…auto na kobietę zmienił?

Edytowane przez MrArkowski

Pozazdrościć, ja mam już nowszą generacje, nic nie daje, cały czas tylko coś chce :-)

Mój nie. Robię mu co 4 lata remont generalny i śmigam dalej.

Panowie pamiętajcie!

1361907691_by_Danielli_500.jpg?1361907691

Jakbym nie miał w domu trzech ochroniarzy to .... powiedziałbym ze mam brudno ;-)

Coś Ty…auto na kobietę zmienił?

Nie licząc aut, mam trzy kobiety w domu

a teraz sobie wyobraź jakie muszę mieć mięśnie ;-)

Mój nie. Robię mu co 4 lata remont generalny i śmigam dalej.

Ja mam juz technologie inteligentna, nie jeżdżę, stoi w garażu, wsiadam tylko raz na miesiąc sprawdzić czego tym razem chce :-)

mieniamy się :-)

Ty masz trzy a ja mam cztery :)

Byku, to ja wypije Twoje zdrowie, Tobie będzie bardziej potrzebne :-)

Byku, to ja wypije Twoje zdrowie, Tobie będzie bardziej potrzebne :-)

Nauczyłem się "nie reagować " i w sumie jest dobrze :)

Ale trójka to też dobry wynik. Gratulacje

Edytowane przez daris666

Nauczyłem się "nie reagować " i w sumie jest dobrze :)

Ale trójka to też dobry wynik. Gratulacje

Znam to, nie czaruj, nie reagować bo strach :-)

Dziękuje, kochane te nasze dziewczyny,Gratuluje również

Powoli się zwijam, jutro harówa się zaczyna

Milej nocki

Pozdrawiam

Edytowane przez .:Gerard:.
  • Pokaż nowe odpowiedzi